10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Pedig annyira nem extra dolog. Gondolj bele, hogy a gyár munkásainak ennyivel több ideig kell pénzt fizetni, a sólyákon, ahol a részegységek épülnek, ennyivel több ideig nem lehet másik hajó építését megkezdeni. Az alkatrészek megrendelési idejét csúsztatni kellett, amiért kötbért, felárat számíthat fel az alvállalkozó.

A másik oldalról pedig pont, hogy nem teheti meg az állam, hogy megépítteti, majd a vízen úsztatja a hajót, hiszen Ő nem tud fizetni a hajókért. Tehát a dolog úgy néz ki, hogy az eredeti ütemterv általi rész-számlákat az állam nem tudja kifizetni. Technikailag inkább nem akarja, hogy ne máshonnan kelljen elvonjon pénzt, de a lényegen ez nem változtat.

Nyilván hosszú és fordulatos viták után állapodtak meg ebben, és élnék a gyanúval, hogy valahol a gyártók örültek a csúszásnak, hiszen így több idejük lehetett a hajók építésére, nem voltak olyan feszesek a határidők. Csakhogy aztán 2010-ben jött a brilliáns ötlet, hogy akkor STOVL helyett CATOBAR fedélzettel kérnénk a QE-t...

Ha én lettem volna a BAe helyében, akkor megépítettem volna időben a hajókat, és lízingeltem volna őket addig. De ennek is alátett a 2010, majd 2012-es dupla hátraarc...