Szekeres Viktor

Kutyák és macskák - A rusnya macska bosszúja

A mozinézők kedvencei, a beszélő állatok visszatértek, s a főszerepben ismét a kutyaügynökök, akiknek meg kell menteniük a világot.

Ismét egy olyan film került a magyar mozikba, melyben kevesen csalódhatnak, hiszen szinte mindenki pontosan tudja, hogy mennyire jön be nekik a beszélő állatos műfaj és, aki nem érdeklődik, meg sem nézi cikkünk tárgyát. Illetve..., nem is biztos, hogy csalódásmentes film a Kutyák és macskák - A rusnya macska bosszúja (rövidítve a KÉMARMB), hiszen aki óvatlan, és valamikor kilenc évvel ezelőttről kellemes emlékeket táplál az első résszel kapcsolatban, az bizony pórul járhat. Ennek az egyik oka az, hogy az illető kilenc év alatt valószínűleg kinőtte a célközönséget, a másik pedig a költségvetés. A második epizód büdzséje ugyan magasabb, mint az első film esetében, mégis minden porcikája DVD-re kívánkozik, s hiába van látunk néhány jópofán megoldott jelenetet, ha máshol kilóg a lóláb, és még pár hangot is lecseréltek eredetiben. (A 3D-s aspektust ismét csak érdemes elfeledni, a néző szinte semmit sem kap a plusz pénzért, hiszen a filmet nem térhatásúra tervezték, bár a készítők két animált jelenetet 3D-re alkalmassá turbóztak fel.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Azonban, ha a fentiekből az jönne le, hogy a Kutyák és macskák 2 erősen kerülendő film lenne, akkor jeleznénk, hogy közel sem az, hiszen a gyerekek élvezhetik, s valóban nem vállalhatatlan a végeredmény. Csak, akár az első rész, kihagyott ziccernek tűnik. Persze, ha azt nézzük, hogy a bő 70 perces játékidőért többet kell fizetnünk, mint mondjuk a 150 perces Eredet megtekintéséért, akkor bizony elgondolkodik az ember, hogy valami nincs rendben a mozis tarifákkal.

A Kutyák és macskák folytatásában ismét egy gonosz macska tör világuralomra, illetve akarja eltüntetni a kutyákat. Eddig ott tartunk, ahol az első részben, s ha azt vesszük, hogy a főszerepben ismét egy újonc ebet láthatunk, akit Butch treníroz, akkor óvatosan nézhetünk körbe a moziteremben, hogy vajon az első részt is levetítik nekünk afféle előfilmként? De nem, ezúttal egy renitens rendőrkutya, Diggs kerül középpontba, akit az immáron vezetői pozícióban lévő Lou ajánl Butch figyelmébe, s pár erősen valószínűtlen társsal megkezdődik bizonyos Kopasz Kitty felkutatása.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy tetszett a Kutyák és macskák 2?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
A felütés jó, az azt követő James Bond-paródia főcím a jamesbondzenésített Pink-dallal fergeteges, de sajnos a színvonal nem marad állandó. Többek között azért nem, mert a készítők nem tudták eldönteni, hogy kinek is forgatják a filmet: gyerekeknek vagy felnőtteknek. A tipikus "ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit" filozófia ismét csak gyermeteg sztorival és felnőtteknek szóló kikacsintásokkal párosult, ami nem mindig szerencsés. Egy lurkó, bár általában mindenben megtalálja a jót (egy állatos filmben különösképp!), valószínűleg nem fogja igazán élvezni a Hannibal Lecter-maszkos macska áthallásos dumáit, vagy a drogos cicákat egy-egy elnyújtott jelenetben. Aki pedig élvezi, az az ezeket követő gügyögő képsorok és erőltetett poénmagyarázatok láttán és hallatán fog ásítani.

Hiába no. Meg kellett volna próbálni homogén filmet készíteni, főleg, ha már ennyi macerát vállaltak a készítők, hogy állatokat vesznek fel és tanítanak meg tátogni, mintha beszélnének. És esetleg a folytatás szempontjából sem ártott volna a homogenitás, pár kapcsolódási pont a régi filmhez. Valahol ugyanis csalódás, hogy az első részben szereplő Lou ezúttal mellékszerepre kényszerül egy olyan kutya kedvéért, amely egyrészt nagyon lapos karaktert kapott, másrészt pedig közhelyesen német juhász-szerű, s bizony hozzá hasonlót több tucatot láttunk már filmben, sorozatban.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A kutyaügynökök világa mellett színesítésképp megismerjük egy röpke utazás erejéig a macskaügynökökét is (ebben egy Catherine nevű cica segít, akit Miauélának magyarítottak...), de valahogy mindvégig az a néző érzése, hogy a készítőknek nem volt kedve kreatívkodni. Pár jó ötlet és más semmi a Kutyák és macskák második része. Nem túl akciódús, nem túl vicces és nem is túl aranyos folytatást kaptunk, amit ugyan meg lehet nézni egyszer, minek? Hisz a készítők sem erőltették meg magukat. Letudták a melót és felmarkolták a pénzt, majd mentek isten hírével. (A zárójelenet mókusáért egyébként csúnya fekete pont jár a szinkronbrigádnak - mind a klasszikus mondatok elferdítéséért, mind pedig leszinkronizált mókusénekért.)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Kutyák és macskák - A rusnya macska bosszúja (Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore)
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 2010
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Brad Peyton
forgatókönyvíró: Ron J. Friedman, Steve Bencich
zeneszerző: Christopher Lennertz
operatőr: Steven Poster
producer: Polly Cohen Johnsen, Andrew Lazar
vágó: Julie Rogers

szereplők:
James Marsden (Diggs)
Nick Nolte (Butch)
Christina Applegate (Miauéla)
Bette Midler (Kopasz Kitty)
Fred Armisen (Friedrich)
Michael Clarke Duncan (Sam)
Neil Patrick Harris (Lou)
Sean Hayes (Mr. Tinkles)
Chris O'Donnell (Shane)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #9
    10/2
  • kalapos01 #8
    De a motorral mozgatott állatok bénák voltak nagyon.
  • GG #7
    En 27 eves koromhoz kepes nagyon jol szorakozttam rajta. Nagyon jo volt az animaciok benne. Neha eszre se lehett venni a cg jeleneteket. :D
  • nessboth #6
    Első tényleg kellemes meglepetés volt, ötletes karakterekkel, és zseniális beszólásokkal...de ennek már a plakátja égő...
  • Magiszter #5
    Megnéztem az első részt, tetszett. Megnéztem a második részt, tetszett. Lehet még egyszer beülök rá majd az egyik unokatesómmal megint. Legalább lesz kifogás miért megyek nagy cula fejjel ilyen műsorra :D
  • Pycur #4
    Az első rész pedig odabaszott, ezt még nem láttam, nem volt rá alkalmam de meg fogom nézni, moziban, mert ott a jó :)
    Az elsőt 2x néztem meg :)
  • Darth Sith #3
    Ekkora egy blődséget, azt se értem, hogy juthat bárki eszébe, hogy ilyet forgasson és melyik idióta ad erre pénzt egyáltalán..?
  • Zoli007 #2
    Bakker, IMDB Bottom 100-on rajta van. Azt hiszem, kihagyom.
  • Chocho #1
    Én már a moziban vetített előzeteskor féltem, hogy telehányom a kukoricás zacskót.