Szekeres Viktor

A Harry Potter 7 lepipálta az előző hat részt

Hihetetlen, de nem csökken az érdeklődés a Harry Potter-filmek iránt, s a sorozat hetedik része úgy néz ki, hogy a legsikeresebbé válhat.

Amerikában és világszerte is újfent kezdetét vette a Harry Potter-hisztéria, s bár az Alkonyat által kirobbantott rajongói lázat nem szárnyalta túl Amerikában, az első bevételi adatok azt mutatják, hogy a nézőknek az alapot nyújtó regény mozis jelenléte többet nyom a latban, mint az, hogy az elmúlt HP-részek, a David Yates által rendezett színtelen-szagtalan epizódok mind csalódást okoztak.


Hogy nézed meg a Harry Potter 7-et?
  • Mozijegyet veszek
  • Letöltöm a mozis verziót
  • Megveszem a DVD-t
  • Letöltöm a DVDRip-et.
  • Nem érdekel a film
Amerikában premierje napján 61,1 millió dollár bevételt hozott a Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I), ami az amerikai nyitónapi teljesítményeket figyelembe véve az örökranglista 5. helyére volt elegendő. Minden idők legjobb nyitónapját épp egy évvel ezelőtt produkálta az Alkonyat 2 (72,7 millió dollár az első napon, összbevétel: 296,6 millió dollár), nyáron az Alkonyat 3 zárkózott fel mögé (68,5 millió dollár az első napon, összbevétel: 300,5 millió dollár), a dobogón még a Sötét lovag szerepel (67,1 millió dollár az első napon, összbevétel: 533,3 millió dollár), a HP7 pedig a Transformers második része mögé érkezett meg (62,0 millió dollár az első napon, összbevétel: 402,1 millió dollár).

(Zárójelben: cseppet sem meglepő módon a fenti nyitónapi rekordok, kiemelkedő teljesítmények mind folytatásfilmekhez fűződnek: az első húszban mindössze a 15. helyezett Alice Csodaországban (40,8 millió dollár) és 18. Pókember (39,4 millió dollár) nem második, harmadik vagy sokadik epizód, de ezek is adaptációk, azaz olyan filmek, melyek történetéről előismereteink lehettek. Az első nem folytatás vagy adaptált film a rangsorban a 40. helyezett Avatar (26,7 milliós nyitány), ezt követi az 53. helyen a 2012 (23,4 millió dollár), ami mindent elmond a közönség eredeti filmek iránti igényéről.)


A Harry Potter 7. része bár a nyitónapját tekintve alulmaradt az Alkonyattal szemben, de az összbevételt figyelembe véve már nagy valószínűséggel le fogja pipálni a vámpírokat, ezzel is helyreállítva a világ rendjét. Az mindenesetre már most figyelemreméltó, hogy a film 125 millió dolláros kezdőhétvégéje milyen simán tromfolja az eddigi Harry Potter-epizódokat. Mindezidáig a legjobb nyitónappal (58,1 millió dollár) büszkélkedő hatodik rész például csak 78 milliós premierhétvégét produkált, azonban ez a szerdai premiernek volt köszönhető. A HP-filmek hétvégi rekordját a Harry Potter és a Tűz serlege tartotta eddig 102 millió dolláros teljesítménnyel. Ezt szárnyalta túl a Halál ereklyéi, melynél jobb hétvégi kezdést csak öt film, a Sötét lovag (158,4 millió dollár), a Pókember 3 (151,1 millió dollár), az Alkonyat 2 (142,8 millió dollár), a Karib-tenger kalózai 2 (135,6 millió dollár) és a Vasember 2 (128,1 millió dollár) tudott produkálni.

Az már most látható tehát, hogy a Warner azzal, hogy úgy döntött, csak 2D-ben mutatja be a Halál Ereklyéit, s nem erőlteti a gagyi 3D-s konverziót, a Sötét lovag hétvégi nyitányrekordját nem fogja megdönteni, az viszont sanszos, hogy a nyolcadik rész premierjéig a hetedik epizód fogja birtokolni a legsikeresebb HP-film titulusát. Az eddig filmek közül idáig a leggyengébben éppen a legjobban sikerült, a sokak által túl komor hangvételűnek tartott Azkabani fogoly muzsikált (Amerikában 249, nemzetközileg 546 millió dollár bevétel), legjobban pedig A Bölcsek köve (Amerikában 317, nemzetközileg pedig 657 milliós bevétel), de elemzők szerint szinte biztosra vehető, hogy a Halál ereklyéi lesz az új király - míg el nem jön nyáron a nyolcadik rész.


Ez pedig már csak azért is figyelemreméltó, mert a filmsorozatok esetében a sokadik részekre esni szokott az érdeklődés. Persze a Harry Potter esetében az előre meghatározott hossz másféle magatartást vált ki a nézőből, az egész mozis Harry Potter-sagát egy monstre minisorozatként is fel lehet fogni, mely esetében a nézők tudják, hogy nem fogják elnyújtani a végtelenségig. (Persze a 7-8. rész sikerében az is fontos szerepet játszik, hogy sokan, akik nem láttak minden HP-részt, csak azért megnézik a filmeket, hogy lássák a sorozat befejezését. Ez ismét csak párhuzam a tévésorozatok világával, ahol egy-egy előre bejelentett sorozatzáró epizód mindig jóval nagyobb nézettséget hoz, mint egy évadközbeni rész, persze, ha népszerű szériáról van szó.

A minap egy közvélemény-kutatást is tartottak a Harry Potter-filmmel kapcsolatban, mely végeredménye szerint a nézők 97%-át leginkább az izgatja, hogy az ismert karakterek hogy fognak boldogulni a jóval érettebb, felnőttesebb történetben. Meglepő módon a válaszadók 94%-a vallotta azt, hogy a hetedik rész sötétebb tónusa miatt is érdekli őket a film, míg 73%-uk egyenesen úgy érzi, hogy azért kell ott lennie a filmen, mert mondhatni együtt nőtt fel Harry Potterrel. A válaszolók 68%-ának film iránti érdeklődését a várható csókjelenet növelte meg.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi I. részt itthon november 25-től, csütörtöktől láthatjuk, de természetesen szerda éjféli vetítéseket is rendeznek a mozik. A 146 perces, csak 2D-ben látható film a megszokott szinkronnal lesz látható, de a szokott helyeken eredeti hangon, magyar felirattal is meg lehet nézni. Ami jó hír, hogy a forgalmazó Intercom egy IMAX-kópiát is behozott, így a hazai IMAX-moziban is meg lehet nézni a HP7-et. (Világszerte egyébként 239 IMAX-moziban lesz látható a film, ami új rekord.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kit--Kat #38
    Ennek egyszerű az oka, mivel maga a könyv sem teng túl az akciótól és az izgalmas jelenetektől. Menekülés és örlődés. De ettől függetlenül jó a könyv és nekem a film is tetszett, mert így, hogy 2 felé vágták végre valamelyest tényleg a könyvet követi és nem sok mindent hagytak ki az előző részekhez képest. A folytatás az már darálósabb lesz, felpörögnek a események.
  • roliika #37
    Megnéztem..én marha. 90% üresjárat.
  • opeca #36
    Én is kérdezhetek? Mitől ennyire bitang unalmas és szürke ez az egész? És mit lehet ezen élvezni?
  • opeca #35
    Na megnéztem, hát ez a három kép össze is foglalja az egészet:)

    Iszonyat egy unalmas film. Nem bírtam egy húzamban végig nézni.

    Tipikus esete, amikor már csak a hype éltet valamit, igazi értékkel már réges régen nem is rendelkezik, ha egyáltalán valaha rendelkezett is.
  • torreadorz #34
    Nekem nem tetszett ez sem és az előző rész sem.
    Az első ~4 résznek megvan a maga jó kis hangulata, varázslatos de mégis erőszakmentes és bárki bele tudja magát élni legyen 10 éves vagy 30.

    De a mostaniak... Ha sötét nagyuras filmet akarok nézni, akkor megnézem a gyürük urát vagy a star warst, ha meg sötétségre várok akkor mondjuk a batman új részeit én ez előzmények alapján nem ezt vártam. Ha nem érne véget a következő részben, hamarosan azt is megérnék hogy a gonosz varázslók f18-asokkal csapnak össze meg hogy örületes decibellek között jön a gonoszak 50 ezer trilliárdos serege (mint a gyürük urában)...
  • Laza #33
    Végre az első rész, ami nem altatott :)
    Végre nem a suliban játszódik, és végre minimális benne a vontatott rész.
    Végre szinte végig a történettel tudnak foglalkozni, nem csak az elején és a végén van valami sztori, közben meg iskolai bohóckodás :)
    A 6. részhez képest mindenképpen felüdülés, mert az számomra halál unalom volt.
  • Thaison #32
    Én megnéztem még az első vetítés alkalmával, éjszaka. Nekem nagyon bejött, jók az effektek, látványos, és van benne pár ijesztgetős rész is. Magát a könyvet is jól visszaadták...érdemes megnézni moziban, legalábbis annak aki egy kicsit is szereti a HP-t.
  • tntmax #31
    Előre is elnézést kérek akinek ez rosszul esik, engem haverok rángattak el hogy menjek. Én a 2. rész után meguntam. Ez a 7. egy rétestészta unalmas valami volt, ha nincs időnként a dobhártyaszaggató hangeffekt kísérte megijsztős jelenetek akkor talán el is aludtam volna rajta. Néha vicces volt, meg tobimanó aranyos volt, azt csók. Gondolom ez csak azoknak való akik HP rajongók, mert nekem mint kívülállónak emészthetetlen.
  • prau #30
    Te mégis mire fel ócsárlod a világot, meg akár bármit is, ha egy sort se olvastál egyik könyvből se?!
    Szerintem is az Azkabani fogoly lett a legjobb filmben, vhogy egész eltalálta a rendező.
  • JethroHUN #29
    2001ben fel annyi volt egy mozijegy :)) akkor 650ft volt, most 1300ft körül :)