BlackRose#123
"Szerintem talán azt még el lehet mondani, hogy az európai kultúrák zártabbak kevésbé profitorientáltak viszont máshogy sokkal stabilabbak, szolidárisabbak."
na ha a többivel részben egyerértek, ez szerintem nem áll (kivéve esetleg a profitorientáltság és a bezártság), az USA 220 éves stabilitása ezt az állítást szerintem elveti, sőt az Európa-i kultúrák szerintem specifikussak a következő dologban, ugyanúgy mint az USA az Európaiak is jócskán felülértékelik kultúrájukat és alulértékelik a másikét, sőt nem is becsülik, ezért van az, hogy az utolsó 60 évet leszámítva Európa egész történelmében egymásközött háborúztak, eközben megjegyezném azt a tényt, hogy legtöbb Európai kultúra (a Görög és a Kelták nem tartoznak ide) annyira rövidkeletű, hogy még sajátos írásmódot sem tudott kifejleszteni ellentétben pl. az ázsiai kultúrákkal amelyek mind egy szálíg külön írásmoddal dicsekedhetnek. Tehát van egy Európai kultura amely 70-80% teljessen osztott, egymástól ellesett, ellopott vagy egymásra ráerőszakolt (megszállások stb. útján) amely felsőbbrendűnek és stabilnak tartja magát. Ez ugyanolyan mint az USA kultúra is, csak ezt az Európaiak nem akarják belátni. Ugyanakkor ez az Európai kultúra évszázadokon keresztül alárendelte más népek kultúráját sokszor erőszakos úton. Most is egy hasonló folyamat uralkodik Európában, míg pl. az Európaiak elfogadják, hogy termékeiket kiszállítság szerte a világon, különböző előirásokkal korlátozzák vagy megakadályozzák annak a behozatalát. Míg pl. maguk a Magyarországiak szívessen mennek és válalnak munkát Németországban és másik EU országokban, addig 12 tűzfalat állítanak fel a saját nemzetükhöz tartozó határon túli Magyarok elé, hogy azok Magyarországon dolgozhassanak, míg kérvényt írnak az USA-nak, hogy vízum nélkül utazhassanak oda, addig vizumszerzési gátakat vezetnek be a nemzet kinnrekedt részének... Na de ne soroljam, ez így van sok más Európai országban is. Nehezen fogadják el az emberek a nyitottságot, a globális értékeket. Pedig ez mostmár elkerülhetetlen dolog, a jelenlegi gazdasági és technológiai fejlődés ledőlt minden mesterséges falat, és akik a nyitott Világra készülnek és arra alkalmazkodnak azok jó fognak járni, viszont akik bezárkoznak és nem akarják elfogadni, hogy mindenekelőtt emberek vagyunk, nem pedig amerikaiak, magyarok vagy oroszok, azok nagyon nagy bajba lesznek. Az USA valahogy sokkal nyitotabb és éppen ez adja meg neki a stabilitást, most már két komoly vizsgán estek át, 9/11 és most New Orleans, lehet, hogy nem kitűnő eredménnyel, de most már látszik, hogy ez is csak minimális hatással lesz az USA és a Világ gazdaságára (persze nem kell elfelejteni, hogy pl. az EU is meg Japán is segített az olajtartalékokkal). A kérdés mi lenne ha az EU-t egy ilyen kaliberű csapás érné (pl. 30% energiaforrás puff) azt hiszem sokkal kevésbé vagyunk felkészülve.
Velem álltalában az a baj (mások szemszögéből), hogy sohasem tartozok egy táborba sem, sem párt, sem irányzat semmi, mindég próbálom levonni mi a jó valamiben és ezt használni, ami pedig szerintem rosz azt elvetni... akkor több dolgot kreatívan kombinálni... az Angolszász versenyalapú gazdasági modelt tartom a legjobbnak, de a szocializmusból is odaraknák valamit meg kidobnák belőlle egynéhány dolgot... ugyanúgy nállam a Windows és a Linux meg a többi UNIX is jóbarát. Persze ezért sokszor mindkét tábor ellenségnek tekint, pedig nem vagyok az, csak akarom megbékélni őket, megmutatni nekik, hogy közössen többre és jobbra képessek, és, hogy az a sok negatív energia amit egymás ellen elhasználnak sokkal jobban kihasznállható. Örülök neki, hogy vannak itt az SG-n hozzád hasonlóak akikkel konstruktívan lehet beszélgetni.
Különben OK, remélem mindketten tanultunk valamit a véleménycseréből, meg mások is akik olvasták.