33479
-
te megint biztos jobban tudod és ugyanolyan világbajnok vagy mint ő :D:D -
jenő=buta gyerek :D 
ez betett :D
azt hiszem inkább megyek mert ez kemény volt -
az első 3 munkasorozatban ott tartom általában. legalábbis törekszem rá. -
Jóvan, akkor te edzél 10 en felül. Engem nem tudsz meggyőzni, de ne foglalkozz velem, én makacs vagyok. Attól te még edzzél nyugodt szívvel 10 felett tartósan, és ne is hagyd magad lebeszélni erről, folyamatosan és állandóan tartsd 10 felett a széria ismétlések számát, majd pár év múlva kitárgyaljuk mi lett neki az eredménye. -
Nem hülyeségek, ezen én is sokat töprengek mostanában.
Nagyon nem lényegesek, igaz, de ha már maximalisták vagyunk ezzel is foglalkoznunk kell.
Az a baj,hogy baromira nagy a dezinformáció, nem lehet tudni ezen a téren hogy mi az optimális, én hajlok arra hogy inkább kevesebb gyakorlat, ha lehet akkor egy nagyobb izomra több. Mivel így jobban sokkolni lehet adott rostkötegeket. -
A "Jenő gyerek" már nem versenyzik. Szilárdi Jánost (Csuri) edzi, pontosan úgy, ahogy annak idején ő is edzett. A Csuri meg azt mondja, hogy ritkán megy 10 alá. Láttam edzeni, iszonyatos súlyokkal dolgozik, és durva ismétlésszámokkal. Mellesleg élete első versenyén abszolút magyar bajnok lett... -
Nem hinném hogy ez a Jenő gyerek sosem megy le 10 alá. Szerintem te értetted félre. Miért ne menne le 10 alá? Mi oka van neki? Hól vannak a periódusok? Hól van a progresszió? Ha állandóan 10 fölött van azzal csak a glikogén raktárakat edzi. Hogy tud úgy erősödni ha nem használ nagy súlyokat? Ha nem tud erősödni idő teltével hogy tudja növelni az izomefszülést? És így hogy tudja újra és újra új ingerekkel ellátni az izmait, amitől azok növekedésre kapnak ingert. -
Viszont ilyen edzés mellett akkor hány izomcsoportot kell/érdemes edzeni egy nap? Illetve, egy izomcsoporton belül hány gyakorlat dukál? Vagy a lényeg egyesegyedül csak a volumen számít... az, hogy ezt hányféle gyakorlattal érjük el csak egy "másodlagos" dolog?? Vagy ezek hülye kérdések, üljek le a sarokba és gondolkozzak, mielőtt hülyeségeket kérdezek? :D -
" ... Van még néhány más opció is ezek mellett. Gyakorlatilag lehetséges egyetlen edzésen belül is edzeni a különböző kapacitásokat. Egy régi iskola, hogy bemelegítés után 3-5 szett 5 ismétléses nehéz súly jön (maximális erő és miofibrilláris hipertrófia), melyet aztán több 12-15 ismétléses széria követ (szarkoplazma növelése).
A maximális izomméretért John McCallum ennek a vonalán 3x5-öt javasolt 3 perces pihenőkkel, majd 8x10-et 30 másodperces szünetekkel. Ez majdnem olyan, mintha powerlifting stílust azonnal Német Mennyiségi Edzéssel fejelnénk meg. " -
csak zárójelben jegyzem meg: coleman IS elég sok ismétlést csinál, legalábbis azokon a videókon, amiket én láttam róla... -
"Az a kis jenő egy nagyon buta ember lehet"
Ha csöndben maradtál volna, bölcs maradtál volna...
Kiss Jenő (az egyetlen magyar testépítő világbajnok...) eredményei
1996 IFBB Amatőr VB, Abszolút Bajnok 1. helyezés
1996 IFBB Amatőr Világbajnokság - Abszolút 1. helyezés
1996 IFBB Amatőr Világbajnokság 1. helyezés
1995 IFBB Amatőr VB, +90kg 2. helyezés
1995 IFBB Amatőr Világbajnokság 2. helyezés
1992 Junior Magyar Bajnokság 1. helyezés
1992 IFBB Junior VB, +80kg 3. helyezés
1991 Magyar Bajnokság, Abszolút Bajnok 1. helyezés
1990 Magyar Bajnokság 1. helyezés
1990 Junior Magyar Bajnokság 1. helyezés
1989 Junior Magyar Bajnokság 1. helyezés -
Az a kis jenő egy nagyon buta ember lehet, ha nem megy le 10 alá soha, és állandóan egy tartományban mozog.
Fel lehet hozni több kemény érvet is hogy miért nem jó, több száz oka van hogy miért kell lemenni 10 alá.
Nagyon fontos az erőnövekedés ha izmot akarsz építeni.
Egyébként itt Magyarországban nagyon bután edzenek az emberek, minden alap nélkül csinálnak edzés terveket. Érdemes olyan helyről venni az infókat ahol kompetens emberek vannak, akik értenek a testépítéshez, mondjuk nyugati szaksajtóból, profi belsősök blogjairól, sporttudosoktól.
Ha izmot akarsz növelni akkor menj le alacsonyabb tartományba, magas intenzióval szépen megerősödsz, majd ezért nagyobb súllyal tudsz edzeni a 6-12 es izomnövelő tartományban is, azaz növeled az izomfeszülés mértékét. Ha nagy akarsz lenni, próbálj olyan súlyokkal edzeni mint a nagyok, ha nem is de törekedj rá. Colemant mikor láthattuk ugrabugrálni ilyen fitness súlyokkal? soha.
Jah, és mégvalami, nem az edzéstől nősz.
A kajától növekedünk, az edzés csak egy inger, aminek hatására előnyösen fogja particionálni a tápanyagot a szervezetünk.
Edzés nélkül is lehet nőni, csak zabálj, és szép kövér ember lesz belőled.
Az izmok edzése egy inger ami olyan hatással van hogy a bevitt anyagokból több részt fog kapni az izomállomány, minél jobb az edzés, annál zsírmentesebben tudsz izmot építeni és annál több izom jön fel ugyan annyi kajától.
Logikus. Be is baszna ha Etiópiából kerülnének elő a mr. olimpiák. -
Mért nem kalóriákkal számolsz, az biztosabb.
Akkor megértem ha megbuktál matekból, de egy kurva számológépet kell csak pötyögtetni. Mindennel kell számolni, zsír, ballasztanyag, egyéb kalorikus anyagok. A szervezet ezeket mind elégeti és energiát nyer belőlük.
Ne csak ch-val és proteinnel számolj.
Pár napot számolgatsz aztán már bevésődik hogy minek milyen paraméterei vannak és szépen beállsz ezek szerint, majd elhagyod a számológépet, és ösztönösen is tudni fogod hogy az már sok lesz, vagy ez még mindig kevés a céljaidnak. -
ezzel nem feltétlenül értek egyet. Kis Jenő szerint pl. akkor lesznek igazán definiáltak az izmaid, hogy ha magas ismétlésszámokat tartasz folyamatosan. Ő edzi Szilárdi Jánost (Csuri), aki azt hiszem 10 alá szinte nem is megy soha semmiből. Meg lehet nézni, hogy néz ki. OK: ott befigyelnek a szteroidok is... (de más versenyzőnél is, aki fele olyan jól nem néz ki).
egyébként mindenki saját maga fog rájönni, hogy mennyi neki az optimális ismétlésszám a tömegeléshez. én pl. általában 10-eket nyomok, és csak az utolsó 1-2 sorozatba megyek le 8-6-ig. azóta újra fejlődök :) -
Amit én ajánlanék az így néz ki. Vagy meg fogadod vagy nem.
Max 12 ismétlésig menj fel egy szérián belül. Az után már nem tömegnövelő optimális a tartomány.
Csinálj egy jó alapos bemelegítést, és inkább valami ilyen formában csináld a piramist, 6-5-4, következő edzéseken meg próbáld kitolni az ismétlések számát, majd egy-két hét múlva növeld a súlyt és 5-4-3 az ismétléseknek megfelelő maximális súllyal, majd megint próbálsz egyel többet, és egy idő után 4-3-2.
Így is lehet ha már túl alacsony a volumen, 4-4-3-3-2
Majd ezt még kiegészíted ilyen magas ismétlésű munkasorozatokkal " 2x12, vagy 3x10, 3x8, a fő hogy itt is legyen benne progresszió, minden edzés új inger legyen az izomnak ebben a tartományban is, úgy hogy kijöjjön a neked optimális heti ismétlési szám, ami egy izomcsoportra 120 körül van, a nagyobb testrészeknek ennél több kell.
-
Tehát azt mondod, hogy csináljak olyan edzésnapokat is, hogy kisebb súllyal, de mondjuk 2* annyi ismétlésszámot? Ezt lehet úgy csinálni, hogy egyik héten ilyen másik héten olyan jellegű edzésminta alapján edzek? Amúgy megfogadom, és mindenképp kipróbálom... Viszont a 12-6 ismétlés nem kevés ilyen tekintetben a lassú rostoknak??
Amúgy a mostani edzéstervem olyanképp alakul, hogy kb. 20 az első bemelegítő széria, aztán 15-12-12-10-8, vagy ha csak négyat csinálok, akkor 12-10-10-8... És így van, hogy elfáradok. Megcsinálom én az edzés többi részét is becsülettel, csak azt már nem olyan nagy lendülettel, és ez nagy baj szerintem... Nem tudok állatkodni az edzés végére, és ez zavar a leginkább... -
juzosch #10388 Na ami nagyon hiányzik:
-zsír
-zöldségek -
reggel sztem a 100 g zabpehely simán mehet..+ több csirke -
nekem tetszik, bár én többet ennék csirkét + rizst... :) -
Tmac #10385 Köv. héten kezdek meg egy tömegnövelési idő szakot és kíváncsi lennék a véleményetekre hogy a kajálás mennyire jó (73-75g vagyok), szóval:
1, kb 50g zabpehely +1 banán +20g fehérje (turmix)
2, 125g rizs +125g csirke
3, 125g rizs +125g csirke
4, 125g rizs +125g csirke
5, Tömegnövelő (ha edzés van) (ha nincs akkor max fehérje +20g)
6, 125g rizs +125g csirke
7, (ha még éhes leszek akkor estére vagy +20g fehérje vagy 5 tojásból valami rántotta féle 1-2 sárgájával)
ez napi min. 155g fehérje és min 350-400g szénhidrát.
ami kb. olyan min 2tskg fehérje és 5tskg szénhidrátot jelent
Tényleg érdekelnek a vélemények hogy ha valami nem jó akkor min javítsak. -
Ha gyorsan kifáradsz az ismétlésektől, és viszonylag nagy súlyokat is kitudsz emelni a nagyobb ismétléses maximumodhoz viszonyítva akkor ez annak a jele, hogy nagy arányban vannak jelen a gyors izomrostok az izmaidban, ami miatt nagy súlyokat tudsz mozgatni de gyorsan elfáradnak.
Teendő. Edzd meg a lassú rostokat is, csinálj 12-6 os ismétléses tartományú szériákat, úgy hogy az utolsó éppen kimenjen.
Egyik nap a súlyt növeld meg kicsivel, a másik nap meg próbálj egyel többet kinyomni.
Mivel eddig ezeket elhanyagoltad gyorsan növekedsz majd, és ha jól megedzed a lassú rostokat, akkor kitartóbb is leszel a nagy súlyoknál, több ismétlésre leszel képesebb, és ezért majd az erőd is növekedni fog az alacsony ismétlésű tartományban. A másik meg hogy ezzel a nagy volumenű alacsonyabb súlyokkal megedzed a szarkomér glikogén raktárakat is, amitől több glikogént és vizet tud felvenni az izom és amitől igazi testépítő kinézete lesz, szép gömbölyű, feszes, rostos, és kb 20% al tűnik nagyobbnak.
Ezt gyorsan el lehet érni, de nem ez a lényeg, ez csak a glikogén felvevő képessége, amire hosszú távon koncentrálni kell az az izomsejtek megnövelése.
Amit meg nagy súlyokkal lehet leginkább elérni, folyamatosan új ingereket kell biztosítani az izomnak. -
juzosch #10383 Hát rossznak tuti nem rossz:D
De kezdőként igazából bármit csinálsz, ha kicsit is jó, egy alap fejődés elérhető. Tehát magyarul nem biztos h jól csináltad, de kezdetben így is hatásos.
De amit mindenképp ajánlok, h felejtsd el ezt a mellbicepszezést, mert annak asszimetrikus fejlődés, elbaszott testfelépítés, rosszabb esetben rossz testtartás, lesz az eredménye, végül pedig sérülés. (nemrég sérült meg a háta egyik gyereknek állóbicepsz közben. 50nel csinálta, de a felhúzást se többel, ésa gyenge hátnak meg ez lett az eredménye)
Szóval a tested egységes egész. Előtérbe lehet helyezni egyes izomcsoportokat, de a többit sem szabad elhanyagolni. Szóval legyen meg a láb, derék, váll, hát edzése is.
Amúgy guggolás a király bármit akarsz:D -
is is:DD:D -
isi #10381 mellesleg tegnap és tegnap előtt súlyzóztam. és a kezeim bevannak durranva alig bírom őket kihajlítani ezekszerint jól csináltam amit csináltam? -
isi #10380 köszi -
Tmac #10379 én meg pont azt beszéltem haverokkal hogy most így nyáron milyen kevesen vannak a teremben időtől függetlenül. -
juzosch #10378 ALAPISMERETEK
Ha ezt már vágod, lehet specializálódni:) -
isi #10377 sziasztok!
segítségetek szeretném kérni. egy teljesen kezdő 17éves srác vagyok és karra illetve mellre szeretnék felszedni kicsit
186cm 74kg vagyok. sokat futok mivel focizok és sokat is eszek. Sportos a testalkatam de én szeretnék szépformás kiemelkedő mellett nem muszáj nagynak lenni csak érted ne egy deszka legyek. illetve szeretnék egy kicsivel nagyobb kezet. esetleg ha tudnátok segíteni edzés tervekkel kajákkal meg ilyen dolgokkal hálás lennék. -
A has az ízlés szerint, még gondolkodóban van... -
Hát én már egy ideje csinálom azt hogy egy héten 1 izom csoportot 1x edzek..de pl a mellemet 1-2 napig érzem utána 5 napot várni kell a következőre... hát nemtom.. és olyankor csak punnyad :S szal én kipróbálom a heti 2x egy izomcsoportot (nagyobbak) aztán meglássuk mi lesz.. remélem beválik..most ilyenen gondolkodok de aztán még tuti lesz benne változás.. majd kikérem a tervben az edzőm segítégét. Sára Gyuri (most lett Europa-bajnok)
Hétfő: Mell bicepsz
Kedd: Hát Tricepsz
Szerda: Váll-Delta
CSüt: off
Péntek: Mell-kar (itt a mellezés kevesebb gyak de izoláltabb)
Szombat: Hát-Láb (itt is a hát kevesebb de izoláltabb)
Vasárnap: off
így ha megnézem a 48 órás szünetek megvannak.
remélem fog menni aztán meglátom, mennyire kemény
-
Amúgy olyan krvasokan voltak ma is az edzőteremben este, hogy alig lehetett edzeni... És ez így nagyon nem jó... Keresni kellett a helyet, hogy normálisan tudjak felhúzni... :S -
Megnézem majd a linkelt site-ot, csak így éjszaka már nincs erőm végigböngészni egy angol oldalt...
Nekem az a fő bajom, hogy kb. az első 4 (5) gyakorlatba tudok maximumot nyújtani, akkor viszont mint egy állat. Aztán csökken a teljesítményem. Úgyhogy erőteljesen el kell kezdenem agyalni egy olan terven, ahol mindig az elsődlegesen fejlesztendő testrész van célkeresztben egy-egy edzésnapon. A másik dolog, amin agyalok, hogy ha visszatérek a héti 3-as bontásra, akkor is tudom hozni az izomcsoportonkénti megfelelő volument hétről-hétre... Mert 3*4 széria 12-10 ismétlessel az ugye 120+ ismétlés per izom. Ez kb. fedi a megfelelő stimulust. Viszont van-e ennek értelme, ha csak egyszer kap ilyen koncentrált ingert egy héten, ha a többi edzésnap alatt bejátszott "segédmotoros" izommunkát nem számoljuk...
Egyelőre nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy csak 3* lesz erőm lejárni egy héten edzeni, úgyhogy egyre inkább ilyen irányba kezdek gondolkozni.
A fő kérdésem immáron az lenne a tapasztaltabb edzőtársakhoz, hogy elég-e a heti egy intenzív durrantás egy-egy izomcsoportnak, vagy legyen inkább kettő és akkor a Tmac-féle edzésterv vázára kell felépíteni egy tervet, ami alapján dolgozni lehet?? -
Kiló vagy ismézlésszám??
-
Nah, csak megéri a beleölt energiát, pénzt, és időt :D
Végre megvan a jubileumi 200 felhúzásban:D -
nekem is ez a bajom csak nekem nem az időhiány van hanem az hogy a karomra akarok jobban fejlődni és azt is 2x akarom egy héten, de jó lenne együtt :)
szal most én is keresek ilyen 4-es 2-é bontott edzéstervet de túl sok izmot se akarok megmozgatni 1 alkalommal szal nehéz:) benne lennék az 5 napban is csak valahogy nem akar az kijönni :D
amugy itt van pár edzésterv ha beírod hogy milyet akarsz
de szívesen várok segítséget én is -
zotja #10369 láb-hát-bicepsz 

-
Hát-bicepsz sok egy napra szvsz! Már alapból azért is, mert bizonyos hát gyakorlatonál (majdnem mind) besegít a bicó is... akkor már inkább hát-tricepsz...
Anno mikor 3-as bontásban edzettem így nézett ki a programom:
mell-bicepsz-has (volt benne tolóckodás)
hát-tricepsz-derék (volt benne húzóckodás)
láb-váll (volt benne guggolás, majd később néha módosult felhúzásra... ez már továbbfejlesztett program volt, amit máig nem találok és már elfelejtettem.. )':
A lényeg az volt, hogy izomcsoportonként 3 gyak, plusz a kettő között valami átmenet (összetettebb dolog) és max a végén valami levezetés, mondjuk hasazás... így edzésnaponként 7-8 gyakorlat volt és ha pörgette az ember 70-75 perc alatt le lehett edzeni... Jó volt nagyon!
DE, és amiért nem így próbálok edzeni mostanság, az a felkapott dolog, hogy 36-48 óra a regenerálódási idő, és nem feltétlenül elég stimulus heti egyszer edzeni egy izmot... Mondjuk tény, hogy az összetett gyakorlatok miatt volt többféle edzés napról-napra (mondjuk egy jó kis fehúzás azért bejátszik a hát fejlődésébe is), de mára már elbizonytalanodtam ezzel a fajta edzésmóddal kapcsolatban...
Ezért érdekel engem is a heti 4, kettébontott edzésminta! Viszont... egyelőre a gyakorlat azt mutatja, hogy így munka mellett nem lesz erőm heti négyszer lejárni, uh. valszleg marad a módosított Tmac-féle edzésterv... azzal a különbésggel így elsőre, hogy a hát edzését + csukja átrakom a láb mellé, vaaagy a kar edzést teszem át... még nem tudom. Ezen még agyalnom kell! Ennek ellenére lehet visszatérek a régi formulához, bár reménykedem benne, hogy lessz itt olyan, aki meggyőz és lebeszél róla...
P.S.: Roman, jó nyaralást és felkészülést a HST-re!!!
-
Tmac #10367 Én most ilyen edzéssel próbálok tömegelni, A-(felsőtest,2-3 gyak/testrész: mell,váll,hát,bicepsz,tricepsz) B-(alsótest, ergo láb :))
rövöd pihenőkkel pörgős edzés...
és így néz ki A-B-A egy nap pihi majd B-A-B és így tovább
(elvileg ez az edzésterv lee haney kezdő tömegnövelős edzése volt, evander holyfield-et is ezzel készítette fel egyik meccsére is :)) -
Tmac #10366 a láb-hát-bicepszet kicsit soknak érzem egy nap főleg a hát-láb miatt talán úgy jobb hogy 1, hát-váll-csukja-mell (mellel kezdesz pl. 3gyak utána hát és abból fokozatosan lehet vállra átmenni majd csukjára és akkor 2. nap láb-bicepsz-tricepsz
(mondjuk nem írtad hogy testrészenként mennyi gyak-ot akarsz)
/lehet hogy így se 100%-os de a hát-láb-at nem tenném 1 napra, szerintem túl nagy izom mind a 2/ -
Roman #10365 na gyerekek, két hétig nem leszek netközelben, most dobtam össze egy programnak jóindulattal se nagyon nevezhető valamicsodát.
a lényeg, heti 4 edzés, 2-2 rendszerben.
első két héten 2*12 ismétlés, 3-4 héten 3*8, utolsó két héten pedig 5*5
Lényegében az ismétlésszám változatlan marad, csökkentem az egy szérián belül való ismétléseket, s növelem a szériákat. (ez edzésidő növekedéssel is jár, majd meglátom, mit tehetek ez ügyben)
átfedéseket használnék, a következő módon:
elindulnék egy súllyal a 12-es ciklusban. Mindig pakolnék rá egy keveset, minden edzésen. Mikor váltok a 8 ismétléses ciklusra, akkor az első edzésen ugyanazt a súlyt használom, mint a 12-es végén, az első ötös edzésen pedig u.azt, mint a 8-as végén.
halott ötlet?
1. mell-váll-tricepsz-csuklya
2. láb-hát-bicepsz
pihi
1.
2.
pihi
pihi
Még kezdetleges, de azért baszok majd két hetet teremtől és géptől többezer km-re, hogy gondolkozzak :D