8857
  • Fifus
    Myke volt, nem is Cac. Két nest is volt, jah.
  • Fifus
    Mindhárom wsc unitom volt, sniperek vet3-on, és wm erőltette a vet3-as greneket. Sniper még egy gránátot is túlélt.
  • Fifus
    Megtaláltam az mg emplás Caccal vívott, Orobi által közvetített meccset, Cac rakott mg nestet, pedig wsc-n voltam.
  • Fifus
    Amúgy bírom az egyoldalas értekezéseit, csak kár hogy nem játszik online, jöhetne a fórumra is írni.
  • Fifus
    Nincs helye szájkaratének, én nem játszom Blitz PE-t, Koto nem játszik ranked PE-t. Igaziból így nincs is közös alap.
  • NovaTerra
    Nem olvastam végig a párbeszédet. Annyit hozzáfűznék mégis, hogy us játékos, aki korán mg nestet épít az egy tapasztaltabb játékos ellen 100%-ban ki fog kapni. Statikus építés egy pályán se állja meg a helyét az elején a mobil egységekkel szemben. Ha csak azt nézzük, hogy us kezd 2 engivel, kér riflmenel + 1 mg nesttel, wm-nek ezzel szemben (legegyszerűbb esetben) lesz 2 pio, 3 volks. Wm nyeri a tűzpárbajt, és csak egy kis területet kell kikerülnie. Viszont kb. egy-két perc múlva, már flame pio lesz mg nest mögött. Ez free winek wm-nek. Pe-nek meg végképp könnyítés az ellenséges mg nest, mert egyszerű pg spammal uralja a pályát.
  • szoszibá
    Megy a szájkarate ahogy látom! :D
  • Fifus
    Most amúgy olyan jót vitázgatunk, hogy újra kedvem lett PE-vel játszani, az utóbbi időkben hanyagoltam őket.
  • Fifus
    Mikor mondtam olyat, hogy egyetlen út? Egy út az ezer közül, ilyenre emlékszem. A base rush az adott T2T3 videóban egyszerűen csak kialakult, nem tekinteném testhezálló és szinte egyetlen járható útnak. Mit lehet tenni egy Jagdpantherrel és két Pantherrel, miután a középpel végeztek többször is?

Fórum bemutatkozásom idézném: nincs örök és egyetlen stratégia, másképp már döglött játék lenne.

MG nestes videóra nem emlékszem, vagy csak nem én építettem, személy szerint nem hiszek benne, bár VAN olyan szitu, hogy egyet fel lehet húzni késleltetés céljából, akár játék vége felé VP védelemre. 280 MP, ez rengeteg, kettő biztosan felesleges minden körülmények közt is. Ne vedd alapul a kezdőket, profiknál egyszerűen alig látni.
  • Kotomicuki
    Hát igen... a profik. Ha nekem kéne kivárni azt az állapotom, mikor gördülékenyen és vidáman megy a játék, akkor még ennyi saját "infóm" se volna róla. (kesernyésen mosolygó smile)

"Villám"-háború, már amennyire a "gyors" techelés engedi - amúgy is egy "lemondós" frakció, de a (+)sebességért még további lemondásokat követel meg a fejlesztés/egységépítés "elhanyagolása" árán. Azután, már a játékban, ha nem alkalmazkodik kellőképpen az általa éppen választott úthoz az ellenfél, akkor vannak a gondok PE-vel.

Valóban, Pred profi, de ( :) ) úgy érte el a sikert, ahogy azt Te mondtad, mint egyetlen utat a VP-ben vesztésre álló félnek és ahogy én mondtam, mint a PE-nek testhezálló és szinte az egyetlen követhető utat követve - Base-Rush. Az, hogy ehhez minden tudását és ügyességét össze kellett szednie és alkalmaznia, még nem mond ellent egyikünknek sem és igazolja, hogy valóban profi játékos Pred.
    Amúgy, a középjátéki adok-kapok, főként PE-vel már igényli a "szaktudást" - talán pont emiatt megy nehezen nálam ez és ezért nyavalygok (miatta) annyit.
    [Blitz'-ben(v4.02) PE-nél a kezdő egység egy 6 fős PG-squad (átlagos gyalogság, csak a briteké jobb nála, kezdésként, az AT-kapacitása(anti-Jeep/-M2/-M3) eléggé lesújtó - inkább a véletlen-faktor miatt, mert igen ritkán az 1/3 Shörmi is megvan vele). A Ketten építéséhez előbb egy épület felhúzása szükséges, majd a legyártott gépet még a széltől is óvni kell, mert egy félhalott engi-suad is 2 másodperc alatt végez vele - esélytelen a menekülése, pláne, ha még fordulnia is kell(ene). Rifleman, ha csak csúnyán néz rá, már akkor is... A kiváltása (a ToV-s csere-berével a meccs előtt), +100MP-ért a Swimmwagen, ami ugyan rendelkezik önvédelmi fegyverrel, de a védelme alig jobb a Kettenénél (~2x - azaz 4 másodperc, ha fordulni nem kell, akkor talán megmenekülhet és jöhet aa javítása - sokszor 4 másodperc...). Marad az SC, mint "gyorsaság" - az építése nem "az", csakúgy, mint a Coh-ban - , de ekkor nincs más gyalogságod a PG-ken kívül (a Jeep zabálja őket, támogatás nélkül), egy ideig. Ennyit a PE "Blitz-ről" a Blitzkrieg mod-ban. :D]

Mit tartasz MG-Nest-es játéknak?
    Ha már több, mint féltucat van belőlük, de az általuk elért eredmény mellékes, vagy azt, ha csak 2, de ezek időben, anyagban, a fedezetükkel együtt(!) tudnak nagy károkat okozni az ellenfélnek?!
    Elhiszem, hogy tudatosan (eleve ezt eltervezve kezdeni) senki sem játszik a MG-Nest építésére, mert ez is olyasmi, ami a játék közben alakul ki és kell hozzá az ellenfél játéka is. A jó használatához sok körülménynek kell egybeesnie ahhoz, hogy megérje alkalmazni, mint PE-vel tudatosan a középjátéki adok-kapokra gyúrni, amikor az nem éppen a frakció erőssége. ( :) )
    [MG-Nestes videód már van, mint írtam. CAC volt a partnered és győztetek, pár MG-nest felhúzásával és ebből néhány elvesztésével/újrahúzásával - támogató és lefog(lal)ó egységként, szerintem, megérték a felhúzásukat, még ha nem is kaptak komolyabb "pályakarbantartást" a védelmükre, csak a harcoló egységeket. Szerintem az is alátámasztja a nézeteim egy részét, ha nem is vonultattatok fel belőle akkor mindent. ( :) ) ]

Amíg nem gondolják úgy a "vezetőink" és ő valódi megbízóik/kitartóik/főnökeik, hogy be kéne már fejezni ezt a "világgazdasági válság" nevezetű műbalhét, addig sok reményt nem látok a multi-móka elkezdésére a részemről. Persze, csodák is történnek néha, de azok legritkább esetben az azokra váró egyénekkel. :))
  • Fifus
    Nem tartasz fel, castot mostanság csak akkor bírok készíteni, ha két napig csak erre tudok koncentrálni: többször meglesem, felírok egy-két eseményt, infót szerzek a játékosokról, frakciókról, meg megvárom azt az állapotom, mikor gördülékenyen és vidáman megy a szövegezés.

Blitz-re, mint villámháborúra gondoltam. Gyors lerohanásra.

Pred például az a profi, aki bemutatta, hogy a középjáték esetleges megtorpanása után is van PE-nek élet. PE gyors ketten nélkül tényleg halott lenne, a játék folyamán bármikor szükség lehet rá.

Viszont megpróbálok mg-nestes replayeket keresni az expertek közt. Mert szerintem továbbra is fehér holló az általad leírt rendszer.

Mikor tudunk végre élőben játszani?

• Kotomicuki
    Ok, hagyjuk. De remélem lesz majd olyan profi is aki be tudja mutatni ezeket, mint Ákos a drótozás művészetét - mielőtt nekem lesz végre lehetőségem "élőben" játszani... (A gép tényleg nem kerül - akkorát - , ha el van zárva a nest közeli, erre alkalmas terep, hanem szemből kísérletezik. A nest telepítése csak saját és a bázissal összeköttetésben lévő területen lehetséges, így lehetetlen az annyira korai bevetése, hogy a map-szerzést érdemben visszavesse, de így talán már kerül a támogatására is egység - pl. a HMG helyben készül, míg a fedezetének gyártása, a mortar és a sniper lefoglalja a WSC-t. HA van fedezete, akkor az esetleges megkerülése se akkora probléma, mert van rá válasz.
    De ha arra gondoltál, hogy a nest-et is úgy alkalmazom, mint Ákos a drótot, akkor tévedsz. Ennek is megvannak a helyei, mint az aknáknak - nem lehet csak úgy, akárhol, mert az "költséges", időben bizonyosan, mire a terep(akna, akadály) is "feláll" hozzá...)

PE-vel pozíciót, VP-t tartani - statikusan - eléggé nehézkes - túl sok mikrót és figyelmet/időt igényel - , mert hiányzik pár olyan dolog hozzá, ami a többi frakciónál megvan. Könnyebb arra használni, amire kihegyezték őket: a korai lerohanásra. Az 500 pont leteltét ezért érzem nehezebbnek "kivárni" velük, mint "gyorsan" pontot tenni egy meccs végére egy base-rush-al - ha alkalom nyílik rá.
    A Blitz'-ben, végre, majd minden eszközük megvan, ami a "rendes" játékhoz kellene - a gyors foglalási képességet "elvették" tőlük - , de még így is "megéri"/érdemes a lendületet megpróbálni megtartani egy látogatás erejéig az ellenfélnél, ha van már olyan egységed, ami állja a quad-ok/Bofors-ok tüzét - azaz, pont a Blitz'-ben nehezebb kivitelezni a (korai) Base-rush-t.

De nem tartalak tovább fel, nem szeretném, ha azért kapnák most, mert miattam nem tudtad a következő közvetítést "időben" befejezni, amit már mindenki epekedve várna.
  • Fifus
    Koto, ezek továbbra is csak elméletek. Usa nem simcity frakció. Mg nest játék elején drága, Pe kikerüli és percek múlva felszámolja. Ha védeni kell, nem lesz mapod.

Base rush vágyad most tudatosult: jobbára Blitz-et játszol.
  • Kotomicuki
    Soha nem a Nest/Bunker a lényeg, hanem ami mellette és mögötte van, ugyanis azok az egységek határozzák meg, hogy mennyi veszteséget is fog szenvedni a támadó fél ereje amíg az a nest-re süti el a kezdő lövéseit és végre felfedi magát - hogy elveszik-e az a nest, ez végül is lényegtelen (no, nem egy szem PAK38 ellenében), ami számít: az ellenfél ott koncentrálja az erejét ahol arra számítasz és már tettél erre ellenlépéseket -> az ellenfél veszteségei "bebiztosítottak"!
    A nest egy viszonylag olcsó és hamar felhúzható "egység", ami nem számít bele a Pop-Cap-be, így akármennyi lehet belőle. Mivel piszok könnyen sérül, ezért önmagában tényleg csak a játék elején hatásos, ismétlem: önállóan.
    DE, ha a kellő helyre húzod, akkor nem kell HMG-t gyártanod a nest-et "védő", valójában rajtaütő csapatba - vagy kevesebb könnyű célpont elleni egység is elégséges oda. A nest csak a csali szerepét tölti be (+ kémlel) azon kívül, hogy a vet-nélküli és az alap gyalogságot megakasztja és prédává teszi a mortar-nak, sniper-nek és egyéb egységeknek. (Az utolsó patch-ek óta már nem olyan nagy ász a vetek és fejlesztések/buff-ok nélküli dupla-schreck, mert egyedül elfekszik előtte, sajnos - és gyakran túl sokat pepecsel a lövések előtt, így levadászható.)
    Egy oldal, fontos pozíció (cuting-pont) védelmében alkalmazod, ahova biztos, hogy jönni fog a kontra - belátható időn belül - , amit megkontrázol a támogató egységeiddel - de ATG/M10/M18, vagy más AT-egység (jobb híján akna) is legyen abban a csapatban a HT-k/SC/AC/stb. miatt.
    Ha nem a nest a célpont, akkor az megmarad, ha sikeres volt az ütközet és továbbra is védi az adott területet/pozíciót - az SC nem lő foglalás közben.
    Ha a védelmi egységed mobil (,mert pl. várnád, hogy hol koncentrálja az erőit az ellenfél és arra akarsz lecsapni), akkor a "szárnyakra" is mehet, ezen erő közelében, hogy meg tudják "védeni" azt.
    Egyedül akkor "fölösleges" építeni, ha az ellenfélnek lehetősége van távolsági és területre ható támadást (itt a légitámadásokra, az off-map- és A tüzérségre gondolok, nem az akár ATG-vel is elkapható HT-kra), vagy a támadó egységeinek ilyen támogatást nyújtani - ha azt akarod, hogy ne legyen munija/támogatása és ilyen módon pazarolja el az ellenfél azt (mert pl. a base-rush-hoz már összeállt a had és azt nem szeretnéd annak kitenni), akkor már megérheti a felhúzása és a pár egységgel való "megvédése".

A sprint és az elnyomást gyengítő buff kifejlesztéséig nagyon hatásos a vet-nélküli PE gyalogság ellen. Mivel egy HMG, ezért az ATG (a PE mobil páncélvadászai alig tudnak hatni rá, így tovább kitarthat, mint az M10/M18), a mortar és a sniper a legjobb segítői, de a lövészek is megteszik, ha van mobil tűzoltó csapat a közelben. Alkalmazható a Pop-Cap elérése után is, ha éppen szorul a hurok, de van még anyag és kell a biztosítás egy területre - és nincs sok, erre a célra alkalmazható egység.

Lehet az USA változatokat is Sim-City-zni, ha jó a pozíció, csak zömében mobil egységekkel - meg aknákkal és akadályokkal, a kellő helyeken - körülöttük, a kontra miatt. :)

A javításokra azért jó, ha van készenlétben Engi, mert sokat dobhat az értékén az "újrahasznosíthatósága".

...

Egyébként nézem a GR-on a 'Unguarded Base Entrances and Base Rushing' cikket, de a miértekről eléggé ködösen és szószártyár módon nyilatkozik, helyesen:

Azért alkalmazod, mert nyerni akarsz /és nem kockáztatni/ (nem a 'szeretnél' a megfelelő szó itt, mert az már eleve hiba a megindulásnál)!

Az egységek és ezek kombinációi érdekesek, de a legtöbb infót a képek az irányokkal jelentik számomra - ahova, gondolom, jobb helyeken egyből akna kerül... - , amiknél eddig mindig a nehezebb egységek mennek szemből - függetlenül a pályától és a széljárástól - , a könnyebbek a védő épület lerohanása után, miközben a tüzérségem ontja az "áldást" az ellenfélre - a térkép többi részén történtek ilyenkor már felejtősek...

Kár, hogy Blitz'-hez fölösleges, mert ott már csak a Wermacht-nak van fixen irányzott bunkere - ami jóval tovább kitart a CoH-s változatánál - , a többieké mind 360 fokot fedez: USA 0,5"-s, beásott quad; britnél beásott Bofors.
  • Fifus
    Én sem szoktam rakni usával, inkább wsc. Egy telepített mg-t egy dupla shrekkes Strorm egy lövéssel szed ki, mortar ht-nek kellhet esetleg több, de AC-vel együtt az is gyorsan megy. Brittel rakok, ott nincs wsc.
  • Fifus
    Jó, a kivétel is csak a szabályt erősíti. Kb fehér holló az mg-nest profiknál.
  • Kotomicuki
    Ne kezdjük megint, mert volt olyan 2v2 közvetítésed, ahol pont raktak MG-Nestet a lvl 10+-k - pont egy ilyen, itteni vita után :)) - , bár eléggé elhanyagolták és nem is hozta a "tőle" elvárható hatást a támogatás nélkül.
    Abban a játékban pedig pont Ti, CAC és Te raktátok azt a pár nest-et és néhány pótlása árán, de meg lett tartva az Axis-bázis előtti terepszakasz - az ellenfeleitek (akkori) szintjéről nincs tudomásom.
  • Fifus
    Cacnak van Anthology, ő az admin, írj neki.
  • Fifus
    Márpedig játékidegen egy mg-nest level 10 felett a 10. perc után. Noobokat, mint cac meg én persze meg tud fogni talán.
  • Kotomicuki
    Hhmm, a kezdő képernyőn, ha a ToV van telepítve, akkor minden kampánynak (összesen 6 db) szerepelnie kéne a kép bal alsó negyedében - és az alsó háromnak kéne aktívnak/játszhatónak lennie. Itt, fentről lefelé, a második és a harmadik tartozik az OF-hoz. Ide kéne megpróbálni beütni az ahhoz adott kódot, amikor a lakatra kattintasz. Ha elfogadja azt, akkor onnantól él az a 2 küldetés és frakció a skirmish-ek között is.
    Azt ugyan nem értem, hogy az első, a CoH-s kampány mitől lesz aktív/játszható, de a telepítési útmutató az OF-l emlegeti együtt - nálam még külön-külön kellett ezeket kinyitogatni.
    A lényeg, hogy ha skirmish-nél választhatsz az oldalankénti 2 frakcióból, akkor él minden multis eleme a játéknak - a kampányukat is játszhatod, elviekben. Ha nincs lakat-ikon a kampányok végében, a kezdő képernyőn, akkor már aktívak azok.

Ha nem téved erre írástudó, akkor a Fansite-on, egy regisztráció után már fel tudod tenni ezt a kérdést és remélhetőleg előbb kapsz választ a profiktól.
  • csinyo
    Pont nem így megy sajnos mert elindítod dvd és kér egy product cod ot vagy a Tales vagy az Oposing et tudod beütni mert 3 füzet van a 3 játékhoz de csak a kettőhoz van product cod . Úgy értelmeztem én hogy elöször a Tales t üssembe és ott lesz majd játékban a az Oposing meg a sima Company de nem mert csak a Tales t adja be de a saját account ba megadhatok más product cod ot de semmit nem ér mert nem jelenik meg sehol és nem is tudok játékot választani csak a Tales t ha annak kódját írtam be telepítésnél . Olyan jó hogy ezek szerint másnak sem világos és nem csak nekem :-) . Nem volt olyan drágaszág de megérte mert nagy Fan vagyok csak anno a COHO val nyomtam a neten .

Respect ...
  • Kotomicuki
    TV=ToV
  • Kotomicuki
    Ha jól értelmeztem, akkor nem kell semmit sem külön telepíteni, hanem a telepítés során megadni a TV-s kulcsot, majd a Relic Online oldalán (ez a játékból is elérhető, nem?!) megadni az alap CoH és OF kulcsát - a másikat a kettő közül, ami az útmutatón kéne hogy legyen.
    Legrosszabb esetben kattintasz a OF kampányára a játékban és megadod ott azt a kulcsot. Így lesz játszható mind a 4 frakció.
    A többjátékos üzemmódhoz a hozzáférés(account) megcsinálása és a kulcs(okk(?))al való aktiválása szükséges.

De majd kijavít egy olyan játékos, aki elég szerencsés ahhoz, hogy egy ilyen "drágaszágot" tudhat magáénak, ha nem így lenne.
  • csinyo
    Telepitési útmutató

Itt a telepítési útmutató de nem értem hogy kell felrakni a többi részt vagy külön-külön kell ??
  • Kotomicuki
    [OFF]
    Nnaa, végre becsapódott az, aminek senki sem tudta megmondani a pályáját. Ha nem hazudtak, akkor fellélegezhetünk és játszhatunk tovább...
    [OFF]

Hát, az USA részéről az addig játszott játékának, persze csak a tapasztalataim által megismert, sikeres befejezését vázoltam fel. A PE frakció általános gyengeségét meg ezen 'T2-T3' meccs nélkül is érezhetjük a saját bőrünkön, ha játszunk velük.
    Emlékeim szerint volt a közvetítések között egy CAC-HUNFifus(USA) - (egy szintén magyar páros)(axis) összecsapás a 'Rails and Metal' pályán, ahol az Allied területtartásában és a végső győzelmében igencsak nagy szerepet kaptak az MG-Nestek (és támogatásuk). Sz'al nem érzem annyira játékidegennek az általam vázoltakat...
    Papírforma szerint?! Még mindig 300 pont környékén járnának a felek és a PE sereg maradéka az USA bázis körül sündörögne. :D

Akkor egy újabb vállveregetés Pred-nek, a gyors és sikeres "munkájáért"!
    Nem akarom elhinni, hogy egy Conshilla szintű játékosnak nincs saját ötlete, ami hasonlatos színvonalú cikket ne eredményezne - persze, ha olyan jól tud angolul, akkor kevesebb időből összelehet hozni azt egy fordítással, mintha szerkeszteni kéne az elejétől kezdve.

Statok?! Ekkora véletlenszerűségek mellett?! Szerintem elég, ha a fejlesztésekkel, az építési és az "újrázási" időkkel tisztában van (sejti azokat) az egyén, a többit úgyis a gép játssza le helyette. Inkább a tűzerő gyors koncentrálására és ezen sikerből való továbblépés mikéntjére kellene odafigyelni - mikor kell/lehet üldözni az ellenfelet és mikor célszerűbb inkább foglalni, építeni a pályán. Azt, hogy mit tud, mire képes egy-egy egység azt 20-30 lejátszott játék után már nagyjából tudja az egyén, és ez nem változik csak a "javításokkal".
    Ellenféllel szemben felállni, összecsapni és győzni?! Ehhez kell egy nagyadag agresszió és egy bizonyos szint után már nem kevés aljasság is (tudni, hogy mi árt a másiknak a legtöbbet az adott helyzetben), ezek kivitelezéséhez némi elszántság és kitartás (lehetőleg ne omoljon össze az ember, ha egy nem várt helyen feltűnik egy nem baráti egység) sem árt a megfelelő (kéz)ügyesség mellé (szerencsére, ennél a játéknál még nem kizáró tényező az, ha nincsenek koreai felmenői a játékosnak).
    Visszagondolva a vereségeimre ezen dolgok egyike-másika hiányzott az adott játékban.

Az angolomra nem lehetek még olyannyira büszke, hogy CAC esetleges megőszülése előtt végezhetnék egy 4-5 oldalas cikkel - szigorúan önerőből, bár ha fordító prg. segítségét is igénybe venném... Mivel ragaszkodnék a saját véleményemhez is, ami lehet, hogy szembemenne a cikkben vázoltakkal, ezért nem biztos, hogy jól járnátok velem. :))
    Az itt leírtak nem felelnek meg egy PE-t sirató cikknek, ha valaki összemazsolázza a részeket? :)

...

#8105, csinyo:

Üdv!

Ugyan én nem tudom, hogy mi fán terem az Anthology(ez túl hosszú történet...), de azt tudom, hogy az OF-ra kéne a ToV-t telepíteni - inkább, és nem fordítva, mert az utóbbinak magasabb a verziószáma, eredendően.
  • csinyo
    Sziasztok egy kis segítséget kérnék megvan a Company of heroes Anthology eredetibe , felraktam a Tales of valort de nem tudom felrakni az Opposing fronts ot . Van gyári leírásom de nem nagyon tudok angolul köszönöm a segitséget ..
  • Fifus
    Ez valamiféle szuperfilozófia. Nem a konkrét meccsről írsz, hanem általában, mi lett volna ha, minden papírforma szerint történik.

Elmondjam, ez a Pred féle videó hogy született? Conshilla cikket akart írni a T2-T3-ről, pontosabban fordítani. Felkérte Predet, hogy játszon egy meccset ezzel a stratégiával, másnap Pred küldte a partit. Ez az igazi Coca-cola!

Sajnos azért vagyok 10-es usa és nem is leszek több, mert nem foglalkozom a statokkal és nem játszok elég rankedet. Csak játszom, ahogy érzem. Viszont ha van jó angolkád, fordíthatnál Te is leírásokat GR-ről, szerintem lenne kedved hozzá.
  • Kotomicuki
    Az utolsó bekezdés második felével egyetértek! :D

A többit azonban megtámadnám - ismét 'vak vezet világtalant' stílusban ( :)) ):

Egy egyes szintű játékos, ha előre óhajt lépni, akkor azt csak céltudatos és következetes játékkal teheti. Lehet, hogy aggódik (,mert nem "lát" mindent), de ez fölösleges - majd megtapasztalja ezt úgyis, ha előre tud lépni.
    Ha azon idegeskedik az egyén, hogy a másik így csinálhatna - akár -, a másik úgy..., akkor valóban jó úton van a vereség felé.

Itt, a 20. percben történő PE visszavonulást követően, egészen a végéig az USA oldalán pattogott a labda, amivel nem óhajtott élni, ezért ha győzött volna is, akkor is csak egy időben kihúzott győzelmet aratott volna - kb. mint Napóleon Borogyínónál, sokat hezitált, pedig fölényben volt, ezért csak Phürroszi győzelmet arathatott.

Mortar és MG-Nest önmagában(!) lehet, hogy nem ütős cuccos, de ha van támogatása (itt lett volna) és felkelti az ellenfél figyelmét - pláne, ha "útban" vannak - , amivel szépen csőbe lehet húzni őkelmét - ne egy lépéssel előre gondolkodjunk (önmagukban persze, hogy hatástalanok és pazarlás a megépítésük), hanem próbáljunk meg egyre többel előre látni:
    MG-Nest... PE hozhatja a direk (Marder, AT HT) és indirekt (Mortar HT) tüzérségét, esetleg frontálisan támad, ha van hozzá gépe (Pz IV, stb.), vagy kerül...
    Az első 2 esetben USA rejtett ATG-éi, Sniper-ei/MG-Nest-je(i) megfogják, amit meg kell fogniuk, majd beszáll a támogató tüzérsége (Mortar, Calliope)... A könnyedebb PE egységeknek (a PE sereg 2/3-3/4 ilyen) ki kell vonniuk magukat a harcból, vagy végük, a magukra hagyott nehezebbeknek is fel van adva a lecke: magukkal visznek a pusztulásba pár egységet, vagy megpróbálnak elinalni és reménykednek egy újabb körben... ezt a helyzetet egy USA kontrának kéne követnie: a Mortar-jai letáboroznak a sövény túlfelén és elkezdik aprítani a bázist (regenerálódó PE egységeket), míg a többiek a két szélre (ellentámadás blokkolásának célzatával) figyelnek... Game Over. (Kérdés: egy ilyen akcióval melyik fél vesztett több nyersanyagot és gyártási (idő)kapacitást, azaz: melyiknek csökkentek le inkább a túlélési, győzelmi esélyei? Kis segítség: USA mérnökei ingyen tudnak tankcsapdát telepíteni, akár a 2 PE-bejöveteli (északi játékos) hely köré is (a déli játékos 1 ilyenjét nehezebb így elzárni a bázisa tőszomszédságában :) ), de a pálya többi részén terelni is tudják ezekkel az ellenfél gépeit - elég csak kicsit szűkíteni a mozgásterüket, hogy az ATG/M10 idejében odaérhessen a kellő helyekre...)
    A 3. esetben a tankcsapda-akna-kombó, majd fordulás irányba után, egyedül az MG-Nestek támogatása veszik el (amik lekaszálják az előttük hazamenekülő PE gyalogságot...) az előzőekhez képest.
    Mit kellet volna ehhez USA-nak feladni abban a játékban?! Talán csak az amúgy is késve érkező Pershing-e(ke)t. A frontvonal mögé húzott pár gyógyítóhelyjel meg a (támogató)gyalogsága is meg lett volna az akciók során elhullott mérnökeiből - lehet, hogy olcsóbban, mint a "gyári kiszerelés". Nem beszélve arról, ha egy biztosított pályarész mögött biztonságban vannak a biztosított pontok is - nem kis nyersanyagtöbbletet hozva a konyhára: így már nagyon is megtérül(het) a befektetés, ha elhúzódik a játék.

Nem óhajtom kétségbe vonni Predator 'T2-T3' stratégiájának hatásos alkalmazásában mutatott érdemeit, de itt USA is sokat tett PE győzelméért - túl passzív maradt a játék középső, eléggé hosszú részében (gyűjtött a már elkésettre), azaz pont a neki kedvező fázisban nem használta ki a játék által számára felkínált előnyét. (Igaz, az első tíz percben nem volt - később se - mobil támogatása az M8-ainak (pl. gyalogság with bar and/or sticky, mortar), így a pályafoglaló terveiről valóban le kellett mondania.)

Igazad van, nem játszottam ranked meccseket, de az alább leírtakat látom visszaköszönni minden PE játékosnál: a játék középső részére, ha addig van "húzva" a meccs, elfogy a lendületük, minden stratégiai varázslás ellenére - ennyit bírnak/tudnak a PE egységei, mikrózással kicsit többet (bezzeg a v2.100-ben...(v2.300-v2.301(?)), de az már nem az én szintem. Tehát kell egy kis "segítség" az ellenfél részéről is a sikerhez. Itt pedig visszatértünk a kezdőknek is miért kell a 'céltudatosságról és ennek eltökélt végrehajtásáról' tudnia PE-nél témájához, azaz, miért is kéne megragadnia, már az elején PE-nek a kezdeményezést - és tervének sikeres végrehajtását erőltetnie (rá az ellenfélre), és ehhez felépíteni a játékát.

Amúgy örömmel várom a következő videókat, cikkeket, mert tényleg jók és jól vannak tálalva (a Fansiteon)! :)
  • Fifus
    Nem értek mindenben egyet veled. Egy egyes szintű játékosnál például szó sincs céltudatosságról és ennek eltökélt végrehajtásáról. A bizonytalansági faktorral kapcsolatban olvasd el conshilla cikkét a fórumról: COH gazdasági képzés II.
    Azt látom viszont, hogy kevés ranked meccset játszottál az "alapjátékkal".
    Amiket leírnak mint stratégiákat itt-ott, természetesen egy út csupán az ezer közül. Amiért értékesnek tartunk egyet-kettőt mégis közülük, az az, ahogy végrehajtják őket. Predet láttam párszor PE-vel játszani, érzem, hogy csak ezt a T2-T3-at is bármilyen helyzetben sikerrel alkalmazza. A győzelméhez persze kellhet más is, amihez nemcsak PE ismeret, hanem pálya és játékmechanika-ismeretek is kellenek.

Innentől viszont az elemzésed nem állja meg a helyét: vesztésre álló frakció már az elejétől, base-rush az egyedüli megoldás, usa nem hozott mg nestet...mortar mg-kombó hiánya. Ezek ilyen általános dolgok, az adott meccshez nincs közük. Meg kell nézni, hogy állt Skyland a játék első 10 percében, merthogy azután már mortarnak meg mg-nestnek nincs sok keresnivalója, ha még esetleg nincs kiszedve.

Mindegy, nem tudok sokat írni, nem értek a Blitz-hez, az "alapjátékhoz" sem, én csak megpróbálok egy szerintem jó játékot bemutatni a szemszögemből, mert kellemes az orgánumom. És mert megérdemlem: Loreal...:)
  • Kotomicuki
    Round 2:

A PE kezdeti előnye a játék közepére semmivé lesz, hátránnyá alakul át, és ennek a középső résznek az átvészelése, vagy lerövidítése (base-rush) hozhatja meg a sikert a végén (Panther Battle Group). Sajnos, már eleve vesztésre áll ez a frakció - az előbbi hsz-ban (is) leírtak miatt - , ha játékközépi adok-kapokra kerül sor (hasonló játéktudás mellett).
    A videóban látott USA megelégedett a 2 VP tartásával és csak a VP-s győzelemre ment (miután Pred, a 20. percben először lemondott győzelemről a visszavonulásával - hiba), és ezt úgy tudta kivitelezni, hogy nem vonultatta fel az összes lehetőségét a nyomás további fokozására, biztosítására (Mortar-HMG kombók, (Pop-Cap "mentes") MG-nest, stb. - szintén hiba). Így elmondható, hogy kiengedte a győzelmet a kezéből (miután Pred nem élt a lehetőséggel) - ez nem von le semmit sem Pred sikerének súlyából, de megemlítendő.

A CoH-ban úgy érzem, hogy sok keresnivalója (reménye) nincs a PE erőinek a csatatéren a szemtől-szemben vívott harcokban (kivétel a Párduc-iker, meg talán még a Hetzer - de odáig ki is kéne tartaniuk...), egyedül az ellenfél bázisának lerohanásában tudnak megfelelő erőt és hatékonyságot felmutatni - pl. az említett ATG-t, az utolsó 2 "javítás" óta már szinte semmi sem sebzi, semmi sem "óhajtja" eltalálni (+ amúgy sem volt sok ellenszere), így érthető az ezekre épülő USA stratégia.
    A fejlesztések eléggé szétszórt volta miatt természetes, hogy PE-re különböző megindulási stratégiákat kell(ene) kidolgozni, mint amogy ez a 'T2-T3' is az, de ez, önmagában, meglátásom szerint még kevés a sikerhez.
    Mivel Brit eléggé hajlamos a pálya egyharmadában felhúzott Sim-City-ből való kirohanásokra és ezek után a map-kontroll tökéletes átvételére, talán már érthető, hogy miért lennék, kényszerűségből "belehabarodva" a base-rape/rush-s PE stratégiákba (és vagyok hajlamos ennek elmulasztását szóvá tenni, ha látom azt) - igen, nem t'ok olyan jól játszani, mint Pred... :))

A Blitz'-ben azzal, hogy PE megkapta az előbb említett hiányosságaira a "gyógyszert" (egyedül a Páncélvadászoknál nincs komolyabb tüzérség, de a gyalogság felhozása a többi frakció szintjére már elegendő lehet a sikerhez a drága és késői gépcsodái mellé) és valósághűbbek az egységek paraméterei, így egyből (még kissé mindig) OP frakció lett - legalábbis a kezdetektől kitartóan és szisztematikusan nyomuló vezető kezében, ha megállnak/megállítják őket, akkor uú verhetők, mint az alapjátékban.
    Végre van megfelelő és minden ellen lehetőséget nyújtó géppark, ami ugyan drágább a szövetségesek masináinál, de ha túlélnek pár ütközetet (az esély megvan rá), akkor bőven behozzák az ártöbbletüket - az elkészültükig azért ki kell tartania a gyalogságnak...
  • Kotomicuki
    Ez így rendben is lenne, de a céltudatosság és ennek eltökélt végrehajtása a döntő, amit már az 1. szintű játékosnak is követnie kell a siker érdekében. Itt érződött az a fajta bizonytalankodás, hogy az ellenfélnek túl sokáig hagyva lett, hogy a saját elképzelése szerint folyjon a játékmenet (2 VP és a középső rész birtoklása), miközben se erre ("csak" 1 Mortar HT, támadni képes gép - Hetzer, PIV - nélkül; csalinak nem jó az AC, hiába gyors, a kontrákra kihegyezett gépekkel (Marder, AT HT), önmagukban meg nem lehet nyomást kifejteni), se a base-rush-ra (gyalogsági fedezet hiánya, a támadás korai berekesztése) nem történt komoly felkészülés, és ez így majdnem végzetes lett - mondjuk, pont ez tette érdekessé a végjátékot, mert már mindent egy lapra kellett feltennie Prednek, ha még győzni akar és itt azért (már) látszott, hogy nem ma kezdte gyűrni az ipart.

Nagyon érződik a PE frakción, hogy nincs megfelelő támogató tüzérsége - vagy, ha ez van/lesz, akkor a nyomáskifejtéshez nincsenek meg a "korai" eszközei (Hetzer, Wirbelwind), ami a játékkezdeti lerohanást és egyben a sikert megvalósíthatóvá tennék számára - , miközben az aktív, támadó stratégiára volna kihegyezve a frakció, amihez nagyon kéne az az összhang és egyensúly, amit nem lehet létrehozni, mert ennek valamelyik eleme mindig hiányozni fog - a játékegyensúly végett. Ha nem jönnek be a korai győzelmeket hozó lerohanások és területtartások, akkor, legtöbbször már csak a base-rush tudja megmenteni ezt - vagy a VP-ben éppen vesztésre álló - frakciót.
    A PE gyalogság támadó felével nem is volna akkora gond, de a védekező részével, a kitartással már gondok vannak alapból - a létszámhátrány, a költséges fenntartás - , amin csak a fejlesztések tudnak, úgy ahogy, segíteni. (Itt azért ki kell térni arra a nem elhanyagolható tényre, hogy míg az USA gyalogsága központilag, egyszerre van fejlesztve - a Ranger-eken(, Airborne-kon) kívül - , addig a PE egységeit külön-külön kell (50 muni/squad) vagy még több manpowert kell rájuk áldozni a többlet erőért - ez 6 gyalogos egységnél már előnyösebb az USA részére, nyersanyag-ügyileg. + a sebesültjei is végleg elvesznek PE-nek, míg a másik frakciónál ezen lehet segíteni -> eléggé drága mulatság a PE gyalogság, miközben nélkülözhetetlen - mivel más tűztámogatása nemigen lehet a gépeinek és sohasem állhat kevés egységből, mert sérülékeny és gyakori "karbantartást" igényel.)
    A gépei, bár előbb jöhetnek, mint az amerikai félé, de azoknál rendszerint sérülékenyebbek, így a gép-gép elleni harcban, általában alulmaradnak. Ezen kéne segíteni a támogatással, ami a legnagyobb gyengéje ennek a frakciónak: a direktre csak a gyalogsága jöhet szóba, szigorúan a fejlesztések után és a szintén gyengécske gépei; indirektre meg csak a Mortar HT van, ami vetek és további támogatás (pl. Muni HT) híján eléggé karcsúnak mondható. (vö: Howitzer, Calliope, légi támogatások; azaz USA-nál bármikor megoldható ez - és a hatékonysággal sincs baj)
    Sajnos, a fejlesztések is szépen szétszórtak, és így már eléggé drágák is PE-nél...
    Tehát, az egyetlen esélye PE-nek a jól összehangolt, lehetőleg minél koraibb (kontra)támadás...

Áhh, mennem kell...

Sz'al, félig fel kell mentenem Predatort, hogy nehezen akaródzott az utóbbi patch-ekben kikupált ATG-front ellen megindulnia, de a komoly és egyetlen esélyt nyújtó base-rush-t akkor sem hajtotta végre kellő eréllyel.
  • Fifus
    Ez így rendben van, csak ugye Pred fog of warral játssza a meccset. Ilyenkor közbelép egy bizonytalansági faktor, amit egy level 10-es nehezen, egy 16-os könnyebben él meg...
  • Kotomicuki
    A Fansite-on megjelent 'Panzer Elite T2-T3 stratégia' c. cikk videójával kapcsolatban lenne pár észrevételem (pályaszélről, utólag, kibicként):

- A PE által 7., ill 8. percig elfoglalatlan 2, "saját", Municiós terület MP-hiánya/-kiesése érzékelhető, ezeket is mihamarabb el kellet volna foglalni, pontosan a játékban alkalmazott, viszonylag nagyszámú PG-egység manpower-szükséglete miatt; miközben a Ketten a két map-szél között ingázik
    - a Kettenek biztosítása nem volt megfelelő, a PZJag doktrínában kapott javítási képessége sem lett kellően kiaknázva
    - a 17. perctől kialakult PE nyomást (a 2. M8, majd az 1. Hellcat kilövésével) az USA bázisának felszámolása kellett volna, hogy kövesse a 20. percben, szerintem; a sajnos akkor éppen nem létező (ezért elkapkodott támadás volt így) gyalogság középre nyitva (későbbi VP-foglalási célzattal) fedezi a gépeket az ATG-k elől, míg a négy cső (2 Panther, Marder, AT HT - a Mortar HT, mint PE egyedüli, általános tüzérsége nem hiányozhatna semelyik base-rush-ból sem) végez a bázissal - + az AC, mint tartalék és Sniper-vadász/ATG-forgató - , az ellenfél akkori ereje (1 Hellcat, 2-3 AT, 2 Sniper, pár Engi) ezt lehetővé tette volna - a korai visszavonulás (a gyalogság(i fedezet) hiánya miatt) nagyon elhúzta a játékmenetet és több saját veszteséget okozott, mintha az épületek le lettek volna tarolva és közben vesznek el azok az egységek, amik a későbbi összecsapásokban amúgy is elvesztek. [Már kismértékű map-birtoklási hátrány mellett is kedvezőbb a sok unit-vesztés, ha az ellenfélnek még épületeit is újra fel kell húznia az egységpótlások előtt/mellett - + idő és nyersanyag felhasználás/"pazarlás".]
    - a VP egyensúlyának USA felé történő, jelentős elmozdulása majdnem végzetessé vált; ahogy a kezdeti jó map-kontroll is semmivé lett a játék közepére (USA mindezt a gyengén foglaló Engi-kel érte el - a Sniper-ek segítségével, mert se Jeep, se M8 nem húzott! :O :S)
    - a PE gyalogsága nagyon igényli és meg is hálálja a fejlesztéseket, ha ekkora számban (5-6+ squad) vannak használva - igaz, a HMG elég ritka jószág volt a gémben (a Mortar meg főleg, a Rifleman-l egyetemben) és a mesterlövész ellen kevéssé hatásosak ezek a buffok (a gyógyítás (itt főként a Flame-Engi miatt), a gyújtógránát az ATG-k "mozgatásához" (addig sem lőnek a gépekre), a sprint és a +1 fő (a 4 fős PE gyalogság már tud elhagyott ATG-t is "szerezni", kevesebb, mint 150 MP-ért úgy, hogy nem veszti el a fegyverfejlesztéseit és ez Armor-doki ellen, esetleg Sniper csaliként (erre az elhappolt HMG) is jó...) azért komoly segítség, HA el van kapva az orvlövész és nem veteződik a csillagos égig -> az ATG, a Sniper-ek levadászásáig, HMG/gépi fedezet nélkül, nem sokat tehet a gyalogság ellen; azaz VAGY az orvlövész, VAGY az ATG kerül (először) a gyalogság célkeresztjébe, majd a magára hagyott ATG (a visszavonuló/-forduló) gyalogsággal szétszedhető, míg a Sniper, ATG-k híján gépekkel (AC, Ketten felderítés mellett) levadászható) [Ennyire szembetűnő HMG/Mortar/Rifleman hiány esetén nagyon felértékelődik a dupla-Schreck-s gyalogság a gépek (sprint+menekülés) és az épületek ellen - a már flame-sített engi nem veheti fel az esetlegesen elhagyott célszerszámot...]
    - a (német (fél)nehéz) páncélosok mindig az ellenfél (bázisa/felvonulási útvonala) felé nézzenek, előre- és visszavonuláskor, ill. a javításuk alatt is, mivel úgy a legnehezebb kilőni őket (itt egy Panther veszett el ennek be nem tartása miatt, fölöslegesen a 33. percben)
    - érződött, főként a játék utolsó harmadában, hogy nem kezdők csaptak össze, mert mindkét fél megpróbálta kihozni a legtöbbet az adott helyzetekből, így végül mégiscsak jó játékká lett a párviadal, mert küzdöttek a legvégsőkig a felek

A nem mindennapi USA nyitás (keine Rifleman, nur Sniper), szerencsére, nem tudta annyira megzavarni Pradator-t, hogy ne ő győzedelmeskedjen végül! :)
    Köszönet és dicséret a cikkért és a videóért az azokban közreműködőknek!
  • BBazsi
    Hi!
    Ti most ebben a pillantban be tudtok lépni a coh multiba. Nekem cd-t kér.
  • szoszibá
    NHC mod POWAAA!!!!
  • V43 1105
    Az ember a saját hibáiból tanul :D Ha esetleg később móddal játszanál, ahol többféle egység és egyéb nyalánkságok is vannak -> Blitzkrieg mód ! :)
  • wednes
    Szerintem a kérdésem semmis, mert ha jobban belegondolok a skint én telepítettem fel a saját gépemre, saját játékomra. Tehát elvileg, ami megváltozott azt csak én látom. Gondolkodhattam volna mielőtt írok.
  • wednes
    Hali. Rendelkezem egy Steam-es CoH komplett játékkal. Nézelődtem neten mivel lehetne feldobni az egységek kinézetét. Aztán megtaláltam a Realistic Skin Pack csomagot, abból is az 5.0-ás verziót (de most látom van 6.1-es is). Szépek lettek az egységek nagyon tetszik, rendben is működik vele a játék.

Viszont nem csak egység kinézetét változtatta meg, hanem a lobogókat is. Úgyhogy most a Wehrmacht és a Panzer elite (a történelemhez hűen, hát nem véletlenül realistic skin...) már horogkeresztes lobogó alatt harcol.

Én viszont tartok attól, hogy esetleg ban járhat ilyenért, akár multiban érte. Amit meg nagyon nem szeretnék.
    Valaki tud valamit erről? Vagy vmi jó kis skin packről? Igazság szerint az egységet kinézetét meg akarom tartani, mert jól festenek. :)
  • CAC
    Szia!

Szerintem nézz körül a Fansite oldalán: http://hungarian-titans.hu/
    Itt tuti találsz játékostársat! Napi szinten vannak közös meccsek, saját teamspeak lehetőség, stb.
  • Apa27
    Sajnos technikai okokból meg kellett szakítanom az üzenetem, ha megengeditek folytatnám...

Nos, arra gondoltam, hogy szívesen csatlakoznék olyan CoH-os játékoshoz, akinek nincs ismerőse akivel csapatban játsszon, vagy aki kipróbálná a csapatjátékot...
    Amint írtam, én eddig szinte csak az Amcsikkal játszottam. A többi se ismeretlen, de nem annyira játszottam velük.

Sajnos senkinek nem tudom megígérni a napi 2-3 órás játékot(gyerek van a háznál :) )de amikor megbeszélünk egy időpontot, akkor leülök és tudunk/tudnánk játszani 3-4 meccset!

Tudom, hogy így nem fogok előre haladni a ranglétrán, vagy csak nagyon lassan, de örülök, hogy már ennyire is van időm.

Egyszóval valami hasonszőrűt keresek, aki szívesen játszana csapatban. Akár többen is. Pl.: nem csak 2 fős, hanem 3, vagy 4 fős csapatba is beszállnék :)
    A kapcsolattartást pedig Skype-ra gondoltam. Ott lehet beszélni, írni egymásnak.
    Már most előre tudom mondani, hogy nekem a 17 és a 21 óra közti időszak lenne a jó.
    Ha valaki akar, nyugodtan írjon ide a fórumra, vagy akár privire. A válaszom garantált :)

Sziasztok!