131
  • NEXUS6
    #131
    Aziskoláját!;)
    Na akkor kicsit helyesebben:

    A módszer működöképes, ez tény. De pl Európában a tömbszerűen, nemzetekben elhelyezkedő népcsoportok miatt kivitelezhetetlen. Ettől még nem jobb vagy rosszab mint az a "módszer" amit a világ 90%-ában használnak (nemzetállamok ugye).
    Ráadásul a működéshez még egy kritériumot ki kell elégíteni, amellett hogy többé kevésbé diffúzan kell az országhatáron belül a különböző kultúráknak elhejezkedniük, a bevándorló állampolgárnak jogilag/politikailag minden kapcsolatot meg kell szakítania azzal az országgal ahonnan jött.

    Valahogy így.
    A többi szerintem még a hibákkal is értelmezhető azokat nem javítom.
  • NEXUS6
    #130
    töbszerűen=tömbszerűen
  • NEXUS6
    #129
    Végül is úgy is lehet értelmezni az USA-t, hogy egy olyan állam ami nem követeli meg polgárai kultúrális azonosságát. Egy "módszer" arra, hogyan tartsunk egybe többszáz millió kulturálisan különböző és egymástól ráadásul többé kevésbé elkülönülő embert.

    A módszer működöképes, ez tény. De pl Európában a töbszerűen, nemzetekben elhelyezkedő népsoportok miatt kivitelezhetetlen. Ettől még nem jobb vagy rosszab mint az a "módszer" amit a világ 90%-ában használnak.
    Ráadásul még egy kritériumot ki kell elégíteni az állampolgárságot amellett hogy többé kevésbé diffúzan kell az országhatáron belül a különböző kultúráknak elhejezkedniük. És ez az, hogy a bevándorló állampolgárnak jogilag/politikailag minden kapcsolatot meg kell szakítania azzal az országgal ahonnan jött.
    Amerikába mindenki menekült valahonnan és nincs kettős állampogárság!

    Szerintem a gyökértelenség még ha tudatos is összehasonlíthatatlanul rosszabb mint egy évezredes kultúrális közösségbe való tartozás.

    Az amerikai sztereotípiákban/kulturaszerűségekben van egy nagyon vonzó dolog, a világhoz való pozitív hozzáállás.
    A mai magyar városi kultúra alapvettően pesszimista.
    Találkozz egy két valóban pozitív gondolkodású magyarral, és te is meg fogod találni a gyökereidet!
    Erdély felé még találni ilyeneket.
  • NEXUS6
    #128
    "Szerintem attól, hogy valami változik attól még lehet stabil!"
    Ja meg ahogy Zenon mondja, van olyan pillanat amikor a kilőtt nyílvessző nem is halad de nem is áll! Olyan ez mint a zenbuddhisták egykezes tapsának a hangja. Szal okos mondás, jól hangzik, de nem biztos hogy több annál;)

    USA vs Európa: megint általánosítasz! Az USA-nak nevezett állam és az ott levő demokrácia jogfolytonosan valóban vagy 220 éve létezik. De európában Svájc is 700 éve köztársaságként működik!
    Másrészt ha az EUval (mint állammal) akarod összevetni az USA-t, akkor meg megint gondban vagyunk, mert az EU gyakorlatilag pár évtizedes képződmény attól függöen honnan számítod a létét, és mindíg is demokratikus volt. Az olyan dolgokhoz mint fasizmus, nacionalizmus, meg kommunizmus semmi köze!!!!
    Ha általánosan nézed, akkor meg az USA éppen az európai kulturának a gyermeke.
    Az amerikai elnökválasztási rendszer elavult és mára demokratikusnak is csak erős jóindulattal nevezhető. Pl Bush számszerűleg kikapott Gore-tól, csak a hülye rendszer miatt lett végül is ő az elnök.

    "nem voltak olyan elnökeik akiket kitagadnak (igaz, voltak azok között is kevésbé tisztességes emberek, meg pl. rabszolgatartók - de az abban az időben ott nem számított bűnnek), mégsem volt nekik Hitler, Sztálin, stb."
    Anyám, miről beszélsz? (már megbocsáss)
    Amikor náluk rabszolgaság volt akkor elvileg ott már demokrácia volt. Európában akkor ugyan még sok helyen volt jobbágyság, de azért az ipari forradalmon átesett országokban a jobbágyságot is már eltörölték (nem hogy a rabszolgaságot), és egy két polgári forradalmon is már túlvoltak! Szal azért a jobbágyság talán még nagyságrendekkel jobb mint a rabszolgaság!!!!
    Az hogy voltak olyan őrültek mint Hitler, Napoleon, Sztálin, nem azt jelenti hogy akor most meg kell bélyegezni az összes (ráadásul egymástól független) európai nemzetet!!!
    Az hogy az USA mint állam vállaja a jogfojtonosságot egy rabszolgatartó elnyomó rezsimmel az inkább ciki, mint dícséretes dolog.
    Csak azért teszik mert ha nem vállalnák akkor 100 évvel még rövidebb lenne a történelmük!

    Szerintem akkor sincs egységes amerikai kultúra! Persze van egy elterjedt középosztálybeli életforma, meg (majdnem) mindenki tud angolul. De ez még mindíg rengeteg embernek nem anyanyelve. Márpedig nincs kimondva, hogy az akinek az anynanyelve angol, meg aki amerikában született illetve egyéb, kultúrális jellemzőkkel bír, (a méridzsént tanulta ovodában mondókának stb) az az amerika, a többi csak USA állampolgár, Nincs ilyen, figyeld meg még a Svájcinégerből is elnök lesz a végén.
    Ha viszont egy magát magyarnak nevező ember nem tudja a bocibocitarkát az NEM magyar!!!!!!!!!
    Asszem érthető mire gondolok.
  • BlackRose
    #127
    Persze az is igaz, hogy Thomas Jefferson meg Ben Franklin egy buta hülyének tartaná Busht :))) de a borzaszó a dologban, hogy tök igazuk lenne.
  • BlackRose
    #126
    Ja és pl. magam sem tudok azonosulni most 32 évessen pl. a 22 éves jómagammal, sőt valszeg egy félhülye buta embernek tartanám magam (pedig nem voltam az, mert egész életemben azt mondták a tanárok, hogy néhány évvel a kortársaim előtt vagyok), de ez semmit sem változtat, mert nagyon sok mindennel amit akkor gondoltam most semmiképpen sem értek egyet. Ez nem köpönyegforgatás, hanem fejlődés, tanulás, azok az emberek akik egy pontban (és ez minnél korábbi pont annál rosszabb) lezárják a dolgokat, nem változtatnak álláspontjaikon azok életreszóló buta emberek maradnak. Én nem érzem magam jól ha a nap végén nem tudom leszögezni, hogy valami újjat tanultam ami esetleg jobban érthetőve tette a dolgokat és ez sokszor kihat az ember álláspontjára sokszor csak egy picit, de lépésről lépésre idő multán akár drasztikus is lehet a különbség. Az USA is ezt teszi, hibázik? Ó még mennyit (de ki nem?), de ezeken a hibákon próbál tanulni, csiszolni változtatni... ez az ami töretlen stabilitást és fejlődést eredményez. Albert Einstein egyszer azt mondta "Fontos nem megálni a kérdésekkel..." Én meg hozzáadom: "The important thing is the END OF THE DAY", a válasz pozitív ha a Carpe Diem megvan.
  • BlackRose
    #125
    Szerintem attól, hogy valami változik attól még lehet stabil! Teljessen normális, hogy egy mai kormány nem tudja magát azonosítani egésszében egy 150-200 évvel ezelőtti kormánnyal (az volna a baj ha tudná). Én az USA stabilitását főkép abban látom, hogy 220 éve töretlen jogrend (alkotmány, törvények) van fenn, amely töretlenül fejlődött, csiszolodott, de sohasem lett szétrugva. Stabilitás abban van, hogy 220 éve megvan az alkotményos rend még olyan körülmények között is, amikor pl. az ország egyik felében még vadnyugat volt. Ez Európában nincs, itt volt egy arisztokrata rendszer, aztán nacionalizmus-fasizmus, aztán kommunizmus vagy ráerőszakolt amerikai kapitalizmus már attól függ hol, most meg szocializmus... gondolom érted mire gondolok, olyan dolgok amiért az emberek éltek haltak napok alatt felborúltak és ez is az Európai kultúra része. Az USA-ban egy töretlen elnökválasztási, kormányzási és parlamenti rendszer van már 220 éve, nem voltak időelőtti választások (mint pl. most Németországban), nem voltak olyan elnökeik akiket kitagadnak (igaz, voltak azok között is kevésbé tisztességes emberek, meg pl. rabszolgatartók - de az abban az időben ott nem számított bűnnek), mégsem volt nekik Hitler, Sztálin, stb.
    Az USA kultúra meg öszetett dolog, éppen úgy mint az Európai, sok nép kulturája keveredett, valami megmaradt, valami elveszett, valami csak bizonyos nemzetcsoportok között maradt meg, az elmúlt 50 évben pedig a nagy keveredés kialakított egy olyan réteget amely nem tud más nemzethez vagy kultúrához tartozni, csak Amerikaihoz, mert mondjuk rá ahány nagyszülője annyi nemzetből való és ezek már nem tudnak azonosulni senkivel, csak az Amerikai általános kultúrával, amely nagyobb részét az Angolszász és Ír kultúrából örökölte. Itt most az a kérdés merül fel, hogy vajon egy nemzetet a kultúrája a nyelve vagy a genetikai hovatartozása határozza meg. Mert ha valaki genetikailag pl. nem tiszta magyar (pl. én "tiszta" magyar vagyok, de vannak a távoli őseim között (500 évvel ezelőtt) cseh származásúak meg (100 éve) német meg kitudja mi még), de ez jellemző majdnem minden magyar emberre, sokban van egy pici szláv vagy német, sőt még török is... na most akkor ezek magyarok vagy sem? Viszont lehet, hogy valaki tiszta magyar (ha ilyen egyáltalán létezik), de nem tud magyarul nem ismeri a magyar kultúrát stb. ez szerintem nem is magyar. De lehet, hogy valaki jócskán német (pl. feltételezem Baumgartner Zsolt, bár a neve ezt mondja) de magyar az anyanyelve, tud magyarul, a magyar kultúra része, na ez inkább magyar mint Liszt Ferenc, mondom SZERINTEM.
  • NEXUS6
    #124
    Az utolsó mondatokkal tökre egyetértek, szerintem is az ember minden helyzetben találja meg azt a választ, álláspontot, ami a saját identitásából következik, és ne birkamód álljon egy jelkép mögé.
    Ez modjuk persze soxor köpönyegforgatásnak tűnik.

    Másrészt amit az elején írtál azt tök máshogy gondolom;)
    USA és a stabilitás, hát izé....
    Az USA/az amerikaiak(?) identitása az utóbbi 220 évben tökre átalakult, te el tudod képzelni, hogy a számunkra szélsőségesen konzervatív Bush azonosulni tudna pl a 150 évvel ezelötti rabszolgataltó rasszista fehér szélsőségesen vallásos az asszonyokat a politikából kiszorító egyesült államok vezetésével?
    Persze, jelképekben! Alkotmány Zászló címer stb.
    Aztán annyi.

    Nem mondanám, hogy nincs amerikai kultúra, de ez már nem csak az angolszász fehér identitásban gyökeredzik. A hűvós angol identitáshoz jött egy kicsit tüzesebb ír keleteurópai, sokkal tüzesebb déleurópai olasz spanyol, és aztán az afrioamerikaiak. Ha ez szerinted egységes kultúrát alkot akkor az én szemembe elég furcsa elképzeléseid vannak a kultúráról.
    Amerikainak lenni nem belső azonosulás kérdése, hanem papír kérdése.

    Liszt Ferenc magyar volt pedig nem tudott magyarul sem. Viszont te bármennyire is azonosulsz egy általad elképzelt amerikai ideáltipiussal, mindíg is egyszemélyes közösséget fogsz alkotni! Bármit csinálsz, ha nem kapsz hívatalos papírt te nem tudsz kultúrálisan amerikaivá válni!

    Ehhez képest hány európai nemzet van ami más országok fennhatósága alattt élt sínylősött évszázadokig. Aztán egyszercsak létrehoztak egy nemzetállamot.
    Te eltudod képzelni ugyan ezt Amerika esetében? Ha veszélyesen meggyengül, megszűnik a szövetségi kormányzat akkor az amerikai álom szetefoszlik, évszázados "stabilitás" ide vagy oda!!!

    A "népek nagy olvasztótégelye" csak addig használható amíg arany csöpög ki belőle, ha ez elfogy akkor csak salak marad!
  • BlackRose
    #123
    "Szerintem talán azt még el lehet mondani, hogy az európai kultúrák zártabbak kevésbé profitorientáltak viszont máshogy sokkal stabilabbak, szolidárisabbak."

    na ha a többivel részben egyerértek, ez szerintem nem áll (kivéve esetleg a profitorientáltság és a bezártság), az USA 220 éves stabilitása ezt az állítást szerintem elveti, sőt az Európa-i kultúrák szerintem specifikussak a következő dologban, ugyanúgy mint az USA az Európaiak is jócskán felülértékelik kultúrájukat és alulértékelik a másikét, sőt nem is becsülik, ezért van az, hogy az utolsó 60 évet leszámítva Európa egész történelmében egymásközött háborúztak, eközben megjegyezném azt a tényt, hogy legtöbb Európai kultúra (a Görög és a Kelták nem tartoznak ide) annyira rövidkeletű, hogy még sajátos írásmódot sem tudott kifejleszteni ellentétben pl. az ázsiai kultúrákkal amelyek mind egy szálíg külön írásmoddal dicsekedhetnek. Tehát van egy Európai kultura amely 70-80% teljessen osztott, egymástól ellesett, ellopott vagy egymásra ráerőszakolt (megszállások stb. útján) amely felsőbbrendűnek és stabilnak tartja magát. Ez ugyanolyan mint az USA kultúra is, csak ezt az Európaiak nem akarják belátni. Ugyanakkor ez az Európai kultúra évszázadokon keresztül alárendelte más népek kultúráját sokszor erőszakos úton. Most is egy hasonló folyamat uralkodik Európában, míg pl. az Európaiak elfogadják, hogy termékeiket kiszállítság szerte a világon, különböző előirásokkal korlátozzák vagy megakadályozzák annak a behozatalát. Míg pl. maguk a Magyarországiak szívessen mennek és válalnak munkát Németországban és másik EU országokban, addig 12 tűzfalat állítanak fel a saját nemzetükhöz tartozó határon túli Magyarok elé, hogy azok Magyarországon dolgozhassanak, míg kérvényt írnak az USA-nak, hogy vízum nélkül utazhassanak oda, addig vizumszerzési gátakat vezetnek be a nemzet kinnrekedt részének... Na de ne soroljam, ez így van sok más Európai országban is. Nehezen fogadják el az emberek a nyitottságot, a globális értékeket. Pedig ez mostmár elkerülhetetlen dolog, a jelenlegi gazdasági és technológiai fejlődés ledőlt minden mesterséges falat, és akik a nyitott Világra készülnek és arra alkalmazkodnak azok jó fognak járni, viszont akik bezárkoznak és nem akarják elfogadni, hogy mindenekelőtt emberek vagyunk, nem pedig amerikaiak, magyarok vagy oroszok, azok nagyon nagy bajba lesznek. Az USA valahogy sokkal nyitotabb és éppen ez adja meg neki a stabilitást, most már két komoly vizsgán estek át, 9/11 és most New Orleans, lehet, hogy nem kitűnő eredménnyel, de most már látszik, hogy ez is csak minimális hatással lesz az USA és a Világ gazdaságára (persze nem kell elfelejteni, hogy pl. az EU is meg Japán is segített az olajtartalékokkal). A kérdés mi lenne ha az EU-t egy ilyen kaliberű csapás érné (pl. 30% energiaforrás puff) azt hiszem sokkal kevésbé vagyunk felkészülve.
    Velem álltalában az a baj (mások szemszögéből), hogy sohasem tartozok egy táborba sem, sem párt, sem irányzat semmi, mindég próbálom levonni mi a jó valamiben és ezt használni, ami pedig szerintem rosz azt elvetni... akkor több dolgot kreatívan kombinálni... az Angolszász versenyalapú gazdasági modelt tartom a legjobbnak, de a szocializmusból is odaraknák valamit meg kidobnák belőlle egynéhány dolgot... ugyanúgy nállam a Windows és a Linux meg a többi UNIX is jóbarát. Persze ezért sokszor mindkét tábor ellenségnek tekint, pedig nem vagyok az, csak akarom megbékélni őket, megmutatni nekik, hogy közössen többre és jobbra képessek, és, hogy az a sok negatív energia amit egymás ellen elhasználnak sokkal jobban kihasznállható. Örülök neki, hogy vannak itt az SG-n hozzád hasonlóak akikkel konstruktívan lehet beszélgetni.
    Különben OK, remélem mindketten tanultunk valamit a véleménycseréből, meg mások is akik olvasták.
  • NEXUS6
    #122
    Nos, én megint csak nem feltétlenül sarkítanám le ennyire a dolgokat, hogy na ez az "amerikai ember típus", ez a "szocialista embertípus", ez meg az "emurópai embertípus" stb. (A szocialista propagandában volt ugye valami ilyesmi)

    Viszont!
    Még is amiről írsz szerintem az megint csak nagyon fontos dolog, az ugye ami az egész mögött van!!!
    Ez egy olyan dolog amiről manapság semmilyen híradás nem szól, az üzletről/társadalomról szóló irásokban a fizikai anyagi egyéb látványos tényezők háttérbe szorítják, és szinte csak saját tapasztalatból lehet róla valamit megtudni.

    Ezt a dolgot amiről beszélek Fukujama egyik könyvében TÁRSADALMI TŐKÉNEK nevezi. Most nem emlékszem hogy egyáltalán ad-e valami definiciót hozzá, minden esetre úgy lehet megfogalmazni, hogy az emberi kapcsolatoknak a termelésben megjelenő tényezője. Fontos része egy fajta bizalom és megbízhatóság.
    Erre feltétlenül hatással van a környezetnek, a közösségeknek, kapcsolatoknak egyfajta állandósága
    tervezhetősége, de fontosak a történelmi, kultúrális hagyományok is.

    Szal én nem feltétlenül értek egyet azzal amit írsz, hogy bezzeg az amereikaiaknál ez mennyivel magasabb szintű meg ilyenek.
    Igen bizonyos Amerikában élő közösségeknél ez átlag feletti máshol átlag alatti. Azoknál akik ez etlag feletti azok esetleg még hasznot is tudnak belőle húzni, de egy esetlegesen összeverődött illegális bevándorlókból álló házépítő brigádra ez kevésbé jellemző! Pedig az is Amerika!

    Szerintem talán azt még el lehet mondani, hogy az európai kultúrák zártabbak kevésbé profitorientáltak viszont máshogy sokkal stabilabbak, szolidárisabbak.
    Lehet hogy nem ezt tapasztaltad, de szerintem az hogy az álamok ilyen élősködő módon rá tudnak telepedni az emberek életére és a közösségek még sem estek széjjel még is ezt bizonyítja.
    Az európai közösségi kohéziós erők lehet hogy nem olyan elegánsak, sokkal kevésbé racionálisak, sokkal több közük van egyfajta nem feltétlenül pozitív zsigeri indulatokhoz, viszont évszázadok alat fejlődtek ki és nem csak a kapitalizmuson belül működnek.

    Nem tudom megindokolni miért, de vagy egy olyan érzésem, hogy ahogy a Szovjetunió léte összekapcsolódik a szocializmussal, úgy a USA-é is azzal a fajta demokrácival, ami most ott van. Ha ez megváltozik, akkkor talán sokkal könnyebben széteshet ez az államalakulat, mint az amúgy vérszegénynek ítélt EU!
    Nincs Birodalmi Egyesült Államok!
  • BlackRose
    #121
    Tudod, az én személyes véleményem szerint az USA-ban azért lehet jobban élni (persze nem kötelező :), mert az ember jobban ki tudja számolni a dolgokat, nem fordítanak fel mindent minden kormányváltás után, a vagyonod legyen az akármekkora is nem veszhet el akárhogy, (csak te magad lehetsz a felelős), ezért az emberek nem költik el a pénzüket az utolsó vasig, hanem takarékoskodnak és befektetnek, részvényekbe, értékpapírokba, ingatlanba stb. ez egyfajta biztonságot nyújt nekik még akkor is ha munkanélküliek egy ideig, ezért nincsennek kiszolgálva a munkaadóiknak mint errefelé az emberek (itt az amcsi középosztályra gondolok), és ezért képessek generációról generációra gyarapítani vagyonukat. Errefelé viszont vagy elvették az emberektől, vagy ha nem akkor az állam olyan adókonstrukciót dob a nyakadba, hogy az öröklés kezd átok lenni (a napokban is volt erről szó az MDF haláladónak nevezi.) Tudsz e mondjuk 5 vagy esetleg 10-20 évre itt gondolkodni, NEM, az amcsik már azt is tudják, 20 évessen, hogy mekkora lesz a nyugdíjuk 70 éves korukba, és annak mekkora lesz a reálértéke, azt is tudják, hogy mennyibe fog kb. a gyerek iskoláztatása kerülni stb. és ha ez így van akkor az ember jobban eltud számolni, tervezni stb. Ez az ami itt hiányzik, kommunista diktatúrából nyugati szenzacionalizmuson keresztűl EU őröltségbe, és most nem tudja ez ember mi a kovetkező, nincs cél se rossz se jó, az USA-ban még most ez a félhülye Bush is valami célt hajszol, itt meg az emberek fejetlenül kóvályognak, nézik egymást, tanácstalanul, nehogy kapjanak valami ütletet merre tovább, akinek van pénze az félrekölti akinek meg nincs az szenved, hiányzik a középosztály, mindenki vagy nagyon gazdag, vagy szegény, az USA-ban pedig van egy erőss 70% körüli középosztáj, és ez az a kritikus tömeg ami nem engedi kihülni a dolgokat, na ez hiányzik itt. Próbáltam már megtalálni, hogy mi itt ennek az oka, ráfoghatnánk az USA politikájára, de az igazság az, hogy évszázadokkal ezelőtt amikor USA nem is volt akkor is ez volt a helyzet, az emberek valahogyan erőtlenek, az életet nem tudják elviselni. Úgy hogy a legelfogadhatóbb magyarázatot abban találom, hogy azért annyira különböző az USA, vagy Ausztrália stb. európától mert európából évszázadok óta elmennek azok az emberek akik nem tudnak beletörődni ebbe a passzív környezetbe, ezért itt mindég kevesebb olyan van, míg az USA-ban sokan, ezért van az, hogy akik többet akarnak és nem elégszenek meg azzal amijük van, elvándorolnak... oda ahol nyitotabb társadalom és hozzájuk hasonló emberek várják őket. Pl. itt amikor dolgozunk valamit, 10x több energiámba és időmbe kerül, hogy rávegyem a többieket, hogy az a jobb megoldás, míg az USA-beli embernek két mondatba elmondom, hogy "nézz ide Joe, ez ezért meg azért...", aztán ő megáll, gondolkodik néjhány pillanatot, esetleg még valamit kérdez és azt mondja, hogy OK, vagy esetleg ha nem ért egyet akkor azt mondja, hogy NEM ezért meg azért... itt meg mindenki himeg, hámog az idő mullik... az USA emberek az időt nagyon becsülik, talá
    n azért is vagyok oda értük, mert én is az időt becsülöm de legtöbb ember errefelé nem. Még egy pl. tavaly egy amcsival dolgoztunk, és valami problémánk volt a csapatban ami nem volt direkt a munkával kapcsolatos, de érezhető volt és ezért meg kellett oldani, na most az európai hozzáállás az, hogy megállunk és megbeszéljük, megoldjuk... az USA fickó, meg azt mondja, hogy hé ez nem tartozik a munkába, most dolgozunk, és aztán munka után maradunk 1 órát és megbeszéljük a dolgokat... kérdezem aztán én tölle, hogy ez így szokás odaát, azt mondja, hogy persze ez nem produktív munka hanem olyan ami nélkül a produktív munka fékezve lehet, ezért meg kell oldani, de nem a produktív munka kárára... NA EZ NEKEM EGYBŐL TETSZETT, de a többiek a csapatban dühössek lettek... na ez talán az ami nekik lehetővé teszi a jobb életszínvonalat...
  • NEXUS6
    #120
    Az orbitrágó se rossz;)!!!
  • NEXUS6
    #119
    Tökre igazad van!
    Mi itt jót elháborgunk az élet igazságtalanságán (főleg én;), de az ami ott, pl New Orleansban van az a valóság.

    Másrészt habár nem vagyok egy nagy világ utazó, csak néhány országban jártam, de valahogy kezd kialakulni, vagy inkább megváltozni bennem hogy mi mennyit ér.
    Pl tökre igaz amit írtál, hiába keres sokat az átlagmagyarhoz képest az átlagamcsi, ha sokkal többet is dolgozik érte, és olyan dolgokra költ ami itt ingyenes, vagy az a dolog ott egyenesen megfizethetetlen.
    Ilyen dolog természetesen fordítva is van!
    De szerintem a nagy média agymosás miatt az átlagmagyar egyszerűen nem tudja milyen jó is neki itthon! Bár lassan már rájön, de a média hülyeségeket továbbra is nyomják ezerrel!

    Ráadásul ott, ahol sokkal több a pénz, hatványozottan érvényesül az a trend hogy a gazdagok és a szegények között egyre nagyobbak a különbségek.

    Szal a rendszerváltozás körül még én is nagy nyugatmániás voltam, mint szinte mindenki a világon. De pl amikor másfél hónap után visszajöttem Angliából tudtam, hogy az elmúlt 40 év médiakampánya a "szabadvilágról" ugyan olyan átverés volt mint a "béketábor" propagandája!

    Az az igazság, hogy ahogy a vörös propaganda ugyan úgy a nyugati szenzáció ipar is elsősorban a saját polgárok agymosására van kitalálva!
    És sajnos nyugaton sokkal inkább benyelik ők soha nem józanodtak ki belőle, náluk nem volt rendszerváltás.
    Ők még mindíg azt hiszik hogy azért van több pénzük mert valószínűleg okosabbak. (Beképzelt külföldi főnökök ugye, én is tudok pár példát mondani).

    Angliában az egyik nyelvtanárunk egy öreg leszerelt tiszhelyettes volt, igazi angol katona.
    Miután visszajöttünk Londonból, nekiált faggatni bennünket, hogy milyen volt a Parlament, milyen volt a Temze, volt valami "wow effektus"?
    Olyan kínos volt neki valahogy finoman megmondani, hogy a mi Parlamentünk 1000X jobban néz ki (komolyan ez az igazság!!!!;), a Duna is kétszer szélesebb, és ha nem hiszi jöjjön el egyszer hozzánk.

    Az ilyen élmények formálják a magyar öntudatot nem a fideszgyűlések! ;))))
  • BlackRose
    #118
    És szerinted fél USA-nak nincs foga? :))) ja itt viccelek, de mégis... a fogakat meglehet vigyázni, pl. én nem költök rá egy vasat sem, egyszerűen minden étkezés után fogmosás... és rendszeressen 3 hónaponként átnézetem (ez pedig ingyenes még az USA-ban is). Tehát legyen az ember felelős, nem pedig mással fizetesse a felelőtlenségét...
  • BlackRose
    #117
    Elolvastam. :) És ami érdekes, hogy részben igazad van szerintem, kösz, hogy a figyelmemet ráfordítottad, hogy az USA-ban a max, Magyarországon pedig a min az amit látok (ennek valszeg az oka abban rejlik, hogy az ember a mindennapi dolgokat kicsinyíti, a távoli dolgokat meg felnagyítja, na mégegyszer kösz, átgondolom azokat a dolgokat egy esetleg reálissabb szempontból). Viszont van egy dolog amire én szeretném a te figyelmedet kötni, az pedig, hogy ha 1 emberrel beszélsz aki kint volt akkor egy véleményed lesz, ha 10-el akkor egésszen más, ha meg olyanokkal is akik nem kint voltak, hanem ott születtek és élnek akkor meg még jobban más, és ez még változatos, hogy ki hol él. Nekünk itt úgy tűnik, hogy New York a megfigyelhető, viszont New York-ból szöknek az amcsik, New York az bevándorlók városa, éppen azért mert máshol sokkal jobb élet van, az átlag amcsi szökik a városok peremére, meg a még nem annyira urbanizált területekre (ezért van akkora lendületben (hogy Gyúrcsány féleképpen szóljak :) a délnyugat - Arizóna, New Mexico, Colorado stb.), európában ez másképp van, itt inkább a központokba megy a nép éppen azért mert sokkal többet várunk az államtól a kormányoktól stb. ezért van az, hogy Magyarországon a falvak meghaltak, az USA-ban is van ilyen, de legtöbb kistelepülés jól működik, mert a helyi lakosság magánerőre koncentrál, nem vár a hatóságokra... ez ugye általában a protestáns lakosságra még európában is jellemző. Ezért van az, hogy míg az USA-ban (elolvashatod a WashingtonCEO folyóiratban) több mint 100 mobil klinika létezik (Mack kamionok felszerelve CT, MRI meg mindenféle felszereléssel) amelyek járják a kis településeket, Magyarországon a falvakban a postát is szüntetik meg (na ez most szintén USA max, HUN min összehasonlítás, de nekem jobban fáj a HUN min, mint amennire örülök az USA max-nak).
    Különben az USA átlagembere többet dolgozik mint amennit keres, az lehet, hogy az USA más számlájára is él, ezt nehéz pontossan megállapítani, de ha ez igaz akkor az nem az átlagember zsebében köt ki. Ugyanis 100+ embertől hallottam, hogy az USA-ban sokkal többet kell dolgozni mint az EU-ban, de senkitől sem hallottam fordítva. Na viszont az bánt amikor személyessen beszélgetek szakmabeli USA kolegámmal (pl. Bp-en, is volt néhányszor), és rájössz, hogy sokkal többet tudsz mint ő, hogy sokkal jobban csinálnád az ő munkáját, mégis őt küldik ide, hogy téged felügyeljen és tánácsokat adjon és ez még OK, de az nem OK, hogy 5x több pénzt keres mindezzel a tudásával. NA EZ FÁJ.
  • NEXUS6
    #116
    És még egy két kis dolog.

    Itt az asztal túloldalán ülő kollágámmal, aki majd egy évig volt kint, beszélgetünk ezekről a dolgokról. Ő mondja, hogy amikor kint kérdezte, hogy hogy a francban olyan magasak ott a fogászati kezelések árai, hát mit csinál az aki szegény?
    Helyi lakos válasza: Ja, akinek nincs pénze, annak nincs foga!

    Tény hogy az ottani középréteg mindíg is jobban élt mint bármilyen más nagyobb régióban a világon. De könnyű biztosítan ezt úgy hogy ott olyan nyomottáron adják a benzint, amiről máshol csak álmodnak!
    Az üzletembereink meg a más országok középrétegről lehúzott pénzt Amerikában fektetik be, nézd csak meg a befektetési statisztikákat, és majd meglátod!
    Őrülök hogy az amerikai átlagember milyen jól él, és fogyasztásával is biztosítja az amerikai gazdaság töretlen fejlődését. De az már egy kicsit zavar, hogy az ő jóléte bizonyos mértékig azon múlik, hogy mások (pl én) meg rosszabbul élnek.

    Á, de ez ugye csak demagógia, ne is olvasd el!
  • NEXUS6
    #115
    Ööö izé, hogy is van ez?

    "Az említett kezelést Magyarországon megkaphatod Bp. esetleg Szegeden (csak vigyázni kell nehogy összekeverjék a betegeket), meg még esetleg Győr szóba eshet, a többi helységben hókuszpókus felszereléssel majdnem minimálbérért dolgoznak az orvosok. De nemrég volt a TV-ben egy Bp.-i korház ahol nem nyitnak ablakot mert nincs pénzük szúnyoghálóra... az USA-ban meg már a CT meg MRI webszolgátatással az orvos TabletPC-jén jelenteti meg az eredményeidet akár valós időben, és 10 specialista látja ezt saga előtt akár 1000 km távolságra és megbeszélik mi a legjobb kezelés... "
    Csak néhány észrevétel: amikor Magyarországról általánosítasz akkor a legrosszabb verziót veszed elő, amikor meg Amerikáról akkor meg a legjobbbat!
    Azért az arizonai, minden egyéb településtől többszáz mérföld távolságban levő, 50 lelket számláló Tiautichuana indián település serifirodájában berendezett ideiglenes rendelőben ott sincs MRI, meg CT, de talán még röntgen készülék sem, a szélessávú netről meg nem is beszélve!
    Amúgy egy kis apróság, Magyarország ott ahol a "legvastagabb" ott nincs 600 km!!!! (Sajnos;)
    Minek is kéne interneten konzultálni, amikor pár órán belül bármelyik specialista személyesen tud találkozni a kollégájával!
    Ugyan ez igaz a betegekre is. Azért a vonatok/buszok még járnak Pestig, ha valakit beutalnak BP-n az egyetemi klinikára az fogja a kis cókmókját és befekszik. Lehet hogy Lentiből gyorsabban bejut a fővárosba, mint egy feka nyújork alsóról az amerókai specialista Manhattan-i irodájába. (Ja hogy oda nem engedik be?!!, ...azt a zistenit, már megin elfelejtettem, hogy a demokrácia hazájában vagyunk!)
  • BlackRose
    #114
    Ja és most jut eszembe, egy általad a tökig gyűlölt USA-beli film amelyben egy hozzád hasonló szuperprefekt szinte ideális (bár ezt gondolja magáról) művelt sváb kineveti az amcsi cowboyt... aztán a végén az a műveletlen, mezitlábas de keményen dolgozó cowboy azt mondja neki, hogy "yeepeekaah yeah motherfucker" na gondolom tudod ki volt itt a pozitív és ki a negatív szereplő...

    spellcheck pending by BlackRose personal spell checker (ZIPPOFCY)
    internal message: you can be paid 0.1 AMERICAN dollar per minute. If you don't hate USA currency :)
  • BlackRose
    #113
    Ha jobban odafigyelsz akkor éppen azt mondtam, hogy a 300 le NEM fogyaszthat annyit mint a Magyar Suzuki... de ha már itt tartunk akkor a Suzuki és hasonló 1000+ köbcentis autók az USA-ban szétesnének, ugyanis ott nagyok a távolságok, átlagosan évente 20000 mérföldet mennek le, az 32000 km, szorozd ezt meg 8-10 el amennyi egy autó átlagéletkora és már 300.000 km felett vagy, ezt egy Suzuki nem birja ki még akkor sem ha minden héten szerelőhez viszed. Na de itt nem autósforumon vagyunk...

    JMD:
    Ne használd az erődet, mert úgysem értik meg, gyűlölik a helyet és kész...

    NEXUS:
    Az említett kezelést Magyarországon megkaphatod Bp. esetleg Szegeden (csak vigyázni kell nehogy összekeverjék a betegeket), meg még esetleg Győr szóba eshet, a többi helységben hókuszpókus felszereléssel majdnem minimálbérért dolgoznak az orvosok. De nemrég volt a TV-ben egy Bp.-i korház ahol nem nyitnak ablakot mert nincs pénzük szúnyoghálóra... az USA-ban meg már a CT meg MRI webszolgátatással az orvos TabletPC-jén jelenteti meg az eredményeidet akár valós időben, és 10 specialista látja ezt saga előtt akár 1000 km távolságra és megbeszélik mi a legjobb kezelés... na de ezen nem érdemes vitatkozni, erről nemzetközi eredmények állnak rendelkezésre, mit szólsz pl ahhoz, hogy egy olyan egészségtelen életmódott folytatott amerikában ahól elhizott emberek élnek a világon a legkisebb a szívrohamot szenvedők között a halálozási arány, csupán azért mert a legmagasabb szintű kezelést kapják. De így van ez más betegségekben is, nézd meg a nemzetközi egészségügyi szervezet adatait, egyedülé a svédek közelítenek hozzájuk. A liberálisok által hangzottakról pedig 100% egyetértek veled.

    ZIPPOFCY:
    egy darabig gondolkodtam, hogy válaszoljak e neked, de nem miattad, hanem csak a többi forumozó miatt (akik itt rendessen vitatkoznak, nem pedig személyi támadást indítanak valaki ellen, mert nem bírják kiálni az általa elhangzott véleményeket), jelzem, hogy elolvastam az üzeneted, válaszolni ugyan nem fogok, mert ha nem vetted észre mi itt véleményt cserélünk és vitatkozunk, hogy kinek van igaza az felsőbb kérdés itt nem is arról van szó itt sokan információcsere által csiszoljuk véleményünket, hogy esetleg pontosabb és közelebb áljunk az igazsághoz (ha az egyáltalán elérhető) ezért itt pl. NEXUS vagy Cat vagy akárki más más más véleményel él de ezt azt hiszem egymás között megbecsüljük még ha sokszor nem is értünk egyet. Bertrand Russel egy nagyon okos ember volt (honnan találtad ki, éppen őt aki az én egyik peldakép filózófusom) és azt amit lent idéztél tőlle az éppen neked szól, mert olyan biztos vagy abban amit mondassz (még azt is, hogy én műveletlen barom vagyok pedig soha nem ismertél meg és azt hiszem nem is olvastál sokat a irásaimból, mert nem igen láttam itt eddig a nickedet az SG-n) igaz több mint ezer hozzászólásod volt de nem ott ahol nekem (látom zene meg játékok között szerepelsz, ez a téma engem nem igen érdekel), az USA összeomlását meg egyenessen TUDOD. Tehát Bertrand éppen neked szólt, ne legyél annira biztos, inkább válts véleményt, mérlegeld amit másoktól halassz és ha kell véltoztass a véleményeden. Különben Bertrand azt is mondta, hogy ha ketten mindég mindenben egyetértenek akkor az egyikük felesleges... de hát biztos olvastad a Principia Mathematica-t, meg a többi híres művét (mert én igen), és ezt mind tudod, vagy csak olvastad valakinek az aláirásában...? Persze magyar helyesrásom pocsék a mai napon külünössen, mert nem értem rá és gyorsan gépeltem ellenörzés nélkül, USA Windowsom-ban meg nincs spellchecker... de nem ezért irok annira rosszul, ha ellemzem a dolgokat akkor az azért mert az sulit és az egyetemet már 10 éve végeztem el, az elmúlt 5-6 évben 80% angol szüveget olvasok, angol szöveget írok, és sokszor angolul is beszélek, meg még más nyelven is, mert NEXUS-nak igaza van nem Magyarországon élek, de elég sokat járok ott és dolgozok is, de dolgozok Horvátországban, Vajdaságban és Szlovéniában is... valószínüleg azért mert nem értek a munkámhoz... na mindegy, nem is érdekes, fő az, hogy mi itt nélküled is jól érezzük magunkat és szépen véleményt cserélünk, betartva Bertrand szavait, hogy ne legyünk holtbiztossak abban amit gondolunk, te meg tovább holtbiztossan gondold, hogy az USA-nak vége, meg, hogy van itt egy hülye András aki azonkívül, hogy nem tud magyarul, baromi műveletlen és az USA-ról ugat olyan dolgokat amelyek ha igazak ha nem neked egyből az egekbe emelik a vérnyomásod.
  • JMD
    #112
    Úgy látom néhány emberke elég messzemenő következtetéseket von le egy természeti katasztrófából. Semmi jele nincs annak, hogy az USA a következő 40-50 évben elveszítené a szuperhatalmi pozicióját! Katonailag Kína talán majd utóléri 10-15 év múlva, de a gazdaság terén semmiképp!! És persze US sem fogja ezt ölbe tett kézzel nézni. Az nem jelent komoly veszélyt, hogy néhány szakállas arab bombát robbant egy metrón és megöl 100 embert (mellesleg 2001 óta nem is tudtak terrortámadást végrehajtani az USA-ban).
    Volt egy hurrikán és egy azt követő árvíz, NO-t újra fel fogják építeni, ahogy tették azt 100 évvel ezelőtt LA-vel is a mindent elpusztító földrengés után.
    Aki USA-t temeti az áshatja a nyugati világ és Magyro. sírját is! És itt most nemcsak a gazdasági követkeményekre gondolok! Én nem szeretnék egy olyan világban élni, ahol egy diktatórikusan vezetett Kína vagy egy féldiktatúra Oroszország dirigál! (Bár Amerika nélkül ők is visszabújhtanak a sötét középkorba).

    És még valami. Vannak akik fel vannak háborodva azon, hogy az USA-nak segítséget nyújtanak a külföldi kormányok. Kedves gyerekek, a segélyt nem egy kormányoknak vagy egy politikának szokták nyújtani, hanem bajbajutott, szenvedő embereknek!!! Nézzetek már egy kicsit magatokba!
  • rosemberg
    #111
    F-150 Ford (a legpopulárisabb USA autó több mint 800.000 adnak el belőlle évente) 300 lóerő és ez nem fogyaszthat annyit mint a Magyar Suzuki vagy a Golf...
    A politikához lehet hogy értesz de az autóhoz nem úgyhogy ne erőltesd a köbcentivel való dobálózást mert egy suzki nem hiszem hogy annyit eszik mint 300 lóerős ford de ha csak elírtad akkor nem szóltam szerintem 15 liter külömbség van a két autó fogyasztása között
  • NEXUS6
    #110
    "ez igaz lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a legjobb specialista kevesebbet tud rajtad segíteni felszerelés és pénz hiányában mint az USA középszintű specialistája... na nézzük csak rákapcsol a szupertuti 5 millió dolláros gépre aztán előre állapítja a diagnózist, leszedi a risk factor itt me gitt van, persze orvosságok amilyenekről a hazai szuper specialista csak a Nature folyóiratban olvas és kész."

    Na most egyre inkább kezdem azt hinni hogy nem Magyarországon élsz. Tudod itt is van CT, meg MRI, és épp a múlt héten csinálták meg nálunk is egy olyan világszínvonalú kísérletet, hogy őssejt beültetéssel kezeltek egy szívbeteg férfit. (Bushbá Amerikában meg rendesen bekorlátozott minden genetikai kutatást ám!)
    Magyarország NEM valami Közép Afrika-i ország, ha még nem tűnt fel.

    "Ez éppen olyan, mint hogy ha egy 30 kilós írástudatlan korcsszülöttnek a kezébe adsz egy UZI-t és elébbe álítsz egy 10 éves tapasztalatú szuperkiképzett Rambót egy baseballütővel akkor ki fog kit kinyírni. Az USA technológiai főlénye és pénzügyi helyzete sokszor biztosítja nekik, hogy kevesebb tudással jobb szintet érjenek el mint azok akik mindent tudnak de nincs mivel dolgozniuk."
    Ebbe nem mennék bele, de maximális kisarkítása a dolgoknak. Az amerikai csúcstechnológia épp most szarik be Irakban, mert ilyen feladatra használhatatlan.
    Ha a Rambód rendesen ki van képezve akkor eszébe nem jut a nyílt utcán az Uzi elé lépni, csendeben a csákó mögé lopódzik és elvágja a torkát a dédapucitól örökölt vadászkéssel. Ennyit a technikáról!
    Aki nem tudja, hogy mint sebész mit vágjon annak hiába adsz a szike helyett lézert a kezébe.

    "ne beszéljünk, hogy a srác a 4 év alatt olyan emberi hálozatnak lett a része (a barátom apja a HP elnökhelyetese, a másik barátom bátya az MS-ben az SQL Server Program Managere, a harmadik barátom apja a Citibank-nak a CIO-ja meg stb. - persze ez kitalált dolog, de valahogy így van) és amikor kijövök az egyetemről vár a szupermunka mert a hálózat valamelyik tagján keresztül oda megyek ahová akarok."
    Az emberi hálózatok szerintem is fontosak (régebben ugye szocialista összeköttetésnek, meg csókosoknak mondták az ilyet;)))), gondolom már a Harvardra bekerüléshez is kell belelőle rendesen!) Viszont nem járhat mindenki a Harvardra. Ez az egész szerintem nem egészen összeegyeztethető az esélyegyenlőséggel, viszont az emberi kapcsolatok soha nem lesznek kizárhatóak a képből. Az egy hazugság amit a liberalisták mondanak, hogy mindenki majd tudása szerint csak magára számítva érhesse el akár a legjobbat. Ilyen soha nem is volt és nem is lesz.
    Az egyetlen lehetőség, hogy a szervezetek, vállalatok, a képzés, és a közösségek egyenjogúságát teremtjük meg. Azokon belül meg mindenki úgy helyezkedik ahogy a tehetsége meg a nyelve bírja.
    Csak éppen a világban egyre kevesebb a fontos közösség, megint egyre inkább terjed az elitizmus. Most nem a nemesek, hanem a sznobok kezébe összpontosul a hatalom.

    De azért szerencsére ezzel ellentétes folyamatok is vannak rendesen.
  • rosemberg
    #109
    Az atomfegyverkezésre van pénz de az előrejelzésre nincs hogy rohadjanak meg ezek a pénzéhes politikusok
  • zippofcy
    #108
    Különben is ez a vita totál meddő, tény hogy az USA virágkora 9/11el végetért és tény hogy egyre több természeti katasztrófa fogja őket (is) sújtani. Tényekről vitatkozni meg olyan mint indulni a paraolimpián: még ha nyersz is akkor is csak retardált maradsz.
    Hogy a 20as években ér-e véget a világuralmuk vagy később vagy esetleg soha, erről vitázni sincs túl sok értelme, majd meglátjuk ha megérjük. A lényeg hogy lehet rajtuk röhögni, hogy a "világvezetőhatalma" csak ennyire képes válsághelyzetekben.
  • FoxMulder
    #107
    "A Sony Online Entertainment sajátos módon igyekszik megkönnyíteni a károsultak helyzetét: az érintett területekről származó MMORPG-játékosok számláját addig nem terhelik, amíg a helyzet nem normalizálódik."

    Hát ez mókás! :D Nagy segítség...

    Remélem Busht naggyon gyorsan eltávolítják a helyéről, és valaki kevésbé irányítható figura veszi át a hivatalt. Az már azért több a soknál, hogy csesznek a szegényekre, és a gazdag negyedeket mentik előbb (lásd tegnapi Észak-Mo. hírújság), meg hasonlók... :(((
  • zippofcy
    #106
    Ember ennyi baromságot amiket itt összeirkálsz ... és még te tartod magad szakértőnek. Igaz annyit sem tudsz hogy az egész az nem "egéssz", hogy a "Franciáktól meg a Magyaroktól kell tanulni," -ban a magyar meg a francia az kisbetűvel írandó, a "mi Európaiak" viszont európaiak. Hát igen ... télleg az USAba való vagy a műveltséged alapján, mi a faszt keresel még itt. Itt egy vélemény Bertrand Russeltől, próbáld meg értelmezni ha már ennyire "értessz Amerikához" : "The biggest cause of trouble in the world today is that the stupid people are so sure about things and the intelligent folks are so full of doubts."
  • BiroAndras
    #105
    "óvatos becslések szerint az iraki jelenlét fentartása hetente 4-6 milliárd $-jába kerül az adófizetőknek."
    És ezek után még valaki sokallja az ITER-re több év alatt költendő 10 milliárd eurót.
  • BlackRose
    #104
    "Nálunk bemész a korházba és lehet, hogy a világ legjobb specialitája kezébe kerülsz, ott a közelébe sem fogsz jutni!!!!"

    ez igaz lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a legjobb specialista kevesebbet tud rajtad segíteni felszerelés és pénz hiányában mint az USA középszintű specialistája... na nézzük csak rákapcsol a szupertuti 5 millió dolláros gépre aztán előre állapítja a diagnózist, leszedi a risk factor itt me gitt van, persze orvosságok amilyenekről a hazai szuper specialista csak a Nature folyóiratban olvas és kész. Ez éppen olyan, mint hogy ha egy 30 kilós írástudatlan korcsszülöttnek a kezébe adsz egy UZI-t és elébbe álítsz egy 10 éves tapasztalatú szuperkiképzett Rambót egy baseballütővel akkor ki fog kit kinyírni. Az USA technológiai főlénye és pénzügyi helyzete sokszor biztosítja nekik, hogy kevesebb tudással jobb szintet érjenek el mint azok akik mindent tudnak de nincs mivel dolgozniuk. Pl. én beszélgettem egy Harvardi diplomással tavaly Budapesten (amerikai volt a srác) és megtanultam tőlle, hogy a Harvard 30.000 dolláros évi tanköltsége nem fedez semmit, a Harvard 30 milliárdos tőkével rendelkezik amely részvényekbe, jól jövedelmező laboratóriumokba, cégekbe van fektetve és ez évi 5-8 milliárdot hoz nekik a konyhára, ebből a pénzből megengedhetik maguknak, hogy évente átlag 1 millió dollárt költsenek egy egyetemistára, pl. a srác azt mondja ha eszébe jut éjjel 3 órakkor, hogy a szuperszámítógépen valamit dolgozzon, akkor besétáll a szuperszámítógép központba és dolgozik, olyan tapasztalatokra tehet szert amit mások csak könyvben olvashatnak, én meg te lehet, hogy 100x többre lennénk képessek, de megkellett szenvednünk, még azt a PC-t is, hogy megvegyük amelyen dolgozunk, szuperszámítógép nincs 1000 km rádiuszban... ne beszéljünk, hogy a srác a 4 év alatt olyan emberi hálozatnak lett a része (a barátom apja a HP elnökhelyetese, a másik barátom bátya az MS-ben az SQL Server Program Managere, a harmadik barátom apja a Citibank-nak a CIO-ja meg stb. - persze ez kitalált dolog, de valahogy így van) és amikor kijövök az egyetemről vár a szupermunka mert a hálózat valamelyik tagján keresztül oda megyek ahová akarok. Na most aztán pl. a HP-nél a srác 2 TB adatbázisokkal foglalkozik... (én meg nem jöhetek még 100 GB-os közelébe sem, mert a legközelebbi ilyen Németországban van :) de gond a 4 GB is mert ay is szuper ritkaság... na most lrted miről beszélek, az, hogy én fej vagyok az nem jelenti, hogy többet tudok mind aki kisebb fej, mert annak volt hol megtanulnia és megtapasztalnia, nekem itt meg nincs ha fejre állok sem. Tehát az USA közepes orvossa effective jobb mint a magyar szuperdoki, nem azért mert okosabb vagy mert jobban érti mi a bajod (mert sokszor nem) hanem azért mert megadott neki, a lehetőség amiről itt csak álmodozhatsz. Én már annyira kinőttem a környék IT lehetőségeit (nem nagyképűségből mondom) és mág sokan mások is, hogy Januárban elmegyek olyan helyre ahol tovább fejlődhetek, mert itt csak unalmas munkákat kapok, amire képes lennék az itt senkinek sem kell vagy nincs neki pénze megfizetni, továbbfejlődni meg olyan helyen nem lehet.
  • NEXUS6
    #103
    "És ne felejtsd el, hogy az Európai gazdaságok trópára ment gazdaságait az USA emelte fel (a Kommunizmustól való félelemben) ne felejtsd el a Marshall tervet. "

    Lehet, hogy nem világos teljesen a számodra, de a Marshall segély valójában inkább csak az USA felé fenálló adósságok elengedéséről szólt!!!!
    Ez a vesztesek jóvátétele és a győztesek Kölcsönbérleti szerződésből fakadó tartozása volt. Ennek ellenére Angliában azért az ötvenes évekig jegyre adták az élelmiszert.

    Ezt vessük össze azzal a ténnyel, hogy a 90-es években a kommunizmus összeomlása után a felszabadult népek adósságait nem engedték el!!!
    Azt az adósságot, amit a korábbi vezetők alapvetően fegyverekre költöttek el.
    Hiába lett vége a hidegháborúnak, hiába szórta ki mindenki látványosan a fegyvereit, az adósságok maradtak.

    Jól írtad, csak azokat az országokat segítette, amelyek annak idején stratégiai pozícióban voltak a szocialista országok körül. Európát, Japánt és még néhány "támaszpont" országot, eközben hidegen hagyta őket a közvetlen közelükben levő országok szegénysége (lásd Latin Amerika).

    A nyolcvanas éve elejére kifulladt, a háború utáni gazdasági felendülés.
    A K-Európai és a volt szocialista országok adósságainak elengedése levegőhöz juttatta volna őket és egy dinamikus fejlődés indulhatott volna el az egész világon.
  • NEXUS6
    #102
    Akkor eben egyetértünk.
    Szerinted ez egy tök fasza, modern dolog.
    Szerintem meg az USA jelenlegi gazdasága sújosan eltorzult.

    Az ha egy állam ilyen szinten szolgáltatásra specializálja magát, azt mindíg egy nagyobb közösségre támaszkodva teheti meg.
    Pl Svájc.
    Svájc nezetközi pozícióját, pl semlegességét mindíg is elismerték és garantálták. És akár kimondatlanul de az volt mögötte, hogy számítottak azokra a szolgáltatásokra, amit Svájc szinte mindíg is biztosított.

    Amerika viszont nem kapcsolódik egy adott államcsoporthoz, mint Svájc európához. Az egész világra próbál rátelepedni, ráadásul nincsenek olyan intézmények amik ezt a számára törvényesen biztosítanák.
    Svájc a nemzetközi szerződések védelme alatt élvezi a semlegesség előnyeit, de emellett be is tartja azokat.

    Ilyen következetességgel sajnos az USA esetében nem találkozunk.
    Az a hely amit az utóbbi 20-25 évben talált, hogy ő legyen a világ diznilendje, azt nem biztosítja semmi. És talán ezért is lép fel törvénytelenül ha valami az érdekeibe ütközik.

    Svájcot senki nem bántja, brmilyen kis ország, sőt mindenki elismeri, próbálja védeni, mert egyrészt szükség van a szolgálataira, másrész a svájciak kínosan ügyelnek arra, hogy mindíg betartsák a szerződésben foglaltakat.

    Amerika folyamatosan rombolja saját egyre bizonytalanabb imidzsét. Újra és újra meg kell védeni érdekeit.
    Egy olyan akciószínészhez hasonlít aki elhiszi, hogy valóban emberfölötti képességekkel rendelkezik, sőt ezt bizonyítandó mindenkibe beleköt.
    Az ilyen embert mindenki szeretné pofánvágni!
  • NEXUS6
    #101
    Nem akarok vitazni a tényekkel, amik a szavaid mögött vannak, csak éppen szeretném őket más megvilágításba helyezni.

    "na a dolog így van, az USA jelenleg a világon a legtöbbet költ az egészségügyre (kb. 3000 dollár fejenként évente, a második Svájc kb ennek a felével), csak ott nincs állami betegbiztosítás..."
    Szerintem az amit korábban leírtam a pénzről/GDP-ről/ az visszafelé is érvényes. Szal lehet hogy az usa marha sokat költ EÜ-re per kop, de azt is meg kell nézni hogy ezért a hatalmas pénzért mit kapnak az emberek. Szerintem ott sokkal magasabbak az eü költségek is, egy orvos, egy asszisztens többszörösét keresi mint nálunk, a gyógyszer árak, általában az ellátás is drágább. És így már lehet hogy árnyaltabb a kép!
    Nálunk bemész a korházba és lehet, hogy a világ legjobb specialitája kezébe kerülsz, ott a közelébe sem fogsz jutni!!!!

    "Volt alkalmam egy Seattle beli embert halgatni akinek 5-6 éve prosztátarákja van, a felesége szintén daganatos betegséggel küzd, olyan 60 év körüliek, egéssz életükben fizették a betegbiztosítást és az kezeléseket, most amikor betegek évi tizezreket költenek a kezelésre és a biztosításra de ellenzik az állami betegbiztosítást, azt mondják, hogy az ember saját dolga az egészsége és aki dolgozik mint ők azok saját maguk kell, hogy fizessék a kezeléseket, nem pedig valakik akiket nem ismernek... "
    Ez egy roppant ideális helyzet, magamnak sem kívánok mást, csak hogy mindíg képes legyek magamért felelősséget vállani, viszont másért ne kelljen.
    De a világ nem ilyen!!!!
    Ha az idős házaspárnak annakidején egy napi 24 órás felügyeletet igénylő beteg gyerekért/hozzátartozóért kellett volna valamikor az életük folyaman gondot viselni, ami megakadájozta volna őket aban, hogy egyikőjük vagy akár mindkettőjük megfelelő munkát találjon, amellett a kezelési költségek elvittek volna minden pénzt amit nyugdíjas korukra szántak, akkor nem látnák ilyen rózsásan a helyzetet.
    Márpedig a legtöbb ember élete során előbb utóbb elérkezik az az idő amior valaki másért kell ilymódon felelősséget vállani!

    Szal a közösség, a társadalom, vagy konkrétan az állam nem hagyható ki ebből a játszmából. Egyszerűen az ember bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy másokra kelljen támaszkodnia. És ilyen szempontból pont a szegények akik kiszolgáltatottabbak, akiknek kevesebb lehetőségük van.

    Másrészt EÜ kérdés az is, amit ez a hurrikán is elő fog hozni, a közegészségügy, a ferőzések kérdédét.
    Mert az addig rendben van, hogy aki nem törődik magával és anyagilag sem biztosítja magát, az elég hülye és egy szinten viselje el a következményeket a felelőtlenségéért.
    Csakhogy a betegségek, a járványok nem válogatnak! Ha az állam hagyja, hogy a társadalom jelentős része romoljon le, akkor azokat arra ítéli, hogy egy súlyos járvány inkubátorai legyenek.
    Ha nem törődök a hajlaéktalanokkal, pl ha tüdögyulladást kapnak, akkor bennük simán kifejlődhetnek olyan rezisztens törzsek amitől semennyi pénz nem ment meg másokat sem!

    Másrészt én hiába takaréskoskodom és óvom az egészségem, ha az állam és más szereplők nem törődnek a környezettel és emiatt betegszem meg.
    Márpedig az USA a föld legnagyobb környezetszennyezője.
  • Yv@n
    #100
    Szerintem nagyon is látjuk a mulasztást nálunk is. Most pár évben zsinórban akkora árvizek, ill belvíz van itt ott, hogy le a kalappal. És minden évben nyugodtan kijelentik, hogy hát ilyen mértékűre X éve nem volt példa, és jövőre úgysem lesz ez...aztán jövőre mégnagyobb gebasz adódik. Ellenben megelőző intézkedésekről nem nagyon hallani, bár meglehet, hogy azt hír értékű, ezért nem kerül be a TV-be.
  • Yv@n
    #99
    Múltkor ausztrál gyerek panaszkodott nekem, hogy az országban olyan helyeken esik náluk hó, ahol az elmúlt párszáz évben soha nem esett.
  • BlackRose
    #98
    nem valakivel összetévesztettél :)
    OK tudom, hogy jelenleg nem lehetséges... de azért van bőven más pl. árvizek meg stb. igaz, hogy az közelről sem olyan durva, de ezzel is meglehetőssen nehéz megbírkózni. Különben itt is sok a múlasztás, csak azt nem látjuk, az USA-t mind vezető hatalmat mindenki útálja, mindenki írigyeli és ezért a legkisebb hibáit is fókuszpontba helyezik, főleg itt az EU-ban. Pl. a Francia újságokba olyasmi jött ÓRIÁSI felirattal, hogy "Anarchia és káosz az USA déli részén", most az lehet, hogy anarchia és káosz, de azért az USA déli része az túlzás...
  • Cat #97
    hm, pedig mintha régen ezt irtad volna

    eurokatrina nem lehetséges, max. ha ellenkező irányban forogna a Föld. A hurrikán Afrika meleg tengervizei mellett keletkezik, onnan sodorják északnyugatra a passzátszelek. Ezért csak amerika déli részét, illetve dél ázsiát és japánt veszélyeztetik (ugye ott tájfunnak hivják, de ugyanaz a jelenség). Mivel Európától télkeletre nincs nagy összefüggő vizterület (a földközi tenger ilyen léptékeknél csak légypiszok), fizikailag lehetetlen hogy ilyen nagy szelek alakuljanak ki.

    Egyébként a déli féltekén is van hurrikán, ott délnyugatra kanyarodik, és valahol madagaszkár felett csapódik be a szárazföldbe.
  • BlackRose
    #96
    Nem élek ott.
    Különben az USA belülről kritizálhatja sajátmagát, de ebben az esetben mi Európaiak nem mondhatunk semmit, mert nem tudjuk mi az a hurikán, nincs tapasztalatunk és ki tudja, hogyan reagálnánk mi ha pl. egy EuroKatrina bevágna... (he ezért az EU diplomát adna, Euro Dizel, Euro Kutyaf... Euro Katrina)
  • Inquisitor
    #95
    "Összefoglalva Amerika egy olyan piramisjáték amiből senki nem akar kimaradni, és rengetegen még mindíg azt hiszik, hogy az ilyen piramis játékok valóban örökké tartanak."
    Érdekes, mert azt hittem csak én gondolom így ... igaz Indexen meg olyat írt valaki, hogy egy bazi nagy részvénytársaság, de rövidesen leeshet a részvényeinek az értéke zéróra.

    Amúgy szerintetek honnan lehet megkülönböztetni ránézésre, hogy az államforma Demokrácia VAGY Plutokrácia?
  • Inquisitor
    #94
    "3. Ez véletlen hurrikán, épp összejött, de azért ..."
    Öööö, akkor lehet én vagyok csak ilyen hülye, de azt hittem az elmúlt 3 év hurrikánjai/tájfunjai, és az olyan "apróságok", mint azok a kis esők és viharok itt Európában, vagy Kínában, meg az az apróság, hogy pl. 2004 telén hó esett Törökországban, Izraelben, Szíriában ...
    Szóval én azt hittem NEM véletlen, hanem éghajlat változás esete forog fenn.
  • Cat #93
    azt nem irtad le hogy ott is élsz :)
  • BlackRose
    #92
    Nem, én IT freak vagyok, az USA meg csak azért érdekel, mert mint domináns hatalom jelenleg nagyon komoly befolyással van az emberek életére az egéssz világon (ha tetszik ha nem), főleg a gazdasági téren és az IT-ben, de minden másban is. Legtöbb dolog ma onnan indul vagy ha nem is ott van kidolgozva és ezért szerintem ha átfogóan akarja az ember érteni a világot akkor foglalkoznia kell ezekkel a dolgokkal. Különben azt mondják, hogy a legnehezebb átlépni azokat a határokat amelyek bennünk vannak... nekem ez sikerült és már néhány éve az egéssz világot hazámnak tekintem, minden része nekem egyformán szép... ezért nem csak az USA érdekel, de mondom mivel jelenleg a legbefolyásosabb a legtöbb időt annak szentelem tisztán önző célból (minnél jobban akarok alkalmazkodni a helyzethez, és ezt könnyebb ha tudod, hogy hogyan működik a "világ közepe"). A másik dolog, meg, hogy ott majdnem minden dologban vezető helyen állnak és ha tanulni akarok valakitől akkor a legjobb ha az elsőhelyezettől tanulok (pl. ha borkészítés érdekel akkor Franciáktól meg a Magyaroktól kell tanulni, nem a Svédektől), ha meg a gazdaság és pénzügy érdekel akkor az USA-t figyeld, ha az IT akkor szintén... na gondolom érted miről beszélek...