Szekeres Viktor

Pár kitartó ország nem hajlandó behódolni az Avatarnak

James Cameron scifije leigázta az egész világot, és majdnem minden csúcsot megdöntött. Azonban pár ország ellenállt, s nem hódolt be az Avatar előtt.

Hányszor láttad az Avatart?
  • Még nem láttam.
  • Csak egyszer.
  • Megnéztem két-háromszor.
  • Legalább négyszer
Összegezzünk. Az Avatar minden idők legsikeresebb filmje a bevételeket tekintve: ez mind Amerikára, mind az Amerikán kívüli országok összességére igaz. A siker kulcsa viszont nem a 759 millió dolláros amerikai bevételrekord volt, hanem a 2 milliárd dollár fölötti nemzetközi aratás. Sok holllywoodi filmre igaz, hogy bevételének 60-70%-át szerzi Amerikában, de az átlagos eloszlás csak 50-50%-os. Azonban az Avatar összbevételének mindössze 27,5%-a generálódott a hazájában, a többi 72,5% külföldön.


Amerikában az Avatar sikere hasonlított a Titanic diadalútjához, ugyanis nem arról volt szó, hogy a közönség már az első napokon meg akarta volna nézni a filmet. Az Avatar december premierhétvégéjén Amerikában "mindössze" 77 millió dollár bevételre tett szert, s ez csak a tavalyi év ötödik legjobb nyitóhétvégéjének számított olyan filmek mögött, mint az Alkonyat 2, a Harry Potter 6, a Transformers 2 és az X-Men kezdetek: Farkas. Az Avatar sikere valójában abban rejlett Amerikában és szinte minden országban, hogy hétről-hétre minimális mértékben csökkent csak a nézőszáma, sokan újranézték a filmet, mások pedig rengeteg embernek ajánlották a megtekintését.

A 750 milliós amerikai kasszarobbantás mellett a nemzetközi tortából több ország is 100 milliós szeletet harapott ki. Kína például 182 milliósat, Franciaország (és volt gyarmatai) 158 milliósat, a németek 142 milliósat, Oroszország 112 milliósat, Dél-Korea 105, az Egyesült Királyság 144 milliósat, míg Japán 163 milliósat. Kell-e mondanunk, hogy Magyarországon is bevételrekordot döntöttek a Kékek, június végéig 1 687 145 580 forintot fizettek ki az itthon mozizók az Avatar-jegyekért, s így az összbevétel alig maradt el a 8 millió dollártól. (Mindez nagyjából 1 millió 200 ezer nézőt feltételez.)


A fenti országok zömében és az általunk nem említettekben is természetesen az Avatar vált minden idők legtöbb bevételt hozó filmjévé, azonban James Cameron scifije többek között Franciaországban és Törökországban leküzdhetetlen akadályokba ütközött. A franciáknál a 2008-as, nálunk tavaly bemutatott Isten hozott az isten háta mögött (Bienvenue chez les Ch'tis) című hazai komédia 193 millió dolláros sikerét nem fenyegette James Cameron filmje a maga 158 milliós bevételével. A törököknél pedig líráról átszámítva a 17 millió dollárig jutó Avatart, a Recep Ivedik című Togan Gökbakar-komédia második része előzte meg (22 millió dollár).

Ugyancsak képtelen volt csúcsra jutni az Avatar Japánban, egy újabb országban, ahol a nagyon népszerűek a hazai gyártású filmek - egyáltalán nem meglepő, hogy egy japán animációs film pipálta le a scifit. A 164 millió dollárt összegyűjtő Avatar ugyan 2009-ben könnyedén előzte meg az éves összesítésben második Rookies: Sotsugyo című sportfilmet (88 millió dollár), de két korábbi Miyazaki-remekművel már nem bírt. Egyrészt a 2008-as Ponyo a tengerparti sziklán (Gake no ue no Ponyo - Ponyo on a Cliff) 164,5 milliója, másrészt pedig A vándorló palota (Hauru no ugoku shiro - Howl's Moving Castle) 190 milliós gigantikus eredménye előtt hódolt be Cameron alkotása.


Az Avatarra immúnis országok között még ott van Svédország, ahol a 2008-as Mamma Mia! 25 millió dolláros bevételi rekordja csak álom maradt a 22 milliós Avatar előtt, s ugyanez volt a helyzet Norvégiában is. (Érdekes módon 2009. végéig az angoloknál is az Abba-musical számított uralkodónak a 132 millió dolláros teljesítményével, azonban az Avatar 144 millióig jutott el.) Tajvanon azonban érdekes módon a 2009-es filmek közül is majdnem legyőzőre talált az Avatar, hiszen Roland Emmerich katasztrófafilmje, a 2012 alig pár százezer dollárral maradt alul (13,6 kontra 13,4 millió dollár.)


Az Avatar leggyengébben talán Dél-Amerikába teljesített, ahol a BoxOfficeMojo adatai szerint akadt olyan ország is, ahol a 2009-es év filmjei közül mindössze a hatodik helyen végzett (5 millió dollár). Venezueláról van szó, ahol, mint a földrészen szinte mindenhol, a Jégkorszak harmadik része volt kirobbanó siker (11 millió dollár), de a Fox animációs filmje Uruguay-ban és Peruban is az Avatar nyakában lihegett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • icciri #84
    Az úriember profi! Már nem egyszer bizonyított, csak meg kell nézni mennyire befolyásolta a popkultúrát mind a fiatalkorunkban mind most. Valamit tud, ennyi :)
  • Watchmen #83
    Egy szóval se írtam, hogy a 2. rész el lesz cseszve. Pont, hogy Cameron az aki a folytatások nagy mestere ez ügyben egyáltalán nem tartok. Már most bekezdett az öreg ugyebár építteti a gépét, hogy lemenjen az Óceán mélyére komolyan gondol mindent, és ez csak boldogít engem.
  • Running #82
    Érdekesek ezek az állandó viták a Avatarral kapcsolatban. Nem értem mi szükség erre. Én 2x néztem meg IMAX-ben, és lekötött, várjuk a folytatást. Ha kifejtősebb sztorikra vágyok, nézek inkább sorozatokat.
    Egyébként is jó az, ha változatos az emberek ízlése. Elég szar lenne, ha csak 1 féle gombóc fagyi lenne, és egy féle nőt szeretne mindenki.
  • hdo #81
    Oucs ... ez fájt ... ennyire nem megy az olvasás? Hol írtam hogy nehézvíz=dilítium? HOL? Elkerülte a figyelmedet a "meg" szócska, vagy írjam másképp? ---> és <--- tessék!


    Watchmen:
    James Cameron nem azok közé tartozik, akik elcsesznek egy folytatást ... épp ellenkezőleg. Nála nem hiú ábránd azon reménykedni, hogy a folytatás talán még jobb is lesz az első résznél.
  • WoodrowWilson #80
    Jelentkezem! Én jó filmnek tartom az Avatart, de ami igazán nagy belőle, az a zene. Most is sokat hallgatom.
  • Watchmen #79
    A nevemből ítélve én is imádom a remek történettel rendelkező filmeket. De az Avatartól nem vártam semmi egetrengető történést. Hátra akartam dőlni, és élvezni az egész filmet, és ez Cameronnak sikerült ezért is lett annyira sikeres. Valahol neki is be kellett vállalni a történet egyszerűségét, hogy eladható legyen a film csak erre sokan nem gondolnak. Azért hiába ő a filmek pénzügyminisztere még ő is megbukhat.
    De remélem azért a 2. rész többről fog szólni, de szerintem ezt tudja ő is.
  • Watchmen #78
    Hm....érdekes pont a zene az ami engem igazán megfogott számomra remek választás volt James Horner szó mi szó vett át dallamokat a Trójából meg más filmjeiből ezt nem lehet tagadni, de remekül megcsinálta a háttérzenéket remekül passzolnak az adott jelenethez. Forgatókönyv nekem inkább egy erős közepes nem hozott újat, de én a film nézése közben egy pillanatra nem merült fel bennem, hogy ezt már láttam máshol más filmben annyira magával ragadott az egész világ. Vágással sincs nagyobb problémám sőt mindig is Cameron volt az aki számomra megalkotta a nagy betűs akció részeket. Egyszerűen ő a legkreatívabb benne egyrészről ezért is ő a kedvenc.
    Színészek no igen be lehet vallani, hogy nincs senki aki igazán kiemelkedik mindenki hozza amit kell viszont nekem van egy szereplő aki más mint a többi. Parker Selfridge-re gondolok az a lazaság, és nagy beszólásaival igazán megfűszerezte a filmet nekem ő a kedvenc a filmbe talán az ő karaktere az amibl többet is ki lehetett volna hozni. Remélem a bővített DVd-én láthatom majd az Ezredes, és Parker vitáját.

    Szóval megint kinek mi jön be ugyebár. De én nem akarlak meggyőzni arról, hogy most kötelező szeretni a filmet. Legalább veled normálisan tudok eszmét cserélni, és ez már egy jó pont.:D
  • NEXUS6 #77
    Jogos. De a másik oldal is nyugodjék meg. Ha valami nem jön be az embernek, akkor ne az legyen a reakció, hogy hát akkor te egy hülye fikázó geci vagy!


    De azért az is igaz, hogy minden film megcéloz egy kategóriát. Van egy költségvetése, amiért vesznek egy forgatókönyvet, zenét, kifizetnek néhány színészt, és rányomnak még 1-2 effektet, aztán a vágó meg megpróbál valami emészthetőt kihozni belőle, és végül is minden film talán csak ennyi.

    Sok pénzért már nagyon jó összetevőket lehet találni.
    De nézzük az összetevők tekintetében milyen az Avatár a maga költség kategóriájában?
    Effektek: csillagos ötös.
    Vágás: nem korszakos, de erős négyes.
    Színézek: Tisztességesen lenyomják, amit a forgatókönyvben nekik adtak, de igazából egyiken sem jön át a tűz, hogy ez lenne élete szerepe. Három és négy között.
    Zene: Valamit visz a víz, jelentkezzen aki most el tud fütyülni egyetlen részt is! Hármas.
    Forgatókönyv: igazából a pornóváltozat lehet, hogy több meglepetést fog okozni, azért a szövegek legalább nem tokéletesen érthetetlen, nevetséges hablatyok. Gyenge hármas.

    Na most ez a világtörténelem legdrágább filmje. Ennyi pénzből olyan színészeket lehetett volna venni, mint Liam Neeson a gonosz ezredesnek, Edward Norton a főszerepre, doktornő lehetett volna Jodie Foster, a natív csaj meg mondjuk Cameron Diaz.
    Forgatókönyvírót is lehetett volna rendeset találni.
    A zenéhez is James Horner helyett talán Clint Mansell-t kellett volna megszerezni.
    Itt nem annyira az emberekhez, az általuk képviselt stílushoz, hanem sokkal inkább az általuk képviselt színvonalra gondolok.
  • Watchmen #76
    Mindenkinek más az ízlése valakinek ez tetszik valakinek az. Én első sorba azt utálom, ha egy filmre azt mondják, hogy szar.....Miért kell egy filmet leszarozni?
    Elég lenne annyi is, hogy nekem nem tetszett vagy gyenge.
  • Watchmen #75
    Okés de csak mértékkel épp aludni próbálok:D