Shogun 2 Total War

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Megsúgom hogy a stratégiai térkép fel van osztva, és mindig az adott csatatéren kell küzdeni. Nemrég volt téma itt a topikban.

Ettõl függetlenül nekem is vannak ötleteim hogy lehetne javítani a csatákon.
Szerintem akkor a legbénább az AI ha védekezik. Ha lövünk egy csapatot, azzal hátrálnia kellene, nem elõre rohangálni.

A TC utáni részt meg nem értem.
Meglehetne oldani sokféleképpen hogy egyet említsek nem kéne randomizálni a mapokat amúgy se lett nagy szám elég gagyin csinálja jobb volna ha felosztanák a kampány térképet és azokra készítenének hozzá illõ pályákat amit a botok kitudnak használni és a mozgásukat is szabadosabbra lehetne alkotni.
Nem lehetetlen a botokat jól megírni mert a lovasságot elég jól megcsinálták vagy az íjászokat támadja hátba vagy jön lekaszabolni a hadvezért ha egyedül van.
TC-ben meg kihagyták a legegyszerûbb funkciót amit régebbi játékokban felfedeztek valamint egy másik játékban megtehetem hogy az egységemet jobban megkonfigurálhatom és nem csak állnak ott mint egy fa miközben kaszabolják õket.
Számtalan hibája van a játéknak amit lehetne javítani, erre elõjöttök egy irreleváns dologgal.
Azzal indítasz hogy a TW visszafelé fejlõdik. Persze mindenkinek lehet véleménye, de ez nem igaz. A sorozat korábbi részeihez képest ez kb. ugyanazt tudja mint az Empire, csak itt mások az AI szokásai. Az elõtti részeknek is van 2 generációja ami gyengébb.

Cossacks AI nagyjóból anyni hogy összegyûlik, aztán jön, meg a kampányba vannak scriptelt csaták, kurvanehéz ám megírni. Rádásul pont az olyan RTS-ekben épül leginkáb a nehézség belöbése a resource handicap-re.
TW-ben sokkal nehezebb megoldani hogy az AI jól teljesítsen, mert a manõverezésen múlik minden. Az lenen az ideális ha minden elképzelhetõ helyzetre másképp tudna reagálni. Na mostanában ilyen nem lesz.

Nagyjából az várható fejlõdésként hogy több manõvert fog tudni, de a playerek úgyis pikpakk megtanulják mit nem szabad, így csak azt a pár mozdulatot provokálják ki, az AI tól, amire megtanulták az ellenszert.

A legegyszerûbb ha támadásnál passzvak vagyunk, és csak lõjük a szélsõ csapatokat, ez ellen szinte védtelen az AI mert ha õ védekezik, idõhúzásra játszik. Ezt nem nehéz észrevenni, és ezt kihasználva formáltok véleményt, miközbe bele van írva számtalan dolog, csak persze nem engeditek neki használni mert az fáj. Exploitolni minden játékot lehet.
Végülis csak 1400 órát játszottam vele XD. És elég sok komment szárad a lelkemen ebben a topikban is, úgyhogy eléggé mellé trafáltál ezzel is.

Elmondanám megint, hogy ez a jellegû hiányosság minden játékban ott van. Biztos ez az elsõ játékod, ezért nem tûnt fel.
Ez a játék is kismillió hibával rendelkezik, de azzal hogy az AI nem elég okos, nem lehet mit kezdeni, ez pont olyan amiért nincs értelme leminõsíteni. Minden játék kiismerhetõ, és ha megismered az AI szokásait, könnyedén levered, nem egyedi jelenség.
Nem akarok belefolyni de ahogy olvastam abban nincs igazad© uwu422 hogy nem megoldható ha csak a csatákat nézed akkor nem hogy itt tart a tudomány hanem vissza felé fejlõdött a tw. Itt már csak tégla hadseregek küzdenek másik tégla hadtestekkel.
Összehasonlításképp nézz meg egy Cossacks nem mostani játék ott nincsen leegyszerûsítve a hadsereg hogy egy tégla hadtest az csak 200 bot azt kész hanem ott a botoknak sokkal több lehetõsége van.
Valamit félre értettél nincs itt semmi reklamáció te meg amúgy sem vagy a felelõs piár marketinges szóval nem kell kimagyarázni semmit, csak azért közöltem neked ezeket mert olyannak tûntél akinek szüksége van rá mert még nem érte el ezt a szintet hogy mélyebben belelásson és kitapasztalja a játékot.

Mindenki tisztába van itt vele hogy mennyire hülye az AI, de semmivel se rosszabb mint máshol, egyenlõre itt tart a tudomány, ezért nem itt kell reklamálni. Az AI azért csal hogy ezt kompenzálja, és ez az összes játéban így van.

Egyetlen módja van annak hogy ezt kikerüld: emberek ellen kell játszani. Ebben a játékban ezt is megteheted.

Azért rágom ám így szájba ezeket a magától értetõdõ dolgokat, mert elég micimackósak a problémáid.
Majdnem jól látod a szitut, csak pont fordítva áll. Pont azért érdemes legendary-n játszani, mert nem úgy van nehezítve hogy még jobban csal az AI, hanem úgy hogy a többi szinten megengedett könnyítéseket veszi el a playertõl.
Csatában nagy a kísértés hogy belassítsd, meg a minimap is ott van segítségnek, meg ott van a loadgame is.

Legengaryn azért jobban meg kell gondolni mit csinálsz, de ott is van lehetõség buzerálni a randomot, ahogy a korábbi hsz-ekben láthatod.
Nem leszólás ez csak tény sok helyen le van írva a játék hiányosságai és még a mód készítõk se tudnak vele mit kezdeni az a helyzet, mert ez már mélyen a programozásnál van elrontva.

pl:egyszerûen lenyilazhatsz egy egész egységet úgy hogy nem fognak ellene semmit se tenni meg a sok álló tétlen egység és csak rá kell közelíteni a csatákra máris látni hol a probléma a botokkal.
A játék hibáit ha már ismered könnyen kilehet játszani és elõnyt szerezni belõle.
Legendary már nem ad semmi + az AI-hoz csak módosítja a te lehetõségeidet és kipróbáltam már.

Az tuti hogy az elfogott nem pedig legyõzött ellenfélért kevesebb XP jár.
Nem vagyok benne biztos, de mintha az erõsebb egységekbõl több XP jönne.
Szerintem a szintjük nem számít, csak a típusuk, de ez már tényleg csak tipp.

Igazából az számít jobban, hogy a te csapatod mennyire fogy el, mert az utánpótlás amit saját területen kapsz, az csupa újonc, így megeshet hogy egy szerencsétlenül sikerült kemény csata után nem fejlõdsz, míg egy könnyû csata után látni egy-két szintlépést. A legjobb biztos hogy az ha erõs sereget versz le minimális veszteséggel, akkor látványos fejlõdés van.
Tényleg a fejlõdésbe a csak levágott ellenfél mennyisége számít? Vagy, hogy milyen harcértékû és minõségi csapatokkal bánunk el az is fontos, plusz szorzó?

Én csak azért csináltam hogy ne kelljen hadat üzenni senkinek, ezt tudtam magamnak kitalálni, hogy legyen benne egy kis nehezítés, de nem lett nehezebb 😊
Mivel a papjaim nagyon belejöttek a lázításba, írtottam ki klánokat úgy hogy ninzsával megállítottam a sereget, a lázadók meg besétáltak az utolsó tartományba is.

Egyébként a helyõrségnél nyilván erõsebb egy lázadó sereg, de azért elég kis csapattal szoktak mozogni, egyáltalán nem nehéz leverni õket. Azért is jó mert jobban fejlõdik a sereg, mert sok könnyen legyõzhetõ ellenfél keletkezik.
Jó dolog a lázítás. Én is szoktam alkalmazni az ellenség hátországába. Frontvonalba szerintem nem érdemes, sokszor erõsebbek a lázadó kastélyok, mint az ellenség elhagyatott kastélyai.

A legutóbbi játékba engem azért is megutáltak mert túl sok tartományt lázítottam fel papokkal, még becsületet is vesztettem, mert szövetségesnél szítottam lázadást. De muszáj volt, mert úgy akartam végigjátszani, hogy nem támadok meg senkit, csak lázadó tartományt. Aztán mikor RD lett abbahagytam, és mentem elõre, de addigra a azoknak a tartományoknak a fele ami nem az enyém volt, lázadó volt, viccesen nézett ki a térkép.
Csak azért kérdeztem mert általában azon megy a rinyálás hogy túl nehéz. XD
Legendary-n érdemes ezzel játszani, ha így ráéreztél hogy mennek a dolgok, nem lesz nehéz az se.
Nyilván ez is csak egy játék, és nem kell hozzá különleges képesség, de sokkal összetettebb mint más stratégiák, úgyhogy nem értem miért szóltad le.
Tikal
Most epp ez tortenik velem. Heten vagy nyolcan maradtunk, elfoglaltam a shoguni cimet, es mindenki ellenem van már, kiveve egy klant, nekik adtam egy lanyom😊)

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Mindenképpen tegyél vele próbát, így derül ki a legpontosabban, hogy érdekelni fog -e.
Inkább a harcra van kihegyezve ez a játék (nem véletlenül Total War a széria neve). Diplomáciában elég korlátozottak a lehetõségek. Azon ne lepõdj meg ha idõvel (még a legjobb szövetségeseid is) neked esik mindenki. Valahol persze érthetõ, mindenki a sóguni címre tör, illetve ha valaki túl erõs már alapból utálják. Arra kell csak figyelni, hogy mire költjük a pénzt körönként és hány ellenséget szerzünk magunknak.

Nem igazán tudom megmagyarázni, valahogy idegen volt számomra, de a diplomáciát pl. élveztem. 😊 Azok a korok/népek/idõszakok amúgysem fogtak meg igazán, a középkori Japán viszont mindig is közel állt a szívemhez. Teszek vele egy próbát. (Remélem az oktató mód részletesebb, mint pl. a M2TW-ban... 😊 )
Ahogy írtam, ebben viszont élvezetes volt a csata még számomra is. 😛
Ha rászán egy kis idõt az ember, akkor szerintem bármikor belevághat a TW szériába. Mondjuk alapjaiban ugyan az az összes TW játék. Hogy érted, hogy nem tetszett a régiek harcrendszere?
Itt is ugyan az a lényeg, kiállítasz egy (több) sereget és megütközöl az ellenséggel a csatatéren, tengeren, vagy ostromnál.

Rá tud érezni az ember a Shogun 2-re, ha ez az elsõ Total War, ami komolyabban érdekli? Anno Rome:TW-t (nem jött be) és Medieval2:TW-t (egy fokkal jobb) is kipróbáltam, bár azok harcrendszerével nem voltam kibékülve. Ebben lejátszottam egy csatát, hát ég és föld a különbség! Meg témában is közelebb áll a szívemhez, mint azok. Csak ugye érdekelne, hogy az elõzõ TW-okon edzõdött játékosok tudják csak játszani, vagy bárki mindenféle elõképzettség nélkül... 😊
Igen 5x is volt mert a másik 2 egységnek bele se kellett szólni és hard company volt.

Nekem is nagy kedvencem a Date klán a bulletproof samurai miatt.
De gázos hogy mikor én néztem csak 4-et lehetett belõle csinálni. Úgy van még mindig? Csak mert legutóbb a Takedákkal nem volt limitálva a fire cavalry, pedig volt olyan játékom amikor abból is csak 4-et lehetett.
Esetleg kell valami technológia, vagy hogy van ez a limit dolog?
Most meg azt hogy mégis csak kampány.
Ja bocs, most látom hogy costum battle...
A játék legerõsebb egységeivel azért nem meg lepõ stat. Ilyen sereggel 5-szörös túlerõt is le lehet nyomni.
Milyen szinten játszottad végig?
BerserkGuts
<#nyes>Nekem is van egy kisebb dicsõségem az okos gép ellen.

Tikal

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

BerserkGuts
Az útról beszélek ott nem lehet eltévedni és a terep meg mondtam mindig plain.

Valójában eléggé torzított a térkép, ez lehet az oka hogy sokan nem ismerik fel hol is vannak. Érdemes tájékozódási pontokat keresni, települések környezetében, vagy tengerparton sokkal könnyebb észre venni hol is vagy. Ha nyitott szemmel jársz, és figyelsz a részletekre, sokkal könnyebb lesz beazonosítani a csatateret, és nem fogsz meglepõdni. Egyébként az esetek 90%-ában teljesen mindegy hogy ki hol kezd, mert jó manõverezéssel a magad hasznára fordíthatod a terepadottságokat.
Elpicsázott a buta AI mi?
uwu te valami nagy név spammer lehetsz<#levele>

AI problémái azok inkább látványosan balul sikerültek olyan brainless ez a game hogy magában vicc.

BerserkGuts
Nem látok bele semmit a dolgokba egyszerûen csak leírtam mit tapasztaltam lenyomtam már 100+ csatát amiben nem véletlenül csak az út kellõs közepét választottam ami: Plain terepet ad ilyenkor gépnek egy hegy csúcs jár erdõvel ami mögé berakja legtöbbször nekem meg egy kis domb dombozat vagy csak balra egy kisebb dombozat nevezheted ezt véletlennek de nálam ez van.
A távolság meg a másik dolog fölyt köv....

Neked is azt tudom mondani, hogy próbálkozz még, és nyisd ki a szemed.
Abban tök egyetértek, hogy nem mindig azt kapod amire számítani lehet, tényleg nem elég részletes a stratégiai térkép a csatatérhez képest, de egy pár ezer óra után hidd el hogy meg fogod ismerni hol vagy, mert minden helyen ugyan azt kapod, csak esetleg elforgatva, attól függõen merrõl mész neki az ellenségnek.
Nem igaz hogy nem érted meg, hogy nem a gép kapja, hanem mindig ott van a domb. Ha te védekeznél, neked lenne ott. Akármit is akarsz belelátni, nincs benne semmi olyasmi hogy a gép manipulálná a terepet. Sõt, ha elég sokat játszol, tudni fogod, hogy bizonyos helyeken jobb úgy támadni, ha kicsit kerülsz. Játsszál sokat, azt majd rájössz mekkorát tévedtél!
BerserkGuts
Hát nem tudom milyen strat mapról beszéltek de én mindig az úton harcolok (kampány mod) ott mapon annyit látok hogy elvileg tiszta úton állok mellettem rizs földek húzódnak például max, erre berak mindig egy dimbesdombos erdõs random változó mappára amit nem lehet kiszámítani csak annyit lehet csinálni hogy ha megtámadod akkor azzal a csapattal amivel tetted az fog elõbb a helyszínre érkezni ezért szoktam azokat úgymond feláldozható csapatnak berakni.
Védekezésnél is úgy állítom be a csapatokat hogy középre útzárásnak egy feláldozható csapatot rakok akibe beleköt a gép a két oldalra viszont az erõsítés csapatokat és akkor azok kék nyílal fognak megérkezni a helyszínre és még a gép a középsõt kezdi támadni addig a másik 2-vel úgymond harapófogóba tudom támadni és ahogy én észre vettem ha õ támad mindig közelebb rakja hozzám mint mikor én támadom.

Jó 100%-ra nem állítom, hogy direktbe csal és pontosan ez van. Akkor tudnám pontosan, ha a programba belelátnánk.
Azért a gép sokkal többször kap közelebbi dombot, ha védekezik. Én is többször kapom a facsoportokat, hogy kicsit lazuljon vonuláskor az arcvonal. Nem írnám ezt le, ha nem így tapasztalnám. Na most vagy így jött össze és ez van (ezt se tagadom), vagy tényleg vhogy a gépnek kedvez.

Jó de az elõbb még azt mondtátok hogy a gép nehezítésként pakol be ilyesmit. Hát nem. azért van ott, mert ott szokott lenni, akkor is ott van ha te támadsz, és akkor is ha te védekezel.
Lehet, hogy ugyan ott már ugyan azt fogja betölteni. Én azt mondom, sokkal több akadályt kapsz magad elé, mint a régebbi részekben. Régen a sík vidék, az sík vidék volt, nem az, hogy mindig kapsz magad elé egy erdõt.

Tény hogy a stratégiai térképen nem minden látszik, de nincs benne ilyen varázslat hogy kibaszásból akadályokat pakolna eléd a gép. Ez úgy hülyeség ahogy van. Ha többször csatázol ugyan ott, tök ugyan az lesz a terep.
Én már játszottam annyit hogy sok csatatérrõl kapásból tudom hogy hol van a stratégiai térképen, úgyhogy ilyen babonákkal engem nem fogtok megetetni.

Ha síknak látszik a terep, de a csatatéren mégis van egy domb, az azért van mert a stratégiai térkép annyira azért nem részletes, a kisebb erdõfoltok se látszanak rajta, csak a nagy összefüggõ erdõk.
És nyugodt lehetsz, ha visszamész oda csatázni, a domb ugyanúgy ott lesz mint korábban.
Azért nem teljesen azt kapod, sõt. Létezik az a jelenség amirõl ClonWAR ír. Régebbi részeknél használhatóbb volt a kampány térkép a terepviszonyok áttekintésére. Ott konkrétan már kezdésnél fel lehetett ülni dombra, sík terepet kiválasztani stb, folyó pontos oldala, hidak stb. Azt töltötte be, amire kb számítottunk.

Na A Shogun 2-be, nagyjából a terepviszonyoknak megfelelõen tesz le, DE van benne egy randomitás, amivel kisebb akadályokat, más terepviszonyokat is letesz, rendszerint úgy, hogy inkább minket akadályozzon, sose a gépet (a régebbi részekbe ez nem volt ennyire jellemzõ). Hiába sík terep, rendszerint bekapunk egy facsoportot magunk elé, vagy látszólag mi vagyunk a magasabb helyen, azt még is az ellenfél kapja a dombot, vagy õ van hozzá közelebb stb.

Nem azt mondom, hogy ez hatalmas elõny a gépnél, mert ki lehet manõverezni, de a jelenség azért megvan.

Neked is írom, hogy igazából azt kapod amit a stratégiai mapon intézel magadnak, ha szarul csinálod, cumi lesz, ennyi. Egyébként a map mérete a sereglétszámtól függ, a terep meg atól hogy hol álltok.
Az ostromokra ez nem igaz, azok típustérképek.
Hát ez rohadul nem igaz.
Az tény hogy az ellenség adott helyen áll, de onnan támadsz ahonnan akarsz. A stratégiai térképen minden látszik, tökéletesen lehet tudni milyen terep várható. Ha bemész a csatába, meglepõen jól visszakapod a stratégiai térképen látható terepet. Még a közelbe lévõ erõdök, falvak és kikötõk is pontosan látszanak. És az erdõk, dombok is a helyükön vannak. A stratégiai térkép sokkal nagyobb léptékû, ezért egy kis dombot tényleg nem lehet rajta kiszúrni, de túlnyomó részt lehet tudni mire számíthatsz, meg ha elég sokat játszol megismered a terepet a stratégiai térkép nézegetése nélkül is.
BerserkGuts
Én azt szoktam csinálni ez ellen hogy kibaxak a géppel:

Csali kis feláldozható egységgel támadom szembõl másik 2 nagyobb utánpótlás csapattal meg 2 oldalról de ezt még a battle betöltése elõtt meg kell tenni hogy körbe veszed mert így harapófogóba lesz véve és a másik 2 kéknyílu segéd csapatokat a 2 szélre rakja.
Pesze sajnos nem lehet mindig megcsinálni de az a legjobb ha nem csak 1 csapattal csinálod.

Hát igen. A hadvezéreknek az egyik legfontosabb dolga a csatatér helyes megválasztása volt. Erre pedig nem sok hatásunk van.

Próbáld ki az egyik radius-t nekem az bejött sõt van a modolónak is módolója ahol további saját beállítást csinálhatsz ahogy neked tetszik.
Uninstallálni akartam volna az egészet ha nem találok valami megoldást az elbalanszolt dolgokra.

A játék csalása meg még mindig megnevettet pl: mikor én támadok 6kilóméterrel arrébb pakol az ellenségtõl és berakja egy hegy mögé az erdõbe mikor meg engem támad akkor persze bevágja õket az orrom elé és kapok egy kis dombocskát amit fedezéknek se tudok használni mert arra nincs idõm hogy felálljon a csapat védelmi pozícióba.
Azért játszhatatlannak nem mondanám, minden játéknak vannak hibái.
Azóta egyébként játszottm még egyet a FotS-al, és nem volt annyi gondom az ügynökökkel. Valahogy szerencsésebben jött ki a lépés. Viszont ebben is irreálisan sok hajócsatát kellet leklikkelni. Szerencsére ezek nagyon könnyû csaták, de az idõt azért rendesen rabolják, sajnos nem sok idõ marad játszani egy kampány során, mert ez a sok tengeri csata inkáb meló mint játék, ráadásul monoton, mintha futószalag mellett dolgoznál.

Egyébként mióta kijött a kieg a hajóbetegség átterjedt az alapjátékra is. Újabban irreálisan sok hajó lepi el a vizeket, nem is érdemes próbálkozni se hajógyártással. Néha kell egy transzport ami átvisz a túlpartra, aztán lehet is süllyeszteni. Szerencsére az alapjátékban a hajók nem bombáznak szét semmit, így tényleg az a legegyszerûbb ha a vízi csatákat kihagyjuk. Mivel itt ilyen egyszerûen kezelhetõ a játék rákfenéje, egy ideje csak az alapjátékot veszem elõ, a FotS meg megy a levesbe.

A modok amiket néztem, csak rontanak a játékon, mindig túlzásba viszik a változtatásokat, és egy másik de szintén rossz irányba mennek el. De sok mod van még amit nem is láttam, meg fogom õket nézni, hátha van jó is.
Ez a játék eléggé játszhatatlan ahogy mondod alap beállításokkal nem tudom hova rakták az eszüket a készítõk de jó hogy vannak mod készítõk a TWC -nél.