1004
ahhh
  • dronkZero
    "Esteleg nem cserélitek föl, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Ezt meg hagy tudjam már én jobban, hogy mi történt előbb és mi később...."

Esetleg kérdés volt az egész? Hogy ilyen volt-e, vagy nem? Nem kell egyből leharapni a fejünket. Úgy látom, ismeretlen számodra a jelenség, úgyhogy adtam linket, meg még egy részét le is fordítottam neked.

Most mondom 627.-jére, hogy én innen nem fogom eldönteni, hogy mi volt az, amit átéltél. De adok tippeket, hogy mi lehetett még, ami elképzelhető. Majd eldöntöd, hogy mi volt. Ha nem tudsz jelenségekről, akkor beazonosítani sem tudod őket...

"Egyébként az éber álmok ha jól tudom a théta agyhullámoknak köszönhetőek, amelyek ellazult állapotban is és "hiszti" állapotban is jelentkeznek, "

Nagyjából ilyesmi, de inkább fordítva, az agyi aktivitás jelei az agyhullámok, nem a kiváltói.

"és nem lehet összekeverni öket a valósággal, mert egyértelnűen tapasztalható különbség van a valós események és az ilyen éber álmok között egy felnőtt ember számára, mint pl. én, de ez is csak szubjektív izé részemről."

Na éppen ezaz, hogy az agyad alapvetően nem tud különbséget tenni ébrenlét és álom közt. Hogy éberré, tudatossá váljon az álom, egyértelműen be kell tesztelned.

Olyanokat szoktak javasolni, hogy ébren szoktasd magad hozzá, hogy számolgatod az emberek ujjait, digitális órákat vagy szövegeket nézel egymás után kétszer, hogy változik-e, vagy megpróbálod átdugni a mutatóujjad a tenyereden. Ezt _begyakorolva_ az álomban is előjönnek ezek a szokások, csak nem a várt kimenetellel, így be lehet azonosítani álomnak az állapotot. De ez sok gyakorlással megy csak. Alapból ha már álmodsz, azt nem veszed észre.

Sőt, van "hamis ébredés" is, amikor azt álmodjuk, hogy felkelünk, kimászunk az ágyból, reggeli teendők, amíg valami fura nem történik, és bejön a "hát ez meg hogy a picsába?" érzés, aztán felébredünk.

Mondom még egyszer, nem állítom, hogy veled is ez történt, de nem árt számításba venni.

"Bár a folyamatot nem naon ismerik, de mindegy ne beszéljünk róla! "

De egyre jobban. Ilyen 2004-es, 2007-es kutatásokról találtam tegnap infókat. Agykutatás fejlődött talán a legjobban az elmúlt 20 évben...

Szubjektív tapasztalatokat lehet tudományosan vizsgálni.
    A szubjektivitással a gond akkor van, ha az döntően befolyásolja a megfigyelést. De ha konkrétan maga a szubjektivitás, az egyén érzései a vizsgálat tárgya, azt nyilván lehet vizsgálni. Egyszerű példa: beleszúrunk egy tűt 5mm mélyen az alanyok ujjbegyébe, 10-es skálán helyezzék el a fájdalmat. Szubjektív a vizsgálat tárgya, a vizsgálat maga viszont mégis tudományos.

"És mond csak az ilyen élményeket átélt és megvizsgált, tesztelt embereknek milyen lett a sorsa?"

Hát, olyan, mint bárki másé? Ezt az alvási paralízist az emberek "nagy része, vagy többsége" átéli egyszer az élete során... Nekem is van haverom, aki mesélt ilyet. Neki két alak állt az ágya mellett, és ő határozottan nem tudott megmozdulni egy darabig.
    Ez nem egy betegség, ez egy teljesen normális dolog, ráadásul mivel életben egyszer-kétszer fordul elő, sok kezelést nem is igényel... Inszomniásoknál gyakori, de ott meg megvan az oka.

Egy kísérletnek meg soha nem célja, hogy segítsen az alanyokon. Azért önkéntes rendszerű a dolog, sőt, még fizetni is szoktak érte, ha van kockázata. Egy kísérlet célja az ismeretszerzés. Csak közvetetten segít az embereken, de mindenkin. Nem értem, hogy ez neked honnan jött, hogy a kísérleti alanyokon segíteni akarna bárki is. Azért mész oda, hogy kísérletezzenek rajtad. Ha segítséget szeretnél, akkor orvoshoz mész, nem laborba.

"Nézzük csak egy "gyógyíthítítlan" fiatal ember szemszögéből"

Ne nézzük. Egyén szempontjából semmi értelme a kutatásoknak, ezt aláírom. Az egyén szempontjából csak az eredményeknek van haszna. Viszont az eredményekért áldozatot kell hozni. Olyan csak a természetgyógyászatban van, hogy a gyógymód csak úgy kipattan valakinek a fejéből, és rögtön el is kezdik alkalmazni, anélkül, hogy ismernék a hatásosságát.

Uri Geller meg egy bűvész. A kanálhajlítás egy bűvésztrükk az egyszerűbb fajtából. Rengetegszer le is bukott már, ujjra akasztott mágnessel, kamera előtt kézzel meghajlított kanállal, stb.
    Dehogy akart ő segíteni a tudománynak, az csak a marketing kamukázás része, népszerűségnövelés. Jól csinálja, nem mondom, a világ felét átverte...

Mágnesember... Eh. A mellkasra ragasztott vasalóról beszélsz? Na az meg aztán végképp röhejes, már ne is haragudj. Ha leborotválom a mellkasom, én is mágnesemberré válok, ha visszanő a szőr, akkor elveszítem ezen csodálatos képességem. Személyesen, s.k. kipróbáltam, nagy, régi, nehéz vasalóval, nekem ne akarja senki megmagyarázni, hogy az mágnesesség vagy biolófasz. Tapadás. Hétköznapi, egyszerű tapadás, halálba túlmisztifikálva, ködösítve, szarrágva.

"Miért nem a tudomány mondja, hogy oké van ilyen, létezik, nem ismerjük az eredetét, nem tudjuk jelenleg mérni?"

És ha nem létezik? Mert amiket felsoroltál, azok nagyrészt meg lettek vizsgálva, és úgy tűnik, hogy légből kapott feltételezések.
    Kérdezed, hogy: "Mennyi példa kell?"
    Visszakérdezek: Mennyi negatív eredmény kell, hogy valamiről elhidd, hogy nem létezik? 50 éve folynak párhuzamosan a pszichológiai és parapszichológiai kutatások. Pszichológia fejlődött, a parával meg még mindig ott vagyunk, hogy egyes hívők kötik az ebet a karóhoz, hogy "de lehet benne valami". Ja, biztos nagyon kúl lenne, ha lennének ilyesmik, de ha nincsenek, akkor azt tudomásul kéne venni.

"Sok-sok segítő szándék, megfejtés-keresés és mi a vége? Az hogy életen ét bizonygassák az ellenőrzött körülmények között lezajlott vizsgálatok ellenére is, hogy se nem csalók, se nem hülyék és egyébként ugyanúgy emberek, mint bárki?"

A francokat. Általában kurvára megsértődnek, hogy nem sikerült ellenőrzött körülmények közt csalniuk, és soha többet nem mennek bele ilyen vizsgálatokba. Persze közben nyomatják tovább a show-t, meg terjesztik a faszságot.
    A másik típus, amikor elhazudják az eredményt, amit aztán a világon senki más nem tud reprodukálni.
    Ilyen ez. Baromira nem olyan önzetlen és világmegváltó a hozzáállásuk a kóklereknek a témához.

Azt meg tökéletesen látod, hogy egy csaló nem fog elmenni egy kísérletsorozatra, hogy rengeteg pénzt kifizetve a vizsgálatokra a végén kiderüljön, hogy semmi olyasmi jelenség nem létezik, amiből eddig busásan megélt.
  • Anaid
    Tévedés. Mérhető eredményt vár el! Mai "mérőműszerekkel" mérhetőt!
    És nem vállalnak felellősséget az alany esetleges egészségkárosodásáért, ez is benne van. Ez a csavar, hogy mérhető legyen!
  • Christiansen
    Uri Geller elismerte, hogy ő csak egy bűvész..
  • sz4bolcs
    James Randi (aki amúgy szintén tehetséges kanálhajlítgató művész) létrehozott egy alapítvényt az ilyen "para"jelenségek felderítésére. Aki egyetlen ilyet tud demonstrálni ellenőrzött körülmények között, az 1 000 000 dollárral távozhat. Még egynek sem sikerült.
  • Anaid
    Mennyi példa kell? Csak kettőt említek: Sokat szidták Uri Gellert, hogy csaló. Ment, tudományos világ emberei megvizsgálgatták, megállapították, hogy az esemény nem csalás, mérhetőt, okot egyebet nem találtak. Ellenőrzött körülmények között végzett kísérletek, stb. mégis a tudomány egyes képviselői figyelmen kívül hagyják ezt és csalózzák. Segíteni akart a tudománynak, hogy kiderítsék honnan ered és tessék, aközvélemény is megoszlik. Volt egy aszem kínai "mágnesember" vagy van is, nem tom, ment megvizsgálták, semmi mérhetőt nem találtak. Rengetegen mentek és hagyták, hogy vizsgálatokat végezzenek és mi lett az eredmény? Ellenőrzött körülmények között. Miért nem a tudomány mondja, hogy oké van ilyen, létezik, nem ismerjük az eredetét, nem tudjuk jelenleg mérni? Nem tarunk még ott, majd talán eljutunk oda is...
    Nincs itt semmi, ami ilyen embereket valóban arra motiválna, hogy igyekezzenek ebben segíteni a tudománynak és ez nem az ilyen emberek hibája. Esetleg elismerik, hogy különlegesek, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy könnyebb lesz az életük...
    Sok-sok segítő szándék, megfejtés-keresés és mi a vége? Az hogy életen ét bizonygassák az ellenőrzött körülmények között lezajlott vizsgálatok ellenére is, hogy se nem csalók, se nem hülyék és egyébként ugyanúgy emberek, mint bárki? Ez lenne a motiválás? Bocsánat, ha sértőek a szavaim, nem az a szándékom, csak felhívni a figyelmet arra, hogy a hozzáállás nem feltétlen helyes a tudomány egyes képviselőinek részéről. Tisztelet a kivételnek...
    Szerintem.
  • Anaid
    Oké. Még egy megjegyzés: te is írtál ilyet, hogy ne várd el az orvostól, stb. Nézzük csak egy "gyógyíthítítlan" fiatal ember szemszögéből: nem logikus, hogy esetleg arra az álláspontra helyezkedjen, hogy oké, segíteni nem tudnak, vagy meggyógyulok, vagy nem, de az én szempontomból gyakorlatilag mindegy, hogy hülyének, furcsának vagy betegnek tekintenek-e, hisz az élet számomra lényeges területein (pl. párkapcsolat, munka, gyermeknevelés...stb.) semelyik verzió nem könnyíti meg a helyzetemet, akkor meg minek igyekeznék bármely verzió bebizonyításán fáradozni? Igyekszem, normálisnak lenni, mert az könnyít a helyzetemen és ennyi. Elmúlik és kész. (Ha meg tévedtem, hát tévedtem, nem lett sem nehezebb sem könnyebb) Van az alany számára előnyös alternatíva is? Szerintem egy ilíen fajta "rezignáltság" nagyon is érthető hozzáállás emberileg. Nincs igazi motiváció, csak ámított, kimondott motivációk, nem valósak.
  • sz4bolcs
    Anaid: Én elhiszem neked, hogy telibetalált egy gömbvillám, és hogy ez megváltoztatta az agyad működését, amitől képeket látsz, meg ilyenek, de ennyi. Ezen felül állítottál még valamit?
  • dronkZero
    Majd lesz válasz, csak sok, és most nem érek rá annyit...
  • Anaid
    A kisérleti alany baromi sokat veszthet, a tudomány nem. Szar az alapfelállás....Na ez szubjektív vélemény részemről. Cáfolj meg, ha tudsz.
  • Anaid
    És mond csak az ilyen élményeket átélt és megvizsgált, tesztelt embereknek milyen lett a sorsa? Megvizsgálták őket, heteken, hónapokon, éveken át tesztelgették, a tudós plecsnit, meg szakmai elismerést kapott, esetleg pénzjutalmat, az alanyokat meg ha már nem voltak érdekesek miután nyilvánosságra hozták, vagy sem a kisérleteket fenéken billentették és hazamehettek és igyekezhettek normálisan folytatni az életüket ott ahol abbahagyták akkor is, ha rajtuk nem segített sokat a vizsgálatsorozat? Maguknak kellett utána "rendesen" folytatni az életüket esetleg egy köszönjük után? Sok cikket olvasgattam kisérletekről pozitív és negatív eredményekről, nekem ez jött le, bocs. Szerintem ezek is tények. Kicsit olyan volt a visszhang az én olvasatomban, hogy profitáljunk belőle, akkor is, ha esetleg segíteni nem tudunk, bármikor hátsón billenthetjük, utána meg szembesüljön egyedül a "köz visszhangjával". De lojális! Vagy tévednék, nem ez lehet a méricskélésekből? A tudísok okosak, a pozitív meg negatív eredményekből is ki tudják hozni azt, hogy a tudományt igazolják...Nem ragozom tovább. Szerintem érted.
  • Anaid
    Mint már írtam ahova "odaálmodtam a GV-t és később a villámot az iránytű is behülyült. Ezt azért nem álmodhattam, mellesleg mióta nem ott alszom, hanem egy másik helységben majdnem megszűnt minden. Meg égésnyomok a lábamon stb. Felébredtetek? Vagy TI álmodoztok még mindig?
    Á, fölösleges vitatkoznom. Szemellenzős hozzáállással nem tudok mihez kezdeni....Mellesleg tapasztaltam utána hasonlókat, de csak egy idő múlva. Nem keveritek egy kicsit az ok-okozati viszony összefüggéseit? Az orvosom is azt kérdezte, nem lehet, hogy az okoz fájdalmakat, hogy depis vagyok, vagy ilyesmi. Néztem és közöltem, nem ugyanis baromi jó kedvem volt, rengeteget nevettem, stb. csak kezdek kiakadni attól, hogy fáj. Igen én is tudom, hogy a depi meg egyebek okozhatnak fizikai tüneteket is, de azt nem az orvos tudja, hanem én, hogy mi történt először, mi utána. Érdekes, ő nem feszgette tovább ezt a kérdést...
    Esteleg nem cserélitek föl, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Ezt meg hagy tudjam már én jobban, hogy mi történt előbb és mi később....Ugyanis előtte semmi ilyeneket nem tapasztaltam. "Szeláví". Mellesleg nem mindegy? Ha süket fölekkel hallgattok és csak a saját elméleti megfejtéseket írogatjátok és semmibe veszitek a szubjektív személyes tapasztalataimat, akkor ez egyértelműen zsákutcába futott beszélgetés. Hogy is mondtad, a doki is először normál esetben meghallgatja a pácienst, mielőtt következtetéseket vonna le.
    De végül is oké, nem húzok rá semmire agymenéseket. Pláne, hogy tudományosan kellemesebb a pszichére fogni, mint egy ismeretlen természeti jelenségre. Mellesleg ha nem tűnt fel ezért az esetért nem "támadtam" az orvostudományt, tudományt elvégre azt is tudom, hogy erre nincs gyógyszer. De valótlannak állítani azért, mert nem ismerik ezt a jelenséget, kicsit bántó. Ha a folyamatot nem veszitek figyelembe, mi volt előbb és mi később, naná, hogy az ebből levont következtetések sem lesznek helyesek. Egyébként az éber álmok ha jól tudom a théta agyhullámoknak köszönhetőek, amelyek ellazult állapotban is és "hiszti" állapotban is jelentkeznek, (kicsi gyerekeknél meg álllatoknál meg szinte csak ezek vannak...) és nem lehet összekeverni öket a valósággal, mert egyértelnűen tapasztalható különbség van a valós események és az ilyen éber álmok között egy felnőtt ember számára, mint pl. én, de ez is csak szubjektív izé részemről.
    Na mindegy, hagyjuk, ezt folytatni kicsit kilátástalannak tűnik.
    Egyébként EEG-kor tapasztaltam, hogy valszeg tényleg a théta agyhullámok folyamataihoz kapcsolódik az ébren álom, látomás jelenség. De hagyjuk a szubjektív tapasztalatokat! Még akkor is, ha ez spec a tudományt igazolja bizonyos mértékben. Bár a folyamatot nem naon ismerik, de mindegy ne beszéljünk róla! Sutba a személyes, "megbízhatatlan" tapasztalatokkal!
    Fiúk lőnek, öngól, hurrá!
  • dronkZero
    Szerintem erre akart rávezetni:
    Alvási paralízis(vagy hogy hívják ezt magyarul...)
    Gyorsfordítás onnan:
    Tünetek:
    Paralízis: közvetlenül elalvás előtt vagy ébredés után történik. Nem mozdulnak a végtagok, csak minimális uralom van a pislogás, légzés, nagyon ritkán az állkapocs felett. Ez ugyanaz a paralízis, ami alvás közben történik. Az agy lebénítja az izmokat, hogy megelőzze az alvás közben szerzett sérüléseket. Ha túl hirtelen történik az ébredés, az agy azt hiheti, hogy még mindig álom, és fenntartja a paralízist. (Gondolom ez ilyen pillanatnyi agyi baki)

Hallucinációk:
    Képek vagy beszédhang érzékelhető a paralízis közben. Azt lehet hinni, hogy valaki áll az ágy mellett, fura hangok hallhatóak. Sűrűn beszámolnak mellkasi nyomásról, mintha valaki vagy valami nehéz tárgy nyomná.

Ezek a tünetek néhány másodperctől akár percekig is tarthatnak, és általában nagyon ijesztőek.

Lehetséges okok közt van a hanyatt fekve alvás, rendszertelen alvás, rövid bóbiskolásokkal nap közben, megnövekedett stressz, hirtelen környezet-/életmódváltás, éber álom közvetlen a paralízis előtt.

Így, hogy részletezed, nekem is ez ugrott be. Csak a gömbvillám fura, de nem lehetetlen.

Jellemző valami a leírásból?
  • Anaid
    Ilyen az élet. Nem megy megrendelésre sehova a GV.
  • uwu
    Én úgy tudom, hogy annyira nem ritka a gömbvillám, hogy kételkedni kéne a létezésében, sok észlelésről hallani, az emberek 2-3%-a találkozik a jelenséggel élete során.
    A gond az, hogy nagyon rövid jelenség, és elég ritka ahhoz, hogy ne lehessen vizsgálni.
  • Anaid
    Azt hittem te nem vagy "reménytelen eset" kategória. Hát lehet tévedtem...
  • Anaid
    Nem képzelődtem, ha erre céloztál és nem álmodtam. Pont a valóságon gondolkodtam, miszerint mit csinálok holnap és egyáltalán nem voltam álmos. Jaj, ez már tényleg kezd unalmas lenni, ahogy rá akarnátok vezetni, hogy képzelődtem....Hagyjuk.
  • Anaid
    Na ezt most nem értem. Semmi ilyenre nem emlékszem, csak nyomásra vagy ilyesmire a mellkesomban közép tájon. Meg bizsergésre, szúrásokra a fejemen, gerincemen végig fel-le és sok apró szúrásra a testem minden pontján.Semmi általad leírt érzet, érzés nem volt. Azt meg amit utána "véltem érzékelni" azt elolvashatod a verses topicban, az már nem tudományos kategória....
    Tényleg nem értem, miért ilyeneket kérdezel? Ez már kicsit misztifikált verzió szerintem...Elmenekülni? Pillanatok műve volt, még fel sem fogtam mi a fenét látok....Eszembe se jutott, hogy féljek, nem is lett volna időm...3-4 másodperc lehetett..Lehet kicsit lassú a reakcióidőm, vagy csak nagyobb volt a meglepődésem, mint hogy megijedjek....Igen az biztos, hogy totál meglepődtem.
  • sz4bolcs
    Ez elalvás előtt vagy ébredés után volt? Ugye közben nem bírtál mozdulni, mint ha megbénította volna a végtagjaidat, hogy még véletlenül se tudjál elmenekülni??
  • Anaid
    A valóságos élmény kategóriába az még beleillik, hogy elindult felém, az ágy széle amin feküdtem eltakarta, utána olyan gyorsan "elaludtam", mint soha életemben. Ennyi ami "tudományos" szemlélettel elmondható. Amit éreztem, amire emlékszem ettől a pillanattól kezdve, már nem valószínű, hogy beleférne...Vagy lehet, nem tudom.
    Ja, egyébként az enyém búgott,zümmögött (van az a gép, ami elektrosztatikus áramot fejleszt, utána gondolkodtam, milyen hangra emlékeztetett a GV hangja, olyan volt, mint azé a gépé rég láttam róla a TV-ben filmet, búgó, zümmögő)
    Az ágy sarka, széle eltakarta, de a hangját hallottam addig, míg "el nem aludtam". Se pukkanás, se semmi, csak megszűnt a hang én meg zutty. Bizsergésekre, szúrásokra emlékszem, erősebbekre, gyengébbekre, meg sokmindenre, de az már nem "tudományos" kategória....
    Szerinted eltrafált?
  • sz4bolcs
    Miért, a "telibetrafált" az szubjektív, vagy tudományos?
  • Anaid
    Na most az érdekel ami a "szubjektív" emlékezetemben megmaradt, vagy csak az a része, ami "elfogadható" tudományosan? Erről már volt szó, nem akarok senkit untatni, akkor is kilátástalannak tűnt erről beszélni, úgyhogy elironizáltam a végét.
  • sz4bolcs
    Miért, téged telibetrafált?
  • Anaid
    Neked nagyobb mázlid volt, mint nekem.
    Szerencsés ficek lehetsz.
  • sz4bolcs
    Egy darabig néztem, amint végigrepül az eresz fölött, aztán elkezdtem félni, hogy esetleg felém indul és "elkap", elfutottam a nenémékhez, bemenekültem a házukba, és ennyi.
  • Anaid
    És mi történt?
  • sz4bolcs
    5 méter kb. Én az udvaron voltam, az meg az eresz felett repült végig.
  • sz4bolcs
    Nem tudom, nem mértem, mert az tudományos.
  • Anaid
    Milyen közelről?
  • sz4bolcs
    Ok, tehát ennyit a gömbvillámokról, mert agyalogni bárki tud.
    Mitől van az, hogy én is láttam már gömbillámot, mégsem akarom ráhúzni az agymenéseim?
  • OKkultist
    Marhaság, ez nem gömbvillám (vagy akkor a természetben ritkán látható nem az), mert:
    A jelenség létrejöttéhez elengedhetetlen, megolvadt anyagokat tartalmazó hot spot-ot a mikrohullámok energiája hozza létre a táptalajban. Miután a hot spot kialakul, a kutatók kihúzzák a fúrót a táptalajból, ami magával húzza az olvadt anyagokat egy forró anyagcseppet hozva létre. A csepp elkezd terjeszkedni és egy körülbelül 3 centiméter átmérőjű lebegő tűzgömbbé válik, ami mindössze egy milliszekundum néhány tizedéig marad fenn.

NEM ERRŐL VAN SZÓ, nem ez az amit kutatnak, ez egy vicc ahhoz képest.
    El kellene olvasni a Egely könyvét a gömbvillámokról, abban vannak esetleírások, pl. zárt térben jelenik meg a "semmiből" egy 50cm átmérőjű gömb, majd kimegy a kulcslyukon, és kidönt egy fémoszlopot, közben a szemtanúk összefossák magukat, stb... Láttam egy véletlenül felvett kb. 5cm-es GV-t is, amit egy filmforgatás közben vettek fel, amikor az szereplő észrevette megpróbálta lekaszabolni,(japán szamurájfilm volt) de nem sikerült neki, szerencséje volt, valószínű kifeküdt volna tőle. Nem találtam meg, csak ezt: (kevés az anyag ezekről)

Gömbvillámok, fotók, stb..
  • Anaid
    Már elolvastam, keveset tud az igazihoz képest. Én ezt még nem nevezném GV-nek. Csak egy kisérleti eredménynek, amely közelebb vihet a megfejtéshez.
  • Christiansen
    gömvillám a laborból. nem is kell messzire menni, sg-s cikk
    +5 év és minden csínyját ismerjük majd a dolognak..
  • Anaid
    A megfigyelések változatos színű és nagyságú, megmagyarázhatatlan "tapogató" mozgásról egyebekről számolnak be, mozgó ember követéséről, stb. Ehhez képest a laborban előállított apró gömböcskék teljesen máshogy "viselkedtek", de naná, van rá tudományos magyarázat: az összes megfigyelő téved, mi?
  • Anaid
    Ha annyira egyszerű lenne, miért nem röpködnek a laborokban mesterségesen előállított GV-k? Láttam dok.filmet arról, miket sikerült "csinálni", nos halvány miniatűr utánzatok, meg sem közelítik az eredetit....De az emberek többsége lazán elhiszi, hogy lám csak ilyen, csak éppen kicsit nagyobb....Hány százalék is látott élőben ilyet?
  • sz4bolcs
    A gömbvillám pl. túl komplex a tudomány számára?
  • uwu
    Hát igen azért lehet ilyet csinálni, mert van elegendő szabályozhatóan termelhető energia.
    Ha ez az alap nem lenne meg, nem lehetne ezeket a szeszélyes energiákat használni. Egy bizonyos szint felett nem tudnak nem szabályozható forrást használni.
    Németországban sok szélerőmű van, több eset is volt amikor szelesebb időben annyi energia termelődött hirtelen, hogy kihívás volt elterelgetni úgy, hogy ne tegye tönkre a rendszert.
  • Christiansen
    több ezer kilométeres szeles tengerparti szakaszok,
    préri, fennsíkok stb. mindig fúj a szél:D
    de ha épp enyhébb sem lenne gáz, működhetne úgy,
    mint pl. Ausztriában: az emberek maguknak vesznek a kertbe,
    és a sok felesleges (!) energiát amit kinyernek vele visszatöltetik
    a központba és ezért pénzt kapnak(!!!)

és ott vannak a napelemek meg a Niagara stb-stb
  • dronkZero
    Az összes állítólagos Tesla-találmányról beszélek. Az a bajom velük, hogy állítólagosak.
  • dronkZero
    És nem használsz áramot, ha épp nem fúj a szél? Ráadásul annyi energiát elhasználsz a legyártásával, amennyit nem fog megtermelni az élettartama során?
  • OKkultist
    A tévedésekről (és a beképzeltségről, kontraszelekcióról, buborékokról) szóló kiváló írás, egy kis részlet:

A ’80-as években például 7 milliárd dollár kölcsönt vettünk fel az ország energiabiztonságának kiépítésére. Fizettük Tengizt, hogy olcsó legyen a földgáz, fizettük Bős Nagymarost, hogy hajózható legyen a Duna, és legyen vízi energia, és felépüljön Paks. Ezt a kölcsönt még ma sem tudtuk visszafizetni, de a kamatokra már az eredeti tőke talán hússzorosát is kifizettük… Így sose jutott pénz az átlagember normális fizetésére, egészségügyi ellátásra, oktatásra, stb.…

Horn Gyulának alapvető szerepe volt a Bősi beruházás megkezdésében, majd Antall Józsefnek a visszaállításban. Akkor a gödrök kiásása majd betemetése kb. 3 milliárd Ft-ba került (mai áron ez már talán hússzoros összeg). (Viszont az ásás és betemetés miatt GDP szépen nőtt a statisztikában). A Tengizi építkezés ára az orosz államadósság része lett, ami Horn Gyula miniszterelnöksége alatt magán zsebekbe került, felszívódott. Paks felépült, (háromszor annyiért), de legalább működik… Szakmai vezetése utoljára az Antall kormány idején, Petz Ernő igazgatósága alatt volt…

Tomori Pál és Horn Gyula között viszont – elismerem – nem jó az analógia. A jó szándékú, de dilettáns, a hadvezetéshez bevallottan nem értő Tomori érsek a saját életét tette kockára. Levágott fejét a csata után büszkén hordták körbe a győztesek. A bősi viszály magvát elvető, majd az energiaipart bagóért elkótyavetyélő Horn Gyulát az energiaipar sajtója nagyon megdicsérte, s lett is hirtelen valahonnan egy villája… Az ő levágott fejét nem hordozták körbe… De mi, kisemberek, az energiaipar foglyai lettünk. Százezrek dolgoznak ma virtuális rabszolgaként, egy lecsúszott roncstársadalom peremén, hogy megéljenek…

Vagy itt van Kovács László esete, aki hajszál híján magyar jelöltként az Európai Unió energiabiztosa lett. Az a Kovács László, aki az erő és az energia fogalmát nem tudja egymástól megkülönböztetni… Csak egy csöndes kérdés: hagyná-e Ön, hogy Kovács László húzza ki a fájós fogát? Valószínűleg nem, mert nem ért hozzá. És az energiatermeléshez, annak elosztásához a kontinensnyi Európában? Ahhoz nem kell szakértelem? Az ott elkövetett hibákból nem lehet baj? Tegyük fel másként a kérdést: mi magyarok nem tudtunk volna Kovács László helyett egyetlen energetikai szakembert sem találni a Heller-Lévai energetikai iskola tanítványaiból? Vagy megint, mindenáron le akarjuk magunkat járatni? Megint Mohács kell?

Az európai Technológiai és Innovációs Hivatal vezetéséhez a kormány Magyar Bálintot javasolta. Magyar Bálintot, aki nemhogy nem írt, de nem is olvasott el egyetlen szabadalmat sem életében. Aki egyetlen biológiai, fizikai, vagy műszaki kísérlet kitalálásában, kivitelezésében, elemzésében sem vett részt. Ha ő – és hasonló módon kiválasztott társai tévednek a fejlesztési irányok kiválasztásában, akkor mi történik velük? Lesznek törökök, akik levágják a fejét?

Amikor Tomori Pál, Perényi Péter és Gábor, Báthory Gábor, Pálócy Antal és más páncélos főnemesek, az ország vezetői nekiszaladtak a török műszaki zárnak, s lebuktak lovukról, még tudták, hogy rohamuk ostoba és hiábavaló volt. Pár másodperc múlva már a janicsárok golyója lyukasztotta át a páncéljukat. Ők legalább saját életükkel (is) fizettek dilettantizmusukért.

ITT A TELJES ÍRÁS