95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#78516 Közben kiderült, mi is volt az a "engineering casualty".
A bal oldali hajócsavar leállt a Panama csatornán való áthaladáskor, és a két hajócsavart forgató négy AIM hajtóműből kettő csapágyazásánál vízszivárgást észleltek. Ez csak azért kínos, mert szeptemberben is egy hasonló probléma volt (akkor az erőátviteli rendszer kenőolajában találtak tengervizet), és azt állítólag kezelték. Október 15.-e után volt még egy technikai problémája a Zumwalt-nak, de azt nem részletezték. -
JanáJ #78515 Egy hőerőműbe szerelt gturb. az kb egy technikai szinten lehet egy utasszállító gépével? -
JanáJ #78514 Mókolásban jók, kérdés mi értelme van. Kicsit veterán autós érzésem van, nem az a lényeg, hogy működjön, hanem hogy szerelhesd. -
#78513 Működik vagy nem működik? :)
Mókásan néz ki, nem vitás. Rákeresve egyébként már egy ideje dolgozik ez az ágyú. :) -
#78512 Némi érdkesség :) Amikor megláttam leesett az állam. Ebben a háborúban mindent elővesznek? Mi lesz a következő? Terbuche? -
#78511 Csak repülőgépekbe szerelnek gázturbinát? Őőő... Cseppet sem. Hőerőművek, hajók, talán még nagyobb számban, mint a repülőgépek esetében. Nyilván az abszolút csúcs a katonai vadászgépekbe szerelt gázturbinák, ezzel küzdenek például az Indiaiak és a Kínaiak. Te viszont onnan indultál, hogy hány ország tud gázturbinát gyártani. Dél-Korea vadászgépekbe is, a T-50 Golden Eagle hajtóművei licenc alapján a Samsung által gyártott, némileg módosított GE 404-esek (egyébként a Volvo is ilyeneket gyártott RM12 néven).
A Siemens kifejezetten erőművekbe való gázturbinákat gyárt. De az EuroJet Gmbh-ban ott van az MTU Aero Engines Gmbh is, egyharamados részesedéssel (a másik 1/3-os a Royce-Rolls). -
#78510 Alapvetően azoknak a cégeknek van sugárhajtómű építéshez technológiájuk, akik gázerőműveket is építenek, villamos energia termeléshez. -
JanáJ #78509 Értem mit mondasz, de nem jó az összehasonlítás. 253 éve lehet csak ez jött ki infóként onnan, akkor még jobban ment a hidegháborús agymosás. Mostanában minden felkapott háborút kb online nézhetsz. Az oroszok tevékenysége is lejön, csak az nem derül ki, hogy egy tömeggyilkos állatok és minden gyereket lebombáznak, vagy esetleg pont a civileket használja pajzsnak az ellenség. -
JanáJ #78508 Siemens? Samsung? Repülőbe való hajtóműről beszélünk? -
#78507 Elég sok, tegyük hozzá, a BBC-től kezdve a Financial Times-ig... -
#78506 Nincs fene. :)
Németország (pl. Siemens), Olaszország (pl. Ansaldo), Dél-Korea (pl. Doosan, Samsung) és India (BHEL, GERB).
Nyilván nincs mindenki egy szinten, India például nemrég hívta segítségül a francia Snecma-t, hogy a Tejas vadászgép Kaveri hajtóművét újra felélessze (addig GE 404 / 414 hajtóművekkel szerelik őket). -
_rudi #78505 Hát igen, elég gyors a fejlődés...
A 3D lézernyomtatott üzemanyag befecskendező fúvókákról és lapátokról még nem is beszéltünk. Ezek se semmik...
-
millerius #78504 Már ha egyáltalán kiderül a nagy nyugati nyilvánosság számára, vagy éppen rá nem fogják másra a esetet. Tényleg nagyon fel tudtak háborodni a kínai Tienanmen téren történt vérengzés miatt anno, na de mit hallottál a szaúdi hadsereg vérengzése elleni tiltakozásról, amit a szomszédban, tehát külföldön ugyanúgy civilek ellen követtek el - az ott állomásozó USA-flotta szemei előtt?!! Melyik nyugati újságban volt ez címlaptéma?!! -
JanáJ #78503 "Ha pedig már, inkább Japán volt olyan, ahol kevésbé törődtek a saját katonáik életével... De ott is 1944 után főleg."
Nem mindegy hogy inkább meghalsz, mint hogy megad magad, vagy hogy feleslegesen feláldoznak. -
JanáJ #78502 Németország, Olaszország, Dél-Korea, India? Mi a fene. -
JanáJ #78501 Én a járulékosról - értsd civilekről - beszélek. Szíriában ők nem lelkiznek mint a nyugati hatalmak. Mekkora hiszti van mikor nyugati erő civilt öl. -
#78500 Már más világot élünk. Igen, egy ahhoz hasonló helyzetben, mint a Nagy Honvédő Háború, Sztálin alatt, az erről szól. De például emlékszel előtte a Napoleon-Kutuzov féle Francia-Orosz háborúra? Ott ki áldozta fel az embereit? Hát nem az oroszok...
Nyilván van olyan szituáció, ahol kevésbé lehet törődni az emberi életekkel, de az nem opció, hogy nem foglalkoznak vele. Már csak morálisan sem.
Ha pedig már, inkább Japán volt olyan, ahol kevésbé törődtek a saját katonáik életével... De ott is 1944 után főleg. -
#78499 Az egy városi legenda, hogy az oroszok nem törődnek a veszteségekkel. Nem 1945 van... Akkor hagyták volna meghalni a pilótákat Szíriában. A szovjet időkben a saját területen vadon közepén katapultált pilótákat nem kutatták fel. Most meg háborús övezetben bemennek értük. -
#78498 Azért ötnél több ország. Gyors fejszámolás: Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Japán, Dél-Korea, Kína, India. Oké, nem sokkal, de több, mint öt. :) -
#78497 A speciális kompozitokra gondoltam, csak póriasan fogalmaztam meg. Szénszálas kompozit hajókat itt a szomszéd faluban is gyártottak (Pauger Kft.). :) -
JanáJ #78496 Kíváncsi vagyok mit villantanának az amcsik, ha oroszos mentalitással nem törődnének a járulékos veszteségekkel. -
JanáJ #78495 Mondom, hüye vagyok hozzá. Nekem eddig az volt meg, hogy lapátot csak fémből gyártunk, a kompresszor lapát meg titán és itt nagyon nehéz az egyforma lapátok gyártása még a legegyszerűbb hajtóműbe is. Hány ország gyárt hajtóművet? öt? Erre jöttök azzal, hogy lassan már a titán is old school. -
millerius #78494 "Jah, de a kompozit műanyagok gyártására továbbra is csak pár ország pár cége képes.... "
Hát, ez csak a csúcs-technológiát igénylő kompozit-elemeknél igaz, manapság mind a Boeing mind az Airbus nagyon sok kompozit-borítópanel gyártását már Ázsiába szervezte ki, mindegyiken rajta vannak a maláj, tajvani, indonéz és egyéb gyártók címkéi. -
millerius #78493 Attól függ, melyik hajtómű-lapát?! A kompresszor-lapátokat gyártották már egy jó ideje titánból, ezt kezdik kiváltani a csúcs-hajtóműveken a kompozitból készült kompresszorlapátok. A turbinalapátok azok nagyszilárdságú hőálló acélból készültek ősidők óta, jelenleg dolgoznak a fémkerámia, kerámia-lapátok és a kerámia-kompozit anyagok gyártástechnológiáján, elsősorban mindkettő a jelentős hajtómű-súlycsökkentést tenné lehetővé. -
_rudi #78492 ...kompozitból csak a ventilátor (kisnyomású kompresszor) lapátjai lehetnek. A turbináé tuti nem...
A turbina lapátoknál még a kompresszor lapátokénál is nagyobb kompozit forradalom zajlik éppen..
A kulcsszó: kompozit kerámia mátrix!
-
fonak #78491 Abból van most is szerintem, kompozitból csak a ventilátor (kisnyomású kompresszor) lapátjai lehetnek. A turbináé tuti nem.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.11.22. 17:46:33 -
#78490 És ez baj?
Nem baj, de változik a felállás. Az USMC eddig a low-low-low vagy med-low-med küldetésprofilt használta, vagyis talajközelben dolgozott. Az AH-1 és UH-1, meg CH-53 heliknek ez feküdt is, de persze kockázatos is volt. Nem aggódtak miatta, mert az AH-1-esek általában elég tűzerővel bírtak, hogy az (általánosan az USMC-vel szembe jövő) ellenfeleket lenyomják, mint a bélyeget.
Na ez alapjaiban megváltozott több okból is. Egyfelől egyre jobban elterjednek a MANPADS-ok, lásd Szíria, és hogy hány orosz / szír helikopter járta már meg ezt a poklot. Ehelyett az lesz, hogy a küldetésprofil inkább med-med-med szintre változik, és az MV-22-esek csak addig ereszkednek alá, amíg lerakják vagy felveszik a bőrnyakúakat. Az F-35B-k pedig maradnak szintben, és SDB-vel, JDAM-el szórják meg azokat lent, akik rosszalkodnak. Ez a feltételezett küldetésprofiljuk, most ezt tesztelik...
Én még ott tartok, hogy a hajtómű lapát az titánból van és csak pár ország képes az előállítására. Ezért számomra meglepő, hogy ez már túlhaladott.
Jah, de a kompozit műanyagok gyártására továbbra is csak pár ország pár cége képes.... -
JanáJ #78489 "Ezek után az a fajta felállás elképzelhetetlen lesz, ami Szomáliában volt, nem fognak az MV-22-esek a csapatok felett körözni... "
És ez baj?
Én még ott tartok, hogy a hajtómű lapát az titánból van és csak pár ország képes az előállítására. Ezért számomra meglepő, hogy ez már túlhaladott. -
#78488 #78480 ;) -
fonak #78487 A lezuhant MiG-29K-nak úgy tűnik egyszerűen kifogyott az üzemanyaga. Wtf... -
#78486 A Mini hordozó meg elég decens lenne.
Alapvetően még mindig LHA, csak kiiktatja a "hagyományos" forgószárnyasokat. Így elviekben nagyobb hatótáv és gyorsabb reakcióidő a jutalom.
Hordozó akkor lenne, ha csak F-35B lenne a fedélzetén. Papíron 20db plusz két H-60 lehet. De ezt nem tesztelik, továbbra is a NAVY erre a célra a szuperhordozókat szánja.
Oda nem jobb a merev szárnyas a partot puhítani partra szállás előtt, mint a kopter? Mondjuk a lopakodás nem tudom itt előny-e.
Előny a gyorsabb sebesség, hátrány, hogy az AH-1 kísérni tudta a heliket, és megóvni őket a földi veszélyektől. Ezért nincs heli ebben a felállásban. Az F-35B is képes védeni az MV-22B-ket, csak nem úgy, hogy a föld felett mennek. Megváltozik az USMC partraszálló és légi támogató felállása. Ezek után az a fajta felállás elképzelhetetlen lesz, ami Szomáliában volt, nem fognak az MV-22-esek a csapatok felett körözni...
A hajtómű lapátra visszatérve - és az időszakos diszlexiámtól eltekintve - nekem scifi a "műanyag" lapát.
Szét kell választani. A "műanyag" nem csak a hőre lágyuló olcsó PVC-t jelenti, hanem minden más mesterséges anyagot. Rossz beidegződés, hogy a "műanyag"-hoz gyatra minőségű, olcsó, nem túl ellenálló és még csak nem is kompozit anyagokat párosít mindenki. A kompozit anyagok viszont többek, mint egyszerű "műanyagok". Most is dolgoznak még durvább anyagokon, például szilikon-karbid-nanoszál erősítésű magnéziumötvözet, amely könnyebb, mint az azonos térfogatú titán, ám többször erősebb annál, és magasabb hőmérsékletet visel el...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.11.22. 15:35:25 -
#78485 Na, ez se gyenge... -
#78484 Az... -
JanáJ #78483 Szerintem ezzel állnának fel, csak vennének a málha alá valami golyó fogót meg a sapka helyett sisakot. Persze afgánba nem ezzel a színnel, meg nem ekkora málhával. Azért boldog lennék, ha mi is itt tartanánk. Nálam meg plusz pont, hogy ami hatékonyság növelő az van (pl: red dot) de ami tökmindegy (Pl. bőr fegyverszíj) azon nem rugóznak. Bár kicsit túl sokat akarok levonni egy képből. :-)
A Mini hordozó meg elég decens lenne. Ezeknek nem a partra szállás a feladata? Oda nem jobb a merev szárnyas a partot puhítani partra szállás előtt, mint a kopter? Mondjuk a lopakodás nem tudom itt előny-e.
A hajtómű lapátra visszatérve - és az időszakos diszlexiámtól eltekintve - nekem scifi a "műanyag" lapát. Ha más mondja, akkor kiröhögöm. -
#78482 "Lightning Carrier" demo:
Eredetileg az LHA America-osztály légiszárnya:
12x MV-22
6x F-35B
4x CH-53E
7x AH-1/UH-1
2x H-60 (SAR)
Ezt cserélték most le 12x F-35B és 12x MV-22 (plusz 2x H-60 SAR?) összeállításra. A kérdés az, hogy az AH-1-eseket ki lehet-e váltani F-35B-kel CAS feladatkörben. -
#78481 Tippre csak pózolnak, hadműveleti területen nem pont ilyen felszerkóval állnának fel. :) -
#78480 Kiderült a Kuznyecov MiG-29K balesetének oka. Illetve nem, de legalább tudjuk mi történt.
Három MiG-29K szállt le, az első gond nélkül teljesítette ezt, a másodiknál viszont elszakadt a fékezőkábel, és a második (tartalék) fékezőkábel fogta meg a gépet. Miközben a fedélzeten megkezdték a kármentést, a harmadik, már leszálláshoz közelítő gépet elirányították egy várakozási zónába. Az első adatok szerint mindkét hajtómű leállt, mert nem kapott üzemanyagot. A legegyszerűbb magyarázat, hogy egyszerűen kifogyott az üzemanyagból a gép... -
#78479 Egy vicc. Bakker, nem erre lennének a shakedown cruise-ok? -
JanáJ #78478 Jó értelemben, de furák ezek a svédek. Modern nyugati fegyverzet, bőr fegyverszíj és SMERS szerű málha lövedékálló és sisak nélkül. Ja és AK-nak hívják az FNC-t. -
_rudi #78477 Szegény Zumwaltot az ág is húzza......
Lerobbant úton a San Diegoi bázisa felé a Panama csatorna közepén.
A hírek szerint a gond az elektromos energiát is szolgáltató integrált meghajtó rendszerrel van. Bevontatták a panamai bázisra (és egyenlőre ott is marad).