Szekeres Viktor

Tolvajok városa - Ben Affleck és az ír gyökerek

Megérkezett 2010 egyik legjobb kritikákat kapó közönségfilmje, mellyel kapcsolatban máris Oscar-jelölést emlegetnek. Ilyen jól sikerült a Tolvajok városa?

Ben Affleck, a rendező? Ideje lesz hozzászoknunk, bár nem lenne szabad, hogy meglepetés érjen minket, hiszen 2007-es, kamera mögötti bemutatkozása is felettébb erősre sikeredett - a Hideg nyomon című filmről itt olvasható a kritikánk. A színész, miközben eredeti szakmájában nem sok elismerés éri, a Good Will Hunting megírásért már korábban megkapta az Oscar-díjat, így nem is csoda, hogy a Hideg nyomon és a Tolvajok városa forgatókönyveiben is benne volt a keze.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Mindkét, az IMDb-s olvasók által elég magasra, nagyjából 8.0/10-esre pontozott film regényadaptáció, de míg a Hideg nyomon a divatos Dennis Lehane bűnügyi drámáját dolgozta fel, addig a Tolvajok városának alapját az idehaza is kapható Chuck Hogan-könyv szolgálta. A történet Bostonban játszódik, azon belül is Charlestownban, mely hírhedt kerülete a nagyvárosnak, s arról nevezetes, hogy rengeteg rabló, általában bankrabló szülőhelyéül szolgál.

A Tolvajok városának középpontjában négy fiatalember áll, akik természetesen bankrablásból szerzik be a mellékes keresetet, s ahogy az lenni szokott, az aktuális rablás nem megy a legsimábban, az egyik túsz okoz bonyodalmakat. S, ha mindehhez hozzávesszük a "csak még egy utolsó meló" kliséjét, akkor bizony elcsodálkozhatunk azon, hogy mégis mi a francért ekkora siker (mármint Amerikában, itthon megbukott a film) a Tolvajok városa.

Nagyjából azért, amiért a Hideg nyomon is jó film volt. Affleck érzékenyen nyúl a témához, és látszik rajta, hogy nagyon jól ismeri a terepet (vagy éppen a tanácsadói ismerik jól), mert rengeteg autentikusnak ható dolgot mutat be a filmben, és, ami a legfontosabb, hogy mindezt autentikus arcokkal teszi. Bizony. Annak ellenére, hogy remek színészeket, nagy neveket hívott meg (Jeremy Renner, Chris Cooper, Pete Postlethwaite, Jon Hamm és persze sajátmaga), szinte senki sem lóg ki a gárdából, simán elhisszük mindenkinek, hogy Charlestownban született és ott is fog meghalni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Affleck amellett, hogy a fentiekkel és a hangulati elemekkel akarta kiemelni a Tolvajok városát a fősodor filmjei közül, fura módon klisés megoldásokat hív segítségül. Az utolsó meló lehetőségét már említettük, de a nagy szerelem, illetve a kapcsolat konfliktusai ugyancsak lekottázhatóak, miképp a szerethető bűnöző figurája is, akinek egyébként szíve tiszta, akár a hajnali harmat. Egyedül talán a film befejezését nem lehet Afflecken számon kérni, hiszen az a bűnfilmek műfajában valóban nem megszokott - de ezúttal szokatlanság ide vagy oda, egyáltalán nem vált a film javára a záró pár perc.

A Tolvajok városában ugyan van akció, de ettől még nem akciófilm, aki erre számít, nyugodtan hanyagolhatja. A legtöbb összehasonlításban a Szemtől szemben-kártyát húzzák elő a véleményezők, amiben lehet valami, csak Affleck filmjében sokkal erősebb a melodrámai stíl, annak ellenére, hogy a feszességének köszönhetően a stílus nem vált át sosem vállalhatatlan melodrámában. Ezúttal egy olyan bűnfilmről van szó, mely úgy marad kemény, hogy mindvégig az érzelmek dominálnak benne, alakuljanak ki azok egy férfi és egy nő, két barát, vagy az ember és a múltja között.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy tetszett a Tolvajok városa?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
A Tolvajok városa tisztességes film, de kissé túlértékelt, nagyobb a füstje, mint a lángja. Nagyjából a Martin Scorsese-féle A Téglához hasonlít, amit kommerszként nagyon felkaptak, nem is csoda, hogy cikkünk tárgyának előzetesei is a Téglával való összevetést sulykolják, a Tégla közönségét akarják megszólítani a filmmel ("a stúdió, mely a Téglát is gyártotta"). Hiába a jó rendezés, a jó írás és a jó színészek, igazából a hangulati tényezőktől eltekintve folyamatosan a "jó" kategória ajtajában kopogtat Ben Affleck alkotása, ám belépni sosem fog rajta. Pedig nem hiányzott sok hozzá.

Ettől még kíváncsian várjuk a színész következő filmjét, s közben abban bízunk, hogy karaktereit, főleg a mellékfigurákat nem vázlatosan festi majd fel, s nem csak egy-két jelenetet engedélyez nekik. Mert sajnálatos módon a Tolvajok városában a legizgalmasabb karakterek közel sem kaptak annyi időt, mint amennyit megérdemeltek volna.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Tolvajok városa (The Town)
színes, feliratos, amerikai filmdráma, 125 perc, 2010
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Ben Affleck
forgatókönyvíró: Ben Affleck, Peter Craig, Sheldon Turner
zeneszerző: David Buckley
operatőr: Robert Elswit
producer: Basil Iwanyk

szereplők:
Ben Affleck (Doug MacRay)
Rebecca Hall (Claire)
Blake Lively (Krista)
Jon Hamm (Adam Frawley)
Jeremy Renner (Jem)
Pete Postlethwaite (virágos)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #8
    annyi moziban megy, mint a fűrész 3d, az alfa és omega vagy a már megint te. 20-ban nem sok, de annyira nem is kevés.
  • Wittgen #7
    Vagy mert nem adják minden moziban. Pl, ahol lakom.
  • kalapos01 #6
    Azért durva, hogy itt van az év egyik legjobb filmje és alig látták csak azért, mert még nincs kint az R5.
  • bertino #5
    :D
  • XymeAVF #4
    Számomra az év filmje eddig ha nem lett volna Inception. Nagyon rég izgultam ennyire filmen a főhősökért.

    " "jó" kategória ajtajában kopogtat Ben Affleck alkotása, ám belépni sosem fog rajta" - Viktornak biztosan. Oda ugye csak olyan filmek kerülhetnek mint pl a Túl jő nő a csajom... (egy példa Viktor által jónak tartott filmek közül)
  • Wittgen #3
    Én is megnézném, de itt Kaposvárott még nem nagyon adják. Remélem fogják.
  • solti #2
    A tégla baromi gagyi volt, első félóra után kikapcsoltam a francba, sehol se volt az eredeti szigorúan piszkos ügyekhez képest...
    A tolvajok városa nekem is bejött, igényes, jól megírt film, és inkább a Szemtől szembennel lehet párhuzamot venni, és ebben az esetben a lopást sem tekintem bűnnek (mármint a szemtől szembenből való lopásokat). Összeségében nagyon jó kis film volt, ahogy a hideg nyomon is.
  • krajcsovszkig #1
    Nekem spec. a tégla nem tetszett, ez viszont annál inkább, jó kis film :P