32214
Maya
-
ööö feltöltöttem a cuccot dropbox accomra, de nem látom, hol lehet a letöltés linkjéhez hozzájutni... -
kissé megkésve, de azért egy ilyen sorozatért sosem késő :D noha nem mondom, hogy minden pillanatát élveztem az összes évadban, de egy remek sorozat volt... pláne a legvége :D az ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ -
OFF
Elkövettem azt a fatális hibát, hogy "na mire ez a nagy felhajtás a haverok körében"-alapon elkezdtem megnézni a Battlestar Galactica első részeit... Gondoltam megnézem az első párat aztán rájövök min kockultak annyit, nekem úgyse fog bejönni ez az űrizés akármi. Hajnal 3-ig fent voltam...

OFF -
hát legalábbis egy olyan videót, amin láthatod, hogy én hogy csinálnám... hangja még nem biztos hogy lesz, de igyekszek lassan dolgozni, és mindent menüből mutatni, hogy lásd mit csinálok... -
egy igazi bögre tutorialt csinálsz csak nekem? Ez nagyon kedves tőled, de tényleg:) -
nah ismét beköltöztem koliba, innentől megint gyakrabban leszek online, nézhetek youtube-tól kezdve bármit...
A tutort majd ma megcsinálom, ha sikerül gyorsan berendezkedni... -
Ez nagyon béna, egy nyomorult bögrét nem tudok megcsinálni:) -
Aha -
Edit Mesh-nél a "Keep Faces Together" ki van pipálva Mataharii? -
Hát ez akkor se akar sikerülni. Először is megvan a bögre, persze nurbs, ha átkonvertálom polyba, szétesik a felülete, és nem tudom, miért. Másodszor, csináltam egy curve-t mellette, de ahhoz, hogy egy face mentén extrudálni tudjam, pontosan oda kéne illesztenem egy face közepére, és a konvertálás után ilyen face-ket kaptam. Próbálgattam állítani a csúszkákat meg minden kutyafülit, de nem nagyon segített. Nem mintha tudnám, hogy különben hogy illesszem a face közepére, és pontosan a közepére a fület, de így még nehezebb dolgom van. -
És mennyivel gyorsabb, mint a rapidshare:) Köcce -
ide feltöltheted a public rész pont erre való.
Gyors, és még szét sem kell darabolni, bár célszerű. Bár már ajánlottam párszor. :)
Nekem az MTS is itt van már vagy egy éve:
MagnificatMTS_1.links.txt
MagnificatMTS_2.links.txt
MagnificatMTS_3.links.txt -
Ha poly, akkor egyszerűen odasnappeled (snap to point) a kívánt helyre a fül végének vertexeit, majd letörlöd az így kitakart face-eket, végül merge... majd lehet, hogy összeütök egy gyors, hang nélküli tutort, csak keressetek valami helyet, ahova feltölthetem :D -
Azért a modellezés részébe belevágnék, aztán meglátjuk, meddig jutok vele. Mag-nak már írtam, hogy nem egy nagyon szofisztikált dologról van szó, ami a dolog animációs részét illeti, két tárgy kergetné egymást egy asztalon, szóval semmi emberi mozgás, csontozás nincs tervben, pont azért, mert kezdő vagyok, de amint említettem, egyelőre én is a modellezés részénél tartok, illetve kezdtem el, és máris beleakadtam az első problémába.
Lemodelleztem a bögre testét, és néztem tutorialokat a fülét illetően, de egyik sem részletezte, hogyan is illesztem a fület a testhez, illetve csinálok belőle a végén egy objektumot (ha kell egyáltalán egy objektumot csinálni belőle, a texturázásnál mindegy lenne, mert egy színűre szeretném majd). Én úgy próbáltam, hogy miután megvolt a test, oldalnézetbe kapcsoltam, letettem egy ep curve-t és annak mentén extrudáltam a face-t. Megnöveltem a szegmenseket és egész pofás lett, csak mintha el lenne deformálódva. valószínűleg mert nem a face közepén volt a curve, illetve nem állt teljesen síkban??? Szóval ha valaki tud ebbenn segíteni, azt megköszönném, ha küldtök linket olyan videoról vagy akármilyen tutorialról, ami foglalkozik ezzel, az is segítség lenne. Köszi -
Nem, akkor is kipróbálgattam egy részét, és nem esett kézre... Én téged már nagyon rég nem hurrogtalak le úgy istenigazából :D Egyedül a Soft Selectionon vitáztunk egy kicsit, meg a merge vert tool-t mondtam, hogy egy extra tool arra, amit eddig is meg lehetett szépen csinálni a vertexsnap, majd a végén egy merge segítségével (ami máig igaz). Szóval azért na... :D
WWolf: hát igen, az adatvesztés minden informatikai dolog legnagyobb veszélye... Nekem is a fontosabb dolgaim vagy 2-3 helyen megvannak, de ez sem számít semmit...
Közben most jöttem rá, hogy most este tudtam utoljára maya-zni egy ideig, mivel ma rohanás lesz, jön haza tesóm este (onnantól már korlátozott a nyugodt géphasználat), holnap megint rohanás és vásárlás, rokonlátogatás, vasárnap meg cuccolok fel miskolcra, hétfőn meg beköltözés... Szóval kb hétfőn jutok majd maya elé (a netet azért még addig megoldom...). Hát vége a nyárnak :(
-
montressor #28540 Koszi Peet! Azt meg tudod mondani (mar ha gephez jutsz), h a directional lightnak mental ray renderben, hogy lesz arnyeka a rawShadow pass-on?
Wwolf: szerintem ird ki neha egy ujrairhato lemezre, vagy egy pendrivera a nap vegen... -
Öregem... Elszállt a rendszer-particióm hibás szektorok miatt. Vettem egy új vinyót. Beleteszem telepítenék és nem bootol be az xp. Előkaptam egy másikat, mert van sok... hát nem akar működni. Beletettem egy régebbi dvd meghajtót, azzal se. De bezzeg minden más szart bootol csak az xp lemezeket nem. A Win ME boot cd meg nem tud kezelni ekkora tárat, de az NTFS-t alapból nem. Röhej...
Szerencsére a régi rendszert csökkentett módban parancssorral el tudtam indítani, és az alól elindítottam a telepítést. Most van egy új rendszerem GHIJ betűkkel. De mi a rossebet csinálok, ha ez is elszáll?
De ez a dolog ráébresztett arra, hogy a munka végén, zippelem és feltöltöm egy-két online tárra. Most szerencsére meg tudtam menteni róla szinte mindent. De ha nem így lett volna akkor ****nagyot anyáztam volna, mert az összes házam, meg a Bentley is elszállt volna.
-
A vicc az Mag, hogy ezeknek a tooloknak a feléről már beszéltünk msn-en, én javasoltam, te meg lehurrogtál, hogy neked van saját módszered, és neked az a kényelmes...
Ibor, ha nem olvasod a fórumot, nem tudod mi történik, ennyi. Ha meg unalmas, akkor ne olvassad egyátalán.
Montressor, bocsi, hogy nem írtam semmit a kompozitos, passos dologgal kapcsolatban, közbejöttek dolgok, amik sajna nem tűrtek halasztást, és most is épp rohanásban vagyok, de gondoltam írok mostmár. Szerintem nem kell passokkal vacakolnod, elég a beauty, és max egy specular with shadow, meg persze az AO. A többit eléggé feleslegesnek érzem ennél a képnél, nem használod ki az általuk nyújtott lehetőségeket. Próbáld meg ezen 3 pass alapján némi színkorrekcióval meg apró effektekkel felturbózni a képedet, ide egy pici glow, oda egy kis lightbloom, kontraszt állítás, shadow-highlights stb stb.
Mataharii én azért javaslom neked a poly modellezést, mert MR mindent polyban renderel. Persze felismeri a nurbs és a subd objecteket is, de a renderkor ezeket polyvá tesszalálja, úgyhogy végeredményben minden poly lesz. Nincs olyan felület, amit ne tudnál polyval megcsinálni, amit meg könnyebb nurbssel, azt meg mindig át tudod konvertálni, szóval minden előnyt ki tudsz használni. Nurbs amúgy alapesetben forgástestekhez a legjobb, illetve néhány curve és boolean operációhoz, de erősen elgondolkoztam azon, hogy zbrush 4 már ott tart, hogy tulajdonképpen majdnem minden modell elkészíthető benne. Persze Zbrush overkill lenne lowpoly gyártásra, zbrush egy highend modellező program, szóval ha valaki ezt használja alap eszköznek, akkor valószínű high poly modellezés a cél.
1 perces animáció november-december? Szeritnem ne alapozz a maya-ra, mert tapasztalatlan vagy, de amúgy kivitelezhető lenne, ha nem ez lenne az első projectet és nem most tanulnál modellezni... -
nah szép, a maya mindig tesz arról, hogy pofán csapjon, amikor kezdeném már úgy érezni, hogy érek is valamit :D Mivel még mindig lassúcska a drága, a lent említett tutor miatt is elkezdtem végignézni azokat a toolokat, amik benne vannak poly modellezés alatt a progiban, és nem használom őket (aztán már azokat is átnéztem, amiket használok, mert azokban is találtam meglepetéseket :D). Szóval most nagy facepalm, hogy a dolgok felénél, aminél valami bonyolultabb módszert választottam, van már rá (valszeg már vagy 2-3 éve :D) jobb tool :D Noha a soft selection toolnak már láttam hasznát (még ha nem is sokszor használtam), amiken fogtam a fejem:
Sima Extrude esetén még sosem használtam offset-et :D én általában szarakodok a scale toolal, mikor ezzel gyorsan és egyszerűen lehet PONTOSAN dolgozni :D
Offset Edge Loop tool: a kívánt él(ek) mellé betesz két oldalra egy-egy másikat. Én erre bevelt használtam, de utána mindig takaríthattam a topológiát... természetesen bizonyos helyekre még mindig a bevel lesz a megoldás, de azért mégis csak egy jó toolnak tűnik (bár használva dől majd el)
Slide edge tool: A tangens mentén lehet gyorsan és könnyen tolni az éleket, ergo nem bontja meg a formát... eddig a move tool-nak az axis-aival próbálkoztam, de nem mindig álltak úgy a normal vektorok, hogy meg lehessen oldani szimpla move toollal...
Component transform dettó, csak akár vertexekkel is...
A Wedge tool is már bent van időtlen idők óta, mondjuk ez első blikkre számomra ugyanúgy (és könnyen javítható topológiai hibát vétve) megoldható extrude + bevellel is... Azért meg kéne már jegyeznem, hogy mire is használható ez is :D
A merge vertex mellé meg kéne már szoknom a Merge Vertex Tool-t is... mint a MAX-os weld, topológia javításhoz szerintem jó lesz...
Szóval A Select, Mesh és Edit Mesh menüből ezeket találtam első blikkre hasznosnak azokon kívül, amiket eddig használtam (meg persze amiknek nem látom sok értelmét). Elég beteg :) Majd igyekszek harcolni a berögződéseimmel, és rávenni magam hogy használjam is őket :D -
basszus, a maya 2011-em megőrült. épp csinálnám a sheltert, erre őrülten belassul. Máskor is tapasztaltam már, hogy néha nem akarja az igazat (pl néha amikor snappelek egy vertexet valami sűrűbe), de most egy átkozott, 18k polys alakzat esetén is előjön, hogy rákattintok egy élre, erre vagy 1-2 sec, mire kijelöli... ha ezek után forgatni akarom, akkor is gondolkozik vagy 2-3 sec-et előtte... minden előtt gondolkodik, pedig a procit vagy a vinyót nem eszi, nem megy 20-30% felé a proci, 400 mega körül eszi a ramot, a vinyóhoz meg nem nyúl (Vagy ha igen, nagyon keveset). Próbáltam kiexportálni másik ma-ba az objektet, és azt megnyitni, de dettó ez a helyzet akkor is... neten meg főként az osx-esek panaszkodnak lassúságra... mivel ma már nem akarózik újratenni, így várok, hátha van ötletetek...
szerk: win7 alatt mintha nem jönne elő (legalábbis nem ilyen nyomatékosan), így vagy mégis megpróbálom újratenni holnap a maya-t, vagy a windows lesz újratéve (mindkettőre ráférne már, sőt a win7-re is). Win reinstall viszont csak a koliban lesz már megejtve köv héten... -
akárki akármit is mond, tutort csinálni jó dolog :D Persze pár tutor után érdemes önállóan is megpróbálni csinálni 1-2 dolgot a tanultakból, de a tutor az tutor :D
Én megint nézegetem az általam egyik legjobbnak talált next-gen játék modellező tutort, a Vitaly.Bulgarov féle Gnomon Character Design and Modeling for Next-Gen Games -t. Eszméletlen a srác -
Megy ez, mint az ágyba ****ás. Na nem, de tök élvezem csinálni a tutorialokat, magamtól nem menne. Majd megy úgy is:) -
olyan sokat írtok és olyan "blablabla" és nem olvasom el aztán arra ír valaki egy választ ami szintén ilyen "blablabla" és aztán arról elkezdtek beszélgetni és akkor meg már főleg nem olvasom el mert az egész egy "blablabla" ami alapból egy olyan dologból indult ki ami már eleve nem volt érdekes és így szép lassan elvesztettem a fonalat hogy most ki mit csinál meg mit akar meg miről is vanittszó
érted? :D -
mire gondolsz? -
ezt már én nem tudom követni hogy itt mi van egy ideje.... -
A projectet karácsonyig kel leadni, írom privátban a részleteket, köszi. -
A 2. tutorban poly modellezés van, azzal szerintem elég jól el lehet kezdeni a dolgokat.
Amúgy a sulis projekted sok dologtól függ... írtad, hogy novemberben kezdődik a projekt, de nem írtad mennyi ideig tart. Ebből adódóan nem tudom, hogy mennyi időd lenne rá, meg hogy mire kell rámenned, hogy élethű legyen-e a kamerán belül látott (animáció + dinamika + renderelés + kompozitálás), vagy csak animáció. Egy, már meglévő, relatíve rendben lévő autóra Rig-et (parasztul mondva amivel animálni lehet majd) nem olyan gáz, anno csináltam hasonlót a busz alvázára próbaképp... Semmiképp sem olyan bonyolultságú, mint egy emberi testet becsontozni, besúlyozni, és animálni, itt sok részt lehet pusztán scriptekkel vezérelni szerintem (no mert persze attól hogy egy kicsit foglalkoztam vele, még nem lettem kicsit sem hozzáértő ettől...)
Szóval ha elég csak valamennyi realitás, és neadjisten még a kocsit is letöltöd valami ingyenes helyről, ha találsz, akkor nem olyan vészes munka 1 percet létrehozni, még akkor sem, ha kérsz egy kamerát, felveszel egy parkolót mondjuk (megadott kritériumok szerint, felkészítve a matchingre, mint lent említettem), és egy letöltött jó (vagy neked ajándékozott, vagy általad kreált) autót fogsz rajta mozgatni, és rákompozitálni (valami gyors car shaderrel, meg fake tükröződéssel, nem az élethűség a lényeg, hanem hogy megoldható). Persze ha lehetetlen kameranézeteket akarsz (pl felülről mutatva a kocsit), akkor ez esetedben nem megoldható, ekkor csak digitális lehet a környezeted is, ami bonyolítja a dolgokat, de minden csak attól függ, hogy milyen grafikai színvonalat kell elérned (hiszen szinte szimpla kockákkal is lehet történetet mesélni, jó vágással és kameraszögekkel), és mennyi idő alatt... -
Még baromi új nekem a Maya és persze ezzel együtt minden, ami ehhez a világhoz tartozik, de egy novemberi iskolai projekthez jól jönne egy kis animációs segítség. Filmezést tanulok Írországban, és arra gondoltam, hogy ha már itt van a Maya és remélhetőleg lesz egy kis tapasztalatom modellezésben, miért ne "forgathatnám le" az egy perces üldözési jelenetemet Mayában? Vagy ez túl elrugaszkodott ötletnek hangzik? Nem gondolok semmi komoly emberi animációra, egy asztali jelenetről van szó, ha valakinek van tapasztalata animációban, annak megköszönném a segítségét, addig én nekiállok modellezni. Maginficat, leszedtem már azt a videót, meg is néztem vagy 3x annak idején, és bár megkopott kicsit a tudás és baromi jó lenne felfrissíteni, le is szedem még egyszer:) -
hát darabokra van szedve, mivel nincs senki, akinek lenne fizetős tárhelye, ahol nem kell szétszedni. Az ingyen tárhelyek meg gyakran ilyenek. Így is köszönet annak, aki feltette, mivel nekem már tudtommal nincsennek meg... -
Próbáltam, de atomjaira van szedve ott, ahol fent van sajna:S Amúgy megvan az még nekem valahol, amikor vagy 5 éve msn-eztünk, akkor még 2 darabban fent volt valahol, most kaki helyen van:S -
Nekem még új a nurbs is meg a poly is, egyelőre kóstólgatom, melyik hogy viselkedik, meg mire való, amíg pivot point problémáim vannak, nem nagyon vágnék bele mindenbe:) -
montressor #28524 na jo a cvegen en is polyva gyurom :) de csak az uvzas miatt -
nem az hogy nem szeretik, egyszerűen nekem alap a poly, és ha valamit azzal egyszerűbb, megy abban, és konvertálódik később polyvá :) Amúgy csak magabiztosabb vagyok poly esetén, de nem utálom :D
Mataharii: ha még nem lett volna említve, a FAQ alatt van a régi tutorom, ha esetleg még elérhető és letölthető, akkor javasolt a használata... -
Van benne poly is, de a ház nurbs, ja. -
Ahhoz ugyanilyen poly tutorial kellene, ez is két napomba telt:) -
montressor #28520 jo a nurbs! ne add fel, mert itt kevesen szeretik :d es nagyon hasznos tud lenni -
montressor #28519 nem rossz, tegyel talajt is, ne a levegoben logjon -
jó ez, gratula... nurbs? legközelebb próbálkozz polyval... -
Kicsit huzatos, de az enyém :) -
Voilá, Köszi. Egy párszor leduplázta nekem a cuccot, nem értettem, aztán van ott az a kis megbújó boxocska az options menüjében, keep the original néven, na azt kellett még kikapcsolni. Köszi.