• NEXUS6
    #103
    "És ne felejtsd el, hogy az Európai gazdaságok trópára ment gazdaságait az USA emelte fel (a Kommunizmustól való félelemben) ne felejtsd el a Marshall tervet. "

    Lehet, hogy nem világos teljesen a számodra, de a Marshall segély valójában inkább csak az USA felé fenálló adósságok elengedéséről szólt!!!!
    Ez a vesztesek jóvátétele és a győztesek Kölcsönbérleti szerződésből fakadó tartozása volt. Ennek ellenére Angliában azért az ötvenes évekig jegyre adták az élelmiszert.

    Ezt vessük össze azzal a ténnyel, hogy a 90-es években a kommunizmus összeomlása után a felszabadult népek adósságait nem engedték el!!!
    Azt az adósságot, amit a korábbi vezetők alapvetően fegyverekre költöttek el.
    Hiába lett vége a hidegháborúnak, hiába szórta ki mindenki látványosan a fegyvereit, az adósságok maradtak.

    Jól írtad, csak azokat az országokat segítette, amelyek annak idején stratégiai pozícióban voltak a szocialista országok körül. Európát, Japánt és még néhány "támaszpont" országot, eközben hidegen hagyta őket a közvetlen közelükben levő országok szegénysége (lásd Latin Amerika).

    A nyolcvanas éve elejére kifulladt, a háború utáni gazdasági felendülés.
    A K-Európai és a volt szocialista országok adósságainak elengedése levegőhöz juttatta volna őket és egy dinamikus fejlődés indulhatott volna el az egész világon.