-
Altalanossagban beszeltem. Pesrze, a W1 es a W3 kozotti fejlodest es az ebbol fakado kulonbseget estig nem tudnam felsorolni, annyit tokeletesitettek a sracok jatekukon. De, tovabbra is klisekre epul, mar latott es jol bevalt dolgokra/megoldasokra, ugyanugy, mint a Fallout vagy a megjeleno jatekok 99%-a. Hirtelen nem tudnek mondani egyetlen egy ujitast sem a ket jatekban, amire azt mondanam, hogy igen, ezt meg nem lattam egyik sorozatban sem, ez marha jo, innovativ es vegre valami. (Meg csak az eroteljes erotikus abrazolast, amely szamunkra, akik Jancso filmjein nottek fel es/vagy ismerik a klasszikus europai filmek vilagat - termeszetes dolgok, csak amcsiban veri ki a biztositekot sem szamolnam ide). Ez az egyik resze a gondolatmenetnek.
A masik resze, amelyen "elmelkedtem" a magam csendessegeben igy 100+ oranyi jatek utan, hogy miert vegeznek felkesz munkat a fejlesztok, es miert kell mindig a moddereknek befejezniuk az amugy igencsak kivalo, tartalmas es mozgalmas jatekot. Ami persze ellentmondas, mert akkor vagy felkesz, vagy kesz, de ha felkesz, akkor hogy lehet tartalmas, ha meg kesz van, akkor mit pofazok? :D
En sosem voltam nagy SIMS jatekos (csaladban jatszanak vele, en szerintem az elso resszel jatszhattam 2-3 orat anno, aztan ennyi), nem is igazan gondoltam, hogy van/lenne ertelme ilyennek egy ujkori Fallout jatekban. Marmint, nana, hogy van ertelme, de mindaddig erre nem jottem ra, amig el nem keszult a FO3/FNV-hez az a mod, amely ezt a telepepitest es menedzselest lehetove tette (amely nagyon, de nagyon hasonlo elven mukodik, mint a mostani FO4 Settlement menedzseles resze). Persze, tudom, hogy a jatekosok egy resze sosem hallott errol a Fo3/FNV modrol, es nekik ez ujdonsagkent hat (foleg konzolon), de....
...itt van a Fallout Shelter, amellyel a Bethesda (mind kiado, mind a fejleszto), akkorat robbantott a mobil piacon, hogy a fal adta a masikat. Na most ezek utan van egy FO4-unk, amelyben van is, meg nem is ilyen bazis menedzseles jatek/ficsor. Mert "vanni" van, hiszen orakat tokolunk az epitkezessel, nyomjuk is a screeneket begyujtve az elismero lajkokat, kommenteket, de amikor felepitetted az almaid bazisat, akkor.... ennyi. Amig a Shelterben megvolt a kapcsolati halo, a lakok kozotti interakcio, a vegzett feladatok hatasa a tobbire, az esetleges menedzseles, stb., addig itt mindez csak nyomokban van jelen. Es ez az a pont, amit nem ertek. Hogy miert csak felig van kesz ez a resz.
Vagy ott van a mar emlitett dekoracios eszkozok, amelyek evek ota hianyoznak, evek ota elsokent keszulnek el (a nude modok utan) a nexusra, es evek ota nem erti senki sem, hogy ha millios nagysagrendben toltik le az adott modot, akkor miert nem rakjak bele a fejlesztok alapbol. Vagy ha belerakjak - lasd tartok a mostani dekor cuccok kozott -, akkor miert csak kettot a husz-harmind fele megoldasbol? Megint csak mutatoba, urambocsa felkesz allapotban.
Vagy ott van az epitkezes. Az egesz jatek ugy epul fel, hogy a vilag barmelyik pontjan lehet benne epitkezni. (ha csalni akarsz, konzolbol leraksz valahova egy workshopot, es mar huzhatod is fel a varosodat ott, ahol akarod). De az epitkezes megint korulmenyesre sikerult, mert alapveto aprosagok hianyoznak belole, vagy ha benne is vannak, nagyon maceras es pepecseles, mire ugy alakitod, hogy jo legyen (gondolok itt most az illesztesi jatszadozasra, padlot atnyulo fure, az elbonthatatlan dolgokra, stb). Mindezek persze a GECK megjelenese utan 2 perccel mar nem jelentenek majd problemat, sot, mar most is van egy rakas jo mod erre, pedig hol van meg a szerkeszto megjelenese...
Na most, es ez a legnagyobb bajom, hogy azt nem ertem, hogy ezekre hogy nem jon ra a fejleszto, hogy nem hianyzik neki, vagy erzi szuksegesseget? Oke, mas szemeben a szalkat, magadeban a gerendat sem... de akkor - ahogy irta is valaki -, fogadjanak fel teszteloket, vagy ott van a QA reszleg, vagy barki, aki nem azzal toltotte az elmult 4 evet, hogy a jatekot fejlessze.
Ugyanez a helyzet a tobbi jateknal is. A megjelenes utani 2 hetben tele vannak a forumok jobbnal jobb otletekkel, olyanokkal, amelyekre te is, en is, mas is azonnal gondol, ha elkezd jatszani a jatekkal. De akkor a fejlesztok miert nem gondolnak erre a fejlesztes soran? Meg csak nem is fejlesztest ujraindito dolgokrol beszelunk, hanem "aprosagokrol", bar laikuskent csak tippelek, hogy mi aprosag es mi nem :)
"Ha nem lennének modolhatóak a játékaik, réges-rég lehúzhatták volna a rolót."
Pont ezt irtam en is a minap - talan a gurunal - a Bethesda Montreali studiojaval kapcsolatban. Es pont azert, amit most fent is leirtam. Mindegyik Bethesda jatek kivalo, tobb szaz oranyi szorakozast (es rengeteg ujrajatszast) nyujto jatek, de aprosagokkal meg jobba lehetett volna tenni mindegyiket, mar a fejlesztes soran is. Amely aprosagokat aztan nem a fejlesztok, hanem a modderek ejtenek meg :)
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2015.12.11. 09:49:49