32214
Maya
  • berlinboy6329
    Máár megint itt vagyok,jeeee...Nem tom itt v max ban kéne megkérdezni mert mind2höz kb ugyanugy kapcsolódik....

3D Max..Egy beállitott vázat..Hogy kell exportálni ahhoz h Mayába imőortálni tudjam?nem tom melyik kiterjesztést veszi be a Maya,amiben a Maxos biped is benne van...
  • Peetmaya
    és mi lenne ha csak szimplán egyszerű kockákat használnánk constant color shaderekkel?:) na, naa?:D
  • Midas
    te meg poton kivul mast ne modelezz akkor :DD nah jo nagyleleku leszek cup, saucer, teaspoon es igy ki van a szetted XDD
  • ibor90
    szerintem elvagyunk mi az mr shaderekkel ;)
  • zenoka
    szomoru vagyok ezzek a mai fiatalaok...:DD ejj teapot 1974..
    sracok akkor ne hasznaljatok blinn es phong shadert se:)... nahjo az is igaz hogy autovezetshez sem kell ismerni az automobilok tortenetet csak akit tenyleg erdekel es igenyes:P:D:D:D
  • Peetmaya
    nahh, gyerekek... :)
  • Wearwolfff
    Én is így csináltam a rácsot, hogy egy elemet majd sorokat duplikáltam. Végül combine és merge majd wrap.

De ez a rács meg valahogy így készülhetett, itt ötvöztem a két módszert. Szerintem azért kell wrapolni, mert így a rács arányos. Ha csak simán boolean van egy kialakított testre akkor a 'lyukak' nem lesznek egyformák.

rácsos videó
  • Midas
    kiveted a szot a szambol schorby :) szo szerint ugyanez a velemenyem es video marha jo :D
  • schorby
    ja és ez jut eszembe a teapotról még :D
  • schorby
    a potolást csak a max vette át, a maja inkább igényesség irányba ment el...
    nevetséges, teapot.... :D
    a max az ellenség, a maxé a teapot, ergó a teapot az ellenség...
  • Midas
    olvastam mar a teapot tortenetet de, mi akkor sem potolunk :P
  • Garou
    Vannak taktikák, én általában fejben átgondolom, mivel jutnék előbb eredményre, és azzal a módszerrel modellezem le az adott részt. Illetve a cél szentesíti az eszközt, ha nem topológia versenyre megy, viszont határidő van, akkor egyszerű a döntés...

Itt van két wire, főleg a low verziónál is észrevehető, hogy simán benne hagytam háromszögeket. Mániám a négyszögesítés, de mivel mudboxba úgysem megy, illetve a háromszögek sokszor szebb íveket adtak, bennehagytam. Lehetett volna játszadozni jócskán az edge-ekkel, hiszen egy modellen mindig van mit faragni.

Általában az alap low mesh megcsinálom, és után nem kezdem el egyenként kidolgozni végleges állapotúra a részleteket, hanem egy kicsit minden részleten sorban finomítok lépésenként. Tehát nincs olyan, hogy a kocsi segge még kidolgozatlan low poly, de az eleje már kész, hanem sorban kötögetem bele a plusz éleket az egész modellbe... nincs benne semmi ördöngősség.

Figyeljük meg a low verziónál, ahogy voltam akkor balf*, hogy valamikor kiextrudáltam az ajtó közepe táján alul a polykat (és csak smooth+save után vettem észre persze). Mivel csak 20k-s képet tudok feltenni, kicsit homályos, sorry.

• Magnificat
    én úgy tudom, sokkal régebbi már ez a teapot... még anno ezen gyakorolták a számítógépi renderelést, amikor feltalálták a blinnt és társait...de ez még a renderman előtt volt szerintem
  • Peetmaya
    ha jól tudom eredetileg a rendermanhoz csinálták meg először ezt a teapot-ot, szóval ha minden igaz, pixar találmány:D
  • zenoka
    hatarido a legjobb osztonzoero:) meg ha elobb kesz vagy elobb tudsz aludni egy kicsit:) szep model foleg egy het alatt!!

Midas: hanyszor kell elmondani a tepot maga a 3d nem max specifikus:
    http://www.vassg.hu/cornell_teapot.htm
  • Midas
    ez nem a maxos topik :D
  • Peetmaya
    hát az utóbbi időben nekem is sokat kellett modelleznem, és fejlődtem is sokat, de nem azért, mert gyorsabban tologatom a vertexeket, hanem csak jobb módszereket használok arra, hogy valamilyen hatást elérjek, és gyakrabban van az, hogy nem kell kétszer lemodellezni valamit, mert nagyon nem sikerült jól az elején:) ez szerencsére csak a bonyolultabb dolgoknál fordul elő.
    egy wire-t szívesen néznék az autóról, de ha a wire nincs is rendben, a forma viszont nagyon, szép munka! ráadásul ilyen rövid idő alatt, nagyon megy ez neked:D
  • Magnificat
    azért kanyarinthatnátok arról, hogy hogy is van ez... mert én meg az alapos típus vagyok "sajna", tehát azért haladok lassan, mert pl a rácsot úgy modelleztem volna ki, hogy egy cikket kimodellezek, és azt sokszorosítom és egybedolgozom... ami meg időrabló lehet (bár nem mindig az)

meg hogy ezeket a szép és pontos íveket mivel éritek el... pl nekem a kerekek körüli ívekkel mindig bajom van...
  • Garou
    Az előző munkahelyemen lettem rászoktatva, nincs titok, úgy kellett modelleznem, mintha pisztolycső lenne a halántékomnál. 2 és fél év alatt belejöttem. Semmi extra nincs benne, gyakorlással bárki feltornázhatja a modellezési sebességét (már ha ez cél valakinek). Mondjuk meg is lett nálam az eredménye, a modellezés megy, a shaderek meg a bevilágítás meg nem. Azt nem sikerült a "gyorsabban-gyorsabban" módszerrel megtanulni. :)
  • Garou
    Jól látod, és amit írtál az is rendben van. Én csináltam a gányabb módszerrel: booleans. De ez csak lustaság, a jó megoldás szerintem is inkább a tiéd lenne.
  • Magnificat
    beteg az a kocsi... pláne, hogy gondolom, hipp-hopp lett kész... én fél évig szívok vele :)
    mi a módszered?

btw én is ismét gondolkodtam kocsi modellezésen, probléma, hogy a Camarro sincs még félig se, de már nem tetszik annyira, mint régen :D bár lehet hogy folytatom azt, de azért egy Audi R8-assal is szemezek egy ideje... de lehet hogy kuss lesz nekem, és dolgozok tovább :)
  • Wearwolfff
    Jól látom, hogy hátul rácsháló van? Nekem rengeteg sok polyt zabál és piszokra belassul tőle. Úgy csináltam, hogy megvolt a háló, azt wrappoltam egy plane lapra, és azzal alakítottam. Utólag döbbentem rá, hogy nem kellett volna kitörölni őket, mert rájuk mappolhattam volna a rácsokat.

Jó pap is holtig tanul..
  • berlinboy6329
    Ja néztem blinnel is de a sima specularba tettem és néztem h mitpl fénylik még midnig a modell,thx,meglesegetem őket majd..
  • Garou
    A héten amikor volt időm gyakoroltam a kocsi modellezést:

Mondjuk be kéne fejezni...
  • zenoka
    nananana! teapottal kezdunk ez alap!
  • Magnificat
    lambert esetén ugyan sehova. lambert shader ugyanis nem rendelkezik specularral. Szóval ha spec, akkor minimum blinn, és asszem a specular roll off-ba megy. Normal meg megy a bumpba normalként.
  • Midas
    szerintem kezdj el modellezni asztalt talkat meg narancsokat es csinalj rolluk igenyes rendereket.
  • berlinboy6329
    Na ja,én is gondolkozok már rajta..Viszont akkor kérdezem a kérdést...vane g materialom,legyen az egy lambert..Ez is cod4 ugyan,de....na..Szal ki lett exportálva a color map a normal map meg a specular..Namost,color mapot tudom h kell betölteni,de speculart azt hova töltsem,meg a normal mapot?color mapnál ott van h color,oké az egyszerű,de nincs normal meg specular cucc alatta :C
  • Magnificat
    hát akkor vedd fel velük a kapcsolatot, és kérdezd meg tőlük, hogy készültek... Aztán oszd meg velünk is a megoldást, mivel mi erre csak bonyolultabb megoldásokat ismerünk, ha ezeket maya-ban akarnád megcsinálni, és nem pl egy map editorban...
  • berlinboy6329
    Hmm,érdekes...Én pl. egyáltaán nem emléxek hajlongásos részre,meg távcső leszedésre....
    Se ilyenre,ahol megöli magát..Minek nyirná ki amgát?ennyi esze csak nem lehet..Szóval vmi max v vmi biztos h kell,h legyen benne,senki nincs olyan hülye,h lelő mindenkit,aztán kinyirja magát... http://www.youtube.com/watch?v=OoKjCFxefXU(5:53)

Meg pár példa még:
    http://www.youtube.com/watch?v=J54jZas4Oks (1:20)
    http://www.youtube.com/watch?v=d9Lu0HefF5g (0:37)
    http://www.youtube.com/watch?v=kIKSZTKky80(0:27)

Még pár példa...lenne még egy,de azt fél órája keresemnem találom,ott 3-4 ember be van állitva pózba egy pályán...
    Az elsőnél látom,h mintha elütne a mozgó csávó a pályától,szal csak oda lett téve..De akkoris le van vhogy renderelve..

Aztán kérdezek vmit utána,h elkerüljem h csak egy kérdésre válaszoljatrok,mer sokszor van ilyen:P
  • Magnificat
    Yepp:

"Loved the 3-D work in the beginning and some pretty good gameplay 9/10

INFO:
    Starring-Team "RAGE": Kaum,Minx,Werm,Euphoria,Sh4rkz.
    Song used: Globus-Take me away.
    Programs used: Premiere CS4, After Effects CS4, 3Ds MAX 2010"

Szóval a MAX csak az elején a terragen-hez lett használva. Minden más ingame... Ahogy említettem előre :) Szóval Pár modell ki lett szedegetve, de csak a legeleje Külső progis, ez is a Terragen miatt néz ki így... És mivel vannak tört szerverek, így tehát a repülés és hasonlók mind-mind megtehetők különböző szerver oldali admin parancsokkal (ilyen no gravity szerűek), vagy spectator szerű mozgással... Illetve 1-2 dolog (pl a sasos-deagle-es rész) még exportált valszeg max-ban, de ezeken látszik is, hogy nagyon messze van a minősége a játékbeli fényektől... A sas-os rész bevilágítása szerintem valami hdr dome light jelleggel lett elkövetve, és ott sem mozog maga a modell... szóval gyanítom, a játékmotoron kívül nem nagyon mozgatták a modelleket sehol sem, mivel ahhoz újra kellene csontozni a dolgokat... Illetve a végén, ahol megint gyökeresen más a látvány, ott szerintem valami sunlight-tal lett hátba világítva, és a max beli fizika használva. Ehhez pedig kell a tudás, szóval bocsesz, szerintem nem 1 hetes produkciót láthatunk, főleg figyelembevéve, hogy a keresés során az derült ki, hogy az egyik legismertebb és legelismertebb cod4 vágóról volt szó... szóval a szintjét biztosan nem lehet gyorsan elérni...
  • Magnificat
    Ez a multiphysics beszarás... omg...

Berlinboy:
    Terragen-hez nem értek, de gyanítom tutor van róla bőven. Amikor próbálgattam, nem volt olyan nehéz elérni az elején lévő dolgokat, pedig tényleg csak a hozzá adott tutort néztem...
    A tank valszeg be lett téve a terragen-be, rá lett dobva a textúra, és kész... Ebből adódhat, hogy az épület nincs szinte egyáltalán shaderelve. Szóval ez szerintem terragen-be dobált pár modell...
    A többi pedig szerintem 100% hogy ingame, pláne, hogy van map editor, meg moding tool... Ráadásul mivel a Cod4-nek van single-je is, szinte tuti, hogy ott láttam ilyen hajlongásos animot... Szóval az anim is a játékban szereplő animok közül való, ez szinte biztos... A szobor ha más nem, játékba betett, darabos modell, aminek a fizikáját a játék számolja, a'la UE3... Szóval 99%-os pontossággal mondom, hogy ez biza engine-es videó, nem pedig külön, maya-s vagy más progival renderelt anim... Egyedül a legvége gyanús, de amióta láttam, hogy mire képes az UE3 map editora, szerintem az is bőven abban lett készítve...
  • Peetmaya
    hát igen, ez a srác tényleg tud:)

ez a multiphysics meg úristen!:D
  • berlinboy6329
    Legeleje Terragen 2 a táj,a lövöldözés..A szoboromlás,az emeletomlás,mikor leveszi a távcsövet a puskáról,a szobor előtt hajlongások..Ezek..Multiban ilyet nem sehogy lehet csinálni csak ha belenyulkálunk vhogy vmivel....
  • Garou
    Csak arra akartam utalni, hogy Berlinboy szerintem kb ilyesmire gondolt, ilyen "just for fun" mókára, nem akarják ők itt megváltani most a világot szvsz. Nyilván ha azért normális megjelenést akarnak, akkor azzal lesz munka, de inkább az anim miatt, mint a bevilágítás okán.

Más:

Kicsit tud a srác

Lagoa Multiphysics
  • Peetmaya
    Berlinboy, tudod hogy miért van ez? Mert a játékból vették ki, ez egy gameplay video basszus:)

Endiék videoja pedig biztos hatalmas munka volt, és bár a végső képek színvilága tetszik, maga a video nem. Az animáció szerintem baromi rossz, a vágások borzalmasak, és történetileg sincs kitalálva egyátalán. 1.5 perc telik el a video-ból, és cask annyi töténik, hogy balról jobbra, jobbról balra sétálgat a katona.
    Én csak azt mondom neked Berlinboy, ha azt se tudod, hogy hogy kéne nekikezdeni egy ilyen dolognak, hogy te játékból kivett dolgokkal animációt csinálj, akkor neki se kezdj, mert SEMMIT nem fogsz tudni megcsinálni. Óriási meló, egyedül nem is fog menni, és az alapvető elméleti, gyakorlati tudás nélkül meg pláne meg vagy lőve.

Garou a lightrig az nem csak annyit jelent, hogy AO meg egy dir light:) Emlékezz vissza, hogy pl az über cornel box jelenetednél hány lámpát raktál le, kezdted újra az egészet 2x, és mennyi időt töltöttél el apró állítgatásokkal, pedig csak 1 jelenetes állóképről beszélünk. És ráadásul pont te, akinél gyorsabb 3d-st még életemben nem láttam, elképesztő sebességgel tudsz dolgozni:) Na mind1, szal a light rig azért egy komplex dolog tud lenni, főleg, ha animációról van szó.

Magni, kikérem magamnak, nem vagyok gonosz!:D
  • Magnificat
    a legelejére gondolsz, vagy utána a lövöldözős részére?
  • berlinboy6329
    Modnom h nem kell tulbonyolitani..Ez a videó meg vhogy nekem nem tünik 3-6 hónapos tanulásnak..ÉS valahogy hihetetlen módon ugy néz ki a 3d,mint a játék..hogy van ez?És még mozgás is van benne...

Archeo
  • Wearwolfff
    Arról nem beszélve, hogy animációhoz a MEL programnyelv ismerete is szükséges lehet, mert bizonyos dolgokat, csak ezek segítségével lehet megcsinálni.

Garou:

A Gnomonology: "Daylight Fake GI Lighting Rig for Maya". szerintem szerezd be, importáld és nézz szét benne.
  • Wearwolfff
    Igen arról nem is beszélve, hogy modellezni is tudnod kell.

animációnál, hasznos először minden lowpolyban modellezni, hogy le tudd animálni.és lásd, hogy mi hol lesz. Értsd itt, minden egyes lőszer csak egy henger. Miután elkészítetted az alap animációt, akkor jöhetnek a különböző tárgyak és modellek kidolgozása, textúrázás, világítás, fák a jelenetbe, légkör. Ha meg a netről összeszedett szabad licenszű modellekkel dolgozol, akkor neked kell elkészíteni ezek low poly verzióját. Nem kell elhinni, hogy így kell, csak aztán ha telepakolod highpoly cuccal a jelenetet, akkor ne csodálkozz, ha az animod a viewportban 0,001fps-el fog haladni. Szerintem te sem rendelkezel odahaza HAL9000 masinával.

Egyébként az, hogy hogyan kell letenni egy kamerát az benne van Magnificat tutorjában is.