ahhh
  • Anaid
    Tudod, szerintem néha az is befolyásol egy-egy pácienst, hogy hogyan bánnak vele. Nem tudom miért nem veszik sok helyen figyelembe azt, hogy a páciensek emberek érzelmekkel, mert szerintem jobban tennék. Mire gondolok? Egy példa: életembe csak egyetlen egyszer voltam természetgyógyásznál, orvosnál sok alkalommal. Őszintén szólva volt valami ami sokkal szimpatikusabb volt a természetgyógyász viselkedésében túl azon, hogy nem tévedett, az, hogy türelmesen bánt velem. Kérdezett, érthetően fogalmazva mondta meg, hogy szerinte mi bajom, kedves volt, válaszolt a kérdéseimre. Találkoztam orvosok között is ilyennel, de sajnos olyannal is, hogy elég volt annyi, hogy a sok latin kifejezés után feltegyek néhány kérdést, mert hogy kérem szépen nem tudok latinul, és csak fontos nekem a saját életem és szeretném tudni, hogy mi van, hát majdnem leüvöltött a székről, totál az volt az érzésem, hogy ki van akadva, hogy én mint beteg a saját egészségi állapotom kapcsán kérdezek, ami egy kicsit abszurd. Én egyáltalán nem tartom hihetetlennek, hogy emberek azért forduljanak pl. természetgyógyászhoz, mert nem kevésbé találják hatékonynak vagy közel olyan hatékonynak találják, viszont kapnak egy pluszt: emberként, megértően bánnak velük és érthetően fogalmaznak. Én spec nagyon örültem, ha olyan doktornővel találkoztam, akitől ha kérdeztem számomra érthetően megfogalmazva válaszolt a kérdéseimre, türelmesen és még ráadásul a kezelés is hatásos volt. Utána azzal a véleménnyel mentem haza, hogy ez igen, le a kalappal, ilyen egy jó orvos. Ma sem tudom, lett volna hatékonyabb kezelés vagy sem, de nem is érdekelt. Jó érzésekkel távoztam a kórházból, bár otthon még gyógyszert kellett a gyermekemnek (ő volt akkor beteg nem én) enni, de meggyógyult. És egy "tüske" sem maradt. A páciensek emberek és szerintem sokak kiakadnak azon, ha nem érthetően fogalmazzák meg nekik mi bajuk, ha lekezelően bánnak velük, ha eleve úgy állnak hozzájuk, hogy még csak ne is kérdezzenek, mert ne kontárkodjanak az orvos dolgába. Hát könyörgöm, nem a beteg életéről van szó? Nem a betegeknek kell megtanulni a latint, az orvosnak kell tudni érthetően elsorolni, mi micsoda és mit miért vizsgálnak és milyen gyógyszert miért kap egy beteg. Ez is lényeges tényező embereknél. Tudom, hogy bonyolult és nehéz a gyógyítás, és nem mindig lehet eltrafálni, hogy kinek mi baja. Ettől nehéz, ami miatt tiszteletem, de ne várják el tőlem, hogy én is ledipizzek csak azért, hogy egyenrangú emberként beszéljenek velem. Néha csak ennyi is okozhat ellenérzéseket. Ez még nem jutott eszébe senkinek?