Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hpasp
A könyvben (142. oldal), ahol kilenc A4-es oldalon keresztül részletezik a mozzanatokat, a rendelkezésre álló atomtöltetek hatóerejét és számát, stb...

A fejezet címe: Önvédelem a Magyar-Osztrák határtól a Szicíliai Trapaniig.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.04.16. 18:10:27
Nagyon jó!

Nagyobb méretben nincsen? Alig olvashatók a betűk.
Hpasp
Akarni egyik sem akart (mer akkor megtette volna), viszont mindkettő elkészítette terveit.
A NATO alapvetően a védekezésre, VSz a támadásra. (a II. világháború meglepetésszerű német támadásából okulva)
Egyébként tényleg a 80'as évek elején-közepén fordultak nagyot az erőviszonyok, és onnantól (az orosz racionalitás bizonyítékaként) el is kezdtek gondolkodni a védelem problémáján...
Ezek szerint van alapja a gonosz VSZ támadni akart, míg a "jó" nyugat Eu. meg csak megvédeni magát?
Mindenesetre megveszem. :-)
Hpasp

[NST]Cifu
Kis képgyűjtemény Ximix módra. 😊

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Egy átlagos MEU felállása és eszközei

T-14-es harkocsik a 2016-os győzelmi napi felvonulás próbáján, érdemes megfigyelni a kipufogót, a motor kipufogója előtt két további nyílás látható, a feltételezések szerint az első az APU nyílása

Svéd Visby-osztályú korvett

CV9040-eseken Saab LEDS-50 aktív védelmi rendszer (a torony frontján, két oldalt láthatóak)

Holland légvédelmi Fennec Stinger rakétákkal

A General Electric DIVADS indulója, GAU-8 gépágyúval felszerelt M60 alváz

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.04.16. 14:24:23

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Nekem inkább egy stainless M1911 klónnak tűnik. A Terminator-1-es prop sem úgy működött, ahogy a filmben a fegyverboltos mondta, hanem a színésznek a másik kezével kellett működtetnie a kapcsolót, tehát nem az elsütőbillentyűhöz kellett hozzáérni. A legelterjedtebb kapcsolás valóban a markolathoz rögzített kapcsoló, melyet kvázi szorítással aktiválnak és magát a lézerforrást is a markolatba építik be manapság.

Hpasp
Mindenki akit érdekel a VSz működése (politikai manőverezések, megállapodás az atomfegyverek hazánkban állomásozásáról, az egykor nagyon titkos HM-es fekete bőrönd), hadi tervei (részletesen leírva, (egykor nagyon titkos) térképekkel, nuki csapások-lőszerek (vegyi fegyverek bevetésének) tervezésével, Balatoni Front felépítése, NM fegyverzete...) annak ez kötelező olvasmány.

http://www.hmzrinyi.hu/termek/Magyarorszag_az_atomhaboru_arnyekaban

legjellemzőbb (aranyosabb) idézet: A VSz megalakulása után 32 évvel, csak 1987-ben az EFE frontszintű parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton foglalkoztak először védelmi hadművelet előkészítésének és megvívásának problémáival...
Sweeping. Söprés. Soha semmilyen testrészedet (lábad kezed) nem teheted a cső elé, ha csak gyanúja felmerül kizárnak egy versenyről, ez az egyik legszigorúbban kezelt szabály pont az ilyen balesetek elkerülése miatt. Nem egy egyszerű dolog pl. egy ajtót seprés nélkül kinyitni gyakorlás nélkül, erre ez a zseni direkt megcsinálja, kezén próbálgatja csövet.
[NST]Cifu
Nem tudom sajnos a videóból megállapítani, hogy milyen fegyver, talán Beretta 92FS vagy hasonló pisztoly lehet, azoknál van biztosító, tehát az isten barma valóban Darwin-díjra hajtott, hogy ki is biztosította.

Ugyanakkor nem feltétlen kell biztosítóval szórakozni. A HK P7-esben a markolatot kell megszorítani, hogy tűzkész legyen a fegyver, a Glocknál pedig ugyebár az elsütőbillentyűből előre kilógó kis kallantyút húzza el ehhez az ujjad.

BTW az eredeti LiveLeak-es videó linkje.
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.04.15. 16:20:37

Meg azt, hogy a fegyver csöve elé ne rakja a kezét. Megnézhette volna a lézerpointer állapotát egy papírlappal is.

Ez úgy működött mint amit Molni írt. Igaz egy filmes cucc és zsebben hordta a 101-es modell az aksit hozzá.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

molnibalage83
Még ez sem lett volna baj, ha nincs kibizotsítva a fegyver. Vagy igen?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

[NST]Cifu
Nem tudok olyan lézerpont rendszerről, amely az elsütőbillentyűhöz köthető.
Vagy külön gomb kapcsolja ki be (a gomb lehet kismillió helyen, akár a szétszedéshez használt gombba építve (pl. LaserMax)) vagy a markolat megszorításával aktiválod.

Így a videó alapján csak hülye volt. Elsütőbillentyűre csak akkor rakod az ujjad, amikor el akarod sütni a fegyvert. Ezt az alapszabályt felejtette el.

molnibalage83
Ezt nem értem. A lézer akkor kapcsol be, mikor részben meghúzod a ravaszt és ő túlhúzta? Vagy szimplán véletlenül meghúzta az elsütő billenytyűt? Egyáltalán miért volt a pisztoly kiboztosítva....?<#falbav>

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Az AL-41F1 (Szu-35BM, PAK-FA protók) is papíron 1000 órát tud, gyakorlatban ennél kevesebbet (állítólag ~400-450 órát). Az AL-41F1S dettó azért nem elérhető a PAK-FA számára, mert megbízhatatlan még próbapadon is.

Teljesítmény/élettartam terén pedig a WS-10B pedig nem a 30 éves AL-31-est, hanem a ~10 éves AL-31F M1 szintjén lesz.

És az nem elég? Mármint tudom drágább, macerább, költségesebb. De a Szu-tól és volt a fosás, pedig akkor is több "gond" volt az orosz vasakkal, mint a nyugatiakkal.
Ha jól értem, akkor lassan önellátóak lesznek normális minőségben.
molnibalage83
Arra, hogy Kína azt a szintet éri el.

[NST]Cifu
Ez most pontosan mire is vonatkozik? Az 500 órára?

molnibalage83
Mármint ott, ahol a 30+ éves AL-31F van...

[NST]Cifu
Lassan, de biztosan haladnak előre. A WS-10 már kellően használható, bevethető. A WS-10B az orosz hajtóművekhez képest még elmaradt, de fejlődik.

Az AL-31F papíron 1000 órát tud, a gyakorlatban inkább 500 óra körül, a tolóerő-vektoros változatok 50-250 óra között (régebbről az előbbi adat).
A nyugati hajtóművek, mint az F404 és 414 cirka 1000 órás MTBO-t tud, az F135 esetében 2000 óra a céladat, ezt nem érték még el (nagyon nem).

Akár hogy is, a kínaiak lassan utolérik az oroszokat hajtóművek terén. Még nincsenek ott, de cirka 5 év múlva ott lesznek...

Ezt valaki le tudná "fordítani" nekem, hogy akkor most hogy állnak a kínaiak a hajtómű gyártással. Nem tudom ezek a számok mennyire jók vagy rosszak.
OFF
Ez egy nagyon fals kép. Az amiknak hatalmas flottájuk van. Értelem szerűen nem az USA-ba mennek vissza a Földközi tengerről, ha elfogy a hajón a hamburger. Ehhez kell egy kikötő hálózat. Elég sok plusz bázis kell az iraki és afganisztáni "bohóckodáshoz" is. Pár helyen a "fogadó" ország kérésére és elkötelezettség bizonyítása miatt vannak (pl Korea, Auszik, EU).
Az oroszok meg emberkednek. Nem tudom mire, mert senki nem akarja / tudja elfoglalni őket. Bár az amik rakéta pajzsa is a hülyeség teteje.
Mind e mellett a történelemben az aktuális szuper hatalmak mind ezt csinálták és fogják csinálni.
ON
Ez mondjuk kicsit fals azok után, hogy megint emberkednek a nyugdíjas medvéikkel Alaszka felett. Ott az amik megvannak a veszélyes megközelítések nélkül.
molnibalage83
Az ilyen viccesnek szánt (?) képet sokan véresen komolyan vesznek.

Ne húzd fel magadat.

Csak millerius kijelentésére dobtam be a gugli első képtalálatát. Mivel nem tartod viccesnek, sajnálatomat fejezem ki.

molnibalage83
Azt meg senki nem mondta, hogy bárki háborút akarna. Nem értem, hogy miért ide posztoltad a képet. A biztpol topikba kellett volna, az amúgy is már egy katvány...

molnibalage83
Jaj, ezt vagy hasonló képet már megkommenteltem a HTKA-n korábban. A kép több szempontból is ökörség. A kép több változata is kering a neten, de az összes egyformán balfasz csak egyik jobban, mint a másik...

Korea és Japán mióta NATO tagok? Az, hogy USA ott is állomásoztat erőket, attól azok nem NATO támaszpontok...

Ezen felül az, hogy európai NATO országokat NATO támaszpont van, az mire akar érv lennii? Franciaországban, vagy Némeországban NATO támaszpont van. Nahát, micsoda meglepetés hiszen NATO tagok. Ez kb. akkora ökörség, mint kifogásolni azt, hogy Oroszországban orosz támaszpontok vannak...

Még, ha a képet elfogadnánk is, akkor meg fel kellene fogni, hogy ez egy pillanatnyi állapot. Előszedjem azt, ahogy a Szu mekkora és milyen erőket állomásoztatott Vsz országban 1989-ben úgy, hogy a kutya nem hívta őket ide sőt, két ország is annyira faszba kívánta őket, '56 és '68-ban mi is történt? A jenkik meg azért voltak/vannak ott, ahol mert hívták őket vagy hívták ÉS/VAGY fizetnek érte és nem azért, mert megszállták, mint pl.Oo. Krímet.

Az, hogy az esztelen fegyverkezésbe a Szu és az egész KGST belebukott és nincs már ilyen orosz támaszpont hálózat az nem azért van, mert Oo-ban ma már csak grál lovagok élnek... A "nem tudunk" és "nem akarunk" között nagy különbség van.

Az ember nem adja fel szerzett előnyeit csak úgy. Egyébként ennek ellenére az USA egy rakás támaszpontot bezárt szerte a világban. Elég csak megnézni azt, hogy Európában van LN és Avianoban egy TFS. Ennyi ma az USAF európai jelenléte. A 1989 NATO OBB-t vesd össze ezzel. Izé...

Hány amerikai hadosztály állomásozik ma permanensen Európában? Izé...
Diego Garciát mire rendesen kiépítették a Szu összeomlása után szinte bezárták, Afganisztán és Irak miatt lett kicsit megint jobban használt.
Fülöp-szigetekről cakk pakk kimentek.

stb, stb..

Ez is egy nézőpont.

Ennek a megoldásnak van egy nagy nehézsége, hasonló okból hasonlóan jogosan megtehetnék, csak nem fognak találni orosz rombolót az amerikai partokhoz hasonló közelségben. Mert az oroszok agresszíven nem mennek olyan közel...
Megint rosszul komunikaltak az amerikaiak. Meg kellett volna koszonni, hogy lehetove tettek ezeknek az szovjet gepek celkepenek elektro optikai ujrakalibralasat, valamint meltatni a pilotak batorsagat, hogy ilyen elavult gepekekkel egy modern legvedelmi rendszer kozelebe mereszkedtek. Mas lenne lenyzo fekvese pr szempontbol.
eféle trollkodás ellen kb annyit lehet tenni, hogy te is trollkodsz. Átrepülgetsz Orosz rombolók felett... onnan hirtelen már a másik félnek se vicces.

Hpasp

Én azt gondolnám, hogy ha az oroszok támadást imitálnak...

Fene megeszi azt a támadást, ahol kis-magasságban kell a célhajó fölött áthúzni...
...ezt utoljára az Argik próbálták 34 évvel ezelőtt, és el is bukták a szigeteiket.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.04.14. 17:55:14
[NST]Cifu

Meg tudom béke van, meg nemzetközi vizek, de be is csapódhatott volna a pilóta, ha béna.

Rendben, de mit tudsz vele csinálni? Lelövöd? Az ciki.
Éppen ezért döntött úgy feltehetően az amerikai külpolitika, hogy "rosszallását" fejezi ki a történtek miatt. Mondják, hogy hát ez nem szép dolog, és ejnye-bejnye.

Meg volt már olyan, hogy nyugisan nézték a gépeket azt mégis lőttek. Igaz az Izrael volt valami amcsi porszívó hajóra.

A Liberty-incidens. Volt is belőle két oldalú politikai had-el-had. Na ezért nem fognak lőni...

Nem vérpistizem, hogy miért nem lőtték le, csak nem értem miért nem volt semmi. Nem gondoltam arra hogy elektronikai felderítő is a 24-ből. Meg tudom béke van, meg nemzetközi vizek, de be is csapódhatott volna a pilóta, ha béna. Meg volt már olyan, hogy nyugisan nézték a gépeket azt mégis lőttek. Igaz az Izrael volt valami amcsi porszívó hajóra. De akkor is fura egy olyan szervezettől ami mindent túlbiztosít.
[NST]Cifu
Tessék megérteni, hogy mit lehet csinálni ilyen helyzetben.

-Fotózzuk és nézzük az áthúzásokat. Közben persze rádión figyelmeztetjük, hogy ejnye-bejnye. Ezt tették.
-Befogja radarral, esetleg nekiáll EW tevékenységnek (azért a Burke-ok nem belépő szinten tolják azt sem), ám ezzel az oroszok kezére játszanak, hiszen ha Szu-24P ami ott repked, akkor perfekt módon kiteregetik a képességeiket, amiket az oroszok szépen felhasználhatnak a hajó elleni fegyvereik fejlesztésére. Ezért nem használják a radarjaikat az F-22A-k pl. repülőnapokon.
-Fogja, figyelmezteti, hogy ejnye-bejnye, ha X tengeri mérföldnél közelebb jössz, akkor ledurrantalak a vérbe. Itt kép opció van, vagy kénytelen belátni, hogy a szájkaratén túl nem tehet semmit, és az oroszok meg teli szájba nevetnek a tehetettlenségén. Vagy pedig tényleg lepuffantja, de akkor meg világpolitikai következményekkel kell számolni.

Korábban a Fekete-Tengeri akciónál már ezt kifejtettük. Szép és jó egy Burke-osztályú romboló, de békeidőben ilyesmivel nem tud mit kezdeni. Pont.

Egy hordozó még megteheti, hogy a vadászgépei szépen odamennek mellé, és kitessékelik a hajó közeli légtérből az orosz gépeket. De ott is meg van kötve a keze, ha az orosz pilóta nem követi az utasításait.

Nekem az a fura, hogy semmi ellen tevékenységet nem látok. Mintha valami légi parádé lenne, a fedélzetről nézelődnek meg fotóznak. Én azt gondolnám, hogy ha az oroszok támadást imitálnak, akkor legalább egy gyakorlás szintű harckészültséget (?) nyomnak és a festéket is lesütik a gépről a radarral. Bár tény nem két bőrönddel indítanák a háborút az oroszok. :-)

RatBaG
egy közeli a legutóbbi pöcsméregetésről:

Per Aspera Ad Inferi.

Értem én, de akkor is vicces. Régen volt valami ilyen vicc a 117-el, hogy igaz-e hogy van 20 lopakodójuk? Igen van, de hetet nem még nem találunk. <#buck>
Hpasp
Ezt hívják marketingnek...
<#falbav>
Ha nem kacsa akkor "vicces" lehetett. :-)
Hpasp

A 125mm-es HEAT-T lövedékek torkolati sebessége a T-72-esekből ~905m/s

pontosan, de erőteljesen lassul...
... 1,28sec ~1050m, 0,266 sec ~260m
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.04.13. 18:28:01
Tudom ennyiből semmire nem lehet következtetni, de nem jó a sajtója a 28-nak. :-(
molnibalage83
Na ja, de a Shrika arra úgyanúgy nem indítható, mert szűk volt a spektruma tudtomma, cserélhető fejrésze volt. Továbbá feltételeztem, hogy a konfliktus elején vagyunk, ahol a felsőbb szintű vezetési cuccok küldik az infót rendesen.

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Szép levezetés. :-) Tom videója szépen mutatja a sebesség különbséget.
VO101Tom
Itt van nem gif 😊

www.pumaszallas.hu

[NST]Cifu
A 125mm-es HEAT-T lövedékek torkolati sebessége a T-72-esekből ~905m/s, a GIF 25 képkockából áll, mindegyik 80ms-os léptetésű, a 7. képkockán lő a harckocsi, a 23.-on megy el a kép, vagyis 16 képkocka van a kettő között. Ebből a repülési idő:

16 * 80msec = 1 280 msec, vagyis 1,28 másodperc
905 m/s * 1.28 s = 1 158 méter

Ha abból indulunk ki, hogy GoPro-val vették fel, akkor 30 vagy 60 fps lehetett a felvétel valós sebessége, ha azt vesszük, hogy a képkockákat mind megtartotta és 60fps-el vette fel:

16 * 1/60 (0,016 sec, vagyi 16 msec) = 0,266 sec

Ez esetén:

0,266 sec * 905 m/s = 240,73 méter

30 fps esetén értelemszerűen kétszer ennyi, 481,46 méter, én egyébként úgy tippelem, hogy ez lehet a valóságos távolság.

Szóval a Gif-ben durván le van lassítva az egész...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.04.13. 12:06:17

Az oké, bár nem tudom miért azt. Csak nagyon lassúnak tűnik, igaz a GIF csalhat.