11630
  • Although
    Igen ez egy jó lehetőség lenne, de irgalmatlan nagy munka más szereplőkre is történetet írni.
  • Although
    Ahogy én látom az FNV-t a szerepjáték készítők egyik ikonja csinálta. A Beth már rég nem az, legalábbis ebben az értelemben.
    Ehhez képest most előálltak valamivel ami mérhető egyáltalán az FNV-hez. Mindezt úgy, hogy hosszú évek óta konkrétan a Tribunal óta folyamatosan távolodtak ettől a világtól. És jól megoldották? Mi az, hogy sorolni tudnám a már megkedvelt karaktereket. Nem az van, hogy egyet-kettőt se tudok mondani szinte, mint ahova a skyrim süllyedt! A railroad frakciót látom eddig és ez fasza. Rendben van. FNV-be mindez persze talán komplexebben meg volt valósítva de éppen ezért kevesebb rajongója is van. Nem várható el a Bethtől, hogy egy már 20 milliós tömegjátékot készítő cég hirtelen egy kb 2 milliós rajongó táborral rendelkező FNV+-t készítsen.
  • morcosqtya
    Ja, akkor jogos. Ezt nem tudtam.
    De akkor meg kellene még 12 mellékszereplő amiből még lehetne egyet kiemelni magadnak és azzal mennél...
  • Although
    Azért mert egy regényre épül aminek valós írója van, és fix hőse. A mass effect meg a Bio saját regénye Neked nem tetszik nekem meg jó. Elhiszem, hogy te macát szeretnél berakni Geralt helyére de.. :)
    Az meg külön zseniális milyen szinten visszaköszön az eredeti regény is.
    Utoljára szerkesztette: Although, 2015.12.11. 15:56:13
  • morcosqtya
    Biztos nagyon jó a W3, és hát gyönyörű a világa, meg a grafika de nekem nem kell olyan játék ahol helyettem kitalálnak egy badass hőst (nem, arc, stílus, alkat, karakter, minden) és azt kell eljátszanom. Kitalálják, megrajzolják és fogadjam el. És ha nem tetszik???
    2015-ben miért nem lehet úgy megoldani mint a Mass Effect-et? Sephard a neve de azon belül lehetsz nő, férfi, csúnya, szép, szőke, vörös minden....
    Vagy Skyrimban lehetsz cica, gyík, északi barbár, ork stb...
  • Although
    Egyetértek nem is értem a lenti írásokat. Mintha nem is azzal a játékkal játszanának amivel én. Vannak VÁLASZTHATÓ frakciók, vannak élő npc-k van sztori vannak jó questek. Jó nem W3 szint de ez egyszerűen abból adódik a W3-nak jobb írói vannak.
    Nagyon meglepett vagyok, hogy egyáltalán ezt a szintet megkaptam és nem egy skyrim szerű menj és üsd őket típusú játék. Vannak nagyon egyszerű fejtörők is.
    Sőt kilátásba helyeztek történet alapú dlc-ket is.
    Ha valamihez érdemes hasonlítani, nem az F3-hoz mert szinte minden téren jobb mint az F3 ha valamibe nem amit kapásból látok az a drug rendszer meg a sugárzás hatása, az a FNV na ahhoz lehet hasonlítani. De ez hosszú lenne nem megyek bele. A Beth bele adott apait anyait, hogy megfeleljen azoknak akik az FNV-hez hasonló játékot akartak, vagy azoknak akik F3-hoz hasonló játékot akartak.

Utoljára szerkesztette: Although, 2015.12.11. 15:54:11
  • Bandicoot
    Az meg hogy a perkek nem befolyásolnak....
    Ha nem fejlesztem a zártörést nemtörök..Ha a comuptert nem hekkelek. Ha a fegyver/páncél/robbanószer/robotika/tudomány/nukleár valamelyikét akkor azokban gyenge leszek. Lehet rámenni csak a fegyveres skillekre de akkor a fejlesztgetés bukta. Ha a karizmát tolom fel akkor kidumálhatok jópár helyzetet,míg másban gyenge leszek. És így tovább és így tovább. Persze az egészet le lehetett volna szabályozni egy lvl cappel, és akkor nagyon kéne agyalni azon mire is tegye az ember a perkpontot. Csak akkor meg abból van puffogás (ahogy lenni szokott) hogy miért van level cap.
    Ezektől a dolgoktól a Witcher fényévekre süllyedt a Witcher első részéhez képest ahol a karakterfejlődésnek még hatalmas szerepe volt,míg az új részben nagyjából az a lényeg hogy hanyas szintű vagy,mert mondjuk lvl 10-en egy lvl 13-as ellenfelet szinte nem tudsz sebezni ő meg levág két vágással..Míg ha eléred a lvl 13-at az ugyan ennek az ellenfélnek esélye nincs...:)

Abszolút nem kevesebb ebben a játékban az rpg elem mint a Fallout 3-ban van a NV-ban. Ami hiányzik és kimaradt az a NV féle perkekhez kötött beszélgetési opciók és lehetőség, ezt leszűkítették itt a karizmára. Ennyi.

És bizony igen a W3 is akármennyire sandbox, jelentősen be vagy korlátozva a szintezéssel, esélyed sincs arra hogy a játékot elkezdve mondjuk lvl 5-ön beutazz minden helyet mert bármerre mész ahol még nem kéne járnod jóval magasabb szintű ellenfelek lesznek, totálisan a történet köré van építve a játék amiből kikacsintgathatsz a mellékküldetésekkel, és ha ezek adott területen elfogynak nem mehetsz szintén bármerre mert úgyis olyan feladatokat és küldetéseket fogsz kapni amik a te szintednél jóval magasabbak.
    Utoljára szerkesztette: Bandicoot, 2015.12.11. 15:52:44
  • Voltan
    Az Arena-t én 386 DX-en játszottam, teljesen jó volt úgy is.
    Nagyon szerettem, igaz a sztorit nem is követtem benne, csak kalandozgattam, mentem ide-oda.
  • Bandicoot
    Ha innen nézzük a witcher 3 meg nem is rpg csak egy hajszálf*sznyi karakterfejlődéssel megspékel sandbox h&s..
    Ha ebben nulla a karakterfejlődés akkor W3-
    ban mennyi??? -10??
  • PTW
    Az osszehasonlitas ertelmetlensegevel pusztan azert ertek egyet, mert a fallout mar oltan szinten tavolodott el az rpg tol, hogy mar nem egy kategoriaban emlitendo (szamomra legalabbis semmikepp sem)

Karakterfejlodes/fejlesztes pedig egesz konkretan nulla van a jatekban.

Teljesen mindegy milyen perkeket valasztok lebyegeben semmit nem befokyasol, csak erosebb leszek picit adott fegyverrel, de tokmindegu, hisz mindegyiket tudom hasznalni es a specialokat is kedvemre maxolhatom ki.
  • Bandicoot
    Egyébként, de tudsz csinálni gonosz karaktert a Falloutban.
    Főként ha az Institu-hoz csatlakozol avagy a BoS-hoz.
    És jòval nagyobb szabadságot kapsz mindenben.

A w3 és az f4 összehasonlítgatása a világ legnagyobb marhasága, mindkét játéknak van erős és gyenge oldala. A W3 erős oldala a történet, a karakterek mélysége a fő és mellékküldetések változatossága. Cserébe viszont a sandbox világ erősen korlátozott, ahol nem kéne még lenned ott erősebb ellenfelek fogadnak akik pillanatok alatt ledarálnak. A karakterfejlődés borzalmasan minimálus. A harcrendster pedig jòindulattal mutat túl egy h&s játékon. A Fallout 4-ben pedig mész amerre látsz, még 50-100 òra után sem vagy arra kényszerítve hogy vidd a sztorit mert nem tudsz szintet ugrani és nincs esélyed a mindenfelé lerakott erősebb ellenfelek ellen. Jòval nagyobb a szabadság, és ez a karakterfejlesztésben is megmutatkozik. Miközben a W3-ban inkább már csak egy adalék hogy rpg lehessen, addig itt még mindig rengeteg lehetőséged van hogy olyan karakterrel legyél amilyennel akarsz. A harcrendszer pedig rengeteg dolgot számol! Jòval összetettebb a Witchernél. Viszont itt meg sekélyesebb a sztori kevésbé mélyek a karakterek és a küldetések sem olyan változatosak. Igazábòl amikor kiderült hogy a W3 sandbox lesz mindenki félt tőle hogy nem fogja hozni azt a változatosságot és mélységet mint az elődök. De hozza, okosan megoldották azzal hogy bekorlátoznak az erősebb ellenfelekkel. Az más kérdés hogy ez orvosolhatò azzal hogy szintezel, mondjuk egy rémlerakatnál ledarálsz mindenkit majd pihenés, újraspawnolnak megint dara.... Csak ez már nem játék és nem varázs, hanem trükk hogy a "korlátozást" megkerüljük. Ilyennel az F4-ben nem kell szòrakozni.
    Én mindkettőt imádom.
  • Bandicoot
    A Witcher 3 is sandbox DE! A Fallout 4-el semmiképp sem hasonlítanám össze lévén a sandboxos szabadság a witcherben jòval korlátozottabb. Valòban nem kell Ciri után menned. De mindent nem tudsz felfedezni, mindenhova nem jutsz el, csak ha a sztorival haladsz vagy szintet ugrasz. A karakterfejlődés is erősen limitált. Tulajdonképpen egy idő után akarva akaratlan is a sztorit kell csinálnod, vagy nem fejlődsz és nem tudsz bemenni azon területekre ahol magasabb szintű ellenfelek vannak. Ezzel szemben a Falloutok és a többi Bethesda játék hatalmas szabadságot ad, tényleg azt csinálsz amit akarsz oda mész ahova akarsz, és a karaktert is számtalan irányba fejlesztheted.
  • PiszkosFred
    Altalanossagban beszeltem. Pesrze, a W1 es a W3 kozotti fejlodest es az ebbol fakado kulonbseget estig nem tudnam felsorolni, annyit tokeletesitettek a sracok jatekukon. De, tovabbra is klisekre epul, mar latott es jol bevalt dolgokra/megoldasokra, ugyanugy, mint a Fallout vagy a megjeleno jatekok 99%-a. Hirtelen nem tudnek mondani egyetlen egy ujitast sem a ket jatekban, amire azt mondanam, hogy igen, ezt meg nem lattam egyik sorozatban sem, ez marha jo, innovativ es vegre valami. (Meg csak az eroteljes erotikus abrazolast, amely szamunkra, akik Jancso filmjein nottek fel es/vagy ismerik a klasszikus europai filmek vilagat - termeszetes dolgok, csak amcsiban veri ki a biztositekot sem szamolnam ide). Ez az egyik resze a gondolatmenetnek.

A masik resze, amelyen "elmelkedtem" a magam csendessegeben igy 100+ oranyi jatek utan, hogy miert vegeznek felkesz munkat a fejlesztok, es miert kell mindig a moddereknek befejezniuk az amugy igencsak kivalo, tartalmas es mozgalmas jatekot. Ami persze ellentmondas, mert akkor vagy felkesz, vagy kesz, de ha felkesz, akkor hogy lehet tartalmas, ha meg kesz van, akkor mit pofazok? :D

En sosem voltam nagy SIMS jatekos (csaladban jatszanak vele, en szerintem az elso resszel jatszhattam 2-3 orat anno, aztan ennyi), nem is igazan gondoltam, hogy van/lenne ertelme ilyennek egy ujkori Fallout jatekban. Marmint, nana, hogy van ertelme, de mindaddig erre nem jottem ra, amig el nem keszult a FO3/FNV-hez az a mod, amely ezt a telepepitest es menedzselest lehetove tette (amely nagyon, de nagyon hasonlo elven mukodik, mint a mostani FO4 Settlement menedzseles resze). Persze, tudom, hogy a jatekosok egy resze sosem hallott errol a Fo3/FNV modrol, es nekik ez ujdonsagkent hat (foleg konzolon), de....

...itt van a Fallout Shelter, amellyel a Bethesda (mind kiado, mind a fejleszto), akkorat robbantott a mobil piacon, hogy a fal adta a masikat. Na most ezek utan van egy FO4-unk, amelyben van is, meg nem is ilyen bazis menedzseles jatek/ficsor. Mert "vanni" van, hiszen orakat tokolunk az epitkezessel, nyomjuk is a screeneket begyujtve az elismero lajkokat, kommenteket, de amikor felepitetted az almaid bazisat, akkor.... ennyi. Amig a Shelterben megvolt a kapcsolati halo, a lakok kozotti interakcio, a vegzett feladatok hatasa a tobbire, az esetleges menedzseles, stb., addig itt mindez csak nyomokban van jelen. Es ez az a pont, amit nem ertek. Hogy miert csak felig van kesz ez a resz.

Vagy ott van a mar emlitett dekoracios eszkozok, amelyek evek ota hianyoznak, evek ota elsokent keszulnek el (a nude modok utan) a nexusra, es evek ota nem erti senki sem, hogy ha millios nagysagrendben toltik le az adott modot, akkor miert nem rakjak bele a fejlesztok alapbol. Vagy ha belerakjak - lasd tartok a mostani dekor cuccok kozott -, akkor miert csak kettot a husz-harmind fele megoldasbol? Megint csak mutatoba, urambocsa felkesz allapotban.

Vagy ott van az epitkezes. Az egesz jatek ugy epul fel, hogy a vilag barmelyik pontjan lehet benne epitkezni. (ha csalni akarsz, konzolbol leraksz valahova egy workshopot, es mar huzhatod is fel a varosodat ott, ahol akarod). De az epitkezes megint korulmenyesre sikerult, mert alapveto aprosagok hianyoznak belole, vagy ha benne is vannak, nagyon maceras es pepecseles, mire ugy alakitod, hogy jo legyen (gondolok itt most az illesztesi jatszadozasra, padlot atnyulo fure, az elbonthatatlan dolgokra, stb). Mindezek persze a GECK megjelenese utan 2 perccel mar nem jelentenek majd problemat, sot, mar most is van egy rakas jo mod erre, pedig hol van meg a szerkeszto megjelenese...

Na most, es ez a legnagyobb bajom, hogy azt nem ertem, hogy ezekre hogy nem jon ra a fejleszto, hogy nem hianyzik neki, vagy erzi szuksegesseget? Oke, mas szemeben a szalkat, magadeban a gerendat sem... de akkor - ahogy irta is valaki -, fogadjanak fel teszteloket, vagy ott van a QA reszleg, vagy barki, aki nem azzal toltotte az elmult 4 evet, hogy a jatekot fejlessze.

Ugyanez a helyzet a tobbi jateknal is. A megjelenes utani 2 hetben tele vannak a forumok jobbnal jobb otletekkel, olyanokkal, amelyekre te is, en is, mas is azonnal gondol, ha elkezd jatszani a jatekkal. De akkor a fejlesztok miert nem gondolnak erre a fejlesztes soran? Meg csak nem is fejlesztest ujraindito dolgokrol beszelunk, hanem "aprosagokrol", bar laikuskent csak tippelek, hogy mi aprosag es mi nem :)

"Ha nem lennének modolhatóak a játékaik, réges-rég lehúzhatták volna a rolót."
    Pont ezt irtam en is a minap - talan a gurunal - a Bethesda Montreali studiojaval kapcsolatban. Es pont azert, amit most fent is leirtam. Mindegyik Bethesda jatek kivalo, tobb szaz oranyi szorakozast (es rengeteg ujrajatszast) nyujto jatek, de aprosagokkal meg jobba lehetett volna tenni mindegyiket, mar a fejlesztes soran is. Amely aprosagokat aztan nem a fejlesztok, hanem a modderek ejtenek meg :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2015.12.11. 09:49:49
  • lwb
    "Es ne jojjon senki sem a witcherrel, azt is nagyon szeretem, de az is ismert es mar a sorozatban is latott klisekre epit, minimalis ujdonsaggal, ha van benne egyaltalan."

A W3 és a W2 között azért óriási ugrás van ám. A W2 egy lineáris, hub-alapú, kicsit bioware-szerű rpg volt, ahol az új helyszínek úgy nyíltak meg, ahogy haladtál előre a történettel, míg a W3 egy sandbox. Hogy melyik a jobb, az vitatható, de ez újítás mindenképp.
  • lwb
    Bocs, hogy veled vitatkozom, nem szándékos. :) De annyit azért hozzátennék, hogy a TES Arena egy rakás sz.r volt. Aki annak idején játszott vele, az tudja miért. Csilivili volt, egy erős 486-os kellett hozzá, ellenben olyan monoton volt, hogy az ember a nyomorult varázsló bot első darabja után már úgy érezte, hogy másodállása van. Az egyes területek Tamrielen meg lényegében csak a színekben változtak egymástól. Mondjuk szépnek szép volt. A Daggerfall egy rouge-like játék volt, sokan szeretik az ilyet én nem. A Morrowind nagyon bejött, remek atmoszférája volt. Az Olbivion egy vicc volt, a Skyrim meg egy határozott lépés a jó irányba. Szerintem.
  • lwb
    Részben van csak igazad. Azaz csak annyiban, hogy a korábbi Witcherek lineáris játékok voltak és hogy mindegyik Witcherben lényegében Geraltot játszod, ami korlátokat jelent mindenképp.

Abban viszont nincs igazad, hogy a Witcher 3 ne sandbox lenne. Ott is magasan lesz.rhatod a főtörténetet és felfedezheted az egész tájat (ami a tutorial rész után azonnal megnyílik - akárcsak a FO4), soha nem kell Ciri után menned, ha nem akarsz. Craftolhatsz (minecraft az nincs benne, de az talán nem is baj), mellékküldetéseket csinálhatsz, witcher megbízásokat teljesíthetsz, kincseket vadászhatsz, kártyázhatsz vagy lóversenyezhetsz vagy csak felfedezheted az egész térképet, ha akarod. Nincs olyan rész, ami csak a főtörténet bizonyos pontja után nyílna meg, a Skelligébe is átmehetsz, ha ki tudod fizetni a hajóskapitány díját. Akármikor átvisz. Kaer Morhen az egyetlen olyan rész, ami később nyílik csak meg, de annak egy speciális szerepe van csupán. És ennek ellenpárja is van a FO4-ben: az Institute.

A LARP-ing vagy imagine playing, az szerintem nem szerepjáték. De ebbe most ne menjünk bele. A FO4 nem felel meg a te feltételeidnek sem, ugyanis lényegében nem tudsz gonosz karaktert csinálni. Nem tudsz a raiderekkel bandázni (FO1-ben még tudtál!) csak irtani őket. Lényegében orkok lettek. Nem lehetsz akárki. Az a csávó/nő leszel, aki a gyerekét keresi és kijött a vaultból. Nem sokkal szélesebb a személyiség-palettája, mint a fix karakter Geraltnak. Ott is hozhatsz döntéseket, hogy kinek a pártját fogod (nem akarok spoilerezni), ami befolyásolja a játék végét is (melyik uralkodó él, ki uralja északot stb). A falvakat nem tudod kiirtani, ez tény, de az nem igaz, hogy a harc scriptelt lenne a W3-ban. A küldetések meg ugyanolyan scripteltek a FO4-ben is.

A különbség ott van, hogy a FO4 fő- és mellékküldetései erősen felejtősek. Sétálni és felfedezni oké, bár a korábbi játékok ezen a téren jobbak voltak (még a 3 is), de ha a történetszálat vagy a mellékküldetéseket vesszük, akkor ég és föld a különbség. Mondjuk FO3-hoz képest a főszál a FO4-ben sokkal jobb, de az nem nagy teljesítmény.

A két játékot meg mindenki hasonlítani fogja egymáshoz. Erről fog szólni az egész évvégi mizéria minden oldalon, szóval készülj fel rá lélekben.
  • SaGa
    Mindig felkapom magamban a vizet, mikor valaki a TES vagy a FO3 és utódai játékokat összeveti a Witcherrel vagy hasonlókkal. Értelmetlen. A Witcher és társa egy történet köré felépített, meglehetősen cső játékok. A döntési szabadságod abban ki is merül, hogy az épp elérhető területen melyik felvett mellékküldetést csinálod meg hamarabb, de ebben is általában az írók vezetnek, mert bizonyos mellékküldetések csak a fő történet bizonyos pontjai után nyílnak meg és tovább is csak akkor mehetsz, ha az adott területen mindent megcsináltál, lezártál, ami a fő sztorihoz kell. Az RPG kimerül abban, hogy a fejlődési lehetőségeknek melyik szálát követed. Attól, hogy egy adott feladatot hogyan oldasz meg, igencsak ritkán függ valami. Legföljebb ha az elnyerhető XP-k száma, de a történet nem fog más irányt venni tőle.
    A TES és a FO világa meg egy hatalmas sandbox (homokozó), amiben van ugyan egy központi kerettörténet, de "élhetsz" ebben a világban úgy is, hogy le se tojod, nem foglalkozol vele. Elképzelsz magadnak egy karaktert és beleéled magad abba, mit tennél a helyében az adott szituációban. Életcélt tűzöl magad elé, amit el akarsz érni. És ehhez adott minden. Ha akarod, eljátszod az adott világ megmentőjének szerepét, ha nem, nem. Van akit kielégít az is, ha felépít magának egy szép házat, a falra aggatja a megszerzett cuccokat, néha biliárdozik az összegyűjtött készlettel, stb... Vagy kiirtja a szomszéd falut, mert csúnyán néztek a kétfejű tehenére. Ezekben sokkal nagyobb a szerepjátszási potenciál és a többszöri "végigjátszás" lehetősége, modok nélkül is, hisz a négy lehetséges végkifejlet közül bármelyikhez számtalan úton eljuthatsz.
    Persze az átalgos játékos, aki nagy mennyiségben veszik ezeket a programokat, szeret egyenes vonalon végigrohanni egy nem túl összetett történeten, sokat ne kelljen törnie a fejét, elég ha le lehet lőn, kardozni, varázsolni az ellent, begyüjteni az XP-t, félistenné tenni a karaktert, és már jöhet is a következő program.
    A monoton ismétlődő feladatok vannak, akiket untatnak, mások meg élvezik ezeket, mert igen, monoton ismétlődnek: menj el oda, szerezd meg azt, és/vagy irtsd ki akit, amit ott találsz. De még ezek az unalmasan ismétlődő, rutinszerűen végrehajtható feladatok is jóval izgalmasabbak, mint a legtöbb rpg előre scriptelt hasonló feladatai. Azokban harmadszori nekifutásra pontosan tudom, melyik ellenfél mikor dugja ki a fejét a fal mögül, vakon el tudom intézni.
    Az az helyzet, hogy egy buta ai-t sem könnyű leprogramozni és ezekben a Beth játékokban azért annyira nem buták az ellenfelek, van saját taktikájuk, amit követnek, ha ugyanabba az összecsapásba többször is belevágsz, mindig eltérő lesz a viselkedésük valamennyire, ami pont elég ahhoz, hogy meg tudjanak lepni... Az meg, hogy a mellékszereplőknek saját jelleme, története, elvárásai vannak, tovább színezi a világot. Ettől lesz élő, nem attól, amit pl a Witchernél anno annyira kiemeltek sokan: jé, ezek beállnak az eresz alá, mikor esik az eső, ilyet a beth játékaiban nem látsz, haver, ezek aztán tudnak...
  • SaGa
    Ha nem lennének modolhatóak a játékaik, réges-rég lehúzhatták volna a rolót. Persze önmagukban nem rosszak a cuccaik, de általában nem érik el azt a szintet, amit az adott évben a konkurenseik, látványban, sztoriban. Így, hogy könnyen modolhatóak, kiváló alapok egy élő, nagy méretű, szabad világ felépítéséhez, és a sok modnak hála mindenki olyat épít magának, amilyet akar. Ez tartja fenn a "legendát". Mert azért valljuk be, a Fallout, mióta Beth, azóta nem az a Fallout. Ez egy jó játék, de nem A Fallout. Ahogy az Oblivion és a Skyrim is jó játék, de nem a TES Aréna, Daggerfall vagy Morrowind. Azokban a történet, a szerepjátszás volt a fő vonal, az Obli és a FO3 óta meg a "kinézet", hangulat és a modolhatóság viszi tovább a zászlót. Nem véletlen, hogy egyre "butábbak" a dolgaik, a célközönségnek az egyszerű hentelésre van igénye nem a bonyolult fejtörőkre, részletesen kidolgozott teremtértörténetre, történelemre, mint a TES alap világa, hanem könnyed hentelésre.

Olvasgasd végig ezt a fórumot is: hányan rinyálnak ezért, mert "sims" lett belőle, ő nem fog pelenkázni senkit. Pedig ebbe a sztoriba ez a vonal igenis beletartozik, ahogy már korábban írtam valahol: felébred egy ember kétszáz évvel a társadalma összeomlása és megsemmisülése után. Egy olyan ember, aki abban nőtt fel, hogy a körülötte élőkre és az államhatalomra támaszkodhat, ha betartja a játékszabályokat, ezek megvédik a nagyobb bajoktól. Természetes, hogy ha már első nap összefut egy olyan csapattal, ami az ő régi világához hasonlóról álmodozik, szeretné olyanná formálni ezt a lerombolt civilizációt, közéjük áll, segít nekik.
    Mindenki azon akad fenn, hogy "miért nem rohan azonnal az elrabolt fia keresésére".
    Amikor kijön a vaultból, bizonyára csak ez jár a fejében. Aztán szembesül azzal a ténnyel, hogy több mint kétszáz éve, hogy lefagyasztották, és fogalma sincs, ez alatt mikor is vihették el a gyereket. Lehet, hogy már rég nem is él. Senki sem tud róla semmit, pedig egy csecsemőről biztosan hallana, hisz jól láthatóan ez itt a felnőttek világa, ritkák a gyerekek (bár erre azért adhatna valami magyarázatot egyszer valaki, mert gyerek nélkül nincs felnőtt, és ha ennyire kevés a gyerek [harmadszori újrakezdés alatt is csak egyet láttam eddig, az apjával táborozott az egyik mirelurkos tó mellett, igaz DC-ben még sosem jártam], honnan jönnek a raiderek és a többi felnőtt ember, akik valahogy mégis végtelen számban nyüzsögnek egy elvileg "kihalt", látható utánpótlás nélküli világban), annyira, hogy biztosan híre menne, ha valahol egy csecsemőt hurcolász valaki. De ilyenről senki sem hallott, mindenki csak tovább küldi, hátha a nagyobb településen több infót kaphat.
  • Andule
    Ennél jobban nem is tudnék egyetérteni, szóval nem feltétlen egyéni szoc problem.
    Ha vki teljesen őszinte és kritikus véleményt kérne tőlem h a F4 mitől jobb mint az előző "Oblivion with guns" annyit tudnék mondani h a blöki annyira jópofa h legszívesebben vinném naponta háromszor sétálni a ligetbe.

De a játék leköt, szórakoztat még akkor is ha van egy rahedli dolog ami miatt péklapát általi tarkónbaszásra ítélném a fejlesztőgárdát
  • Bandicoot
    Van a közelben supply line-os és beleszámolja.:)
  • Myselor
    beteg
  • Kenzou
    Ezt meg tudja valaki magyarázni? Hogy lehet nekem 27 telepesem Graygardenben, mikor a max nálam 18?

Utoljára szerkesztette: Kenzou, 2015.12.10. 22:00:09
  • Kenzou
    Ha az angol nem probléma, Gopher-nek van pár tutorialja YouTube-on, hogy hogyan láss neki a FO4 modtelepítésnek. Szerintem jól elmagyarázza a dolgokat (még nekem, a számítógépes antitálentumnak is ment ez alapján) és érthető az angolja.
    Én speciel manuálisan szoktam telepíteni a modokat (nekem ez a Nexus mod manager nem jött be annyira), de ez hozzáértőknek lehet, hogy istenkáromlás-számba megy, úgyhogy inkább csak halkan jegyzem meg...
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    youtube.com/playlist?list=PLE7DlYarj-DcsUoIH2gzYt7u6WSh07m4A

Utoljára szerkesztette: Kenzou, 2015.12.10. 21:39:23
  • PiszkosFred
    Nezd, emberek vagyunk. Maskent latjuk. Orulok, amikor egy fejleszto ceg hallgat a kozossegre, mert ritka es kovetendo pelda. DE, az valahol vicces, hogy szinte nulla ujitassal jon ki valami ugy, hogy lenyegeben mar megjelent es evek ota ismert jatekelemeket hasznalsz fel. Marmint nem banom annyira, mert imadom a Fallout 4-et, es imadtam a FO3/FNV-t is, de valahol vartam azt, hogy kapok megint valami ujat, valami egyedit, amit aztan lehet majd persze a GECK-kel alakitgatni, formazgatni, stb. Ehelyett kvazi kaptunk egy usermade modokkal felturbozott FO3/FNV-t. Amivel ismet csak elvagyok, mert igy 130 ora kornyeken egy percig nem bantam, hogy belefogtam az ujabb kalandba, de... valahogy nem ertem, hogy ha mar telerakjak az ismert ficsorokkel a jatekot, akkor miert vegeznek fel munkat, es a maradek idoben miert nem akarnak tobbet nyujtani?

A lopast en is finomitottam, ha olvastad egyaltalan, inkabb nevezzuk ugy, hogy ihletet meritettek a modokbol. Csak hat kellene mellle valami uj is. Kovetkezik a TES VI, egy modokkal feltuningolt Skyrimnal tobbet varnek, meg akkor is, ha azzal is el fogok szorakozni 100-200 oraig minimum. De azert na...

Es ne jojjon senki sem a witcherrel, azt is nagyon szeretem, de az is ismert es mar a sorozatban is latott klisekre epit, minimalis ujdonsaggal, ha van benne egyaltalan. Ez a problemam ugy altalanossagban a jatekokkal, de ez egyeni szoc problem, tudom en :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2015.12.10. 21:30:24
  • Myselor
    srácok ha nem nagy kérés valaki felvenni videóra és belinkelné nekem hogy szokott modokat telepíteni?:) még nem raktam fel modokat de már nagyon szeretnék van pár jó :) köszönöm
  • Bandicoot
    Ez a loptak a modderektől dolog már csak azért is problémás állítás,lévén a Fallout 4-nél jópár dologban a közösségre hallgattak illetve az igényeikre és ennek megfelelően alakítottak ki benne számtalan dolgot. Márpedig a közösség igényeinek jórésze bizony egyes modok viszontlátása a játékban.
  • Jóózsf István #4633
    "Lopnak a Modderektől" Ezt egy kicsit rágjuk meg. Ha én kreálnék valamit, ami később bekerül a játékba, akkor elsősorban büszke lennék rá. Anyagiakról nehéz lenne beszélni az ügyben, hisz a módosítások ingyenesek és publikusak. Ha "modderek" másképp gondolnák, akkor nem ez lenne dolgok menete.
    Én mint felhasználó örülök, hogy bekerülnek a játékba, mert:
    1; Valószínűleg hasznos és-vagy jobb megoldás, mint amit a játék készítői a nyomás alatt összedobtak.
    2; Ha gyárilag kerül bele, valószínűleg nem lesz ütközés. Az-az ellenőrzött körülmények között valósul meg.

Felfogás, hozzáállás kérdése! Egy másik játéknál (másik fórumon) is beépítettek több házilagos módosítást a termékbe, mégsem hangzott el soha, hogy "Lopnak a Modderektől!"
  • Myselor
    igen azt én is néztem durva,felrakom majd:)
  • Kenzou
    Én meg ezt a nem játszanak vele dolgot nem tudom indoknak elfogadni. Egyrészt, mert ha nekik már tele is van a puttonyuk az adott játékkal és nem játszanak vele, akkor adják ki pár gamernek, akik tesztelhetik, és utána vegyék is figyelembe az észrevételeiket. A másik, hogy ezek -ahogy te is írtad- MINDEN játék modjainál az elsők között vannak, ebből nem kell hozzá 6 diploma, hogy pár év alatt leszűrjék, hogy bizony ez kell a népnek. Szóval én sem értem, hogy miért nem lehet alapból belerakni ilyesmiket.
  • Bandicoot
    Szerintem számtalan dolog van amit kihagytak vagy nem fejezték be csak azért hogy idén ki tudják adni a játékot...

A True Storms modot ajánlom mindenkinek,iszonyatos hangulatot tud adni pluszba a játéknak....
    Napos időben bementem egy toronyépületbe..Ahogy haladtam előre a szupermutánsok között hallottam nagyon halkan és tompán mintha dörögne kint az ég...Ahogy haladtam felfelé voltak ilyen beszakadt szintek és falak,kint ömlött az eső,szélvihar,égdörgés,felerősödve ahogy mentem a magasban a lyukas fal felé....Iszonyatosan minőségi mod!!
  • PiszkosFred
    Mert a kozosseg ugyis megcsinalja.

Sose fogom ezt megerteni, hogy ha mar lopnak a fejlesztok a modderektol (jo, nem lopnak csak ihletet meritenek es pont annyi extrat tesznek bele, ami miatt mondhatjak, hasonlo de nem lopott - de ez mar csak igy megy a "sobizniccben"), miert nem csinaljak rendesen? Evek ota az elso modok kozott vannak az "oltoztetheto babuk", a falra felrakhato fegyverek, az atlatszo uvegu csecsebecses vitrinek, stb. aztan valahogy sose kerulnek bele a kovetkezo jatekba. Vagy ha igen, valami nagyon gagyi modon, amelyet szinten az elsok kozott erkezo modok turboznak fel.

Most is kaptunk egy-ket tartot, oszt' viszlat, jonapot. Mennyivel jobban nez mar ki igy, ha nem csak egy lada inventoryjaban egy sor egy fegyver, hanem ki tudod rakni a falra. Persze, lofasz az egesz, hiusagi baromsag, de azert az ember szereti nezegetni azt, ami az ove, meg akkor is, ha ez nem egy mmo, nem multi, es esetenkent nem latja senki, csak te es az aktualisa "tarsad", esetleg az agyhalott falusiak... :)

Az fix es el nem mozdulo targyak eseterol nem is beszelve, harmadik generacios motorrol beszelunk (ha ugy vesszuk, hogy a gamebryobol indult a mostani creation engine 2.0 is), es megis egy moddernek kell kreativnak lennie ahhoz, hogy ne essen le minden szir-szar a lakas polcairol, ha belepsz a helysegbe :D

Nem reg irta valaki az egyik szomszedos topikban ugyanerre a "sosem fogom megerteni, miert..." gondolatomra egy valaszt, miszerint azert, mert a fejlesztok nem jatszanak a jatekkal. Ha jatszananak, akkor feltunne nekik is. Tenyleg ez lenne az oka annak, hogy alapveto dolgok hianyoznak evek ota jatekokbol ugy, hogy a fejlesztok sosem kepesek ezeket a kovetkezo reszre/jatekra megoldani? :D

(baszki mi lenne itt, ha nem lenne modolhato egy Bethesda jatek...lincseles meg karobahuzas)
  • Myselor
    alapból így képzeltél el a fejlesztők a concept artokon így van meg videóban menüben is akkor nem értem miért nem tudták ezt tényleg belerakni:)
  • Kenzou
    Na, ez a fegyverkirakat már nagyon kellett. Már csak a végleges OCDecorator kell és a cheat engine nélküli Place in red, és teljes lesz a sims-élmény nekem. :D
  • Bandicoot
    Nézegettem új modokat, és egyre több modnál látom kiírva hogy trükközni kell valamit mert az 1.2-es patch letiltja a játék modolhatóságát...Ez most komoly??? Valamint az új patchben lévő "optimalizáció" annyit takar pc-n is hogy butítottak a látványon (egy rakás helyen kivették az árnyékokat)...

Szerk.: A mod tiltására már megtaláltam csak annyi hogy amik fel voltak téve azokat "kikapcsolja" és újra kell egyesével aktiválgatni... Viszont a grafikabutítás sajnos áll.... Úgyhogy nem patchelek...
    Utoljára szerkesztette: Bandicoot, 2015.12.10. 17:53:42
  • Bandicoot
    Mint már egyszer írtam,célszerű a játékot elvinni Diamond City utánig, amikor is lesz egy Kelog-al és Meatdoggal kapcsolatos küldetésed. Azt megcsinálva elég korrekt kis változások lesznek, ami a BoS-t is érinti. Ez egy "fordulópont" a játékban ezután kapsz tőlük küldetéseket. Majd ha megint elfogynak a küldetések a következő fordulópont az lesz ha megtaláltad az Institute-ot a fő vonal szerint. Ezután megint kaphatsz új küldetéseket, viszont itt már ne árt figyelni, lévén minden frakciónak van egy olyan küldetése amit ha megcsinálsz más frakció azután ellenségként fog kezelni.
    Célszerű a sztoriban az institute-ig elmeni!! Totálisan felesleges addig agyonszintezni magad illetve felfedezgetni,én is beleestem ebbe a hibába,sokkal hangulatosabb illetve tartalmasabb az egész játék a sztoriban a fentebb említett részekig elhaladva.:)
  • Although
    Nem emlékszem a Tribunal óta volt olyan játéka a Bethnek ahol karakterekről, történetekről vagy frakciókról beszélhettünk akár ilyen szinten is. Még mindig nem hiszem el, hogy a Beth nem az új fiúknak kedveskedett csak.
    Edit: Átvettek rendesen a Biotól dolgokat azt kell mondjam és nem rosszul.
    Utoljára szerkesztette: Although, 2015.12.10. 17:19:29
  • Although
    Van valaki aki nem fosta össze magát a nevetéstől? Tinker Tomon ?:) Idióta Beth még talált hozzá egy frankó nigger csávót is :)
  • kill3r21
    Akit érdekel hogy áll a magyarítás, most csinálok egy Live-ot youtubeon 17:30 körül kezdek :)
  • kill3r21
    Ez durca :D
  • Although
    Egyik ámulatból a másikba essek így előrehaladva a frakció questekkel és visszatérés után. Él ez a kis közösség nem is kicsit.
    Nem tudom melyik mozit nézte meg a sg cikk író. De tény az új fiúknak szokatlan lehet ez a beth. Nekem nem annyira a morrowind után.