Szekeres Viktor

A szupercsapat - A mozifilm

Érthetetlen a Szupercsapat bukása világszerte, hiszen egyrészt jópofa film, másrészt az efféle agyatlan és látványos akciómoziknak mindig megvan a közönsége.

A nyár legvidámabb akciófilmje csendben érkezett meg és csendben is fog elkullogni. Csendben és szégyenkezve. A Szupercsapat ugyanis akárcsak Amerikában, nálunk is megbukott, csak idehaza nagyobb volt a hasas. Pedig a filmben első blikkre minden megvolt, ami egy remek nyári mozihoz szükséges: 100 millió fölötti költségvetés, látványos jelenetek, poénok, no meg akciók töméntelen mennyiségben. Akkor mi siklott vajon félre?

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az okosok úgy vélik, hogy a forgatókönyv. Való igaz, a Szupercsapat forgatókönyvén több mint egy tucatnyian dolgoztak, végül a rendező és egy íróduó tudott magának írói kreditet kiharcolni. De egyébként valóban hihetetlen sok fázison, újraíráson ment keresztül Joe Carnahan akciómozijának szkriptje, ami már csak azért is érthetetlen, mert az akciófanatikusok valószínűleg nem a míves párbeszédekre és az elmés fordulatokra szomjaznak, ha beülnek egy Szupercsapatra - megteszi nekik egy véres atlétatrikó, egy száj szélén lógó szivarcsonk vagy pár ütős egysoros. Ergó valószínűsíthetjük, hogy senkinek sem a történettel voltak problémái.

Azzal a történettel, mely olyan, amilyen. Látszik, hogy akartak sztorit is írni a filmnek és akciómozihoz képest a végeredmény miatt sem kell szégyenkezni. A Szupercsapat négy különleges kiképzést kapott elit katonáról szól, akik Mexikóban találkoznak, s segítenek egymáson jó úttörőként - meg is marad a barátságuk. Pár évvel később már iraki állomásozásuk közben látjuk őket, s felettesüktől informális úton kapnak egy veszélyes küldetést. Ahogy pedig az lenni szokott, a pontról-pontra, kíméletlen alapossággal megtervezett misszió valahol elcsúszik, hőseink pedig benne találják magukat a slamasztikában.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Szupercsapat nem akar többnek látszani annál, mint amit a felszíne ígér: egy látványos, szórakoztató akciófilmet dobtak össze Joe Carnahanék, mely minden szinten ártalmatlan, mégsem instant felejtős szórakozás. Ez pedig valószínűleg a jópofa és szerethető karaktereknek köszönhető, akiknek annak ellenére szurkol a néző, hogy pontosan tudja, hogy a film végére egyiknek sem görbül haja szála sem - még akkor sem, ha egy tankkal ugranak ki egy repülőgépből.

A Szupercsapat legnagyobb hibája az, hogy a sok forgatókönyv-átírkálás során hiába erősödtek meg, karakteresedtek a főhősök, a rosszfiúk, illetve a főgonosz teljesen jellegtelen marad mindvégig. Sőt, jellegtelenségében még csak nem is különösebben fenyegető, inkább érezzük őt valami nyüzüge rajzfilmfigurának. Márpedig a nem megfelelő ellenpólus, a minden karizmától erősen mentes opponens hiánya fájó, hiszen nagyon sokszor ez a kulcs a sikerhez.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy tetszett A szupercsapat?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
A szupercsapat semmiféleképpen sem volt kiemelkedő film, újra megnézni is csak pár év múlva fogjuk, azonban lazaságával így is remek szórakozást biztosított. Hollywood pedig a szórakoztatást tűzte zászlajára, így hát a készítők teljesítették vállalt küldetésüket. Nagy kár, hogy a folytatás szinte biztos, hogy nem készülhet el. Talán, ha akadna egy vakmerő producer, mint a The Expeandables esetében. Vagy az is elég, ha DVD-n olyan eladásokat produkálna a film, aminek a 20th Century Fox sem tudna ellenállni.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A szupercsapat (The A-Team)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 121 perc, 2010
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Joe Carnahan
forgatókönyvíró: Brian Bloom, Joe Carnahan, Skip Woods
zeneszerző: Alan Silvestri
operatőr: Mauro Fiore
producer: Stephen J. Cannell, Jules Daly, Ridley Scott

szereplők:
Liam Neeson (John 'Hannibal' Smith ezredes)
Bradley Cooper (Templeton 'Szépfiú' Peck hadnagy)
Quinton 'Rampage' Jackson (Bosco B.A. 'Rosszfiú' Baracus őrmester)
Sharlto Copley (H.M. 'Eszement' Murdock százados)
Jessica Biel (Charisa Sosa)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Desert Shark #50
    Szerintem egész egyszerűen zseniális volt a film. Rég röhögtem ennyit egy filmen, mint ott a moziban, gigantikus poénok és beszólások. Kis szívfájdalmam, hogy a vége elég ratyira sikerült, de ettől eltekintve még mindig egy remek mozis élménnyel lettem gazdagabb
  • annabella2 #49
    egyszeri megnézésre teljesen jo,ha épp nincs jobb a tarsolyunkban,bár 3 részben sikerült csak eljutnom a végére
  • bmw #48
    Nekem tetszett a film....
  • kalapos01 #47
    Ja, persze. Lúzer...

    Kurva jó volt a film. Ha máshol nem, legalább az itteni véleményeket olvasd el. Ennyire nehéz elfogadni, hogy tetszett a többségnek?
  • Vogel #46
    Hogy lett ilyen a szavazás eredménye? Mindenki szapulja ezt a szart. Tuti manipulált adatok.
  • bitbandita #45
    Manuálisan pont hogy gyorsabban újra lehet tölteni, de pl. az is szempont volt az M1A2 esetében a manuális töltőrendszer alkalmazásánál, hogy az automata töltő egy időben csak egyféle lőszert tud adagolni. Ráadásul sokkal kevésbé balesetveszélyes, az általad emlegetett ruszki tankoknál többször fordult elő vétlen robbanás...
  • BigPunisher #44
  • sanyicks #43
    Az nem baj ha nem valóságot mutatnak be, de az egetrengető dedós marhaságok kicsit erősek, ennél még egy rajzfilm is hihetőbb :DD
  • cateran #42
    Azt akarod mondani,hogy nem a valosagot mutattak a filmben? Hat most komolyan csalodtam a hollywoodi filmekben....pedig azt hittem, hogy mind a kokemeny realitas talajan mozognak...(bar valoban elgondolkodtato volt, hogy a sci-fi filemkben vajon honnan tudjak ilyen pontosan mi fog tortenni a jovoben...)
  • sanyicks #41
    Az a gáz hogy ez egy külön sugárhajtóműves helikopter. EGy uh-1-es a filmben örül ha 270-el megy. Szerinted egy üldöző helikopterről tehát megközelítőleg ugyanakkora sebességnél kilőtt rakéta ami 20 g-vel gyorsul, szerinted hány msec-ig van előnye a másik helinek? :D

    Kilövik a rakétát, és mire észreveszi hogy rájuk lőtték, már cafatokban hullik szét :) nem hogy megpróbálja elkerülni.

    Másik meg hogy azzal az m1a2-vel úgy eregettek mint az állat, holott lehetetlenség olyan gyorsan újratölteni az ágyút (mert az amiknak nem kell az automata ágyutöltő, nálunk a tankokban külön ember van erre :D, ami a ruszkiknál már a 70-es években géppel ment)