Szekeres Viktor

Predators: Antal Nimród megcsinálta?

A szégyenletes Aliens vs Predator filmek után épp itt volt az ideje egy tisztességes Predátor-mozinak. Kár, hogy a focivébé miatt csak augusztusban látjuk a filmet.

Mint azt már megírtuk, az Intercom indoklása szerint a focivébé az oka annak, hogy Magyarországon csak augusztus 19-én láthatjuk Antal Nimród új filmjét, a Ragadozókat. Abban igaza van a hazai forgalmazónak, hogy az elkövetkező hetekben nem nagyon akad hely a premierre, azonban a csütörtöki bemutató olyan országoknak jött össze, mint Lengyelország, Románia, Ausztria, Szlovákia, vagy éppen a szombaton vébémeccset játszó Németország. Kár a késlekedésért, azonban hiba lenne feltételezni, hogy nem tudatos döntés volt a világpremier késleltetése.


Hogy nézed meg a Ragadozókat?
  • Mozijegyet veszek.
  • Letöltöm a mozis verziót.
  • Megveszem a DVD-t.
  • Letöltöm a DVDRip-et.
  • Nem érdekel a film.
Így azonban, ha értékelni akarjuk a filmet, akkor csak a Szlovákiába átruccanók és az amerikai kritikusok, valamint a filmet az első napok egyikén megnéző rajongók véleményeire hagyatkozhatunk, no meg persze a box office-teljesítményre. Ez utóbbit annyival lehet összefoglalni, hogy a 40 millió dollárba került Ragadozók a hétvégi becslések szerint 25,3 milliós bevételre tett szert, ami az amerikai toplistán a harmadik helyre volt elegendő. Az első helyet a Gru című animációs mozi szerezte meg 60 milliós nyitánnyal, az ezüstérmet az Alkonyat 3 birtokolta hétvégén 33,4 millió dollárral, míg negyedik helyen, az Amerikában a minden idők legsikeresebb animációs filmje címére hajtó Toy Story 3 áll 22 milliós hétvégi teljesítménnyel. (A 200 millióba kerülő film már 340 milliónál tart így hazájában.)

A Ragadozók nyitányát anyagi szempontból leginkább a korrekt jelzővel lehet jellemezni, hiszen annak idején, az első Halál a Ragadozó ellen filmet jóval többen nézték meg (az első hétvégén majdnem 40 millió dollárt termelt), azonban annak borzalmas minősége erőteljesen kihatott a franchise második részére, mely már csak 10 milliós kezdést produkált. Antal Nimród filmjének premierje tehát a rajongók egy részét ismét a Predátorok mellé állította, s bár nem mindenki tért vissza, aki csalódott az első AvP-ben, a nyitány lehetett volna rosszabb is. (Mint ahogy jobb is, főleg annak tekintetében, hogy az AvP-filmek alacsonyabb korhatárt kaptak.) Ezért is a "korrekt" jelző.


Ez a kezdés egyébként a nyári Fox-akciófilmek közül felülmúlta a Tom Cruise-féle Kéjjel-nappal bemutatkozását, s csak nüanszokkal maradt el a Szupercsapat-mozi premierjétől. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy a Ragadozókat jóval kevesebb moziban (2669) és vásznon (3300) játszották, mint társait, akkor kifejezetten jó a kezdés. Ráadásul a film sztárok nélkül vonzott nagyjából annyi nézőt moziba, mint annak idején az első Ragadozó Arnold Schwarzeneggerrel. Persze a korrekt kezdés egy dolog, a film összbevételét csak a második héten lehet megjósolni, amikor is a scifi-horror műfajra jellemző, várhatóan 55-65% bevételcsökkenés bekövetkezik.

Érdekes módon a filmről szóló kritikák sokaságát is korrekt jelzővel lehet illetni, nem nagyon húzzák le a filmet, de nem is nagyon istenítik. A Rottentomatoes-on, mely az amerikai kritikákat összesíti, 65%-on, még éppen a pozitív tartományban áll a film, ami a scifi-horror műfajban kifejezetten elismerésnek számít. Az eddigi 131 véleményből 85 pozitív és 46 negatív, bár a neves kritikusoknál 11-13-ra a negatív vélemények nyertek.

Az IMDb-n az első 5000 szavazat után 7.5-ös osztályzattal bír a Ragadozók, és már 160 olvasó kritikát is meg lehet tekinteni. (Itt olvashatók a legpozitívabbak, itt pedig a legnegatívabbak - elég sok ugyanazt a dolgot emeli ki.) Itthon az Origó két véleményt is megjelentetett a filmről: az egyik korrektnek írja azt le (khm...), a másik pedig olyannak, mely az idősebbeket nem nagyon hozza lázba, inkább csak a 11-12 éveseket, akiket elvileg a korhatár tilt a film megtekintésétől.


Összességében meglepő, de a film unalmasságáról több helyen olvasni, azonban a főhőst, Adrian Brody-t, és mélyített hangját hol teljesen hiteltelennek említik meg, hol pedig kifejezetten üdítőnek. Azonban a legtöbb véleményező szerint a Ragadozók korrekt, B-filmes szórakozás, de hogy mindebből mi az igazság, az csak augusztus kritikánkból fog kiderülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szgege #123
    Ami a filmet illeti a története egy kalap trágya. Hatalmas csalódás volt. Esetleg a rendezői változat segít rajta valamit.Hátha kerekebb lesz a történet,mert ez így..... Egyetértek Night-val,ez így kaki. Azt nem értem miért nem fogtak meg egy Predator könyvet abból jobb lett volna.
  • szgege #122
    Azért kissé pofátlanságnak tartom,hogy ilyen sokat kell várni a magyar bemutatóra. Ezekután miért is csodálkoznak ,hogy letölti az ember. Ami a minőséget illeti már a warez filmek igen jó minőségüek. Arról már nem beszélek a frankó magyar DD2.0 szinkronról míg az angol DD5.1 ...
  • nlght #121
    "Tehát a "yakuzzás" jelenet megálja a helyét. Más filmekben az alienek is mikor szúrnak akkor átdöfik a páncélos predit is."

    Ugyan melyik predator univerzumban ér fel egy yakuzza egy predatorral? Válasz: sehol! Még egy aliennel sem, nemhogy egy predatorral...
  • nlght #120
    Te mennyit tettél hozzá ehhez a topichoz kisbarátom a fikázáson kívül? Én legalább pro és kontra kifejtettem a véleményem: szerintem a forgatókönyv sablonos szar. Ennyi! Ha te nem értesz velem egyet, akkor legalább írd le, hogy szted miért olyan k*rva jó a forgatókönyv!
  • Zenty #119
    Már a film elejénél is utalnak rá, hogy a predátorok nem azzonal akarják kicsinálni a vadakat ( embereket) hanem szórakoznak velük stb.
    Például elöször a "kutyákat" küldik, hogy szétszorodjanak az emberek. És amikor a csaj öngyilkos akar lenni az egyik kutya vissza is fordul mert nekik az nem szórakozás ha a vad kicsinálja magát.
    Aztán a végén a kampó orrú brody is kaszabol páncélozott predátort. Tehát a "yakuzzás" jelenet megálja a helyét. Más filmekben az alienek is mikor szúrnak akkor átdöfik a páncélos predit is.
    Agyatlan hent pedig jó, hogy nincs a filmbe. Mellesleg az első részben is külön vadásztak le mindenkit és nem agyatlan hentelés volt. Ilyen a predator filmek... akinek nem tetszik nézzen 0 iqus AVP filmeket...
    Ebben a filmben pont az a jó, mint az első részben is volt. Gondolkodni kell mi miért van.
    Igaz lehetett volna jobb a forgatókönyv de az várható volt, hogy nem fogják túlszárnyalni az első részt. Viszont pozitiv, hogy bármelyik avp filmnél jobb. Szerintem ez is volt rodrigeznek a célja, hogy az avp-ket alázza és közelitse az első részt. És ezt sikerült elérni

  • Zenty #118
    Nem rossz film és hasonlit az első rész hangulatához. A vége valóban elcsépelt bár jó, hogy nem happy endes lett a story vége..
    De látszik, hogy az elsőre részre hajaztak.

    Mindesetre az tény, hogy az avp ultra gáz filmeknél ez a film sokkal jobb.
  • zoltannemeth #117
    night te egy kretén vagy Más kommentelő anyázásán, idiótázásán kívül semmit nem tudszGratulálok, még egy értelmiségi a fórumon.
  • gabe paul logan #116
    Szerintem...ez már szörszálhasogatás. Azt is írták, hogy ezek a ragadozók, már jóval kegyetlenebbek. Lehet csak elzavarták az embereket a táborból, hogy később levadásszák őket. Lehet gránáttal még nem is találkozta:D, lehet alábecsülték Hanzo-t, elvileg a "szamurájok" a legképzettebb, legveszéjesebb harcosok a Földön.
    Akkor azt is mondhatnánk, hogy a Predator 1-ben és itt is, már az elején kinyírhattak volna mindenkit az idegenek a vállágyúval, de ők szórakozni akartak...hála Istennek, így mi is azt tehetjük:)
  • nlght #115
    Ajánlom figyelmedbe a 108-as hozzászólásom, nem fogom mégegyszer leírni.
  • bippo #114
    Nem, nem érzem a logikátlanságot. Lehet, hogy ez a modell a nagy magyar valóságban nem működne, azaz nem gazdagodnál meg belőle, de azt se várd el, hogy a két szép szemedért csupán bemondásra valaki előre fizesse, hogy Te megírod azt scriptet (amire eddig nem sok hajlandóságot mutattál amúgysem). Főleg, hogy pár napot mondtál, azt nagyon nem is kellene előre finanszírozni, annyira talán nem állsz az éhhalál szélén.

    Justilnak meg nekem sem az a bajom, hogy nem vagy jó véleménnyel a forgatókönyvről. Feltételezem, hogy nem kapna irodalmi Nobel díjat, meg tele van klisékkel, még akár azt is megkockáztatom, hogy szar (nem láttam még, azért a feltételes mód). Nézőként lehet kritizálni a filmet, véleményt mondani róla. De itt az volt a baj, hogy azzal dobálózól, hogy akár Te is jobbat tudnál írni (valakitől elhangzott egy nagymama is). És amikor valaki neked szegezi a kér(d)ést, hogy: 'Lássuk!', vagy legalább valami nyomát (pl. egy novella), hogy van bármi alapja annak, amit állítasz, akkor egyből megy a handabanda.

    Ha meg csak felkiáltás jelleggel értetted, hogy 'á, bazmeg ez szar, még én is jobbat írnék', akkor meg tetszettél volna azt válaszolni az első kérdésre, nem pedig magyarázni a dolgokat.