95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Az egy városi legenda, hogy az oroszok nem törődnek a veszteségekkel. Nem 1945 van... Akkor hagyták volna meghalni a pilótákat Szíriában. A szovjet időkben a saját területen vadon közepén katapultált pilótákat nem kutatták fel. Most meg háborús övezetben bemennek értük.
  • [NST]Cifu
    Azért ötnél több ország. Gyors fejszámolás: Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Japán, Dél-Korea, Kína, India. Oké, nem sokkal, de több, mint öt. :)
  • [NST]Cifu
    A speciális kompozitokra gondoltam, csak póriasan fogalmaztam meg. Szénszálas kompozit hajókat itt a szomszéd faluban is gyártottak (Pauger Kft.). :)
  • JanáJ
    Kíváncsi vagyok mit villantanának az amcsik, ha oroszos mentalitással nem törődnének a járulékos veszteségekkel.
  • JanáJ
    Mondom, hüye vagyok hozzá. Nekem eddig az volt meg, hogy lapátot csak fémből gyártunk, a kompresszor lapát meg titán és itt nagyon nehéz az egyforma lapátok gyártása még a legegyszerűbb hajtóműbe is. Hány ország gyárt hajtóművet? öt? Erre jöttök azzal, hogy lassan már a titán is old school.
  • millerius
    "Jah, de a kompozit műanyagok gyártására továbbra is csak pár ország pár cége képes.... "
    Hát, ez csak a csúcs-technológiát igénylő kompozit-elemeknél igaz, manapság mind a Boeing mind az Airbus nagyon sok kompozit-borítópanel gyártását már Ázsiába szervezte ki, mindegyiken rajta vannak a maláj, tajvani, indonéz és egyéb gyártók címkéi.
  • millerius
    Attól függ, melyik hajtómű-lapát?! A kompresszor-lapátokat gyártották már egy jó ideje titánból, ezt kezdik kiváltani a csúcs-hajtóműveken a kompozitból készült kompresszorlapátok. A turbinalapátok azok nagyszilárdságú hőálló acélból készültek ősidők óta, jelenleg dolgoznak a fémkerámia, kerámia-lapátok és a kerámia-kompozit anyagok gyártástechnológiáján, elsősorban mindkettő a jelentős hajtómű-súlycsökkentést tenné lehetővé.
  • _rudi
    ...kompozitból csak a ventilátor (kisnyomású kompresszor) lapátjai lehetnek. A turbináé tuti nem...

A turbina lapátoknál még a kompresszor lapátokénál is nagyobb kompozit forradalom zajlik éppen..
    A kulcsszó: kompozit kerámia mátrix!

• fonak
    Abból van most is szerintem, kompozitból csak a ventilátor (kisnyomású kompresszor) lapátjai lehetnek. A turbináé tuti nem.

Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.11.22. 17:46:33
  • [NST]Cifu
    És ez baj?

Nem baj, de változik a felállás. Az USMC eddig a low-low-low vagy med-low-med küldetésprofilt használta, vagyis talajközelben dolgozott. Az AH-1 és UH-1, meg CH-53 heliknek ez feküdt is, de persze kockázatos is volt. Nem aggódtak miatta, mert az AH-1-esek általában elég tűzerővel bírtak, hogy az (általánosan az USMC-vel szembe jövő) ellenfeleket lenyomják, mint a bélyeget.

Na ez alapjaiban megváltozott több okból is. Egyfelől egyre jobban elterjednek a MANPADS-ok, lásd Szíria, és hogy hány orosz / szír helikopter járta már meg ezt a poklot. Ehelyett az lesz, hogy a küldetésprofil inkább med-med-med szintre változik, és az MV-22-esek csak addig ereszkednek alá, amíg lerakják vagy felveszik a bőrnyakúakat. Az F-35B-k pedig maradnak szintben, és SDB-vel, JDAM-el szórják meg azokat lent, akik rosszalkodnak. Ez a feltételezett küldetésprofiljuk, most ezt tesztelik...

Én még ott tartok, hogy a hajtómű lapát az titánból van és csak pár ország képes az előállítására. Ezért számomra meglepő, hogy ez már túlhaladott.

Jah, de a kompozit műanyagok gyártására továbbra is csak pár ország pár cége képes....
  • JanáJ
    "Ezek után az a fajta felállás elképzelhetetlen lesz, ami Szomáliában volt, nem fognak az MV-22-esek a csapatok felett körözni... "
    És ez baj?

Én még ott tartok, hogy a hajtómű lapát az titánból van és csak pár ország képes az előállítására. Ezért számomra meglepő, hogy ez már túlhaladott.
  • [NST]Cifu
    #78480 ;)
  • fonak
    A lezuhant MiG-29K-nak úgy tűnik egyszerűen kifogyott az üzemanyaga. Wtf...
  • [NST]Cifu
    A Mini hordozó meg elég decens lenne.

Alapvetően még mindig LHA, csak kiiktatja a "hagyományos" forgószárnyasokat. Így elviekben nagyobb hatótáv és gyorsabb reakcióidő a jutalom.

Hordozó akkor lenne, ha csak F-35B lenne a fedélzetén. Papíron 20db plusz két H-60 lehet. De ezt nem tesztelik, továbbra is a NAVY erre a célra a szuperhordozókat szánja.

Oda nem jobb a merev szárnyas a partot puhítani partra szállás előtt, mint a kopter? Mondjuk a lopakodás nem tudom itt előny-e.

Előny a gyorsabb sebesség, hátrány, hogy az AH-1 kísérni tudta a heliket, és megóvni őket a földi veszélyektől. Ezért nincs heli ebben a felállásban. Az F-35B is képes védeni az MV-22B-ket, csak nem úgy, hogy a föld felett mennek. Megváltozik az USMC partraszálló és légi támogató felállása. Ezek után az a fajta felállás elképzelhetetlen lesz, ami Szomáliában volt, nem fognak az MV-22-esek a csapatok felett körözni...

A hajtómű lapátra visszatérve - és az időszakos diszlexiámtól eltekintve - nekem scifi a "műanyag" lapát.

Szét kell választani. A "műanyag" nem csak a hőre lágyuló olcsó PVC-t jelenti, hanem minden más mesterséges anyagot. Rossz beidegződés, hogy a "műanyag"-hoz gyatra minőségű, olcsó, nem túl ellenálló és még csak nem is kompozit anyagokat párosít mindenki. A kompozit anyagok viszont többek, mint egyszerű "műanyagok". Most is dolgoznak még durvább anyagokon, például szilikon-karbid-nanoszál erősítésű magnéziumötvözet, amely könnyebb, mint az azonos térfogatú titán, ám többször erősebb annál, és magasabb hőmérsékletet visel el...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.11.22. 15:35:25
  • molnibalage83
    Na, ez se gyenge...
  • molnibalage83
    Az...
  • JanáJ
    Szerintem ezzel állnának fel, csak vennének a málha alá valami golyó fogót meg a sapka helyett sisakot. Persze afgánba nem ezzel a színnel, meg nem ekkora málhával. Azért boldog lennék, ha mi is itt tartanánk. Nálam meg plusz pont, hogy ami hatékonyság növelő az van (pl: red dot) de ami tökmindegy (Pl. bőr fegyverszíj) azon nem rugóznak. Bár kicsit túl sokat akarok levonni egy képből. :-)

A Mini hordozó meg elég decens lenne. Ezeknek nem a partra szállás a feladata? Oda nem jobb a merev szárnyas a partot puhítani partra szállás előtt, mint a kopter? Mondjuk a lopakodás nem tudom itt előny-e.

A hajtómű lapátra visszatérve - és az időszakos diszlexiámtól eltekintve - nekem scifi a "műanyag" lapát. Ha más mondja, akkor kiröhögöm.
  • [NST]Cifu
    "Lightning Carrier" demo:

Eredetileg az LHA America-osztály légiszárnya:

12x MV-22
    6x F-35B
    4x CH-53E
    7x AH-1/UH-1
    2x H-60 (SAR)

Ezt cserélték most le 12x F-35B és 12x MV-22 (plusz 2x H-60 SAR?) összeállításra. A kérdés az, hogy az AH-1-eseket ki lehet-e váltani F-35B-kel CAS feladatkörben.
  • [NST]Cifu
    Tippre csak pózolnak, hadműveleti területen nem pont ilyen felszerkóval állnának fel. :)
  • [NST]Cifu
    Kiderült a Kuznyecov MiG-29K balesetének oka. Illetve nem, de legalább tudjuk mi történt.

Három MiG-29K szállt le, az első gond nélkül teljesítette ezt, a másodiknál viszont elszakadt a fékezőkábel, és a második (tartalék) fékezőkábel fogta meg a gépet. Miközben a fedélzeten megkezdték a kármentést, a harmadik, már leszálláshoz közelítő gépet elirányították egy várakozási zónába. Az első adatok szerint mindkét hajtómű leállt, mert nem kapott üzemanyagot. A legegyszerűbb magyarázat, hogy egyszerűen kifogyott az üzemanyagból a gép...
  • [NST]Cifu
    Egy vicc. Bakker, nem erre lennének a shakedown cruise-ok?
  • JanáJ
    Jó értelemben, de furák ezek a svédek. Modern nyugati fegyverzet, bőr fegyverszíj és SMERS szerű málha lövedékálló és sisak nélkül. Ja és AK-nak hívják az FNC-t.
  • _rudi
    Szegény Zumwaltot az ág is húzza......
    Lerobbant úton a San Diegoi bázisa felé a Panama csatorna közepén.
    A hírek szerint a gond az elektromos energiát is szolgáltató integrált meghajtó rendszerrel van. Bevontatták a panamai bázisra (és egyenlőre ott is marad).
  • [NST]Cifu
    Képz:

• [NST]Cifu
    A tegnap hadrendbe állt a harmadik indiai Kolkata-osztályú romboló, az INS Chennai.

Igazi "legó", az építéséhez orosz acélt használtak, a gázturbinája ukrán (Zorya), a diesel-motorja licencben gyártott Royce-Rolls / Bergen, a generátora finn (Wärtsilä), amit Cummins amerikai diesel-motor hajt, a radarjai francia (Thales) és izraeli (IAI), a légvédelmi rakétái izraeliek (Barak 8), az ASuW fegyverzete indiai-orosz (BrahMos), a fő tüzérsége olasz (Oto-Melara 76mm Super Rapid), CIWS-e (AK-630) és ASW fegyverei (533mm-es torpedók és RBU-6000) orosz.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.11.22. 10:17:08
  • millerius
    Pláne hogy manapság már a legtöbb/összes? orosz gép függőleges vezérsíkján ott a helyes felirat. :-)
  • millerius
    Érdekes egy dolog, mikor a már hanyatt fekvő gépen "Natasa" bemondja a tüzelőanyag-maradékot, az állásszöget meg talán a sebességet és még valamit.... Biztos örültek a pilóták a precíz tájékoztatásnak! :-)
  • ximix #78472

forrás
  • maffioso
    Köszönöm a választ.
  • ximix #78470
    vk.com/video
  • fonak
    Ha jól látom ez egy webáruház ezzel a logóval, szóval reklám :)
  • fonak

Rapsberry Pi egy új ukrán rakéta orrában. A rakéta állítólag hangforrás alapján találja meg a célt (helikopter vagy tank).
  • Hpasp #78467
    АРМИЯ РОССИИ???

WTF???

Aki csinálta, az biztosan nem tudott oroszul.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.11.20. 15:47:55
  • ximix #78466

R-27

www.zona-militar.com
    ----------------------------------------------------
    maffioso #78456
    Szerintem, régebben beszéltünk a hk motorok nem túl hosszú élettartamáról, a lánc intenzíven kopik hosszú utakon, fém a fémen kenés nélkül, a fogyasztása is több mint egy teherjárgányé 3-4x, és a terepjáró képessége is rosszabb bizonyos helyzetekben pl sűrű, fogós sárban felhasal és sehova, míg egy nagyobb tengelytávú és magasabb MAZ átevickél ugyanott.
  • _rudi
    Ennek elég kényszerleszállás kinézete volt.
    Az egész bejövetel teljesen instabil volt, ráadásul egy amúgy is rövid pályán messze a touchdown zónán kívül értek földet.
    Volt ott valami komoly gond...
  • molnibalage83
    Ez volt az átfordulásos baleset?
  • Hpasp #78463
    F-18C felélesztés a sivatagból...

• Hpasp #78462
    auch...

• molnibalage83
    Az írás szinte egésze hülyeség, ízekre lehet szedni, hogy miért...
  • [NST]Cifu
    Ezt az APA-ról is linkelhetted volna közvetlenül. ;)