Shogun 2 Total War
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Isandlwanai csatában a Zuluk csúnyán lerohanták és megsemmisítették a modern felszereléssel ellátott angol sereget, hasonlóképp mint ahogy Little Bighorn-nál Ülõ Bika legyõzte Custer seregét.
Az ilyen csaták azonban nagyon ritkák, és mindig valami baklövés áll a háttérben. A technikai fölény rendre gyõzedelmeskedett minden háborúban ahol hasonló feltételek voltak min amirõl a vita folyik. Épp az lenne bizonyíték a Shogun-ban használt modellezés helyességére, hogy az ellenpéldák mind kirívóak, és az általánosságnak megfelelõen a morál nagyjából jól van belõve a játékban.
Még a kezdetleges muskétákkal is brutálisan darálták le a Spanyolok az indiánokat, nagy túlerõ ellenében, rendszeresen. Az ismétlõfegyverek pedig végleg lezárták az õsi harcmodorok korszakát.
Trollkodni nem így kell. Látszik hogy nem elõször próbálod, de még mindíg amatõr munka. Tudnálak tanítgatni, de most nincs idõm növendék trollokra. Nem is értem hogy tudják a magadfajták lelkileg átvészelni a kezdeti idõszakot. Nagy elszántság lehet benned, ha ennyire tehetségtelenül így erõlteted a mûfajt.
A birkák is szépen mennek egymás után a mezõn, ez az emberekre is jellemzõ, ha a csatában elkezdenek páran visszafelé futni az bizony erõsen ragadós.
Az akkori korba ezek bizony rettegett fegyverek voltak, fõleg egy ilyen parasztokból kiképzett katonáknak.
200-an futnak visszafelé te meg szaladnál tovább elõre bele a golyók közé ? A fenéket.. Azt meg senki nem érzékeli hogy mögötte ezren vagy 50.000-en állnak ha agyonlõnek az kicsi vigasz.
Szerinted a háborukban a fogolytáborokban miért nem támadták meg az õröket a sokszor 50-100x annyian lévõ foglyok ? Sima gyõzelem lett volna az is..
Ez a morál.. No ennyi nem erõlködöm többet.
A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."
De most már hagylak, válaszolgass a többieknek is, mert úgy tûnik megpróbálnak megCÁFOLNI, igaz nem 10x túlerõvel 😄
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Mostmár higgadjál le azt toljad neki ]chuck norris moddal
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
4x gyalogsági 100x tank és 30x repülõgép ellen sikerült diadalmaskodni.
Egyébként ezen a videon amibõl kirobbant a "vita" elég idiótán játszik a játékos, gondolom nem véletlen. Ha széthuzva használná a 6000 embert nem mind betömörülve a puskások elé akkor itt sem ez lenne az eredmény.
Szóval maradjunk abban, hogy nincs ez a játék annyira elrugaszkodva a valóságtól, persze nem szimulátor de 6000 idióta yari-s katonát le lehet lõni 450 puskával.
A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."
De, a magyar történelembõl is lehetne említeni, a honfoglalást lezáró ,,pozsonyi" csatát, ahol jó 4-5-öszörs lehetett a túlerõ.
Kosciuszko lengyel tábornok ötszörös túlerõt gyõz le a a dubienkai csatában.
Chodkiewicz hetman is hasonló arányokkal nyert csatát a svédek felett.
A svédek is jó négyszeres túlerõben lévõ Nagy Pétert gyõzik le.
Aztán Nándorfehérvár, és Hunyadi
Persze a körülményektõl sok minden függ, és mindegyik eset nagyon mást, de elõfordult nem egyszer és nem kétszer, hogy több mint négyszeres túlerõvel szemben aratott gyõzelmet egy hadsereg.
"oh értem akkor ennyi vagy chuck norris teória
Azért villanthatnál valamit töribõl mert amit visszaböfögtél az nem volt egy disszertáció hiába gondolod azt magadról te vagy itt a prof."
<#taps>#taps>
Sajnálom hogy ennyire a szivedre vetted, de tényleg senki nem vitatta a tudásod, ellenben most rohadt bunkó módon viselkedsz... mint egy gyerek, féltve érezted a kid tudásod, és átmentél okoskodó lenézõ üzemmódba, szánalmas <#szomoru2>#szomoru2>
Kinek is van lelki baja csák norris<#mf2>#mf2>
Égesd magad nyugodtan hogy nem bírsz kultúráltan vissza írni vagy nálad ez a disszertáció? Mert akkor biztos a csõcselék egyetemen végeztél fõ bunkó szakon.
Mi az hogy 6 az 1-hez mehet 10 az 1-hez nem, ha más a technológiai szint az emberi létszám egyre inkább háttérbe szorul.
Ennyi erõvel bushmanokat is irthatok egyedül egy páncélozott terepjáróból.
Igen elszakadtunk a témától, a lényeg ebben a játékban a lõfegyver erõsen töri a morált, igy pár komolyabb lõfegyveres unit képes szembeszállni sikerrel akár 10x akkora létszámú alacsony alap morállal rendelkezõ egységgel.
Tetszik nem tetszik, reális vagy sem, ez van. Nekem ezzel nincs gondom.
Azért villanthatnál valamit töribõl mert amit visszaböfögtél az nem volt egy disszertáció hiába gondolod azt magadról te vagy itt a prof.
"Meg jó hogy egy játékról beszélünk ahol pl háta mögé ...."
Ezt is írtam, ez csak egy JÁTÉK, szóval tényleg zaklasd fel magad ennyire <#taps>#taps>
Meg ne beszéljünk már egymás mellett ki mondta hogy nem lehet lehet az 6x is de az már ritka viszont ésszel felfoghatnád valahol kell lennie egy határnak és a 10x már az lehet különben tiszta amcsi filmet csinálsz a dologból ahol a heroász mindent visz.
Meg jó hogy egy játékról beszélünk ahol pl háta mögé mész az ellenek vagy csak mögötte állnak és persze nem döfik hátba egymást szóval hiába vagy többen és keríted be az nem ér semmit mert mást néz a gép a skilleket meg sok más hókuszpókuszt olyat nem ismer hogy túlerõ.
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
De ne izgulj, senki nem akart megcáfolni...
Én csak arra szeretném felhívni a figyelmet hogy azért húzzunk már egy épeszû határt ahol már emberszámba lehet venni és igen is sima gyõzelem lesz mert ha csak rájuk dobnék annyi kecskét már az megnyerné a csatát nem is kéne harc hozzá csak a tömeg ami eltemeti.
Persze fontos a morál és nem mindegy hogy milyen körülmények között történik de a videóban elég egyszerûen levonható a konzekvencia.Terep az nyílt és a tömeg már egyben van nincs elõny hogy részenként szépen meglehessen futamítani meg nem esett el a vezetõ a szemük láttán hogy ez miatt szétszéledjenek hanem nagyon nyílván való hogy túlerõben vannak és valami mennyiségnek azért kell lennie ami már átbillenti a mérleget mert ilyen nem létezik hogy bármennyi akármennyi ellenséget letudjak gyõzni aki alsóbb rendû hát ez baromság.
szerintem még lehetne sorolni azokat a csatákat ahol a kevesebb gyõzõtt...
ez meg csak egy játék... 😊
Ashigarut meg félre infóztad mert különbözõ korszaka volt de konkrétan az ezerötszázas években már zsoldos katonák akiket bárki felfogathatott nem állítom azt hogy hû de kemények mert persze hogy nem azok de tudjunk már reálisak lenni ilyen tömegnél.
A játékban a leginkább fostos morálra különösen érzékeny egység, ha multiztál tudod, hogy simán meg lehet futtatni 5x akkora sereget is, ha valaki okosan játszik.
Én ebbe nem találok hibát, sok sok érdekes ütközet volt a történelemben ahol ennél nagyobb aránytalanságok csaptak össze, érdekes kimenetellel.
"Parasztok" vezetõ nélkül legyenek fostosak, fõleg egy szuper modern különösen morál törõ egység ellen.
Reális-e ? Sosem tudjuk meg, de azért nem véletlen vetett véget a szamurájok korának az ismétlõpuska..
Egyébként meg megnéznélek hogy a kezedbe adva egy Yarit hogy rohannál le 5999 társaddal 500 puskás ellenséget. Egye fene kis kiképzést kaphatsz de te futsz az elsõ sorban 😉
Szerintem a videó pont jól mutatja hogy a morál az egy olyan dolog amit éppésszel kell elképzelni és nem úgy ahogy a játékban agyatlanul beleprogramoztak itt már látszik hogy elvan túlozva.
Amugy az Ashigaru fürge lábú harcost jelent 😊 találó név, lehet sokszor futottak el a másik irányba.
Bizony ezek a "kaszás" parasztok akiket csak ugy besoroztak erõsen kedvüket vesztik ha sok társuk halálozik el mellettük.
Akkor kombináld bele, hogy azért ezek már elég komoly fegyverek simán átvittek egy embert a lágy részeken. Tehát ha szorosan nyomulnak egy lövéssel akár több halottat is elérhetünk.
Képzeld el téged ma besoroznának, holnap harcolnál egy idegen civilizáció ellen, ahol olyan fegyverekkel lõnek amit nem ismersz és kis társaid csak ugy placcsannak szét melletted.
Szerintem hamar futásnak erednél te is a másik irányba.. 😊
Persze ha a "félelmet" nem kombináljuk bele és a tömeg ésszerûen rohanja le a WT-t akkor persze bekerítik és "letapossák" õket.
De vezetõ nélkül ezek a mezitlábas parasztok szerintem a valóságban a második sortûz után futottak volna amerre látnak 😊 ha meg páran elkezdenek melletted az ellenkezõ irányba futni azért az eléggé elgondolkodtatja az embert. 😉 és ez is a játék része ha 1 osztag "megtörik" a többi is morált veszt.
Szóval ha lett volna ilyen ütközet én a katonákra fogadtam volna.
Akkor se valóságos hogy ennyi ember csak úgy mindig elfut meg meghal a semmitõl ez már kamu. A gép meg bekerítette ha nem láttad a végén látszik mivel ennyi felé nincsen kezük lõni.
Szóval ez realtimeban úgy történne hogy egyszerûen lerohannák ilyen nyílt terepen de egy várfal vagy valami jó fedezék mögül ahová nehéz bejutni lehetséges hogy 3-4 ezer embert visszatudnának verni de akkor se 6ezret ha így rendezetten fel vannak sorakozva közel hozzájuk mert abból egyszerûen lerohanás lesz és sok lúd disznót gyõz.
Igen az érdekes lehet, hogy annyi hajót kell a tenger fenekére küldeni, amit a akkori világ acéltermelése se fedezne, a pénzügyi részérõl már ne is beszéljünk. 😊
Én ezt a szárazföldi csapatok lövetését is furcsálltam benne. A part közelébe (látótávolságból) meg a kikötõknél még elmenne. De ezek a hajók mégsem Dreadnought osztályú szörnyetegek 380-as ágyúkkal, hogy 40km-rõl is bombázzák a célpontokat. Furcsa, hogy a legkisebb hajó is löveti a "szárazföld belsejét", tehát nem közvetlenül a partot.
Egyébként nekem nagyon tetszik a FoTS, jobb az a kampány mint S2, csak egy iszonyat nagy hibája van: az a rengeteg hajó. A sok unalmas tengeri csata, amit sajnos muszáj lejátszani, totál hazavágja a játékot.
Se General se semmi, szerintem ez így teljesen korrekt 😉 fõleg hogy sík terepen szembõl gyalogolnak bele a sortûzbe..
Itt még nagyjából megértem, hogy egy ország, mindenki az uralmat akarja, legalábbis a nagyok közül. Bár kis vazallusok simán maradhattak volna itt is végig hûségesek, hiszen pont ezzel maradnának a tûz közelében. Aki a leendõ uralkodót szolgálja a végén jutalomban részesül, nem azt, hogy egy script miatt lemészároltatja magát gyakorlatilag a semmiért. Játékmenetnek se ártott volna ha szövetségi rendszerek csapnak össze.
De a játék gyakorlatilag úgy mûködik, hogy a scriptelt események meleltt van egy random seed, ami a hadüzenetekért felelõs. Ezt sok dolog befolyásolja (szövetségek, viszonyok érteke, a hírneved, stb.), da attól még random.
Az hogy szövetségesed maradt végig szép és jó, de valamennyi esély minden körben volt, hogy hadat üzenjen neked. Nyilván ha jól feltornászod a viszonyt ez az esély minimalizálódik, de sose lesz nulla.
Érdemes tartani némi lovasságot és nem rögtön befejezni a csatát..
Nálam nem sok szokott elfutni a piros vonalas mennyországon túlra.. <#gun>#gun>
Egyébként most tolom végig a kampányokat 3 koron keresztül 😊 RotS-t kipörgettem, cirka 2 millio arannyal a végére.. elején persze semmire nem futotta de aztán berobbant a gazdaság pár év alatt.. nem mint a magyar.
Igen jó kis játék ez, lehet gonoszkodni alattomoskodni, csak sajnos azért sok helyen scriptelt a dolog ami kicsit rontja az élményt.
Remélem azért a Rome 2-be nem csak a grafikát fejlesztik ^^ ha tudnának egy rendes Ai-t írni ennél faszább játékot nem lehetne és nem is kellene készíteni..
Innen ered a téves feltételezés.
Sajnos a csatákban nem igen tudnak sokat változtatni mert az már milyen a programozásnál van elbaxva. Pl azt konkrétan utálom mikor védekezik és mindig van egy domb vagy valami aminél bujkál és simán le lehet nyilazni mert úgyse fog támadni csak hátrál miközben az egységeit egyenként difitálom.
Onann lehetne tudni hogy mit másoltál át a data könyvtáradba és hogy mit írtak a modhoz persze van aminél nincs rendesen részletezve mint az AI-nél ilyenkor pack file manager-el meg lehet nyitni.Tutorial-t keresd fel twc forumon ott levanak írva hogy miket kezel az ai és hogy mit jelentenek de nagyjából már mikor megnyitsz egy ilyen modot látod miket változtat.
Azt tudom neked is mondani hogy nem muszály a mod készítõk beállításait elfogadni teljesen átlehet szabni saját izlés szerint is akár mp közeli értékekkel de ha jól tudom van multiban darthmod vagy lehet csak coopal<#conf>#conf>.
Mindenesetre katt
Az alapjátékban mûködõképes az ashigaru sereg is, csak tudni kell õket használni. Ha te csak tuningolva voltál képes belük harcolni, én meg még sok más playernek meg ment anélkül is, talán valahol máshol kéne keresni a hibát, nem a játékban...
Csak simán AI-mód kéne 😛 sajnos amennyire tuldicsérték, hogy ilyen meg olyan okos lesz az AI szerintem iszonyat kis bugyuta, fõleg aki már játszott ember ellen, annak tényleg nem sok kihívás a csata rész.
Viszont a kampány is jó, idõnként szeretem tolni, csak kéne legalább a csatákban valami értelmesebb "ellenfél".
Az meg hogy az ai milyen nézd már meg az alap vanilla beállítást és vs radiust vagy a darth-ot ég és föld.
Az ashigaru egységeket én már a vanillában modoltam mert a gép állandóan ezt használta már idegesítõen és olyan fos értékei vannak amivel nem lehet harcolni szóval a vanillán morált meg kell duplázni legalább és a charge-t ami a roham bónusz magyarul azt fel kell nyomni szépen mert ilyet nem látsz a játékba senkinél hogy 1. Alapból az ashigaruk valami light gyalogos szerepét töltötték be.
"Az ashigaru-k a lándzsákat alakzatban használták, kiváltképpen lovassági rohamokkal szemben. Mindegyikük felvett egy térdeplõ pózt, miáltal egy vonalat alkottak, a lándzsáikat pedig a földre fektették maguk elõtt. Ahogy a roham egyre közelebb ért, elrendelték, hogy emeljék fel a lándzsákat az utolsó pillanatban, feldöfve a lándzsákat a lovak szügyébe."
A játékban na ez rohadtul nem így van nem támasztják be a lándzsákat csak hadonásznak velük pedig így nem járna bónusz fõleg nem 20 százalék mert a lovasság semmit nem ér.
Szerintem itt nem kissé elcseszték a játékot mert nehogy már egy bottal hadonászó rendezetlen katona feltudjon tartóztatni egy több száz kilós állatot persze egyetlen bottal a kezében ez baromság.
Fõleg ha a másik lovas kezében is ugyan olyan hosszú fegyver van még az rendbe lenne ha a katanás lovas ellen lenne csak ilyen bónusz mert ugye neki rövidebb fegyvere van.
Akkor kéne mûködnie ennek a 20 bónusznak mikor yari fal alakzatban használják a lovasság ellen különben nem kéne ilyen extrém értékeket adni.
Egyetlen dolgot lehet tenni hatásosan a lovassággal hogy megpróbálsz elfutni de akkora kamuzás van mert ahogy kicsit elérnek már hullanak a lovasok és persze mindig van egy yari egység aki ott terem pl: mikor nyirbálod az íjászokat és a vicc le se tudod kaszabolni az elvileg gyengébb íjászokat mert elõbb beérnek a yarik és futnál el de ezek többet tudnak ölni belõled ezen rövid idõ alatt mint te az íjászokból.
Még azt lehet csinálni hogy beparkolsz az ellen mögé és leszállsz a lórol de a 80 fõ elég kevés tud lenni a nyílzáporban.
Késõbbiekben úgy fixáltam hogy valami haszna legyen a lovasságnak hogy a yarikat lehúztam 10-re még így is simán minimális veszteséggel leölnek akár 2 lovas egységet szóval nem értem mi a Buddhának ilyen érték.