Szekeres Viktor

Így neveld a sárkányodat - Sárkányrájder visszavág

A népszerű gyerekkönyvet a Dreamworks öntötte animációba, hogy 3D-ben láthassuk a sárkányrájdereket, öcsém. Amerika így válaszol a Sárkányvadászokra.

Persze valójában a sárkányokon és a viszonylag rövid játékidőn kívül nem sok minden közös van a minap már kitárgyalt Sárkányvadászok és az Így neveld a sárkányodat között - maximum a minőségük. Bár utóbbi nem ér fel teljesen európai társához, de mindenképp a jobb amerikai animációs filmek közül való, s nem feltétlenül azért, mert egy népszerű gyerekkönyv alapján készült - hiszen története az nincs.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A történetnélküliség már csak azért is érdekes, mert a könyvadaptációk általában, ha mással nem, legalább sztorival bírnak. A Dreamworks animációja azonban nem csak ennek, hanem jószerint még karaktereknek is híján van, s éppen ezért bravúr, hogy a film élvezetes lett. Az alapfelállás a Szörnyek az űrlények ellen mintájára nagyjából leírható annyival, hogy "Vikingek a sárkányok ellen", főhősünk pedig Hablaty, a semmire sem jó tiniviking, akit apja szégyenfoltnak tekint, nem pedig sárkányölő tanoncnak. Ez a vélekedése persze csak addig tart, míg Hablaty szert nem tesz egy "saját" sárkányra.

Első blikkre úgy tűnik, hogy az Így neveld a sárkányodat a sok év tapasztalatai által tökéletesített animációs filmes recept alapján készült, hiszen remek arányban tartalmazza az akciót, a humort és az érzelmes részeket. Azonban kiderül, hogy mégsem a Nagy Könyv szerint halad tovább a film, hiszen elég ritka az olyan animáció, ahol a főhős mellé nem tesznek be vicces figurát, sidekicket, de ilyesmitől az Így neveld a sárkányodat mentes. Hogy ez jól áll-e a filmnek, azt mindenki megítéli, az azonban meglepő, hogy a magyar hangnak is köszönhetően még a női mellékszereplő, a hős ki nem mondott vágyainak tárgya sem sikeredett túl kedvelhetőre, szimpatikusra. Valahogy olyan érzése volt az embernek, hogy a készítők a mellékfigurákkal nem is nagyon akartak foglalkozni, karaktereiket egy-egy gesztussal vagy elejtett mondattal festették le, s hagyták annyiban.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy tetszett az Így neveld a sárkányodat?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Még szerencse, hogy nem a mellékszereplőkön vagy a karakterek kidolgozottságán múlik a minőség megítélése (ki tételezne fel ily botorságot?). Az Így neveld a sárkányodat inkább a főhős és a sárkány kapcsolatát helyezi a középpontba, s remekül kezeli azt. A Fogatlan - Hablaty viszony egyértelműen fénypont, a néző aggódással vegyes ámulattal és már-már áhítattal figyeli a duó ténykedését.

Érdemes egy mondat erejéig megemlíteni a 3D-t is, hiszen az animációs filmek esetében bizonyos jeleneteknél sokkal jobban "átjön" a térhatás, s az Így neveld a sárkányodat, a kégi jeleneteknek köszönhetően nem nélkülözi a látványos megoldásokat sem. Természetesen kiemelni a finálét érdemes, hiszen a film végén láthatunk mindent, ami szem-szájnak ingere, a gond az, hogy miután nekibuzdulnak hőseink a főkonfliktus kezelésének a 70. percben, negyedórán belül véget is ér a film. Pedig nem akármi a főellenség.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az Így neveld a sárkányodat hozza a hollywoodi papírformát: természetesen igényes film lett, de, ami fontosabb, hogy élvezhető is, a mögöttes tartalmat nem kereső idősebbek számára is. A gyerekekről felesleges írni, hiszen ők imádni fogják ezt az animációt is, maximum amiatt szontyolodhatnak el, hogy a visszafogott amerikai premiernek köszönhetően nem valószínű, hogy elkészülhet a folytatás. Ami pedig a könyvet ismerőket illeti, nekik egy figyelmeztetés az osztályrészük: Cressida Cowell regénye csak a film alapját jelentette, rengeteg dolog kimaradt (például a sztori...) a Dreamworks alkotói szabadságának köszönhetően és természetesen a befejezés is megváltozott, hollywoodiasítva lett. De ettől még az Így neveld a sárkányodat nem okoz csalódást. Sőt.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Így neveld a sárkányodat (How To Train Your Dragon)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 92 perc, 2010
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Chris Sanders, Dean Deblois
forgatókönyvíró: Dean Deblois, Chris Sanders, Adam F. Goldberg, Peter Tolan, Cressida Cowell
zeneszerző: John Powell
producer: Bonnie Arnold

szereplők:
Hamvas Dániel (Hablaty magyar hangja)
Rosta Sándor (Pléhpofa magyar hangja)
Csifó Dorina (Astrid magyar hangja)
Besenczi Árpád (Bélhangos magyar hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sliderx #9
    Ez a cikk fura. Lehúzzuk a sárga földig, fényezünk, aztán megint lehúzzuk. Mintha tartan valamitől az író, hogy esetleg nem fog tetszeni a közönségnek a leírt kritika.

    3D-ben néztem és rég nem láttam ennyire jó animációsat.
    A Sárkányvadászok nekem nem jött be...
  • analfa #8
    Az odáig oké hogy szinte minden (normális) rajfilmnek, van tanulsága de ezt így még soha nem láttam hogy valaki így nézzen filmet. (félre ne érts nem bántás) Egyébként a gyerekek akiknek eredetileg készül azok, szerintem nem ezzel vannak elfoglalva.
  • Barakukk #7
    Azért van benne bőven tanulság, például, hogy a nyers erő nem mindig vezet jóra, illetve, hogy az előítéletet a tudatlanság élteti, ami hamis sztereotípiákat szül.
  • Nazir #6
    29 vagyok és nekem is bejött a "meserajzfilm".
    Nem gondolkodtam rajta túl sokat és tanulságokat sem véltem felfedezni benne, de arra a 95 percre tejesen elfeledtem mindazt ami xar a hétköznapokban.
    Egy ilyen film erre való.
  • Magiszter #5
    Láttam, nem vagyok gyerek, de tetszett. Lehet elmegyek még egyszer megnézni. Mondjuk nekem gyengéim a sárkányok, hát ha még igényesen meg is vannak filmesítve... :)
  • Zolka #4
    Szerintem nem korrekt... manapság divat azt mondani a filmekre, hogy nincs története. Pedig szerintem ennek van, persze nem egy hatalmas agymunkát követelő Mementó bonyolultságú (tudom, az sok embernek nem olyan bonyolult, de másik hirtelen nem jutott eszembe). Gyerekeknek érthető, és szerintem a kellemes tálalás miatt teljesen jó.
    (És csak azért nem írom le, hogy szerintem mi a történet, mert nem tudom hogyan kell spoilert elrejteni)
  • blessyou #3
    Szerintem is élvezhető a film, nincs vele semmi komolyabb gond, hisz tudom, a célközönség elsősorban nem én vagyok.

    A legtöbb dologgal egyetértek a kritikában, külön-külön valóban gyengusnak tűnik, de az összhatás valahogy tényleg meggyőző, és szerintem igazából ez a fontos.

    Csak azt sajnáltam, hogy a sárkány engem nagyon-nagyon emlékeztetett Stitch-re, mondjuk aranyos volt így is, csak olyan koppintásnak éreztem.
  • metaljesus #2
    ma néztük meg 3d-ben, szerintem a kritika feleslegesen lehúzós, és ez az egyik legjobb animációs mesefilm az elmúlt években.
  • Barakukk #1
    Korrekt kritika, én is úgy látom, hogy felsorakoztatja az összes jól ismert sablont a faág visszavágásával az élen, ennek ellenére piszkosul szórakoztató. Valahogy az elemeit külön vizsgálva semmi kiemelkedő, sőt szinte már unalmas, de nagyon jól mutat egyben.