ahhh
-
A tudományos módszer jó, de csak arra, amire ki van találva. Csak tudományos módszert használva nem ismerhető meg a világ.
Na itt fordultam le megint a székről. Egy technikára és tudományra épült civilizáció áldásait élvezed. Így lett megismerve a világ és még most is tart ez.
Ahhoz a tudomány gyerekcipőben jár még, így kizárólag a valóság egy leegyszerűsített modellje ismerhető meg általa.
Összekevered a tyúkot meg a tojást. Mi a valóságot ismerjük meg és annak modellezésére szokás matematikai modellkeket felállítani, hogy alkalmazásra és további megismerése is alkalmas legyen a dolog. A mérnöki alkalmazáshoz nem a 100%-ig pontos leírás kell, mert akkor semmi sem lenne. Pontosan erről beszélek mikor analfabetizmust emlegettem. Egy ilyen egyszerű dologban is ilyen súlyos tévedéseket leírni...
De a tudomány ettől függetlenül nagyon fontos, csak helyére kell tudni tenni. A tudomány úgy funkcionál, mint egy eszköz. Mankó a gondolkodáshoz.
Tudomány maga a gondolkodás eredménye, hogy nem imádkozok, hogy a híd ne dőljön össze, hanem megtervezem. Nem az Isteni áldás tartja egyben a felszentelt hidat, hanem a beleépített szerkezeti anyagok.
Ezen szerepében egyszerűen pótolhatatlan, és felbecsülhetetlenül nagy segítség, de egyszerűen életveszélyes dolog túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki (azaz annál nagyobbat mint amilyen jelentősége valójában van).
Bezzeg a kimutathatatlan dolgokra meg aztán lehessen alapozni? Túl nagy jelentőséget? Már írtam barátom, kőkemény technikai civilizácóban élsz.
Az eszem megáll komolyan mondom...
Mert tudomány ide vagy oda, a világ megismerésének első számú eszköze a mai napig az ember maga. (Ezért nem tetszik nekem pl. a Zeitgest Addendumban felvázolt jövőkép sem.)
A tudományos megközelítést a józan ész híta életre. Az a film meg egy rossz vicc. Nem kell komolyan venni.
A többi filozofálásra meg nem is kívánok válaszolni. Tudományos tévedések topikja ez és nem filizófus topik. Komolyan mondom a szánalom kategóra, hogy összemossák itt sokan a kettőt.