32214
Maya
  • Wearwolfff
    Már csak azért sem vettem be mert a végén a pali szarkasztikusan megjegyzi, hogy "korántsem a képzelet szüleménye". Meg az elején is tiszta szarkasztikus volt, szóval ő tudta, hogy kamu, csak nem mondta ki konkrétan.

De ez a pali amúgy is egy f***kalap. A múltkor véletlenül láttam egy adást, és erre megszólal boldogan a parasztja: "végre legyőzte a rák" a mittomén már melyik híres színészt. Mert, hogy "végre legyőzte". ******* meg anyám három hónapja halt meg tüdőrákban. Hogy téged győzne le végre a rák nagy boldogan!!! Szerintem majd küldök neki egy csomag negrót, hogy legalább valami halvány fény kiszűrődjön a fejéből.
  • Magnificat
    mondom, én amennyit láttam fél szemmel, én elhittem, bevallom. Vannak ilyen emberek, és pusztán egy riportból (ráadásul gyanakvás nélkül nézve) azt feltételeztem, hogy ő is ilyen. nálunk is van sok mentálisan sérült ember (:D), miért ne lehetett volna ő pont egy ilyen. CS-ben meg nem villantott? tudod, hogy milyen dolog beszélni (vagy prezentálni) és effektíven végezni is a dolgod egyidőben. Pl ha engem néznek, vagy még beszélni is kell róla, valszeg én sem Cs-znék túl jól. A becsülettel kapcsolatban egyetértek, de én naív is vagyok, eléggé, hogy feltételezzem, hogy mások is így gondolják :)

Amit meg meséltél a Discovery-s dologról, azt én is láttam, beszarás, de ne csak végletekben gondolkodjunk már. Nem lehet mindenki olyan csodaember, hogy vakon is perspektívikusan rajzoljon, amikor én még látva sem tudok :D Vannak kisebb "csodaemberek" is, akik mondjuk kevesebbre képesek, pl fiatalon jó grafikákat készíteni, vagy hallás alapján visszajátszani bármilyen dalt. Az, hogy a srác nem ilyen, az egy dolog, de akár lehetett is volna ilyen, mert benne van mindenkinek a paklijában.
  • Garou
    Azért pár esetleges megrendelő számára most világos lett, hogy egy profi "3D-s" montázst simán össze lehet rakni egy embernek is egy panelszobában, és még géppark se kell hozzá, csak a régi legyalázott PIII-as...

Találkoztam már pár ilyennel a régi cégemnél. Azok is láttak valami fókuszos marhaságot, aztán hihetetlen kérésekkel jöttek, mondván, hogy "ezek a mai programok már bármire képesek". Igen.

Csak azt nem értem, hogy a tv2, blikk ésatöbbi most át lett verve, vagy tudták, hogy kamu de megcsinálták/leadták, mert kellett valami esti sztori a népnek...
  • Peetmaya
    Hát ez lol:D Komolyan volt olyan laikus, aki ez után a riport után bevette, hogy ő csinálta Lady Gaga klippjét?:D
    Akármennyit fizetnének érte, én nem járatnám le így magam, ez azért nagyon durván szánalmas. Inkább maradjak csóró, de a becsületem sokkal többet ér, mint az a pár tízezer forint, amit kaphattak a tv2-től ezétr... erről ennyit.

Discovery-n múltkor láttam egy műsort, arab fickó, szem nélkül született, és festő. Hagyján, hogy perspektivikusan fest, de még színesen is ráadásul. Nem hittem a szememnek, amikor mutatták a műsorban, hogy hogyan csinálja. Na ő egy csodaember, igazi tehetség. Ez a gyerek? Még csak cs-ben sem villantott semmit a videoban:D
  • Magnificat
    Jah... Akkor fake... ez van...

btw maga a "leleplező" cikk is tipikus magyar... Hogy persze senki sem vette be, stb... Konkrétan fél füllel hallgattam csak a szöveget (fel se tűnt, hogy azt mondta, hogy nyert WCG-t, az maradt meg csak bennem, hogy azt mondta, hogy szabadidejében játszik, pl CS-t, amiben semmi kivetnivalót nem látok még ha művész lett volna a srác akkor sem. Amúgy meg elhiszem hogy kamuzott, de most komolyan, mi lehetetlen abban, hogy valaki 15 évesen tehetséges, sőt akár grafikai téren kereső ember legyen? Úgy beszéltek a hsz-ek között is meg a cikkben is, hogy ez evidens, hogy hazugság, közben hallottam már pár kínai és orosz srácról, akik relatíve nagy projekteken (valamilyen játék CG introjában) igen komoly részt vállaltak, 17 év alatt... Meg hogy a gesztusaiból látszott, hogy kamuzik (valaki túl sok Hazudj ha tudsz-ot néz szerintem :D). Persze a zsidózás-cigányozás is elsők között jött szóba, ami már eleve mutatja a hozzászólók mentális képességeit is. Az ilyenekből már átkozottul elegem van, pedig neten milliónyi található belőlük...
    Pláne, hogy a srácnak olyan fél-autista feje volt szerintem, akikről meg tudunk egysmást (pl arról a fickóról, aki ugyan lehetett vagy huszas év elején lévő, de ez mindegy, lényeg, hogy egy asszem 20 vagy 40 perces, Vatikán fölött történt sétarepülés után lerajzolt egy kb 8x2 méteres vászonra egy panorámaképet a látottakról, amin az utolsó épület ablakainak darabszáma is tökéletesen megfelelt a valóságnak (1-2 hibát vétett csak). Emberi fényképezőgépnek nevezték, és elég döbbenetes volt (ráadásul ilyen National Geographics jellegű műsorban láttam róla, ami az autizmusról szólt). Vagy ott van az Esőember. Szóval mindenki olyan átkozott okos tud lenni, pedig zsenik tényleg vannak közöttünk, jópáran valami eddig megmagyarázhtatlan agyi probléma alapján lett az. Ez a srác is épp bőven lehetett volna az. Kamuzott, ez gáz, de szerintem bőven nem volt olyan "egyértelműen látható fake", mint egyesek beállítják (vagy csak mivel fél szemmel néztem, azért nem tűnt annak).
  • Garou
    Ez volt a 15 éves 3D zseni?
  • Peetmaya
    montressor kapcsold be a többi modellt is és lássunk egy teljes rendert!

Wwolf, most meg mintha átestél volna a ló túloldalára. Nehéz így megmondani, mert nincs mihez viszonyítani. Tegyél be egy karaktert, hogy legyen viszonyítási pontod, ahhoz hozzá lehet méretezni mindent, mert egy ember méretéből mindent ki tud következtetni a szem/agy.

Zbrush 4. Nem mondom, hogy már vártam, mert ez nem igaz, zb3.5r3-at se ismertem még ki teljesen, sőt, de ebben az új zbrushban annyi újítás van, hogy az elképesztő. Bár a leginkább várt, az a goz, nagyon meg fogja könnyíteni a munkát, de ez a shadowbox nagyon áll-leejtős. Tetszik még továbbá az a pár új brush, amit betettek, az új clip brushes (zseniális), meg végre van layerekre bontott poly paint. Mondjuk nem valószínű, hoyg valaha fogom használni, de akkor is jól hangzik:) Valamint az animálható morphok, tulajdonképpen az összes szükséges blendshape-et meg lehet csinálni zbrushban, aztán csak goz-vel átküldeni mayaba és már használható is. Nagyon jó, ezt szerintem biztos fogom használni.
  • Wearwolfff
    Csak visszaraktam és átméreteztem a kocsit. Így a többi cuccot is könnyebben méretezem. Megvan a tűzcsap. Szerintem ez illik az utcához.

• rooney8
    nem kell kiolvasnia, hogy mit akarok, csak egy hülye walk cycle-t csinálnia, ez olyan nehéz? :P
  • Magnificat
    elvileg augusztus 9-edikén igen, megjelent.
  • montressor
    joll latom? megjelent a zb4?? :)
  • montressor
    Na vegul is elolvastam a mia materialos energia megmaradasos mizeriat, es huzigattam a csuszkakat, mig ilyen lett:
    kep emitt
  • Magnificat
    persze... egy kattintással kiolvassa a fejedből, miről kéne animációs filmet készítenie, és el is készíti :) sajnos nem így megy. Nem tudok ilyen programról, ha van is, tutira nem ilyen egyszerű a használata.
  • rooney8
    akkor nincs vmi külső program amibe beleküldöm a modellt, ő csinál neki csontvázat és meg is animálja?
  • Magnificat
    maxban azért van ilyen, mert ott van lehetőség egyből egy kész csontvázat kipakolni, és azzal bohóckodni, míg Maya-ban csak a visorban lévő példa-csontváz van.
  • rooney8
    azt hittem ennél egyszerűbb dolgom lesz :D amúgy onna jött az ötlet, hogy még régebben beszéltem egy max-os emberkével és mondta hogy max-ba van ilyen... rig megvolt aztán kattintott 2-t és megcsinálta neki a sétát :D tény, hogy nem lett egy fullos, élethű anim, de úgy is robothoz csinálta és nekem is ahhoz kéne, tehát ez nem probléma :D
  • montressor
    Peet: Beraktam egy area lightot, ami nagyjabol ugy eri, ahogy a talajrol visszaverodik a feny, ahogy mondtad, viszont az uveg nem lesz tole vilagosabb, csak a specular jelenik meg.
    elotte
    utanna
    Nekem is sotetnek tunik es nem igen tudom, h lehetne vilagositani, mia material x passes az uveg
    a diffuse tiszta feher, a reflection es a refraction colorja is. Ha barmelyiket lejjebb veszem sotetedik az uveg :(
  • Magnificat
    hát Visor-ban a Mocap samples alatt van pár gyári mocap példa. Az a baj, hogy tudtommal minden walk cycle úgy készül (kézi vagy mocap-os), hogy az adott rig-en működjön. ergo neten valszeg találni olyan csontvázat, aminek van járásanimja, de szerintem olyan nincs, hogy az adott járás mondjuk bármilyen csontvázzal kompatibilis legyen (ahány csontváz, annyi féle). Bár mintha láttam volna olyan spéci programot, amiben megadható, hogy ez a kéz, ez a láb, stb, és ez alapján a gép nagyjából érti hogy mit akarsz. Szerintem azért könnyebb, ha neten keresel esetleg egy walk cycle-ös csontvázat, és a modellt ezzel kötöd össze, nem a nálad lévő, mesh-ben lévő riggel. De ez is nagyon melós vagy kivitelezhetetlen lehet (modelltől föggően). Szóval passz, gyanítom saját riggel saját magadban kell boldogulnod (bár biztos lehet vezérelni valami mocap file-lal, de ezek esetén is szerintem olyan csontvázfelépítés kellene, ami a mocap során volt az emberen). Az viszont biztos, hogy nem értek hozzá :D
  • rooney8
    hali
    öhm hogy is mondjam :D nincs vmi okosság maya-hoz, amivel lehet egy sima sablon "emberi séta" animációt 2 gombnyomásra csinálni? :D modell megvan, rig megvan, már csak anim kéne, de kézileg nagyon rossz eredmény születik :D
  • Magnificat
    Hard Surface Sculpt gyakorlatként ezt a fegyót kezdtem megcsinálni:
    hammer concept

És ez az alapmodell, amit 1-2 óra alatt modelleztem, és vagy 2-3 módszerrel UV-ztam, mire eldöntöttem a helyes megoldást :D
    hammer alapmodell
    és az UV-ja

Én a haveroktól kölcsönkapott Gotrek sorozat miatt lettem nagy Warhammer fan, 40k-ból még nem olvastam csak kisebb novellákat, amiket még a Rúnákban írtak. A kedvenc világom lett egyébként a fantasy verziója, de elsősorban a Gotrek sorozata tetszett (abból is a Démonvadász főként :D)
    Ha Titán alatt a Kaland-játék-kockázat féle Titánra gondolsz, az nekem is megvan :D Azokat is szerettem nagyon :D Meg rengeteg MAGUS könyv (azt is szerettem :D). Sokféle asztali szerepjátékot toltunk anno, sajna erre már nincs ember és idő manapság. Pedig milyen történeteket meséltem vagy játszottam el... :D Amúgy úgy általánosságban a Törpe faj szokott a kedvencem lenni :D A Warhammer Online-nak pedig iszonyat jó conceptjei vannak, azok közül van a fenti is. A törpés képei alapján gondoltam, hogy nekikezdek valami hasonlónak (is). Mindenesetre a fenti állapotot elkezdtem részben sculptolni, 1-2 elem már készen van, de majd ha több minden lesz kész, akkor posztolok majd képet arról. Egyenlőre a Fallout Sheltert csinálom (és timelapse-olom tovább :D)

• Garou
    Milyen warhammer fegyver? :)

Én kb 6 éve kaptam a kezeim közé az Űrgárdista c. regényt. Azóta akkora wh40k b*zi lettem, hogy az összes codex megvan (a fantasy részlegből is), meg a Titán+egyéb képregények, rengeteg White Dwarf újság... Sci-fi témában a következő 30 évre megvan az ihletet adó anyag...

A Starcraft 2 making of-jában a visszatekintés résznél mondjuk finoman átsiklanak afelett, hogy az első rész a Games Workshop-nak készült és wh40k játék lett volna. A vége előtt nem sokkal fakkoltak be egymásra, és a Blizzard design változtatással+új névvel adta ki ezt a 3 wh40k fajt egy saját játék keretében. A siker után meg verhette a GW kiadó a fejét a falba...

Bocs az off-ért.

• Magnificat
    Nah szerintem folytatom a Bomb Sheltert. Illetve részeit újra modellezem, ugyanis rájöttem, hogy nagyon sucks görbe felületen modellezni. Kicsit beleolvasgattam a Bend-be, és kipróbálgatva pár dolgot, szerintem minden gond nélkül meg tudom oldani, hogy síkban modellezek, és bend-el görbítem. Majd mutatok állapotot :D
  • montressor
    koszi Peet a helpet! Jo a csonti, bar nekem az mr render szinei jobban bejonnek, lehet jobban tetszene vm hidegebb megvilagitassal, mint vm hullahazi jelenet.
  • Magnificat
    Igen, látom. Nos agyagszerűnek agyagszerű, de én elég kevés részletet látok rajta a fényei miatt ahhoz, hogy azt mondhassam, hogy most jó-e vagy sem (anatómiai gondokat meg úgysem feltétlen veszem észre :D). Amúgy a Nuke-os hangulatosabb, de az MR-ből mintha többet látnék. A nyaka nem vastag egy kicsit amúgy? Amúgy bejön :D

Én a tehetséget szintén abban látom, hogy valaki mondjuk gyorsan, akár pár év alatt eljut arra a szintre, amire én pl 5-6x annyi idő alatt... Illetve ha vannak olyan gondolatai, meglátásai már kezdetekben is, amire más ember nem is gondolna, esetleg csak azért, mert megtanulta, hogy figyelni kell rá. De ezek elég alap definíciói a tehetségnek, filozófusok biztos jobban meghatározták (úgy, hogy több évet szenteltek a kérdésnek, nem csak perceket mint mi :D)

Mostanában nem maya-ztam, mivel nem sok kedvem volt hozzá. Hétvégén sütőt és mosógépet vettünk, abban kellett segítenem (pakolás, takarítás, stb...), meg a telefont is várom, hogy megvehessem már végre, sajna még eddig nem jött meg (elvileg holnap délutánra már tényleg megjön). Felhagytam a mudbox-al, nem igazán láttam, hogy hogy lehetne vele gyorsan hard surface dolgokat sculptolni, így inkább ZB-ben mélyülgettem. Azt kell hogy mondjam, hogy az Eat3D ZB alapokkal kapcsolatos tutorja alapján valóban nem ördöngősség (Bírom nagyon amúgy az Eat3D-s arcokat). Aznap már egész jól mentek a dolgok, elég jól azt csinálta, amire számítottam, és akartam tőle :D Még az irányítás is korrekt volt. Aztán tegnap vagy tegnapelőtt mondom haladgatok mondjuk a Warhammer fegyverrel, erre semmi sem akart sikerülni :D 1 órán át dolgoztam rajta, de SEMMI sem sikerült, se normálisan a beimportálás, sem a hibák kijavítása, nem jól subtool-oztam, stb... :D mondom ez egy égi jel, hogy aznapra mégse foglalkozzak ezzel. Most pedig kéne valamit csinálni, de nincs sok kedvem hirtelen :) Ott van a Camarro, az Audi R8 (amiből még csak a felni van meg), a templom, a warhammer fegyó... de akár a buszon is dolgozhatnék, vagy épp romokon.. Mostanában úgy érzem, olyan kis munkákat kell csinálnom, amin elérek egy tisztes szintet pár óra alatt, mert ha abbahagyom, félek nem lesz túl sok kedvem folytatni. De legalább sokat tanultam az UV-zásról :)
    Nah majd csinálok valamit :D
  • Peetmaya
    ja igen, köszi a site tippet Schorby, jónak tűnik.

Szerintem a tehetség hiába van meg valakiben, ha nem csiszolja a tudását, ugyanolyan béna lesz, mint bármelyik amatőr. Nagyon sok múlik a gyakorláson. Tehetséget én abban fogom fel, hogy az, aki könnyebben tanul meg a témakörön belül dolgokat, és gyorsabban fejlődik, az tehetséges. De szeritnem mindenki el tud jutni egy professzionális színvonalra, ha van elég kitartása, érdekli eléggé, és rengeteged tanul/gyakorol
  • Peetmaya
    na remélem működik. Most látod már Mag?

• Magnificat
    Láttam, bár még sosem hallottam róla (ez persze nem jelent semmit). Ügyes, tehetséges, de nincs valami rendben az agyával úgy néz ki (mármint az amnéziából adódóan). Mint ilyen, lehet hogy olyan tehetség alakult nála ki, amit mi mezei halandók aligha tudnánk elérni :S
    Mondtam anyámnak is, a srác a tehetség, én pedig a "jómunkásember". Értem ezalatt, hogy tehetségem nincs sok, amit eddig elértem, az a gyakorlásnak köszönhető. Neki gyorsabban összejött, ehhez gratulálok (bár Lady Gaga-t nem szeretem :D)
  • CalebJoe
    Nézitek az aktívot a TV2őn, valami 15 éves 3Ds csodagyerekről lesz szó animációkat csinált Lady Gagának is.
  • berlinboy6329
    Hooh,ez az animálsá mekkora pepecs munka..Már látom h jövőre se leszek kész semmivel..Kiszámoltam,h kb.

15perc animáció lenne,30framemel..Ha minden framet 1 percig renderel az 450óra renderidő,omg...+az animálás és tesztelések...Rengeteg:O
  • Peetmaya
    Berlinboy a setupban be kell állítani, hogy minden frame-et lejátszon, és a max speed pedig a beállított framerate legyen.
    animation setupnál lesz.

montressor, az a pici beégés még nem baj, az maradhat. picit vedd soft shadowra a fényedet, hogy ne legyen ennyire éles árnyéka.
    csinálj egy area lightot, adj neki valami fehér színt, vagy olyasmit ami a talajon van, no shadows, és csak az üveghez linkeljed, hogy másra ne is hasson, és csak speculart emittáljon. így az üvegnek adsz extra speculart. ezt én alulra tenném, a talaj alá, ami nagyjából a talaj visszaverődését fogja szimulálni. Ez kivilágosítja az üveget majd picit, még sötétnek érzem. De nemsokára eljutsz oda, hogy mehet az egész kompba és játszhatsz a színekkel. Nekem az a kedvenc részem:D
  • montressor
    Visszatertem a photometric lens shader ele, tettem egy aea lightot, ami kicsit megvilagitja a madaretetot. A kovetkezoben nem vagyok biztos. Ezen a kepen is kicsit ki van egve a medence belso szele, lejjebb vegyem-e meg a fenyt, h ne legyen kiegve, ahogy emlitette Peet, es ne torodjek azzal, h tul sotet lesz a kep, vagy maradhat igy?

kep
  • berlinboy6329
    2 egyszerű kérdés,amit nem értek animálásnál:

Miért van az h 70framen mikor emgnyomom a playt,2x emgy végig 1mp alatt..70framen...de ha jobb gomb-playblastot noymo,akkor 2mpes a videó ami elindul a lejátszóban és ott rendes sebességgel mozog minden...És hogy lehet az elrontott keyframeket odébbpakolni?
  • schorby
    http://www.netai.net/
    ezt tudom ajánlani, én ezt használom mióta extra nincs, és sokat jártam utána egy jó hostnak, na ez annak tűnik.
  • berlinboy6329
    Hát én meg a nodeokat ki nem állhatom..összekapcsolni a sok szart 2000féle módon,aztán elveszik a sok kötögetés között amiket azt sem tudod merre mennek mert annyi van,h keresztbe is menneke gymáson,sose szerettem,mert egyszerűen nem ÉRTEM,h mit hogy kell,ellenben a layert még a hülye is tudja haszlni,szal pont nekem való:O
  • Peetmaya
    Mag nálam működik a link, de igazából annyi az egész, hogy a két render egymás mellé téve kicsibe. Azt csak azért csináltam, hogy a fórumon fel legyen tűntetve egy kép, hogy színesítsük picit, ne csak a sok szöveg legyen, de az atw-ről nem lehet direktbe linkelni, úgyhogy kéne majd olyan tárhelyet találnom, amivel ezt meg lehet csinálni. Ha vannak javaslatok, azt szívesen fogadom.

Igazából a modell szerintem nem jó, mert nem lett pontos az anatómiája, de igazából szerintem az anyagot sokkal jobban el tudtam találni, nekem igazi jó agyag felülete van. Bár leginkább most a modell lett volna a lényeg, a fényeket meg csak azért lőttem be kbra, mert múltkor mondtad Garou, hogy csináljak studio rendert. Na ez mondjuk nem az, de egészen egyszerű bevilágítás és kompozit gyakorlat, szal ha érdekel titeket, ebből össze tudok dobni egy making of-ot.

Nuke vs más composite progi? Ez majdnem olyan kérdés, mint a Maya vs Max. Picit más, de az alapelvek ugyan azok. Nuke egy node rendszerű kompozit progi, mint a Toxic (újabban Composite), vagy a Fusion, vagy a Shake. After Effectset vagy Combustiont még nem használtam, de nekem nem tetszik a layer-es megközelítés. Valóban, ps-ben is meg lehetett volna ezt csinálni, de én most nuke-ban csináltam, node rendszer jobban tetszik.
  • berlinboy6329
    Ám animálásos kérdés:

IK handles kar...A kar ugye 3 főjointból áll..Váll-könyök-csukló..Ha jól tudom,akk az IK a vállat és a csuklót köti össze.És mi van a vállövvel?MErt pl ha felemelem a karom akkor a vállam az arcomban köt ki majdnem.Ha karlenditek,akkoris hátrafordul...V csak hülye vagyok és tényleg a vállöv jointjával kötik össze a csuklót és feleslegesen fosok?
  • berlinboy6329
    van még Shake is:P
  • Garou
    Én megnéztem, szerintem a modell is nagyon jó!

Berlinboy kérdésére a válasz engem is érdekelne: Mit javasoltok kompozithoz? Jó a PS vagy az After Effects is, vagy álljak neki Nuke-ot tanulni?
  • berlinboy6329
    Én például észre se vettem:O

Nem nagyon látok rajta semmi hibát,én se hiszem h jobban tudnám megcsainálni,kb ennyire értek a kompozitáláshoz,szal nálam ez egész jó...

viszont nem értem h mi ez a Nuke?Mivel tud többet,mint egy PS v After Effects?Én pl. AEval szoktam CC-zni,és egész jó lesz..
  • Magnificat
    nálam az összehasonlításos kép nem megnyitható valami miatt (atw hiba)