• NEXUS6
    #101
    Nem akarok vitazni a tényekkel, amik a szavaid mögött vannak, csak éppen szeretném őket más megvilágításba helyezni.

    "na a dolog így van, az USA jelenleg a világon a legtöbbet költ az egészségügyre (kb. 3000 dollár fejenként évente, a második Svájc kb ennek a felével), csak ott nincs állami betegbiztosítás..."
    Szerintem az amit korábban leírtam a pénzről/GDP-ről/ az visszafelé is érvényes. Szal lehet hogy az usa marha sokat költ EÜ-re per kop, de azt is meg kell nézni hogy ezért a hatalmas pénzért mit kapnak az emberek. Szerintem ott sokkal magasabbak az eü költségek is, egy orvos, egy asszisztens többszörösét keresi mint nálunk, a gyógyszer árak, általában az ellátás is drágább. És így már lehet hogy árnyaltabb a kép!
    Nálunk bemész a korházba és lehet, hogy a világ legjobb specialitája kezébe kerülsz, ott a közelébe sem fogsz jutni!!!!

    "Volt alkalmam egy Seattle beli embert halgatni akinek 5-6 éve prosztátarákja van, a felesége szintén daganatos betegséggel küzd, olyan 60 év körüliek, egéssz életükben fizették a betegbiztosítást és az kezeléseket, most amikor betegek évi tizezreket költenek a kezelésre és a biztosításra de ellenzik az állami betegbiztosítást, azt mondják, hogy az ember saját dolga az egészsége és aki dolgozik mint ők azok saját maguk kell, hogy fizessék a kezeléseket, nem pedig valakik akiket nem ismernek... "
    Ez egy roppant ideális helyzet, magamnak sem kívánok mást, csak hogy mindíg képes legyek magamért felelősséget vállani, viszont másért ne kelljen.
    De a világ nem ilyen!!!!
    Ha az idős házaspárnak annakidején egy napi 24 órás felügyeletet igénylő beteg gyerekért/hozzátartozóért kellett volna valamikor az életük folyaman gondot viselni, ami megakadájozta volna őket aban, hogy egyikőjük vagy akár mindkettőjük megfelelő munkát találjon, amellett a kezelési költségek elvittek volna minden pénzt amit nyugdíjas korukra szántak, akkor nem látnák ilyen rózsásan a helyzetet.
    Márpedig a legtöbb ember élete során előbb utóbb elérkezik az az idő amior valaki másért kell ilymódon felelősséget vállani!

    Szal a közösség, a társadalom, vagy konkrétan az állam nem hagyható ki ebből a játszmából. Egyszerűen az ember bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy másokra kelljen támaszkodnia. És ilyen szempontból pont a szegények akik kiszolgáltatottabbak, akiknek kevesebb lehetőségük van.

    Másrészt EÜ kérdés az is, amit ez a hurrikán is elő fog hozni, a közegészségügy, a ferőzések kérdédét.
    Mert az addig rendben van, hogy aki nem törődik magával és anyagilag sem biztosítja magát, az elég hülye és egy szinten viselje el a következményeket a felelőtlenségéért.
    Csakhogy a betegségek, a járványok nem válogatnak! Ha az állam hagyja, hogy a társadalom jelentős része romoljon le, akkor azokat arra ítéli, hogy egy súlyos járvány inkubátorai legyenek.
    Ha nem törődök a hajlaéktalanokkal, pl ha tüdögyulladást kapnak, akkor bennük simán kifejlődhetnek olyan rezisztens törzsek amitől semennyi pénz nem ment meg másokat sem!

    Másrészt én hiába takaréskoskodom és óvom az egészségem, ha az állam és más szereplők nem törődnek a környezettel és emiatt betegszem meg.
    Márpedig az USA a föld legnagyobb környezetszennyezője.