Szekeres Viktor

2010 legjobb és legpocsékabb filmjei az SG olvasói szerint

Több ezer szavazat összesítését követően kiderült, hogy az SG olvasói a 2010-es év mozifilmjeit jónak tartották, a legjobb film pedig papírforma győzelmet aratott.

Mivel a toplistákkal nem lehet betelni, ezért már nyáron, 2010 első félévét követően is megpróbálkoztunk hasonló összegzéssel, melyet a ti szavazataitok alapján állítottunk fel. Az év (nagyjából) eleje óta mindegyik filmkritikánknál lehetőség volt szavazni arról, hogy kinek mennyire tetszett az adott film, hogy ne csak az SG-s írók véleményei, valamint a kommentek elolvasásával lehessen tájékozódni a szóban forgó alkotásról, hanem a többi olvasó meglátásai alapján is. Persze az ezen szavazások alapján összeállított 2010-es végeredmény kétszeresen is botcsinálta, hiszen nem minden filmről írtunk (és a szavazók sem látták mindet), ráadásul a "jó" szavazatokat arányaikban összesítettük, de a végeredmény mégiscsak mutat egyféle olvasói ízlésvilágot. (Az egyes szavazások végeredményeit az adott kritikáknál lehet megnézni.)


Ami mindenképpen kiemelendő, hogy akárcsak az első félévben, úgy a másodikban is csak nagyon kevés film volt gyenge az SG-t olvasók többsége szerint (3, illetve 4 az általunk kritizáltak közül), a legtöbb szavazás végeredménye "Tetszett, jó film volt" lett, így a valóban kiemelkedő filmeket a százalékos arányok nagyságát vizsgálva lehetett megtalálni. Hogy valóban mindenkinek ilyen jó tapasztalatai voltak a 2010-es filmes felhozatallal kapcsolatban, azt persze nem tudni, de a számok és a kritikák többségének végkicsengése erre utal.

Akkor most melyik a legrosszabb film 2010-ből?
  • Kutyák és macskák - A rusnya macska bosszúja
  • Az utazó
  • Marmaduke - A kutyakomédia
A tavalyi év első félévében a leggyengébb filmek között ott volt a Marmaduke - A kutyakomédia (az olvasók 40%-a szerint sikerült gyengén), A titánok harca (35%), valamint Rémálom az Elm utcában (31%), bár utóbbi az olvasók 34%-a szerint jó lett, ami azt is jelzi, hogy még a kevésbé kedvelt bemutatók is megosztották a szavazókat, elég, ha csak a Marmaduke 38%-os "jó" arányát nézzük. 2010. második felének szégyenlistáján Az utazó szerepel (43% gyenge, 24% jó), majd az Alfa és Omega következik (39% gyenge, 36% jó), s ugyancsak a szavazók 39%-a vélte gyengének az általunk korrektnek tartott Sejtcserés támadást, miközben 38% jónak tartotta. Az év leggyengébb filmje az SG-olvasók szerint azonban a Kutyák és macskák - A rusnya macska bosszúja lett 46%-os gyenge-aránnyal - mögötte pedig a már említett Az utazó és a Marmaduke - A kutyakomédia szerezte meg a közel sem dicsőséges dobogó két alsó fokát. (Bár a többségnek tetszettek, de ugyancsak 25% fölött volt a gyenge szavazatok aránya a következő filmeknél: a Shrek a vége, fuss el véle (32%), az Újrakezdők - Szerelmes szingli szittert keres (30%), a Babylon A.D. (29%) és a nagyon jól sikerült Az amerikai (27%))


A másik végletet vizsgálva a tavalyi év első fél évében négy film képes 80% fölötti tetszési indexet produkálni: a Ha/Ver (85% jó, 5% gyenge), a Toy Story 3 (84% jó, 4% gyenge) az Így neveld a sárkányodat (82% jó, 5% gyenge) és a Vasember 2 (80% jó, 6% gyenge). Az első két helyet akkor két itthon a mozikban nem túl jól teljesítő film szerezte meg - a különbség annyi a Ha/Ver és a Toy Story 3 között, hogy előbbi szinte mindenhol csalódást okozott a jegypénztáraknál, utóbbi viszont minden idők legsikeresebb animációs filmje lett az amerikai és világbevételek alapján.


Akkor most melyik a legjobb film 2010-ből?
  • Eredet
  • Ha/Ver
  • Toy Story 3
A 80%-os tetszési index elérése igazi fegyvertény volt a második félévben is, nem sok filmnek sikerült, de az olvasóknak rettentő mód bejött a RED (83% jó, 5% gyenge) és az Eredet (89% jó, 5% gyenge), így a győzteshez ezen szavazatösszesítés alapján nem fér kétség: 2010-ben az Eredet volt az SG-s szavazók kedvence. A(z ezúttal igen előkelőnek számító) "futottak még" kategóriában, azaz a minimum 70%-os tetszési indexet produkáló, vagyis megtekintésre igencsak ajánlott filmek között ott volt még A tolvajok városa (71% jó, 10% gyenge), a Babák - Az első év (74% jó, 11% gyenge), a The Expendables - A feláldozhatók (75% jó, 8% gyenge), A szupercsapat (77% jó, 9% gyenge) és A tetovált lány (74% jó, 10% gyenge).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Egerwin #31
    A postamester(Going Postal) volt szerintem a legjobb film az évben, de a listában nem tudom miért nincs benne!
  • Celern #30
    A Szemekbe zárt titkok 2009-es. El is vitte a legjobb külföldi filmért járó oscar-t akkor. Igaz, nálunk csak 2010-ben lehetett látni a mozikban. Tényleg remek film.
  • tatish #29
    Szerintem meg teljesen feleslegesek ezek a rangsorolások, úgy is mindenkinek más a saját listája :)
  • koschwarz #28
    tavalyi legjobb film a szemekbe zárt titkok (de lehet hogy az valójában tavalyelőtti?)
    azelőttről meg nekem a pankrátor tetszett iszonyatosan.
    de sok más film meg egyszerűen egy kellemes szórakoztató élményt jelent. nem kell mindig mindennek kimoshatatlan kulturális értéket közvetítenie. van, ami pont arra jó, hogy szórakoztasson, így pl. az eredet vagy a kick-ass (ez utóbbi pl. nekem "maradandóbb" volt, mint az eredet, epdig az is nagyon tetszett).
  • smaszi #27
    Egy szubjektív vélemény:

    Tetszett: Kick-ass, Toy Story 3, Vasember 2, The Expendables - A feláldozhatók, A tetovált lány

    Nem tetszett: Eredet, Így neveld a sárkányodat, A szupercsapat

    Egyszer elmegy: A tolvajok városa, RED, Shrek a vége, fuss el véle, A titánok harca, Sejtcserés támadást, Az amerikai.

    A többit értelemszerűen nem láttam...
  • WoodrowWilson #26
    Bírom azokat az embereket, akik nem csak azt mondják meg, hogy szerintük mi volt jó és rossz, hanem azt is meg akarják mondani, hogy szerintem mi lehet jó és rossz. Szubjektivitásról hallottatok már?
  • narumon #25
    Vagy lehet, hogy sok filmet néztek és rájöttek, hogy 2010-ben az eredet egy elég jól sikerült alkotás volt, persze akkora volt a szardömping hogy nem volt nehéz kiemelkednie.
  • Rotyoka #24
    Éppen, hogy a Kick/Ass való az idősebbeknek, persze feltéve ha fel tudják fogni a filmet
  • kalapos01 #23
    A Kick-Asst inkább csak 25 éven felüliek értik meg. A 16-on aluliak csak azt látjuk, hogy "hú, egy kislány lövöldözik, naon faja". Aki idősebb, annak le fog jönni a film lényege. Az, hogy kinek tetszik, nem korfüggő.
  • funkyman #22
    Eredet a legjobb. A toystory, Sárkány jó. Vasember2, Shrek4, Expendables, közepesen jó.
    A kickass szigorúan csak 16 éven aluliaknak való. 25 fölött már befejeli az ember tőle a kijelzőt.