2869
Shogun 2 Total War
  • uwu431
    Na azért nem annyira veszélyes dolog ez a köztársaságosdi ebben a FotS-ban, csak kicsit ijesztő az elején.
    Mondjuk a pénzem elfogyott, volt olyan kör hogy 1000 alá esett a jövedelem, és finanszírozni kellett az építkezéseket az új tartományokba, meg az ügynökök akcióit. A 100 ezerből pár kör alatt 10 ezer lett de megint erősödik a gazdaság, éppen megúsztam, végül is mindent meg tudtam venni amit kellett, jól ki lett centizve.

A lázadások leveréséhez van egy jó trükk.
    Először is jobb minél előbb túlesni rajta, az adót nem érdemes piszkálni, nálam low-on van hogy legyen egy kis pénz és jelentős legyen a gazdasági növekedés.
    Az erődöket minimum 2. szintre kell építeni, ha van afölött az mégjobb.
    Ahol lázadás készül, építeni kell egy (esetleg több) bármilyen egységet, de mikor kész van, a vár mellett kell állomásozni vele úgy hogy a lázadók be tudják ostromolni az erődöt. Ez azért fontos mert csak helyőrséggel ellátott erődöt bármelyik lázadó meg mer támadni, ha viszont várba várjuk, elkezd fosztogatni, ami igen káros. Az ostromot kivédeni viszont általában kifejezetten könnyű, főleg ha érkezik némi felmentés (akár egyetlen lándzsás csapat is).

Ha minden tartomány fellázad egyszer, és leverjük, nagyjából vége is a zűrös időszaknak. Persze van pár hely ahol többször is el kell őket intézni, de 5-6 kör után már nem fogjuk érezni a krízist, csak egy dologra kell figyelni: pénzügyileg fel kell rá készülni. Nekem a 100 ezer éppen hogy elég volt, a biztonság kedvéért nem árt ha ennél kicsit többet rakunk félre.
  • uwu431
    Most csinálom a Fall of the samurai kampányát, ezúttal sem a sógunt, sem a császárt nem támogatom, köztársaságot alapítottam. Nem lesz egyszerű, ugyanis a köztársaság egy harmadik féle berendezkedés, nem tudom terjeszteni csak foglalás után, mert nincsenek hozzá ügynökök. Az összes ügynök megszűnt létezni, csak a nindzsák gésák, és a veteránok maradtak. Egyetlen jó módszernek az tűnik ha hagyom lázadni a tartományokat, és leverem a lázadást.
    Még csak pár kör óta tart a balhé, de a gazdaság mélyrepülésbe váltott. 100ezret tartalékoltam RD utánra, remélem annyi elég lesz.
    Van valakinek tapasztalata, hogy hány körig kell kihúzni míg helyreáll a rend?
  • C0mBoBreaker
    hát ez izé ...elégtré mondjuk 2playerben még elmegy ilyen malom, sakk szintű játéknak extrán megfűszerezve shogun2 beütéssel.
  • Montanosz
    már kint az androidos verzio is))

• MatchDiabolo
    Legrosszabb esetben rakd újra a win-t az biztos segít az ilyen misztikumokon mást sajna nemtok javasolni.
  • szoszibá
    Sziasztok! Single kampányt játszok és mindig ugyan annál a körnél kilép, Shogun 2 has stopped working hibával. Ami nagyobb baj, hogy multiplayer kampányban sem jobb a helyzet, csak egy kicsit később történik ugyan ez. Eredeti steam-es Fall of the Samurai-ról van szó. A driverek a gépen a legfrissebbek. Mi lehet a gond?
  • MatchDiabolo
    Császtok nálatok milyen a grafja?
    Nálam így néz ki ami szaggatás mentes kb 6ezres csatáig.

• Nik0Bellic
    Arra értettem mikor egy editor programba használod a random funkció, akkor véletlen szerűen csinál pár dolgot, hogy ne az üres terrain alappal kelljen kezdenem, hanem amit már csak kicsit át kell alakítanom, és biztos érti aki már használt ilyet, mert néhány játéknál van editor mellékelve.
  • Prof William
    Közben rájöttem hogy igen. :)
  • Prof William
    Kissé megkésve már de ma igazi FOS -t vettem. :)

Hamarosan kiderül milyen. A beállított csatákban van lehetőség összeereszteni a régi és új egységeket? Meg nézném mire képesek a sengoku kor szamurájai a puskás egységek ellen.
  • Tikal #2579
    öö, ugy értem körülötte is ugysnaz a terület, vagy egy hidnál vagy csak egy mezőnél is ami random kiválasztasz...csak a gyengébbek kedvéért irtam a kastelyt, valaki két utca között sem lát külünbséget az életbne, akkor itt miért látna.

egyébként szerintem már a shogunban sem volt random a map, nekem voltak kedvenc csatatereim ott is.
  • Agaba72
    Ha egyszer ugyanazt a kastélyt foglaljuk oda-vissza, fura lenne ha NEM ugyanaz lenne a környezet.
  • Tikal #2577
    Tényleg nem randomizált.. elég csak megnézni mikor odavissza foglaltok el egy kastélyt, mindig ugyanaz a környék, meg a kastély közvetlen környezete is, nem random.
  • uwu430
    Szerintem is jobb lenne részletesebben kidolgozni, de mi még gagyibb szerintem, azok a tipizált erődök.
  • uwu430
    Ha van aki nem tudná...
    A random azt jelenti hogy véletlen szerű.
    A csatatér pedig mindig ugyan olyan ha ugyan ott csatázol, tehát nem random.
  • uwu430
    Attól még hogy béna, nem lesz randomizált.
  • Nik0Bellic
    Az biztos, hogy a készítők még nem jártak Japánban a pályák eléggé unalmasan mellé sikerültek olyan fapadosak ez miatt a csaták, és szerintem is kissé randomizált a legtöbb map szerkesztése ilyet én is tudnék csinálni egy editorral az a baj és én még nem is jártam ehhez ilyen programozói suliba.
    Sokkal jobban tetszett a Napoleon játékuk.

Kumamoto battlefield 田原坂 熊本

Azuchi Castle 安土城 Oda klán kastélya valami ilyen terepen kéne legyen

• uwu430
    Ja meg az is gondolom megtévesztő, hogy a stratégiai térkép útja nincs rajta a csatatér térképéén. Ezt mondjuk pótolhatnák, vagy valami.
  • uwu430
    Tök mindegy minek nevezed, nem random. Én sok csatateret felismerek, nem is kéne hozzá térkép, anélkül is tudom hol van. Kicsit meg vagyok lepve hogy te már a sokadik vagy aki ezt nem vette még észre. Szerintem te se menjél egyedül kirándulni, mert tutira nem jössz vissza

Minden pont úgy van a csatatéren mint a stratégiai térképen. A kisebb erdőfoltek meg a kis dombok persze ott nem látszanak, de meglepően jól meg van csinálva, csak nem árt kinyitni a szemedet.
    Szerintem sokakat az zavar meg, hogy el van forgatva a térkép, mindíg abba az irányba ahonnan te érkezel. Ugyananzt a helyen más irányból nem biztos hogy megismered, anyám is ilyen. Érdemes beazonosítható tájékozódási pontokat keresni. Tengerparton meg településehhez közel, ez könnyű, mert a távolban látszanak a kikötők, falvak és erődök. Hegyek között meg erdőben úgyis el fogsz tévedni, ha ez eddig nem tűnt fel.

Rajtaütés meg csak akkor van ha el van bújva a sereg, olyankor a tábornok modellje leguggol, mintha rejtőzne (vagy szarna), de még így is felfedezhetik, és elmarad az ambush. Vannak helyek ahol el lehet bújni, meg van ahol nem, ez ilyen egyszerű.
  • Timbojack
    Azt nem lehet felosztásnak nevezni az egy random generált map.
    Valahogy kimaradtak a szurdok csapdás rajtaütéses harcok és olyan hogy út nem is létezik csak szépen megvan rajzolva a kis mapon.
    Pedig nem lenne mindegy hogy kereskedelmi útvonal vagy kerülő ösvény és hogy az út merre min vezet át és attól hogy ráírták hogy síkság miközben berak egy dombos erdős területre az minden de nem pálya szerkesztés.
    Ezt kissé leegyszerűsített hanyag munkának lehet nevezni nincsen kidolgozva sajnos miközben elég nagy fun faktort lehetne generálni vele.
  • uwu423
    Megsúgom hogy a stratégiai térkép fel van osztva, és mindig az adott csatatéren kell küzdeni. Nemrég volt téma itt a topikban.

Ettől függetlenül nekem is vannak ötleteim hogy lehetne javítani a csatákon.
    Szerintem akkor a legbénább az AI ha védekezik. Ha lövünk egy csapatot, azzal hátrálnia kellene, nem előre rohangálni.

A TC utáni részt meg nem értem.
  • Timbojack
    Meglehetne oldani sokféleképpen hogy egyet említsek nem kéne randomizálni a mapokat amúgy se lett nagy szám elég gagyin csinálja jobb volna ha felosztanák a kampány térképet és azokra készítenének hozzá illő pályákat amit a botok kitudnak használni és a mozgásukat is szabadosabbra lehetne alkotni.
    Nem lehetetlen a botokat jól megírni mert a lovasságot elég jól megcsinálták vagy az íjászokat támadja hátba vagy jön lekaszabolni a hadvezért ha egyedül van.
    TC-ben meg kihagyták a legegyszerűbb funkciót amit régebbi játékokban felfedeztek valamint egy másik játékban megtehetem hogy az egységemet jobban megkonfigurálhatom és nem csak állnak ott mint egy fa miközben kaszabolják őket.
  • uwu423
    Számtalan hibája van a játéknak amit lehetne javítani, erre előjöttök egy irreleváns dologgal.
  • uwu423
    Azzal indítasz hogy a TW visszafelé fejlődik. Persze mindenkinek lehet véleménye, de ez nem igaz. A sorozat korábbi részeihez képest ez kb. ugyanazt tudja mint az Empire, csak itt mások az AI szokásai. Az előtti részeknek is van 2 generációja ami gyengébb.

Cossacks AI nagyjóból anyni hogy összegyűlik, aztán jön, meg a kampányba vannak scriptelt csaták, kurvanehéz ám megírni. Rádásul pont az olyan RTS-ekben épül leginkáb a nehézség belöbése a resource handicap-re.
    TW-ben sokkal nehezebb megoldani hogy az AI jól teljesítsen, mert a manőverezésen múlik minden. Az lenen az ideális ha minden elképzelhető helyzetre másképp tudna reagálni. Na mostanában ilyen nem lesz.

Nagyjából az várható fejlődésként hogy több manővert fog tudni, de a playerek úgyis pikpakk megtanulják mit nem szabad, így csak azt a pár mozdulatot provokálják ki, az AI tól, amire megtanulták az ellenszert.

A legegyszerűbb ha támadásnál passzvak vagyunk, és csak lőjük a szélső csapatokat, ez ellen szinte védtelen az AI mert ha ő védekezik, időhúzásra játszik. Ezt nem nehéz észrevenni, és ezt kihasználva formáltok véleményt, miközbe bele van írva számtalan dolog, csak persze nem engeditek neki használni mert az fáj. Exploitolni minden játékot lehet.
  • uwu423
    Végülis csak 1400 órát játszottam vele XD. És elég sok komment szárad a lelkemen ebben a topikban is, úgyhogy eléggé mellé trafáltál ezzel is.

Elmondanám megint, hogy ez a jellegű hiányosság minden játékban ott van. Biztos ez az első játékod, ezért nem tűnt fel.
    Ez a játék is kismillió hibával rendelkezik, de azzal hogy az AI nem elég okos, nem lehet mit kezdeni, ez pont olyan amiért nincs értelme leminősíteni. Minden játék kiismerhető, és ha megismered az AI szokásait, könnyedén levered, nem egyedi jelenség.
  • Timbojack
    Nem akarok belefolyni de ahogy olvastam abban nincs igazad© uwu422 hogy nem megoldható ha csak a csatákat nézed akkor nem hogy itt tart a tudomány hanem vissza felé fejlődött a tw. Itt már csak tégla hadseregek küzdenek másik tégla hadtestekkel.
    Összehasonlításképp nézz meg egy Cossacks nem mostani játék ott nincsen leegyszerűsítve a hadsereg hogy egy tégla hadtest az csak 200 bot azt kész hanem ott a botoknak sokkal több lehetősége van.
  • titokmiszter
    Valamit félre értettél nincs itt semmi reklamáció te meg amúgy sem vagy a felelős piár marketinges szóval nem kell kimagyarázni semmit, csak azért közöltem neked ezeket mert olyannak tűntél akinek szüksége van rá mert még nem érte el ezt a szintet hogy mélyebben belelásson és kitapasztalja a játékot.
  • uwu422
    Mindenki tisztába van itt vele hogy mennyire hülye az AI, de semmivel se rosszabb mint máshol, egyenlőre itt tart a tudomány, ezért nem itt kell reklamálni. Az AI azért csal hogy ezt kompenzálja, és ez az összes játéban így van.

Egyetlen módja van annak hogy ezt kikerüld: emberek ellen kell játszani. Ebben a játékban ezt is megteheted.

Azért rágom ám így szájba ezeket a magától értetődő dolgokat, mert elég micimackósak a problémáid.
  • uwu422
    Majdnem jól látod a szitut, csak pont fordítva áll. Pont azért érdemes legendary-n játszani, mert nem úgy van nehezítve hogy még jobban csal az AI, hanem úgy hogy a többi szinten megengedett könnyítéseket veszi el a playertől.
    Csatában nagy a kísértés hogy belassítsd, meg a minimap is ott van segítségnek, meg ott van a loadgame is.

Legengaryn azért jobban meg kell gondolni mit csinálsz, de ott is van lehetőség buzerálni a randomot, ahogy a korábbi hsz-ekben láthatod.
  • titokmiszter
    Nem leszólás ez csak tény sok helyen le van írva a játék hiányosságai és még a mód készítők se tudnak vele mit kezdeni az a helyzet, mert ez már mélyen a programozásnál van elrontva.

pl:egyszerűen lenyilazhatsz egy egész egységet úgy hogy nem fognak ellene semmit se tenni meg a sok álló tétlen egység és csak rá kell közelíteni a csatákra máris látni hol a probléma a botokkal.
    A játék hibáit ha már ismered könnyen kilehet játszani és előnyt szerezni belőle.
    Legendary már nem ad semmi + az AI-hoz csak módosítja a te lehetőségeidet és kipróbáltam már.
  • uwu422
    Az tuti hogy az elfogott nem pedig legyőzött ellenfélért kevesebb XP jár.
    Nem vagyok benne biztos, de mintha az erősebb egységekből több XP jönne.
    Szerintem a szintjük nem számít, csak a típusuk, de ez már tényleg csak tipp.

Igazából az számít jobban, hogy a te csapatod mennyire fogy el, mert az utánpótlás amit saját területen kapsz, az csupa újonc, így megeshet hogy egy szerencsétlenül sikerült kemény csata után nem fejlődsz, míg egy könnyű csata után látni egy-két szintlépést. A legjobb biztos hogy az ha erős sereget versz le minimális veszteséggel, akkor látványos fejlődés van.
  • wednes
    Tényleg a fejlődésbe a csak levágott ellenfél mennyisége számít? Vagy, hogy milyen harcértékű és minőségi csapatokkal bánunk el az is fontos, plusz szorzó?

• uwu422
    Én csak azért csináltam hogy ne kelljen hadat üzenni senkinek, ezt tudtam magamnak kitalálni, hogy legyen benne egy kis nehezítés, de nem lett nehezebb :)
    Mivel a papjaim nagyon belejöttek a lázításba, írtottam ki klánokat úgy hogy ninzsával megállítottam a sereget, a lázadók meg besétáltak az utolsó tartományba is.

Egyébként a helyőrségnél nyilván erősebb egy lázadó sereg, de azért elég kis csapattal szoktak mozogni, egyáltalán nem nehéz leverni őket. Azért is jó mert jobban fejlődik a sereg, mert sok könnyen legyőzhető ellenfél keletkezik.
  • wednes
    Jó dolog a lázítás. Én is szoktam alkalmazni az ellenség hátországába. Frontvonalba szerintem nem érdemes, sokszor erősebbek a lázadó kastélyok, mint az ellenség elhagyatott kastélyai.
  • uwu422
    A legutóbbi játékba engem azért is megutáltak mert túl sok tartományt lázítottam fel papokkal, még becsületet is vesztettem, mert szövetségesnél szítottam lázadást. De muszáj volt, mert úgy akartam végigjátszani, hogy nem támadok meg senkit, csak lázadó tartományt. Aztán mikor RD lett abbahagytam, és mentem előre, de addigra a azoknak a tartományoknak a fele ami nem az enyém volt, lázadó volt, viccesen nézett ki a térkép.
  • uwu422
    Csak azért kérdeztem mert általában azon megy a rinyálás hogy túl nehéz. XD
    Legendary-n érdemes ezzel játszani, ha így ráéreztél hogy mennek a dolgok, nem lesz nehéz az se.
    Nyilván ez is csak egy játék, és nem kell hozzá különleges képesség, de sokkal összetettebb mint más stratégiák, úgyhogy nem értem miért szóltad le.
  • Tikal #2553
    Most epp ez tortenik velem. Heten vagy nyolcan maradtunk, elfoglaltam a shoguni cimet, es mindenki ellenem van már, kiveve egy klant, nekik adtam egy lanyom:))
  • wednes
    Mindenképpen tegyél vele próbát, így derül ki a legpontosabban, hogy érdekelni fog -e.
    Inkább a harcra van kihegyezve ez a játék (nem véletlenül Total War a széria neve). Diplomáciában elég korlátozottak a lehetőségek. Azon ne lepődj meg ha idővel (még a legjobb szövetségeseid is) neked esik mindenki. Valahol persze érthető, mindenki a sóguni címre tör, illetve ha valaki túl erős már alapból utálják. Arra kell csak figyelni, hogy mire költjük a pénzt körönként és hány ellenséget szerzünk magunknak.
  • ravensoul
    Nem igazán tudom megmagyarázni, valahogy idegen volt számomra, de a diplomáciát pl. élveztem. :) Azok a korok/népek/időszakok amúgysem fogtak meg igazán, a középkori Japán viszont mindig is közel állt a szívemhez. Teszek vele egy próbát. (Remélem az oktató mód részletesebb, mint pl. a M2TW-ban... :) )
    Ahogy írtam, ebben viszont élvezetes volt a csata még számomra is. :P
  • wednes
    Ha rászán egy kis időt az ember, akkor szerintem bármikor belevághat a TW szériába. Mondjuk alapjaiban ugyan az az összes TW játék. Hogy érted, hogy nem tetszett a régiek harcrendszere?
    Itt is ugyan az a lényeg, kiállítasz egy (több) sereget és megütközöl az ellenséggel a csatatéren, tengeren, vagy ostromnál.