32214
Maya
-
több memória marad azt úgyértem, hogy amit a render fel tud használni, mert maga a maya program nem foglal el csomó memóriát feleslegesen, hanem csak a batch foglalja le a renderhez. persze ehhez érdemes command line-ból renderelni, de azzal még én se foglalkoztam, bár nem lehet bonyolult dolog.
rooney, fogalmam sincs, meg kéne nézni az image plane beállításait, hogy mr specifikusan van-e valami ami miatt nem rendereli. -
csináltam egy képet.
nos hát így van. ha maya software-el renderelem, akkor minden jó, de azzal nem tudom használni a mia_material-t
viszont ha mental ray-el renderelem akkor ez van
-
Hmm,kössz az infot....Am attól,h több memórai marad emg az nem azt jelenti,h lassabb,ugye?És ja,animációhoz kell majd....Mert ha kevesebb memória mellet ugyanolyan sebességet ad,be lehet állitani h vigyen annyi RAMot amennyit csak tud de akkor gyorsabban csinálja? -
hogy miért fekete a háttér, azt így nem tudom. kéne látni a jelenetet, hogy hogy van betéve a háttered.
batch render azért jó dolog, mert külön processként indítja el, így elvileg ha bezárod a maya-t, a batch render a háttérben folytatódik. több memória lesz felhasználható. tesztrenderekhez nyilván a viewport a jó, meg still image-ekhez is elég az, de ha animációt csinálsz, úgy sem úszod meg batch render nélkül. -
ja és a mental ray-es dologra nem tudod mi a megoldás? :D -
értem köszi, majd hnap kipróbálom :) -
Nekem a Render View megfagyasztja az ablakokat, vagyis a proci százon pörög szerintem. De batch rendernél simán tudok mellette netezni, filmet nézni, akármit. Csak ezáltal kitolódik a renderidő. -
sebességbeli különbségről nem tudok, nem teszteltem még, elképzelhető, hogy azzal,. hogy nem jeleníti meg, spórol némi erőforrást. Mindenesetre álló képekhez nem szoktam batch rendert tolni, csak akkor, amikor mondjuk valamiről csinálni akarok vagy 8-10 szögből képet, és egy kamerát keyframe-elek, hogy melyik frame-en mit mutasson, aztán egy batchrenderrel kitolom mind a 10 gépet. De ha az ember csak egy képet akar, akkor szerintem nincs ok, hogy ne a normál rendert told (kivéve hogy talán a maya 2011-ben vagy csak batch renderben, vagy pont abban nem ad részletezett információt a render értékeiről, pl felhasznált memória és hasonlók. De ezt Peet említette, csak már nem tudom melyikre mondta). -
Szal akkor semmivel sem gyorsabb,csak arra való,h ne framenként kelljen rendert nyomogatni. -
batch render esetén több képet is renderelhetsz, míg sima render ablakban csak egy képet fog elkészíteni. Tehát ha animációt renderelsz, akkor be kell Render Globals-ban állítani, hogy hány frame-et rendereljen, aztán batch render-rel kiadni a render parancsot. Ennek hatására minden megadott frame lerenderelődik. -
LE tudja vki modani,h mi a különbsé a sima render és a Btach Render közt?Yt-n beirtam emgelstem,de csak annyit láttam h rendernél képet is ad hozzá,addig Batch rendernél csak a sxript editorban látom,h épp rendereli...Gyorsabb vele?megérihasználni?Mert akkor inkább azt használom,mint a "képes rendert"... -
ezt produkciós munkáknál úgy szokták, hogy betesznek egy mirror ball-t a felvétel helyszínére, készítenek róla egy nagyfelbontású fényképet, amiből majd hdri-t generálnak és később ezt használják fel a tükröződések rendereléséhez. a te esetedben nem tudom hogy tudnád jól megcsinálni, hisz erre nincs lehetőséged. annyit tehetsz pl, hogy egy fél cylinderre kifeszíted az animációt, kikapcsolod a visibility-t emg a cast shadow meg ilyen hülyeségeket, hogy csak a reflectionben játszon szerepet, és kb úgy helyezed el a modelled körül, hogy nagyjából azt tükrözze vissza róla, ami a jelenetben van. jobb ötletem nincs sajna.
montressor, nekem semmi gondom a 64bites win7-tel, minden fut rajta. a spore egyik kiegészítése nem ment, de emiatt nem fogok sírni:) ráadásul a render gyorsabb win7 alatt mint xp alatt, és szintén gyorsabb 64biten mint 32-n, a többi előnyét már korábban ecseteltük.
adaptive samples 0-2 legyen, alpha contrast vagy 0.1 vagy 0.05 vagy a kettő között, ez az élességet határozza meg, a filter mitchel, ha nagyon éles képet akarsz, ha picit elmosottabbat, akkor gauss filter. final gatherre én mondjuk ilyesmit javaslok: accuracy 200, point density 0.5, interpolation 20 secondary diffuse bounces 2. nekem ezzel már elég jó eredmények szoktak születni.
ilyen se volt még velem, de már nagyon várom a telet, ez az idei nyár nagyon kikészít, iszonyat meleg van, elviselhetetlen:( -
hát igazából erről lenne szó (nem röhögni, ez az első ilyenem :D) szval ezt kéne megoldani valahogy, hogy a filmben szereplő dolgok tükröződjenek rajta, de gőzöm sincs hogyan kéne megcsinálni.
ja még annyi, hogy ez maya software-el lett renderelve, de mental ray-nél nincs semmi csak feketeség és a terminátor modell :D azért akarom mental ray-el, mert abba van egy jó shader amivel lehet jó fémhatást elérni (mia_material) :) -
montressor #28422 a szep render elott meg azt szeretnem megkerdezni, h most ugye beallitottam ugy ahogy az fg-t, causticsot, , es ez a max sample level 0-nal van. Most ha ezt felrkom 1 v. 2 re, akkor a mar beallitott ertekek lehet h kevesek lesznek ahhoz a felbontashoz? pl az fg pont density es accuracy? -
montressor #28421 aha megemelten a photon szamot es eltuntek -
montressor #28420 az mitol van, h a caustic-ot probaltam beallitani, es amikor nagyjabol megfelelo (az en szememmel nezve) akkor a hatterben a fuggonyon megjelennek pettyek?ilyen -
montressor #28419 hat eloszor a 64est probaltam, de mashol (jatek, driverek, egyeb) nem igazan jott be, maceras volt rajta sok minden. Persze 64biten nem kell jatszani :) Pl nem sok rejtett alkalmazas kereso van ra. Szamszerint 1et talatam. Meg volt ami nem akart menni. Sokkal lomhabb volt, bar ez inkabb a win 7-nek tudhato be. A 32 biten akkor szerencsesnek mondhtom magam, mert nekem nincs maya fagyas gondom. Bar lehet, h csinalok egy masik vinyot dedikaltan a mayanak 64bittel... Meg gondolkodom... -
Igen, ha mondjuk egy tükröződő asztalon van a tárgy, akkor az asztalt is lemodellezed, és teszel rá egy background shadert. A renderen az asztal nem fog látszódni, csak a tükröződések a felületen. -
ez igazából ilyen alapszabály, 3d, akkor 64bites os. még akkor is, ha nincs 4gb ramod a gépben. gyorsabb, stabilabb. amikor még 32bites mayaval szórakáztam, sokat fagyott nagyon, áttértem 64bitre az első adandó alkalommal, és komolyan megváltás volt, sokkal kevesebbet fagy. persze fagy most is, de azért lényeges a különbség.
tükröződéshez olyan shader kell a tárgyakra, ami tükröz, valamint a háttérbe kell tenned olyan tárgyat, ami majd megjelenik a tükröződésen. a background shader az árnyékvetés a környezetre problémát oldja meg, illetve ha Garou erre gondolt, a környezeten látszódó tükröződő 3d-s elemed. Pl asztal lapján tükröződő kocka. -
amúgy megvettem az új telefonomat. LG Optimus GT540, mint írtam, 600 MHz-es proci van benne, dedikált 3d procival (ami az egy szem leszedett játék Raging Thunder 2 játékot elnézve azért nem egy asztali kártya, de jól viszi ezt a játékot. ). Aktiváltam rajta egy napi netet, amivel leszedtem pár programot (Operát, mivel az 90%-kal tömöríti az adatokat egy központi szerveren, filekezelőt, stb...). Gyárilag olvas doc-ot, pdf-et, xvid-et, divx-et, stb... a 3"-os kijelzőn teljesen élvezhető volt a Korgoth of Barbaria (ami 576x432-es felbontású). Alapból 3, 5 vagy 7 asztalod lehet a kijelzőn, ezek között lehet váltogatni, és kitehetsz rá amit akarsz. Nálam 5 asztal van, ebből az egyiket a médialejátszónak dedikáltam (így nem kell menükben szédelegni, ha zenét akarok hallgatni). Nagyon testreszabható, kényelmes, bár ez az első érintőképernyős telefonom, és szokni kell még egy kicsit. Szép képe van nagyon, dacára hogy nem AMOLED (ami vagy 1,5x-es szorzóval látta volna el). A GPS-t még nem sikerült működésre bírni, lehet hogy jobban szabadban kell lennem vele, vagy mindenképp net kell neki (mivel tud A-GPS-t, de nem tudom, hogy sima GPS-ként használható-e). Amúgy szépen vitte a 150 megás PDF-emet, úgy váltogatott a 10 megapixeles képek között, mint a szél, van rajta WiFi (bár hotspot-ot még nem tudok a környékünkön). netezni rajta meglepően kényelmes. Nyomogtam vagy 1-2 órát, mindent megtaláltam rajta elsőre, és sikerült nagyjából kitapasztalni a dolgokat. Szóval kemény kis dög :D Már csak venni kell hozzá egy 8 giga körüli memóriakarit, mivel a hozzá adott (és a régimben is lévő) 2-2 gigás kártyák azért nem olyan hatalmasak. Pár zene, videó, könyv és be is tellt :). Jah, apropó zene: kénytelen leszek átnézni a zenéim id3 tagjeit, mivel itt elég erősen használatba vannak véve. Bár szerencsére van mappánkénti válogatás, amivel egy kupacban tarthatom azokat a zenéket is, amiknél az előadó mondjuk más és más (pl OST-k esetén). -
ezt kifejtenéd bővebben? bocsi de nem vagyok egy maya mester :$ :D -
Background shaderrel Rooney. -
még ehhez a filmes dologhoz annyit, hogy ha beleteszek egy modellt a filmbe, akkor a tükröződéseket hogy oldjam meg? :D mer ez ilyen fémes cucc és tükröződik -
montressor #28412 igen ezt mar en is tapasztaltam. Ezert a jelzo a win 7 ele :( Mocsok modon felzabalja az egesz ramot pl masolasnal, az "ami nincs kihasznalva karba vesz" jelmondat nyoman.... A cacheles egy roppant szutyok mod megoldott dolog. Szerintem win 7 nel mar hasztalan a 3gb kapcsolo, ugy tudom -
a 32 bites operációs rendszerek kb 4 gb memóriát tudnak megcímezni (amiben benne van a rendszer pár sallangja és a vga is), így pl egy 512-es vga esetén a 4 giga ramos gépből gyakran csak 3,25 körüli mennyiséget lát maga a windows. Erre jön még, hogy 32 bites windows esetén egy alkalmazás sem használhat több mint 2 giga memóriát (/3g kapcsolóval 3-at). Szóval pl egy 6 gigás gépen ha 32 bites operációs rendszer van, a felét nem is látná, és a 3g kapcsoló nélkül csak 2 giga memóriához férhetne hozzá bármilyen program. Ezért fontos ezen esetekben (sőt már gyakran 4 giga esetén is) a 64 bites operációs rendszer használata (ami XP x64 esetén néha proglémás régi programoknál, de a win7 64 bites verziója elég kompatibilis régi programokkal is... amúgy az xp és a win7 más felfogásban használja a ramot -
köszönöm a kielégítő választ :D én is már jutottam valamire, majd én is felrakom a videót :P -
32bittel nem pont övélöböl az -
montressor #28408 hogy a turoba van az, h a laptopon xp 32bit 4gb rammal le tudja renderelni a kepet (subdiv approx 6 melyseg),
ugyanezt a jelenetet a szanalmas fosadek windows 7 meg keptelen megcsinalni, csak 5os melysegu approxszal???? 2xx MB-on rinyal, mikozben latom a task managerben az available tobb mint 2GB. Nincs vm tweak-etek ra? Mindeket os 32bites, koszike -
montressor #28407 oke, akkor meg az arnyekot megcsinalom, ahogy mondtad, meg kivesszuk a csillanast, vagy esetleg lejjebb venni lehellet finomra? Aztan megfogadaom a tanacsod es valoban tovabbroppenek, mert valoban mar eleg reg ota buheralom ezt.... Koszi az edigi segitsegeteket is. -
ráadásul folyamatosan... már elég sok műsor előzeteseként... és ismételgetik... brr, hideg kiráz tőle :D -
Ó igen, azok a rímek, jézusom:D Nagyon szörnyű. Biztos valami frissen diplomázott bölcsészkislány szárnypróbálgatásai, legalábbis én így tudom elképzelni:D -
Hát nálunk 3k-ba kerül a kábeltévé, ezért van kb 45 csatornánk, amiből persze elég sok olyan van, amit sosem nézünk. Az MTV (music television) új nálunk, így néhány műsort elcsípek benne (tini mamik és hasonlók :D). Napi kb 1-2 órát van bekapcsolva a tv, akkor a már említett csatornák vannak főleg bekapcsolva. Néha csak háttérnek, vagy amíg várok a gépre (vagy restart, vagy valami műveletre), addig is nézzek valamit. Bár ami a leginkább irritáló, az a műsorelőzetes-séma manapság ezeken a csatornákon, miszerint mindenből valami béna rímet kell faragni. Hogy az tényleg mennyire szokott idegesíteni, az el nem mondható (ráadásul noha jó adókról van szó, hátrány, hogy marha gyakran van reklám rajtuk, óránként 3-4x... ) Nah mindegy, már sokat offolok...
Rooney: hát, igen, foglalkoztam (régen, és talán csak egy napot osszesen :D). Annyi volt, hogy elindítottam a Boujou nevű progit, beimportáltam vele egy általam fényképezőgéppel készített videót (640x480), lenyomtam az automata camera matching gombját, ami hatására ha jól emlékszem olyan 1-2 órát molyolt a gép, hogy lekövesse az általa megfigyelt vagy 100 pontot, hogy hogy mozog, majd a végén kaptam egy lokátor-felhőt, egy videót tartalmazó plane-t és egy kamerát tartalmazó jelenetet. A lokátorfelhőre tettem nagyolva egy plane-t (ha a kamera és a felvétel jobb lett volna, nem egy felhőként jött volna ki az asztal teteje, hanem pontosabb síklapon elhelyezkedő lokátorokként). A plane reprezentálta az asztal lapját. Erre tettem még pár kockát és golyót, bedobtam egy gyors bevilágítást, a plane-re pedig olyan shadert tettem, ami átlátszó, csak felfogja a rajta lévő golyó és hasonló cuccok árnyékát. Lerendereltem a kiszámított kamera képe alapján, és kész. Ez a nagy foglalkozásom vele :D
Az eredmény még innen mindig elérhető -
sztem nem sötét, de ha úgy látod, akkor annyit tudsz csalni, hogy az üveg refraction színét 1-nél magasabbra veszed. ez nem precíz, de ha ez kell a kívánt hatás eléréséhez, hát hajrá:D
az az alulra betett area light csak specular nem volt jó ötlet, én kivenném. Igazából ez így szokott menni mindig, próbálkozik az ember néhány dologgal, van ami jó, és marad, van ami nemjó és kikerül. Ez most szerintem kerüljön ki, mert épp nem jó.
Én azt mondom neked montressor, ez a kép így jó lesz, nagyjából minden egy szinten van, csinálj egy jó minőségű rendert és kicsit tupírozd ki az egészet kompozitban, és lépj tovább a következő képre. Innentől szerintem több energiát kéne belefektetned, mint amennyit tanulnál az egészen. Egy következő projecten többet fogsz tanulni, mintha ezt csiszolgatod az idő végezetéig. -
montressor #28402 ekkora lesz a teljes. Az uveg belsejeben meg sotetnek talalom, Ti? -
montressor #28401 Ilyen ha mindent bekapcsolok, de meg kitalaltam ra valamit, meg egy masik nezetet is, majd tesztelgetem.
Az arnyekot meg elfelejtettem beallitani, ahogy mondtad Peet, majd a kovetkezo renderen... :(
Milyen? -
Mag, korábban olvastam, hogy te foglalkoztál 3d-s modellek filmbe helyezésével :D ha jól emlékszem egy boujou nevezetű szoftvert használtál... úgy röviden össze tudnád foglalni, hogy hogyan is működik ez az egész :D
(tudom, már biztos eleged van belőlem :D) -
Nálunk a kábelszolgáltató havi 5-6ezerért simán megszüntette az öszes discoveryt, szal van 70 fosszar csatorna...
Ezért is, meg amúgy is nekem a formaegy és focivb az egyetlen amit tévézek, mert amúgy abban nincs reklám, ha lenne, kkor biztosan megvágott verziót szereznék be... -
részvétem Wwolf, nagyon sajnálom:(
én nem tv-zek, csak nagyon ritkán, amikor épp lemegyek enni és épp megy, de ez is ritka, mert általában felhozom a kajámat és valami tutort vagy sorozatot nézek gépen inkább. Amúgy a Mag által felsorolt csatornák mennek, ha nézem őket, azok tényleg jók, csak borzalmasan sok a reklám. -
Ha nem mondtam volna, akkor részvétem. Persze taplóság is van bőven mindenhol, de sajnos ezt általánosan veszem észre mindenhol ahol járok. -
Azoknak meg lehet mondani, hogy badarság. Vagy ha találnak ilyet, akkor örüljenek neki. Én pl amikor az Artistpub-os Steampunk contestet csináltam, beszéltem a 2d-t megnyerő sráccal. Veszett jó képet rittyentett, és mondta, hogy neki otthon egy ezer éves A6-os tabletje van, de annak is csak a felét ha használja. Apró mozdulatokkal fest, és nagyításban. Mindannyian máshogy dolgozunk. Persze otthon senki sem fog avatart gyártani, realitás is van a világon, meg nem is néztem a srác gépét, de régebben is csináltak már odaverős grafikát, pedig akkor még olyan gépek és szoftverek sem voltak, mint ma megadatik egy halandónak.
Abban viszont egyetértek, hogy utána kellett volna néznie legalább alapszinten a TV2-nek, hogy kicsit csekkolják. Ha meg tudták, akkor az megint csak az ő saruk, nem jobbak-rosszabbak, mint akik kitalálták.
Btw azt bírom, amikor mondogatják, hogy már TV-t se nézek, mert bárgyú ilyen meg olyan TV... Egyrészt ezeken is vannak tisztes filmek vagy sorozatok néha, másrészt vannak más csatornák is. Nálam pl az idő 95%-ban Discovery, Discovery Science, Discovery World, National Geographics, TV paprika vagy Travel and Living megy. Néha amikor anyukám itt tévézik, akkor néz mást. Persze nem mindenkinek adatik meg ennyi csatorna (sokáig nekünk sem volt ennyi), de mindenki maga döntheti el, hogy mit tart érdemesnek megnézni, és mit nem. Ne legyen már lenézve azért a TV néző sem, csak mert TV-t néz, legyen az Nóta Tv, Hír TV vagy TV2...