32214
Maya
-
montressor #28475 nem lehet, h valamelyik masik vertex lockolva van? -
Na jó neme gy pont van..LEgalább 50..mi a francot lehet aokkal csinálni?akárhova rendelem őket nem mozdulnak meg... -
Az hogy van h component editorban beállitottam egy vertexet egész 1-es értékre a karakter könyökénél a könyék jointra és meg se mozdul?Végmentem a kar összes jointján és nem mozdult a helyére...Hogy van ez? -
Mivel a HCW VFX for Directors több mint 11 órás, így nem néztem eddig végig (még most sem), de kajálás mellé néztem most, és ottragadtam :D Virtuális eszközök matchingjéről volt szó, illetve MOCAP-ról (és nem csak a drága Vicon rendszer-szerűekről, hanem szimpla kamerákkal felvett videók alapján készítettekről is. Meg bírom, hogy a hibalehetőségeket is elmondják, meg hogy miket hibáztak ők is. Pl az egyik ilyen példánál a csaj mozgását egy fő és két "szemtanú" kamerával vették fel (kamerás mocap teszthez), és mondták, hogy "Figyeljünk arra, hogy minden kamera legyen bekapcsolva. Ezt vegyük komolyan, megesik hogy nincs, mi is leállítottuk egy megbeszélés miatt a két witness kamerát, és a következő, majdnem tökéletes jelenet alatt nem voltak újra elindítva, így buktuk a jelenetet :D" Ez megnevettetett :) Meg másik esetben elszállt az egyik kamera expozíciója, így beégett a kép, elvesztek a markerek a felvételben :D Mindenesetre őrült jó ez a tutor :) Valamikor már végig kellene nézni :D (kb 70%-át láthattam eddig) -
Tud vki segiteni?Kész a rig de sulyozásnál elakadtam mert rohadtul nem tudom mit hogy kell...
Itt ez a kép...
Vki bejelölgetné neke hogy kell? xDDD
Alulról indulva nem tom pl. h a boka meddig menjen?A lábujjak elejéig,h a láb a maradék legyen és szépne tudjam hajlitani mozgásnál?A térdvédő a láb felső v alsó feléhez menjen?A csipőt meddig vigyem fel?A táskák aljáig? És akkor a gerinc részeit hogy osszam be?Az elján nagoyn össze vannak sürüsödve a dolgok....A nyak csak a nyak legyen? a fej meg a maradék felfele??Váll jointja nincs h gyorsabban tudjak egy fokkal dolgozni,a vállt mihez kössem,a mellkashoz?És a kicsi adóvevőt is hova?A táskákat köbe az odlalán?agyon nem értek sulyozáshoz jóól felcuccolt karaktereknél...De a többit tom az már nem nehéz,főleg a gerinccel vannak problémáim mert nem értem h kellene,de a többit se..... -
Amúgy a HCW Visual Effects for directors tartalma:
1. DVD: 3D Primer (100 perc, főként azoknak a rendezőknek szól, akik nem tudnak sokat a 3d-ről, pl modellezés, texúrázás, stb... Mesél mindenről)
2. DVD: Mixing and Matching (89 perc, kompozitálásról, valós és cg elemek keveréséről, camera matching elvekről, módszerekről, hogy dolgoznak, stb... hogy kell jól keyelni, mit mivel célszerű keyelni, pl máshogy kell átlátszó selyem anyagot, hajat, vagy épp egy bögrét keyelni. lencsetorzulások, maszkok)
3. DVD: Mixing and Matching folytatása (85 perc, lásd előbbiek, de fő témája: Matchmoving, Interakciók: a videó hatással van a CG elemekre)
4. DVD: Mixing and matching folytatása, 89 perc, témája: Interakciók 2: A CG elemek hatása a videóra, pl harapó dínó, vagy egy CG karakter, aki meglöki a színésznőt.
5. DVD: Green Screen Intensive (107 perc, greenscreen-ekről szól, kialakítás, háttérelvek, hogy kell elkészíteni festékek és kamera oldaláról, hogy kell vagy lehet őket bevilágítani, mit lehet velük megcsinálni és mit nem, stb...
6. DVD: Green Screen Intensive 2: 113 perc, markerek elhelyezése, alakja, mérete, és hogy legyen jó a greenscreen jelenet matchmakingre alkalmas.
7. DVD: Simulations & Comps: 90 perc a szimulációk beépítéséről a jelenetbe (pl autós borulás, ember felrúgja a dobozokat, stb...), illetve kompozitálás, mire kell figyelni (pl hogy nincs dupla árnyékolódás)
Azért készítették ezt a tutort, mivel sok pénz megy el rossz jelenetek javítására, miközben ha az ember tud egysmást, sok pénzt lehet spórolni. Továbbá hogy helyretegye a rendezőt, hogy mit lehet elérni, és mit nem, mire képes a technika, és mire nem, milyen dolgokra kell figyelni, hogy aztán ne azért üssük a grafikusok fejét, mert bénák, holott csak a jelenet szar.
Összesen az elmondásuk szerint mintegy 1000 példa szerepel a dvd-k során, így a minőség persze nem zseniális, de nagyon jól magyaráz, és a háttértechnológiáról szól, nem pedig arról, hogy milyen szoftverrel hogy lehet megoldani az adott dolgot.
Mindenesetre az egyik kedvenc tutorom, átkozott érdekes, részletes, jól magyaráz, nagyon sok a példa, nem szöszmötöl értelmetlen apróságokkal, hanem tényleg a háttérrel foglalkozik. Lényege, hogy értsd mi hogy működik és miért, nem pedig az, hogy milyen gombokat kell megnyomni, hogy pl Boujou-ban meg tudd oldani az adott feladat 1-2 részét, vagy hogy hogy kell csúszkákat tologatni fél órán át... -
én ezt tudom, de nem tudok megtanulni egyik pillanatról a másikra :S -
tanulni kell, tanulni, tanulni, tanulni :) kinyílik a világ, ha az ember tud angolul, mérhetetlenül megnő az az információmennyiség, amihez hozzájuthat, meg úgy általánosságban könnyebb az élet vele :) sokkal könnyebb... -
aha, értem. köszi a kielégítő választ :)
a tutor érdekelne, viszont az angol tudásom elég csekély, így sztem nem venném sok hasznát :S -
Hollywood Camera Work : Visual Effects for Directors
Ennek a Shooting for Drama-ja is jó .Ebben van benne. operatőri és berendezési szempontból nézi a dolgokat, milyen kameramozgások milyen hatást keltenek, egy vagy több ember esetén, stb... -
azért, mert a jelenet nem lett felkészítve camera trackingre. Ha egy jelenetben szeretnének CG elemet megjelentetni, akkor elhelyeznek olyan elemeket a képen, amikre a kamera matching progi ráállhat, majd ezt utólag eltűntetik, pl erre teszik a CG modellt, hogy eltakarja a matching pontokat. . Külső jeleneteknél pontosan nem vagyok biztos benne, hogy mindig ugyanígy csinálják, mivel a háttér "zaja" (pl fák lombjai) bezavarhatnak, illetve nehéz lehet néha eltűntetni a jeleket (de okos elhelyezéssel megoldható). Ezek a matching-segítő elemek pl állványra feltett színes pontok, stb... Lényeg, hogy erős legyen a kontrasztja a háttér és a pontok között, ugyanis a matching progik erősen kontrasztos esetekben tudja, hogy hol a háttér, hol az előtér, és tudja is tartani magát ehhez.
A jelenetben azért mozog a robotod, mivel nincsennek ilyen pontok, amikre ráállhat a kamera, így kénytelen megpróbálni a látott képen keresni erős kontrasztú területeket. Viszont ezeknek a mozgását sokkal pontatlanabbul lehet követni általában, ugyanis ha az előtér pontja sötétedik, a háttér pedig világosodik mondjuk, akkor csökken a kettő közti kontraszt, és pontatlanabbul lehet meghatározni a kettő közti mozgást.
Amúgy van egy 6-7 részes tutor, ami mindenféle hasonlóval foglalkozik (pl kb 3 órányi videó foglalkozik csak a greenscreen-nel, mi kell hozzá, megvilágítás, markerek, mire kell figyelni hogy jól rá tudjon zárni a program, stb...) Mindenkinek ajánlani tudom. A nevét majd előkotrom. -
köszi :D csak azt nem értem, hogy miért "ugrál" a model, pedig ez aztán tényleg profi kamerával, profi operatőrrel lett felvéve (filmből vágtam ki :D) -
tényleg egész jó, kompozitálással egészen bele lehetne olvasztani -
Én szerintem meg biztos h azért mert az offset neki a mozgás,ami a forgás 0.7-szerese,ami 90nél olyan 65körül van tehét 65öt mozdul el....Az meg kurvasok,mert a tutorban az 50es scallel rendelkező kocka épp hogy bokáig ér neki,ming nekem a fél karaktert beteriti,szal kisebbre kell venni. -
montressor #28461 hat most igy pontosan nem ertem, de akkor szokott ilyeneket csinalni, ha pl az adott dolog valaminek a child-ja, es a papat mozgatva a gyerek 2x annyit mozdul -
Ehh,már sejtem-.- -
találtam egy olyat az object attribútumai közt a smooth previewnél hogy Boundary Rules és ha azt elállítom akkor lekerekedik a széle is a plane-nek, de most akkor ezt minden egyes plane-nél meg kell csiálni? mert a display>polygons>custom polygon displayben benne van ugyanúgy minden kivéve ezt a Boundary Rulest...... -
Hmmm,végülis a tutorban is minthe elmozdulna,de max 2-3 centit..Nekem meg 17et... -
No fene,mindent ugy csináltam eddig,mint a tutor,mégis szar az enyém....
Rigelésnél hogy van az hogy beirom ezt az expression editorba,mint ahogy a tutorban is van..
rp_neck01_pointConstraint1.offsetY = abs(bn_Chest01.rz * 0.7);
És mikor kész,akkor a nyaki IK handle ahogy forgatom a gerincet a nyaktól 90 fokig elmozdul.olyan,mintha fordulás közben a translate felfele megtolná(mikor nincs is beleirva),ahelyett h nyugton maradna..Aztán 90fok után elkezd visszamenni a helyére és 180nál ugyanott lesz ahol lennie kellene mindig....És nem tudok rájönni mit kurtam el:C -
Maya 2011-ben ha csinálok egy sima plane-t vagy pl kiextractolok vmiből egy részt akkor azt miért nem kerekíti le a 3mas gomb megnyomására (pl kockával működik rendesen)? valaki tipp? -
montressor #28455 azert elsore nem is olyan rossz! -
nos hát elkészült :D nem nagy szám, minőség is szar de azért pár napot elszöszöltem vele :D vélemény? :D
youtube -
montressor #28453 a diffuse no shadows passnal miert nem latszik az ablakparkany meg a fal? -
montressor #28452 A reflaction-t elirtam... -
montressor #28451 Ezeket csinaltam a passokban:
AO
Beauty
Diffuse
Diffuse no shadow
Indirrect
MasterBEauty
reflection
Reflaction
shadow
shadowRaw
specular
Specular no shadow
Egyenlore gozom sincs mit kezdjek veluk, de mindjart nezek valamit a compozitalasrol... :) -
ha valaki még nem látta, itt egy youtube video Ryan Kingslien zbrush 4 timelapse, női anatómia shadowbox használatával. Engem nagyon meggyőzött. -
Midas #28449 van a connection editor ott szet lehet szedni oket -
akkor kitöröm a plane-t, csak a kamerát hagyom meg, ezt lerenderelem és majd pl. after effects-ben mögé teszem a videót? -
hát úgy egészen egyszerűen a skyból jövő fg-t sehogy nem lehet megszűntetni, ahhoz mr production shadert kell használni, mint camera background, de az meg picit bonyibb, meg van csomó tutor róla neten. de nem értem miért nem jó az, ha kompozitban rakod a hátteret mögé... -
még 1 utolsó kérdés :D physical sun and sky-al világítottam be a cuccost és azt hogy lehet megcsinálni, hogy a plane-re ne legyen hatással? mert így tökre kivilágosította a plane-t is, de nekem az úgy kéne mint eredetileg :D -
jó tudom bocsi, de egyszerűbb itt megkérdezni, mint órákat keresgélni maya-ba :) (jó ez egy kicsit túlzás volt :D)
amúgy sikerült, köszi :) -
kiválasztod az első file-t, és bejelölöd a use image sequence-t a file node-ban.
ne mondjátok már, hogy ezek ennyire bonyolult dolgok, annyira egyszerű a maya szerkezete, csak egy picit körül kell nézni, én is magamtól tanultam meg ezeket a dolgokat. -
ez eddig oké, ilyet már csináltam is, de a videó helyére hogy teszem be a képeket a plane-re? :D -
Vagy VirtualDub.
két-három kattintás az imagesequence. -
hát nagyjából 100 program tud ilyet. after effect, nuke, fusion, az összes kompozit progi.
premiere is tud, valamint van egy videomach nevű program, azzal is meg lehet csinálni.
én nuke-ban csinálnám, csak mert az összes közül talán ahhoz értek a legjobban. második választásom vagy a videomach vagy a premiere lenne.
de úgy is megcsinálhatod, hogy maya-ban maya software renderrel lerendereled csak az avi-s imageplane-t max minőségen képszekvenciába, lehetőleg valami olyan file formátumba, amit mr megesz, pl jpg vagy tiff. -
hoppácska mit találtam :D
// Warning: (Mayatomr.Nodes) : Camera_1_ImagePlane1: image plane file not found or format not supported, ignored //
akkor az a baja, hogy az avi nem jó neki, igaz? de akkor hogy is lehetne ilyen képszekvenciás bigyót megcsinálni? :D -
wáá tényleg, fail :D
öhmm.. és azt hogy lehet?
-
ez idáig rendben van, de az avi is kell, hogy lehessen próbálkozni az image plane-el
amúgy szerintem az lehet a baj, hogy avi
próbáld meg képszekvenciában, mr azt jobban szereti. lehet az avit egyátalán nem eszi meg, ezért fekete a háttered. -
ha esetleg valamelyikőtöknek akadna néhány szabad perce akkor vehetne rá egy pillantást erre. ebben van benne a kiexportált kamera és a "kellékei" :D -
ha különböző helyekre teszel fényeket, akkor nem változik a helyzet? mert kicsit nekem olyan, mintha a kamerában lenne egy, amit az MR valami beállítás híján nem akar renderelni... vagy nem tudom, nem értek hozzá, illetve vakon nem nagyon lehet megmondani.