2869
Shogun 2 Total War
-
uwu420 #2669 Egyébként én inkább ellenpéldát hoznék a történelemből.
Isandlwanai csatában a Zuluk csúnyán lerohanták és megsemmisítették a modern felszereléssel ellátott angol sereget, hasonlóképp mint ahogy Little Bighorn-nál Ülő Bika legyőzte Custer seregét.
Az ilyen csaták azonban nagyon ritkák, és mindig valami baklövés áll a háttérben. A technikai fölény rendre győzedelmeskedett minden háborúban ahol hasonló feltételek voltak min amiről a vita folyik. Épp az lenne bizonyíték a Shogun-ban használt modellezés helyességére, hogy az ellenpéldák mind kirívóak, és az általánosságnak megfelelően a morál nagyjából jól van belőve a játékban.
Még a kezdetleges muskétákkal is brutálisan darálták le a Spanyolok az indiánokat, nagy túlerő ellenében, rendszeresen. Az ismétlőfegyverek pedig végleg lezárták az ősi harcmodorok korszakát. -
uwu420 #2668 Nem akarok a lelkedbe gázolni, de eléggé lejárattad magad ezzel a próbálkozással.
Trollkodni nem így kell. Látszik hogy nem először próbálod, de még mindíg amatőr munka. Tudnálak tanítgatni, de most nincs időm növendék trollokra. Nem is értem hogy tudják a magadfajták lelkileg átvészelni a kezdeti időszakot. Nagy elszántság lehet benned, ha ennyire tehetségtelenül így erőlteted a műfajt. -
KingPunisher #2667 ÁÁ szerintem reménytelen eset vagy.. Nem a mennyiség a lényeg. A morál érdekes dolog, ezt amolyan birka szellemnek nevezik.
A birkák is szépen mennek egymás után a mezőn, ez az emberekre is jellemző, ha a csatában elkezdenek páran visszafelé futni az bizony erősen ragadós.
Az akkori korba ezek bizony rettegett fegyverek voltak, főleg egy ilyen parasztokból kiképzett katonáknak.
200-an futnak visszafelé te meg szaladnál tovább előre bele a golyók közé ? A fenéket.. Azt meg senki nem érzékeli hogy mögötte ezren vagy 50.000-en állnak ha agyonlőnek az kicsi vigasz.
Szerinted a háborukban a fogolytáborokban miért nem támadták meg az őröket a sokszor 50-100x annyian lévő foglyok ? Sima győzelem lett volna az is..
Ez a morál.. No ennyi nem erőlködöm többet. -
#2666 Hogyne vettem volna magamra, mikor nekem írtad te töri zseni :DD Aki itt nagyon magára vett valamit az te voltál, pedig egy elég ártatlan kis hozzászólás volt, de rögtön támadva érezted magad, jaj megcáfoltak??!! Pedig senki nem cáfolt, még írtam is :DD
De most már hagylak, válaszolgass a többieknek is, mert úgy tűnik megpróbálnak megCÁFOLNI, igaz nem 10x túlerővel :D -
#2665 Videóban 13x túlerő van de kipróbáltam 8000 ellen is működik replay de maradjunk annyiban hogy az ashigaru annyira szar volt hogy az akkori világ összes ashigaruja se tudna győzni. -
#2664 Alpári stílusod az csak neked van az meg hogy magadra vetted a te bajod de az nem jogosít fel erre "mi a fasz bajod van te gyökérr?"
Mostmár higgadjál le azt toljad neki ]chuck norris moddal -
#2663 Most már próbálja ki valaki :) -
KingPunisher #2662 Talvisota "Téli Háború" ott pl.a finnek győzték le az oroszokat.. legalábbis harctéren.
4x gyalogsági 100x tank és 30x repülőgép ellen sikerült diadalmaskodni.
Egyébként ezen a videon amiből kirobbant a "vita" elég idiótán játszik a játékos, gondolom nem véletlen. Ha széthuzva használná a 6000 embert nem mind betömörülve a puskások elé akkor itt sem ez lenne az eredmény.
Szóval maradjunk abban, hogy nincs ez a játék annyira elrugaszkodva a valóságtól, persze nem szimulátor de 6000 idióta yari-s katonát le lehet lőni 450 puskával. -
TomDantes #2661 Plassey 1757, Robert Clive több mint tízszeres túl erő ellen aratott győzelmet, bár ebből úgy 12000 volt az igazi harcos indiai oldalon, de az is majdnem ötszörös túlerő, emellet az indiai oldalon a franciák jóvoltából csak a tüzérség volt háromszoros túlerőben!( 12 -4) Van ez így néha.
De, a magyar történelemből is lehetne említeni, a honfoglalást lezáró ,,pozsonyi" csatát, ahol jó 4-5-öszörs lehetett a túlerő.
Kosciuszko lengyel tábornok ötszörös túlerőt győz le a a dubienkai csatában.
Chodkiewicz hetman is hasonló arányokkal nyert csatát a svédek felett.
A svédek is jó négyszeres túlerőben lévő Nagy Pétert győzik le.
Aztán Nándorfehérvár, és Hunyadi
Persze a körülményektől sok minden függ, és mindegyik eset nagyon mást, de előfordult nem egyszer és nem kétszer, hogy több mint négyszeres túlerővel szemben aratott győzelmet egy hadsereg. -
#2660 És ki is próbáltad ezt a játékban? Megismételhető vagy csak épp mákja volt... -
#2659 azért neked se kell a szomszédba menni némi bunkóságért
"oh értem akkor ennyi vagy chuck norris teória
Azért villanthatnál valamit töriből mert amit visszaböfögtél az nem volt egy disszertáció hiába gondolod azt magadról te vagy itt a prof."
Sajnálom hogy ennyire a szivedre vetted, de tényleg senki nem vitatta a tudásod, ellenben most rohadt bunkó módon viselkedsz... mint egy gyerek, féltve érezted a kid tudásod, és átmentél okoskodó lenéző üzemmódba, szánalmas -
#2658 áh pont ilyen példát akartam hozni hogy azért nem benszülöttek ellen volt akik még sose láttak villámló puskát -
#2657 Elgurult a gyógyszered
Kinek is van lelki baja csák norris
Égesd magad nyugodtan hogy nem bírsz kultúráltan vissza írni vagy nálad ez a disszertáció? Mert akkor biztos a csőcselék egyetemen végeztél fő bunkó szakon. -
KingPunisher #2656 Ugyan már ha én most kimegyek az Amazonas mellé pár eldugott törzset irtani egy AK-val simán meglesz az 50 az 1-hez arányom is..
Mi az hogy 6 az 1-hez mehet 10 az 1-hez nem, ha más a technológiai szint az emberi létszám egyre inkább háttérbe szorul.
Ennyi erővel bushmanokat is irthatok egyedül egy páncélozott terepjáróból.
Igen elszakadtunk a témától, a lényeg ebben a játékban a lőfegyver erősen töri a morált, igy pár komolyabb lőfegyveres unit képes szembeszállni sikerrel akár 10x akkora létszámú alacsony alap morállal rendelkező egységgel.
Tetszik nem tetszik, reális vagy sem, ez van. Nekem ezzel nincs gondom. -
#2655 Neked mi a fasz bajod van te gyökérr? Trenyleg ennyire a lelkedbe gazoltam mert bedobtam egy peldat? A szovegertelmezes meg tovabbra sem megy, mint irtam, nem cafolatnak irtam, csak egy pelda volt, erre ugy raugrottal erre a CÁFOLAT témára mint a veszett kutya... A professzornak itt egyertelmuen te gondolod magad, freudi elszolas tőled, en ugyanis egy szoval nem mondtam hogy barmit is jobban tudok, te viszont erre élezed ki az egészet. Tenyleg tullepetnel mar a szemelyeskedes reszen, mert ha annyira okos vagy akkor a csatarol beszelgetnenk es nem pedig arrol ki mit tud... Szoval még jo hogy egy jatekrol beszelunk amit mar mindketten leirtunk.... -
#2654 oh értem akkor ennyi vagy chuck norris teória
Azért villanthatnál valamit töriből mert amit visszaböfögtél az nem volt egy disszertáció hiába gondolod azt magadról te vagy itt a prof.
-
#2653 Mondtam már hogy ne izgasd fel magad senki nem akart megcáfolni, írtam, de annyira behúzódtál a csiga házadba hogy már olvasni sem bírsz, nyugodjál le, mindenki látja milyen okos vagy töriből
"Meg jó hogy egy játékról beszélünk ahol pl háta mögé ...."
Ezt is írtam, ez csak egy JÁTÉK, szóval tényleg zaklasd fel magad ennyire
-
#2652 Jah meg mondj még egy esetet ahol 5x volt a túlerő már kíváncsiság képpen tudsz-e többet mint mi vagy csak kiragadtad a legismertebbet hogy nagyon cáfoljál mert ugye 10x-es az = 5x-el ismét grat -
#2651 Talán azért mert a nyíllal 12 is lehet lőni de ha jobban belegyalogolsz a témába nem csak ez miatt nyertek ez tévhit mivel a lovagok páncélját nem bírták átlőni de lovaikat igen.
Meg ne beszéljünk már egymás mellett ki mondta hogy nem lehet lehet az 6x is de az már ritka viszont ésszel felfoghatnád valahol kell lennie egy határnak és a 10x már az lehet különben tiszta amcsi filmet csinálsz a dologból ahol a heroász mindent visz.
Meg jó hogy egy játékról beszélünk ahol pl háta mögé mész az ellenek vagy csak mögötte állnak és persze nem döfik hátba egymást szóval hiába vagy többen és keríted be az nem ér semmit mert mást néz a gép a skilleket meg sok más hókuszpókuszt olyat nem ismer hogy túlerő. -
#2650 Az jó töri téma az mindig érdekel -
#2649 Talán az angolok,valamelyik búr háborúban hoztak egy ilyesmi eredményt,de nagyon homályosan emlékszek,majd lecsekkolom később. -
#2648 Miért ne lehetne összehasonlítani? Nekem ne gratulálj, csak hoztam egy példát, túlerő, egyik félnél fegyvernemben jelentős előny. Az meg aztán igazán vicces, hogy 2, 2.5 meg még 4x túlerő is oké, de 5 az már neeeem :DD
De ne izgulj, senki nem akart megcáfolni... -
#2647 Nézd át kicsit jobban nem tíszeres meg amúgyse összehasonlítható olyat mondjál inkább ahol kovás puskával 10x-es túlerővel szemben tudtak nyerni.Meg én is leírtam hogy 2x 2.5x 4x megtalálható általánosságban erre te előszedted az egyetlen ilyen csatát ahol 5x volt a túlerő gratulálok.
Én csak arra szeretném felhívni a figyelmet hogy azért húzzunk már egy épeszű határt ahol már emberszámba lehet venni és igen is sima győzelem lesz mert ha csak rájuk dobnék annyi kecskét már az megnyerné a csatát nem is kéne harc hozzá csak a tömeg ami eltemeti.
Persze fontos a morál és nem mindegy hogy milyen körülmények között történik de a videóban elég egyszerűen levonható a konzekvencia.Terep az nyílt és a tömeg már egyben van nincs előny hogy részenként szépen meglehessen futamítani meg nem esett el a vezető a szemük láttán hogy ez miatt szétszéledjenek hanem nagyon nyílván való hogy túlerőben vannak és valami mennyiségnek azért kell lennie ami már átbillenti a mérleget mert ilyen nem létezik hogy bármennyi akármennyi ellenséget letudjak győzni aki alsóbb rendű hát ez baromság.
-
#2646 Agincourt-i csata, longbow.
szerintem még lehetne sorolni azokat a csatákat ahol a kevesebb győzőtt...
ez meg csak egy játék... :) -
#2645 Meghagylak az álom világodban biztos sok amcsi mesét néztél mert ott tényleg így van hogy a hero azt többszörös túlerővel szemben is ő marad a jani de a 10x túlerő az már igencsak számít és a világtörténelemben se találsz olyat hogy ennyi ellen győzelem lenne a kimenetel ott az általános a 2x 2.5x 4x de nem tízszeres.
Ashigarut meg félre infóztad mert különböző korszaka volt de konkrétan az ezerötszázas években már zsoldos katonák akiket bárki felfogathatott nem állítom azt hogy hű de kemények mert persze hogy nem azok de tudjunk már reálisak lenni ilyen tömegnél. -
KingPunisher #2644 Vitatkozhatunk, hogy ezek a Yari Ashigaruk a valóságban mennyire voltak kemények, de igazából lényegtelen is.
A játékban a leginkább fostos morálra különösen érzékeny egység, ha multiztál tudod, hogy simán meg lehet futtatni 5x akkora sereget is, ha valaki okosan játszik.
Én ebbe nem találok hibát, sok sok érdekes ütközet volt a történelemben ahol ennél nagyobb aránytalanságok csaptak össze, érdekes kimenetellel.
"Parasztok" vezető nélkül legyenek fostosak, főleg egy szuper modern különösen morál törő egység ellen.
Reális-e ? Sosem tudjuk meg, de azért nem véletlen vetett véget a szamurájok korának az ismétlőpuska..
Egyébként meg megnéznélek hogy a kezedbe adva egy Yarit hogy rohannál le 5999 társaddal 500 puskás ellenséget. Egye fene kis kiképzést kaphatsz de te futsz az első sorban ;) -
#2643 Az arányt kell figyelembe venni azért nem üres fejü droidok baszki simán lerohannák azt kész és a hely se a Thermopülai-szoros meg akármilyen új és szuper fegyver volt a kezükben is azért nem géppisztolyt használtak hogy hú leszedek mindjárt tizenhatot és de megijednek tőle.Ismerték már a puskát és kiképzést is kaptak képzeld nem földművelelésből szóval ilyen helyzetben ha ott van hatezer ember nem fogja összeszarni magát ez nem gatlin géppuska.
Szerintem a videó pont jól mutatja hogy a morál az egy olyan dolog amit éppésszel kell elképzelni és nem úgy ahogy a játékban agyatlanul beleprogramoztak itt már látszik hogy elvan túlozva. -
KingPunisher #2642 A mezítlábas parasztokat idézőjelbe értsd :) nekem ezek mindig azok lesznek, persze kaptak kiképzést elég jó felszerelést de azért a játékban ők testesítik meg a "gagyi" katonát.
Amugy az Ashigaru fürge lábú harcost jelent :) találó név, lehet sokszor futottak el a másik irányba. -
KingPunisher #2641 Háát szerintem ebben nincs igazad. Van egy dolog amivel erősen nem számoltál, és szerencsére ez is a játék része, ez pedig a morál.
Bizony ezek a "kaszás" parasztok akiket csak ugy besoroztak erősen kedvüket vesztik ha sok társuk halálozik el mellettük.
Akkor kombináld bele, hogy azért ezek már elég komoly fegyverek simán átvittek egy embert a lágy részeken. Tehát ha szorosan nyomulnak egy lövéssel akár több halottat is elérhetünk.
Képzeld el téged ma besoroznának, holnap harcolnál egy idegen civilizáció ellen, ahol olyan fegyverekkel lőnek amit nem ismersz és kis társaid csak ugy placcsannak szét melletted.
Szerintem hamar futásnak erednél te is a másik irányba.. :)
Persze ha a "félelmet" nem kombináljuk bele és a tömeg ésszerűen rohanja le a WT-t akkor persze bekerítik és "letapossák" őket.
De vezető nélkül ezek a mezitlábas parasztok szerintem a valóságban a második sortűz után futottak volna amerre látnak :) ha meg páran elkezdenek melletted az ellenkező irányba futni azért az eléggé elgondolkodtatja az embert. ;) és ez is a játék része ha 1 osztag "megtörik" a többi is morált veszt.
Szóval ha lett volna ilyen ütközet én a katonákra fogadtam volna.
-
#2640 Nem mindegy hogy híják őket mert később ezeket az egységeket átnevezték az Edo korszakban (amúgysem fegyver és páncél nélküli mezítlábas kaszás vasvillás parasztokról van szó).
Akkor se valóságos hogy ennyi ember csak úgy mindig elfut meg meghal a semmitől ez már kamu. A gép meg bekerítette ha nem láttad a végén látszik mivel ennyi felé nincsen kezük lőni.
Szóval ez realtimeban úgy történne hogy egyszerűen lerohannák ilyen nyílt terepen de egy várfal vagy valami jó fedezék mögül ahová nehéz bejutni lehetséges hogy 3-4 ezer embert visszatudnának verni de akkor se 6ezret ha így rendezetten fel vannak sorakozva közel hozzájuk mert abból egyszerűen lerohanás lesz és sok lúd disznót győz. -
wednes #2639 Az jól hangzik. Annyira még nem játszottam a FoTS-sal, csak próbaképpen (főleg azért mert nincs meg eredetibe, ill a gépem is lehetne hozzá acélosabb..szal majd beszerzem valamikor).
Igen az érdekes lehet, hogy annyi hajót kell a tenger fenekére küldeni, amit a akkori világ acéltermelése se fedezne, a pénzügyi részéről már ne is beszéljünk. :)
Én ezt a szárazföldi csapatok lövetését is furcsálltam benne. A part közelébe (látótávolságból) meg a kikötőknél még elmenne. De ezek a hajók mégsem Dreadnought osztályú szörnyetegek 380-as ágyúkkal, hogy 40km-ről is bombázzák a célpontokat. Furcsa, hogy a legkisebb hajó is löveti a "szárazföld belsejét", tehát nem közvetlenül a partot. -
uwu421 #2638 A FoTS-ban már lehet ilyennel spekulálni, mert a két oldal RD után fix marad. Igaz hogy ott meg RD előtt az AI előszeretettel áll át a player oldaláról, bár ha köztársaságosdit játszik a player, akkor úgyis mindegy.
Egyébként nekem nagyon tetszik a FoTS, jobb az a kampány mint S2, csak egy iszonyat nagy hibája van: az a rengeteg hajó. A sok unalmas tengeri csata, amit sajnos muszáj lejátszani, totál hazavágja a játékot. -
KingPunisher #2637 Biztos nem történt mert ugye a Yari Ashigaru középkori egység a másik meg már modern kor hajnala. De egyébként szerintem ha lett volna ilyen, a valóságba is szétszéledt volna pár felfegyverzett paraszt, egy számukra ismeretlen, ilyen erőteljes fegyver elől.
Se General se semmi, szerintem ez így teljesen korrekt ;) főleg hogy sík terepen szemből gyalogolnak bele a sortűzbe..
-
wednes #2636 Remélem a Rome-ba ezt finomítják egy kicsit.
Itt még nagyjából megértem, hogy egy ország, mindenki az uralmat akarja, legalábbis a nagyok közül. Bár kis vazallusok simán maradhattak volna itt is végig hűségesek, hiszen pont ezzel maradnának a tűz közelében. Aki a leendő uralkodót szolgálja a végén jutalomban részesül, nem azt, hogy egy script miatt lemészároltatja magát gyakorlatilag a semmiért. Játékmenetnek se ártott volna ha szövetségi rendszerek csapnak össze. -
#2635 Azért lehet a géppel spekulálni és én is tudom, hogy hogyan működik realm divide mindig csökkenti körönként a viszonyokat, de amennyi +ot tudsz csinálni annál később lesztek rosszban kivétel akivel amúgy is megvan írva hogy rosszban kell lenned. -
uwu421 #2634 Lélektanilag biztos nagy élmény ha úgy érzed igazi szövetségesre találtál.
De a játék gyakorlatilag úgy működik, hogy a scriptelt események meleltt van egy random seed, ami a hadüzenetekért felelős. Ezt sok dolog befolyásolja (szövetségek, viszonyok érteke, a hírneved, stb.), da attól még random.
Az hogy szövetségesed maradt végig szép és jó, de valamennyi esély minden körben volt, hogy hadat üzenjen neked. Nyilván ha jól feltornászod a viszonyt ez az esély minimalizálódik, de sose lesz nulla. -
#2633 Diplomácia a játék lelke ez a legfontosabb dolog mindig ügyelni kell kivel lehet és kivel kell jóban lenned másképp nem is tudsz fejlődni, hogy jó egységeket tudj toborozni.Amire figyelni kell, hogy tudjad ki, kik lesznek zsákmány provinciád akitől könnyen eltudod majd venni a provinciáit, mert nincsenek erős szövetségesei vagy egyáltalán nincsenek ez a legjobb eset.A házasság, katonai szövetség, kereskedelem amivel jól lehet manipulálni, de csak azokkal hosszútávon akikkel engedi a gép mert vannak generált ellenségek és ezt sajna ki kell tapasztalni.Hattorival csináltam most egy kampányt és hiába házasodtam az ikko klánnal, mert megfenyegetett aztán megtámadott pedig még + kereskedelmi kapcsolat is hosszútávon volt.Szerencsére jó szöviben voltam a takeda klánnal aki támadta, mert amúgy se voltak jóban.A kampány végéig megmaradt amúgy a támogatómnak szóval lehet építeni a gépre. -
Hát nemtudom szerintem elég kamu ilyen biztos nem történt a valóságan. -
KingPunisher #2631 Ez viszont szerintem kifejezetten , realisztikus és jó..
Érdemes tartani némi lovasságot és nem rögtön befejezni a csatát..
Nálam nem sok szokott elfutni a piros vonalas mennyországon túlra.. -
KingPunisher #2630 Kösz az infokat, megpróbálom azért ezt az Ai modot ha kicsit segít már beljebb vagyok vele.
Egyébként most tolom végig a kampányokat 3 koron keresztül :) RotS-t kipörgettem, cirka 2 millio arannyal a végére.. elején persze semmire nem futotta de aztán berobbant a gazdaság pár év alatt.. nem mint a magyar.
Igen jó kis játék ez, lehet gonoszkodni alattomoskodni, csak sajnos azért sok helyen scriptelt a dolog ami kicsit rontja az élményt.
Remélem azért a Rome 2-be nem csak a grafikát fejlesztik ^^ ha tudnának egy rendes Ai-t írni ennél faszább játékot nem lehetne és nem is kellene készíteni..