58407
Játékmagyarítások fóruma

Magyarítás és magyarosítás különbsége
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarosítás)

Ebben a topikban NEM az M.I./Gépi segítéses fordításokkal foglalkozunk.
Ne reklámozd, ne szúrd be hírként, ne emlegesd, ne is kelts feszültséget ezzel a témával!
Köszönjük.

Magyaritasok.hu | HunosítókTeam | Lostprophet | PS Hack Fórum | Unreal Engine 4 Tutorial (Kena) by .:i2k:.
  • IMYke2.0.0.0
    Magyarítások 5 éves terve - a Game Translators I. ötéves terve

Vajon, honnan is ismerős ez nekem...

-----------------------------------------
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Első számú honlap
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Második számú honlap
  • uv
    Ez a legszebb!!!

"Szóval az előbbi levélben nem akartam közölni veled anonymus hogy tudjuk ki vagy de mostmár túl mérges vagyok ahoz hogy ilyesmit elhalgassak a nép előtt.
    Hát irom igy hogy te is lázsd kedves: 82.77.128.200 -vagyis kedves RoliSoft ez nem volt szép tölled hogy a saját csapatod ellen fellázadtál és saját magadat is belefoglalva ilyeneket irni csak azért mert irigy vagy arra hogy kimaradtál a WORMS3D fordításábol....
    Mucsok köcsög vagy KÉRJÉL MINDENKITŐL BOCSÁNATOT külömben minden portálon a híres neved fog szerepelni a tetteidel.És mindenki fog ismerni hogy mekkora seggfej vagy."

abuffalo a GT fórumában...
  • IMYke2.0.0.0
    Hát ja, csak rontják mások hitelét...

• uv
    hadd gyakoroljanak!
  • mike369
    magyarítás-tervgazdálkodásról tudtok-e?
  • IMYke2.0.0.0
    A következő játékok magyarítását már el is felejthetik:
    NBA Live 2005
    Call of Duty: United Offensive - fordította: IBS
    Richard Burns Rally - fordította: .:i2k:., erre a verzióra: 1.02

• uv
    "A csapatunk felvett egy néhány játékot mármint a kezünkbe jutottak és egyuttal mindegyiknek neki is fogtunk.Ide leirom a játék listát amiken természetesen dolgozunk.Nemsokára elkészitem a GALERIÁT és akkor mindegyikről láthatokk képeket.
    NBA Live 2005
    NBA Live 2004
    NBA Live 2004
    WORMS: FORTS Under Siege
    Call of Suty:United Offensive
    Nascar SimRace
    Richard Burns Rally
    TCM2005
    Mercedes Benz Truck Racing
    Worms: Party
    stb....
    Hát nagyjából ezeken dolgozunk és Március végére már néhány kész is lessz. "

Gémtranszplantáció hír.
    Vazzz, ezek magyarítás gyárat alapítottak...
  • uv
    narkotikgyalogos...
  • ibrik
    Biztos marihónalját szed...
  • uv
    Mari! Ne!
  • IMYke2.0.0.0
    Ha Marine maradna szerinted, hogy hangzana ez a mondat:

"Kelly őrm.: Marine! Megszegte a közvetlen parancsomat. Húzza vissza a seggét ahhoz a konzolhoz és küldje el azt a adást!!"

Ne röhögtess!

• ibrik
    Ha úgy maradna, akkor minek fordítani???
    Akkor már maradhatna az egész angol...
  • andriska
    Szerintem a fordításban maradhatna simán : Marine
  • ibrik
    Pedig, ha egyáltalán ráveszem magam, hogy nekiállok, BIZTOS, hogy "tengerészgyalogos"-nak fogom fordítani...

És most egy kis részben OFF, részben e topikba illő hír:

Akit érdekel:
    zDC++ 0.668-hoz az általam készített nem-hivatalos magyarítás immár az oldalamról letölthető:

http://ibrik.atw.hu
  • hykao
    Ehh, félreértettél kicsit...
    A monológodban semmi újat nem árultál el számomra...én sem vagyok teljesen hülye a katonai témákhoz.
    Én csupán arról beszélek, hogy szerintem MAGYARUL hülyén hangzik így a mondat! (legalábbis az én fülemnek kissé erőltetett így!!!)
    Egyszerűen túl hosszú a szó magyarul, és ezért túl furin hangzik egy harsány megszólításban!!!
    Más típusú mondatokban elférhet ez a hosszú szó nyugodtan, de így ebben a formában hülyén hangzik magyarul szerintem, ha érted, hogy mire gondolok.
    Szal erre írtam én, hogy véleményem szerint itt most a sima "katona" megszólítás magyarosabb lenne!!! Érted?
  • ibrik
    Jaja...
    Azért, csak mert egy magyar nyelve nem áll rá annyira, még nem kéne színvonaltalanul fordítani - teljesen más, mint amit az eredeti jelent...
  • IMYke2.0.0.0
    Nekem pl. eszembe se jutott, hogy az Alien vs Predator 2-ben a Marine-t szimplán Tengerész-nek fordítsam (ahogy tette Fodor Gábor az első verzióban)... a Marine = Tengerészgyalogos.
    Sőt, ki is kérnék maguknak, ha simán "tengerész"-nek hívnánk őket - ők egy elit kiképzésben részesített speciális (szárazon és vízen egyaránt bevethető) osztag. Közük sincs a hajózáshoz :)
    Az más kérdés, hogy azt is tanul(hat)ják.

• uv
    Jó reggeltet!!!
  • ibrik
    Na még azon szoktam kiakadni, amikor valaki a "captain"-t "kapitány"-nak fordítja...
    Egy "százados"-t hogy lehet összetéveszteni egy "kapitány"-nyal??? (aki egy hajó kapitánya és akkora beosztás, mint mondjuk a magyar hadseregben egy ezredes vagy egy tábornok...)
  • ibrik
    Hát tudod ilyen katonai témákról (az orvlövészes játékok kapcsán), már elég sokat eszmecseréltünk privátban imykével is.
    Mivel a katonai nyelvezetben egy kicsit jártasabb vagyok egyeseknél, vannak bizonyos tapasztalataim a témában.
    Pl. a sima szárazföldi "katona" (soldier) és a "tengerész(gyalogos)" (marine) nem ugyanaz. Nem szabad a kettőt összetéveszteni. Két teljesen külön fegyvernem harcosairól van szó, akik teljesen más képzettséggel rendelkeznek.
    De vannak ilyen "árnyalati" különbségek más - nem katonai - témákban is.

Visszatérva a katonai témára - és a tegeződés/magázódás...
    "Katonáéknál" a feljebbvaló és a beosztott között magázódás szokott lenni (majd mindjárt megmagyarázom a "szokott lenni"-t).
    A bakák egymás közt tegeződnek.
    Ebben a konkrét esetben egy őrmester és egy tengerészgyalogos beszélnek.
    Na itt nem mindig egyértelmű a tegeződés/magázódás, mert igaz, hogy nem azonos a rangjuk, de nem mindegy, hogy milyen őrmesterről van szó, mert van a bakák közti őrmester, akire mondjuk csak egy raj vagy szakasz/osztag van rábízva, ahol mindenki tegeződik egymással, barátok és szinte mindenki ugyanazt csinálja a harcban. Ez attól is függ, mekkora a "renoméja" annak az őrmesternek.
    Mert ritka esetben előfordul, hogy egy másik őrmesternek olyan beosztást adnak, ami néha magasabb, mint akár egy csapattiszté (hangárparancsnok, századparancsnok vayg akár az államok hadseregének hadtápfőnöke is egy sokstráfos őrmester...)

És ezzel még egyáltalán nem merítettük ki a témát...
  • hykao
    Tengerészgyalogos helyett lehetne ezúttal simán: Katona sztem. Mert elég hülyén hangzik ebben a blokkban a Tengerészgyalogos, mint megszólítás.
  • IMYke2.0.0.0
    ???

• Major
    Hát igen..."A fordítás ékezetes, és elég randa, mivel a program nagyon furán kezeli az ékezetekes karaktereket. Szerintem azért megéri. "
  • mike369
    2., de "magázva" is lehet káromkodni ;)))
  • ibrik
    Mondjuk bele lehet nézni a MOD-ba a játék nélkül is...
    Az a biztos, hogy nem ígérek semmit...

Bár a ti magyarításotok stílusára már nem nagyon emlékszem, de mondjuk az ilyen mondatok milyen stílusban legyenek???

Eredeti szöveg:
    "Sgt. Kelly: Marine! You have just violated a direct order. Get your ass back to that console and send that transmission!!"

Fordítás 1:
    "Kelly őrm.: Tengerészgyalogos! Megszegted a közvetlen parancsomat. Húzd vissza a beled ahhoz a konzolhoz és küldd el azt a adást!!"

Fordítás 2:
    "Kelly őrm.: Tengerészgyalogos! Megszegte a parancsomat. Menjen vissza ahhoz a konzolhoz és küldje el azt az adást!!"
  • IMYke2.0.0.0
    A Pharao magyarítás sem 100%-os... tudom, mert Kedvesem játszott vele.
    Az is hasonszőrű: ékezethibák és rengeteg szöveg.

• Duddits
    De nem fogja tudni hamar befejezni, mert még senki nem jelentette, hogy elkészült, vagy készíti.
  • mike369
    ...esetleg szólhatunk abuffalo-nak, hogy csinálják meg gyorsan... meg egy szinkront is, hamáregyszer...
  • Duddits
    Talán... De nem hiszem.

Majd szólunk a GT-nek. Mi is az oldaluk?
  • andriska
    Nagyon jó lenne!
  • ibrik
    Hát egyelőre mostanában rövid játékszenvedélyemet élem ki (pár játék feltorlódott a gépemen, amikkel még nem játszottam), meg a zDC++ .668-as verziójának nyelvi fájlját csiszolgatom.
    Bár ez utóbbinak egy része könnyebb volt, mert egy előző verziójához is én csináltam magyarítást.
    De talán páran tudják erről a progiról, hogy ez a DC++ olasz nyelvű "meghekkelt" verziója és van benne sok olyan plusz funkció, ami csak olaszul van feliratozva (még angol nyelvi fájl sincs hozzá, amiből ki lehetett volna indulni).
    Úgyhogy kénytelen vagyok (voltam) egy-két internetes olasz-magyar szótár segítségével, meg a forráskódból kiindulva fordítani.
    Hál' istennek, már nem sok van hátra belőle, hogy 100%-os legyen.

Aztán ha nem lesz jobb játék, talán feltelepítem megint a Doom 3-at és megnézem, mit tud az a MOD...
  • Major
    ...mondjuk a Pharao-t is megcsinálta valaki, talán akad erre is egy lelkes fordító :)
  • mike369
    én voltam. nem hagytam a fenébe, csak kicsit félretettem a két vampire és a pes4 miatt.
    később mindenképp meg akarom csinálni, de ha te szeretnéd, nem állok az utadba...
  • IMYke2.0.0.0
    mike369 a Te embered.
    Ő írta annó, hogy megcsinálja.

• IMYke2.0.0.0
    Mivel nem kis darab, szerintem sokan nem mernek belevágni... én se.
    A Játék ráadásul NEM KEZELI az ékezeteket!
    Azonban, a fordíthatósága több, mint egyszerű: a Játék gyökerében, egy szöveges fájlban van minden anyag, a mérete az, ami rémisztő: 722 kb. (Igaz, vannak benne érdektelen sorok is)

• Major
    Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy a Children of the Nile nevű játékhoz, készül-e a közeljövőben magyarítás?
  • ibrik
    Bocs, az utolsó mondatom hiányos lett...
    Tehát:
    Ha valaki nem tudná, miről van szó, ez a MOD azt csinálja, hogy feliratozza a játékban elhangzó dialógusokat, az ellenség hangjait valamint tartalmazza a játék közben a PDA-ra letöltött audio és video fájlok feliratozását is.
  • ibrik
    Most egy elfelejtett témát szeretnék újra felhozni.
    Biztos sokan emlékeztek, hogy pár hónapja a Doom 3-hoz megjelent egy "ClosedCaption MOD".
    Már nem emlékszem, hogy ki volt, de valaki bejelentette, hogy nekiállna a lefordításának, ugyanis ezzel együtt TÉNYLEG teljes lenne a játék magyarítása - kivéve a szinkront.

Most akkor mi van? Nekikezdett már?
    Ha nekikezdett, hol jár vele?
    Vagy hagyta a fenébe az egészet???

Ha valaki nem tudná, miről van szó, ez a MOD azt csinálja, hogy feliratozza a játékban elhangzó dialógusokat, az ellenség hangjait valamint tartalmazza a játék közben a PDA-ra letöltött audio és video fájlokat.
  • Duddits
  • uv
    csak nehogy osztódással szaporodjanak!!!