19779
  • lac coo
    Akkor küldünk cigit, és spórolsz ! :D
  • Ingy2
    Ez a legkevesebb hogy támogassunk cimbi :)
  • Alexease
    Tenyleg koszi, de nem kerek tamogatast;) Nem kellenne (ennyit) cigiznem, es nem lenne gond.

Amugy kozben megneztem, osszejon a dolog, nem lesz gond.
  • lac coo
    Uraim, akkor támogassuk meg egy kicsit azt a simed-et, mindenkinek van 1 max 2000 Ft-ja, nem igaz ? :)
  • Ingy2
    Mennyi hiányzik a 3dsimedhez?
  • Alexease
    Olelest nem kerek:)
    Lejart a 3DSimEd-nek az ingyenes licensz resze, azert akadtam meg egy kicsit:) Mar 2-3 honapja keszulok megvenni, de lassan gyulik a penz. Talan hetvegere osszehozom.

Amugy is van jonehany palya, ami alapbol teljesen jo, a modellekkel nincs gond, es ha jo az alap, gyorsan at lehet pakolni. Eppen most neztem Oschersleben-t (ez mar rF2), de egy minimal piszkalas raferne.
    PaulRicad-ot is tovabb matatnam, mert jo az a palya, hiaba fapados az alap.

Amugy a multkori GSC palyak teljesen jok (Brasilia, Floripa, Interlagos, Jerez, Londrina, Vanport).
  • Ingy2
    Bocs a Miller Motorsport Parkot is
  • Ingy2
    Kiru, te Alex nincs kedved rf1ből átdobni Pannoniaring, Rábaring, Goldenport triót? Pénzügyileg nem tudlak támogatni de egy ölelés nem buzisan belefér
  • Alexease
    Build 590 Released

Installing from previous:
    Use Update tab on installer, or download lite and either uninstall old, reinstall new, or just install new over the top.

Installing new:
    Download installer from the link below that you wish to use. First timers might want to use the demo build first to try rF2, others probably want lite, then you can add cars and tracks from the other download pages.

Download: http://rfactor.net/web/rf2/installers/

Rel notes: Update 22 (Build 589-unstable, 590-release) Changelog (March 18, 2014):

GRAPHICS:
    ————————
    Fixed bug with HDR lum histogram when in SLI mode
    Fixed 3D Vision problem with tire shader
    Added extended ambient shadows under cars
    Modified EnvReflections = Off mode to render only sky/clouds into ref map

FEATURES:
    ————————
    Added "+memstats" cmdline option to output memory usage file

BUG FIXES / OPTIMIZATIONS:
    ————————
    Fixed crash on MP lobby UI page
    Fixed an issue with duplicate mas names during packaging; incorporated mutex stuff into masBase to allow toggling of mutex requirement during mas object creation
    Fixed bug where 1st time running after fresh install keyboard and controller support will be disabled.
    Fixed a potential problem with upgrades that adjust gear settings.
    Fix issue where sometimes shadows were fuzzy in cockpit until you hit Insert three times.
    Fix for sidebars not clearing when exiting replay mode directly from control screen.
    Fix for issue where a vehicle is constantly loaded/unloaded in multiplayer when they have a special skin

MODDING / PUBLIC DEV
    ————————
    Added "Copy To Clipboard" button to TTool.
    Fixed viewer.exe crash
    Corrected rFactor Mod Mode.exe UI
    Fixed lockup when mouse is moved in mod mode

UI / HUD / Options:
    ————————
    Added a button to manually transfer loose livery file, so that you may update the server's copy or get the latest version of the livery stored on the server.
    Disabled Mod button if server and client version do not match.

MULTIPLAYER:
    ————————
    Fixed +oneclick crash
    Fixed join button greyed out issue
    Message box shown if dedicated server is stated with oneclick but no mod is loaded
    Reduced likelihood of problem in non-race multiplayer sessions where vehicles that joined late would usually not load.

CONTROLLERS / FFB
    ————————

AI
    ————————
    Preventing driver database from growing much larger than it needs with duplicate entries
    Loading custom paths from the loose track directory (*.aip files contain info for a single path)
    Small change attempting to reduce AI tendency to stay behind a slower car.
  • Alexease
    Build 590
  • zolee145
    Lassan de biztosan. De inkább lassan. :)
  • Ingy2
    Ne is mond azóta nem találom a bakancsom amióta fenékbe rúgtalak

Intéződik aminek intéződnie kell?
  • zolee145
    Bakancsban vezetsz? :D Nálam 100% az érzékenység, és simán lehet érezni mikor akar megcsúszni. :)
  • Ingy2
    Lehet hüje kérdés de milyen kormányod van illetve a pedál alap vagy moddolt?

Másik a fék tengely érzékenység, nálam 3-5% mert erős a bugi a bal lábamban.
  • zolee145
    Akkor a fékpedál a bűnös. Elvileg annak lineárisnak kell lennie.
    Vagy ha ez sem akkor valami rettenetesen rossz beállítást sikerült találnod.
    Gondolom azt mondanom sem kell, hogy minél jobban fel van gumizva a pálya annál bátrabban lehet fékezgetni, plusz érdemes azt is megvárni, hogy rendesen bemelegedjenek a gumik.
  • Danecay
    Pontosan az az alapvető problémám, hogy magasabb féknyomás mellett, "ökölbe szorított" láb, nagy lábújával, érintgetem csak a pedált, és a legtöbb esetben ilyenkor is blokkolnak a kerekek. Ugyanakkor 65%-s féknyomás mellett sem kell tövig nyomnom a fékpedált, hogy blokkoljanak a kerekek, szóval még így is csak óvatosba taposom neki mert bármikor állóra tudom fékezni, de így talán még mindig reálisabb a fentebb említett ökölbe szorítós lábas taposással :)
  • zolee145
    Szerintem amikor a Marussiát csinálták még volt tankolás. A stratégiánál kell beállítani, hogy legyen, aztán menet közben elvileg változtathatsz is rajta.
    Edzéseken elvileg bárhol használható a DRS, versenyen pedig csak a DRS zónában.
    KERS-ről nem tudok, de a temp boost már az rF1-ben is működött, a 6,6 mp-et nem tudom számolja-e körönként.

Néhány megnyert online futam alapján is azt mondom, hogy egy jó átlagtempóval jobban jársz, mert a hotlap menők úgyis eldobják a gépet, vagy lenullázzák a gumit. :)

A real road az egésznek a lényege, szóval ha ez nincs akkor úgysem lesz nagy sikere a pályának. Ezt tudják a pályakészítők is. A választás pedig még mindig a tiéd, ha valami nem jó nem használod.

Silverstone-ban 90%-os fékkel megyek és 60/40 az elosztás. De nemcsak ettől függ. Függ a futóműtől, guminyomástól, de legfőképpen a fékezési technikától. Biztos nem mondok újat vele, de F1 autóval úgy kell fékezni, hogy lepadlózod, majd szépen engeded fel ahogy lassul az autó. Így el lehet kerülni a kockára fékezést, meg az állandó gumifüstöt. Hogy milyen ütemben kell felengedni az meg érzésre megy. Erre való a szabadedzés. Ha már az ai, vagy a többiek felgumizták a pályát nagyobbat lehet fékezni, ez magától értetődő.
    Viszont pont ezért nem jó a 65%, mert az nagy tempónál még kevés, ezért nem lassul úgy a kocsi, így nagyobb tempóval esel be a kanyarba, ahol már blokkolni fog a kerék, és még el sem tudsz fordulni. Ha viszont nagy tempónál nagyobbat lassítasz akkor rövidebb fékút mellett is alacsonyabb sebességgel érkezel meg a kanyarba, vagyis nem kell annyira taposnod, így blokkolni sem fog.
  • Danecay
    Sziasztok!

Van tankolás a játékban, vagy csak MOD függő? A Clio után gondoltam kísérletezek egy kicsit a Marussia-val is. Beállítottam fél versenytávra elegendő üzemanyagot, de bokszkiálláskor csak kereket cseréltek, ami persze a realitásnak megfelelő, hiszen az F1-ben nincs tankolás már egy pár éve, viszont ugyanakkor egy kiállás mellett elvileg ugyan olyan abroncsokat kaptam mint amivel rajtoltam, ami viszont ütközik a szabályokkal. Az sem igazán egyértelmű, hogy az állítható hátsó szárny (DRS) mikor használható, azon felül, hogy az X-edik kör után jelzi a játék, hogy mostantól használható. nincs visszajelzés, hogy mennyire haladok az előttem lévőtől, és hogy használhatom e, valamint amennyiben megnyomom a gombot, aktiválódik e vagy sem. Ugyan ez a helyzet a KERS-el! Nem tudni, hogy van e vagy sem, ill. használatát megkísérelve (én a Temp Boost-ra próbáltam állítani) működik e vagy sem. Ilyen téren elég kevés a visszajelzés. OK, persze tudom, hogy nem egy F1- szimulátor, pontosabban e mellett egy csomó kategóriát tud magába foglalni a játék, de kövezzetek meg, én akkor is erről a szériáról tudok a legtöbbet, mint ahogyan nem véletlenül a játékosok többsége véleményem szerintem, így nem csoda, hogy ehhez próbálok viszonyítani.
    Érdekes, hogy egyébként mennyire más versenyzést feltételez, vagy kíván meg a játék, mint pl. a legtöbb F1 feldolgozás, mert eddigi AI-val vívott futamok tapasztalatai alapján, sokkal inkább a konstans hiba nélkül, még ha nem is a leggyorsabban teljesített körökön van a hangsúly, mint a folyamatosan határon történő autózáson, ami talán a valóságban is így van.
    Érdekes kérdés, tehát, hogy a különböző versenysorozatok sajátos szabályait, miként vagy mennyire lehet beleágyazni egy egy MOD-ba, ami a kínálkozó lehetőségek mellett a készítők hozzáállásán, elszántságán is nagyban múlik. Ez véleményem szerint az egyik probléma a MOD-olgatást illetően. Nézzük csak az egyik legalapvetőbb szituációt, a Real Road-ot. 10 MOD pályápól, hány fogja tartalmazni pl, az rF2 egyik alapvető újítását, és hány pálya fog kimerülni egy közönséges konvert formájában?
    Visszatérve egy saját problémámra, a fékezésre. Érdekelne, hogy Ti milyen féknyomással, ill. fékerőeloszlással használjátok a játékot, és legyen ezen belül is a Marussia, mert talán ezt érinti nálam a legérzékenyebben ez a kérdés. Én a fék karakterisztikát MIN.-ra állítva, az autó beállításainál 65%-s féknyomásnál találtam meg egyelőre azt a beállítást, ahol, még óvatos fékezések mellett el tudom kerülni a kerekek blokkolását. Véleményem szerint ez már talán túlzottan is óvatos beállítás, főleg a játék első részéhez viszonyítva de kíváncsi lennék a Ti tapasztalataitokra is.
  • PacsutaTibi
    Hát nem valami szép az biztos. :D
  • zolee145
    Amúgy nem ugyanolyan a kombi Civic. Csak ami így első ránézésre szembetűnő az a hátrébb rakott hátsó szárny. Teljesen ugyanolyan kialakítás, ugyanolyan méret és szög mellett is nagyobb leszorító erőt generál a hátsó kerékre hatva, mivel hátrébb van. Erő-erőkar. Ebből kiindulva ugyanakkora erőhöz kisebb szög is elég -> kisebb légellenállás -> nagyobb végsebesség. Aztán mivel a hátulja hosszabb így a súlyelosztás is kicsit hátrébb tolódik, ez csökkenti az alulkormányzottságot.
    Aztán van mégegy nagy különbség: a kombi iszonyat ronda. :)
  • PacsutaTibi
    Na de a lényeget meg kiahagytam hogy miért is írtam, le sorba...

Szóval a Toca szépen megoldotta 4 év alatt az átállást S2000ről NGTC-re történő átállást. Úgy hogy közben is izgalmas futamok voltak, és körülbelül kiegyenlített volt az NGTC és S2000es kocsik teljesítménye.

Amit a WTCC művel az meg egy vicc... KB 9 hónappal a szezon előtt adja ki a szabályokat, amiből a Citroennek már pár hét alatt működőképes kocsija van....
    16 kocsi az idény nyitón, amiből szerintem minimum kettő leamaortizálódik Marokkóban...
  • PacsutaTibi
    Amúgy így, hogy ki van adva a Honda, el lehetne gondolkodni egy BTCC-s modon.
    (Egy normális teljes BTCC mod Rfactorra se nagyon volt. Race07re jott ki a 2002-2003 körüli BTC-T-s kocsikat feldolgozó mod.)
    Mivel nagyon hasonlóak a kocsik nem hiszem hogy nagyon mellélőnének ha az alap Civicből indulnának ki. Vagy legalább a Kombit megcsinálni, állítólag mindene ugyanaz, még a tengelytáv is.

Ha pl az MG-t adta volna ki az ISI, akkor meg motor szempontjából nem lenne gond hisz ezt az alap Toca enginet használja sok más autó is. (Merci, Toyota, Audi, VW, Vauxhall)

Érdekesség hogy 15 év után lesz megint minden autó egységes szabályzat alapján épült kocsi.
    90es évek elejétől 1999 volt a Super Touring.
    Aztán sok gyártó kiszált ezért 2000ben a Super Touring mellé beengedték a Super Production-os kocsikat.
    Majd 2001től 2003ig az BTC-T kocsik alakották a top kategóriát a Super Production mellet.
    2004-2009ig a BTC-T mellet az S2000es autók versenyeztek
    2010től beengedték az NGTC-s (2000es turbós) kocsikat is, kompenzálva a teljesítményeket, amit évről évre növeltek, míg tavalyra, már nem volt az S2000nek adva kedvezmény így ők a mezőny végén a Jack Sears Trophyért versenyezhettek. Egyébként 2010től már az S2000es kocsikat is lehetett NGTC motorral szerelni.
    Tehát 2010-2011 S2000,NGTC,BTC-T.
    2012-2013 S2000 és NGTC volt engedélyezve a BTC-T már nem. Habár lehetett volna, de 2012től már egyik S2000-es kocsiba sem építettek szívós 2000es motort.
    2014től meg csak full NGTC-s kocsival lehet indulni. A Jack Sears Trophy-t idén az privát versenyző fogja kapni aki a legtöbb helyet jön előre a rajtpozíciójához képest.
    De asztihszem ez itt lassan már nagyon off úgyhogy be is fejeztem.

Egyébként lehet tudni kik csinálják az alap ISI modokat?
    Pl ma tudtam meg hogy a F1 BMW Sauber 07 ami Rfactorba alap mod, azt is nagyrészt a CTDP fejlesztette.

• PacsutaTibi
    :D

Azért csak ennyi mert 32 TBL-t osztottak ki. Ebből egy a szervezőé. Szóval csak ennyien indulhatnak. Azért hozták ezt létre hogy ne nagyon legyenek olyanok akik csak 1-2 futamon indulnak, tehát a csapatok akik rendelkeznek ezzel azoknak kötelező minden fordulón résztvenni.
    Igazából még nem láttam képet az 1-1 újonnan épülő Avensisről és Focusról, valamint a Rotek Audi S3járól. De ha elkészülnek és meglesz a 31 induló, akkor is még van 2 NGTC-s autó amik nem fognak indulni idén, mert a "gyári" Honda a kombi Civic-eket indítja, a tavalyi autóikat nem adták el.

Ha van időd átolvasni másfél oldalt a rallysimfans fórumon akkor kattintsIDE, itt november óta írtam 3-4 hosszabb hozzászólást, hogy ki mivel indul, szépen képekkel illusztrálva.

Indul 7 korábbi bajnok (Menü,Giovonardi,Plato,Neal,Turkington,Shedden,Jordan), 13 futamgyőztes, csak 6 újonc. Bár így is koszorult pár ügyes kezű pilóta, pl Tom-Onslow Cole, vagy Wrathall aki börtönben ül...
    Nagyon jó kis szezon elé nézünk.
  • zolee145
    Most olvastam, hogy rekord számú, 31 nevezés van a BTCC-ben. Fogja bírni a szerver? :D
  • macleody
    Ez majdnem olyan mint a cars mi? :))
  • lac coo
    Én meg mindig azt mondtam, hogy igazi autóban nincs ffb ! Dehogy nincs !!! :DDd
  • Alexease
    Ez az rF1 kamu FFB effekt:)))))
  • lac coo
    FFB kalibrálás ! :DDDD

• lac coo
    Konyveben ilyenek nincsenek :)))
  • Alexease
    Nezd meg a konyveben:)
  • Alexease
    Sauber C2 :)
  • zolee145
    Mintha lenne valami, mert árulnak hozzá alkatrészeket, de nem tudom. Kell egy olyan hely ahol az egyik kerék alatt sokkal csúszósabb a talaj mint a másik alatt, aztán kell egy állórajt. Mondjuk száraz aszfalt mellett fellocsolod a földet, aztán nagy gáz. Ha van valami elindul, ha nincs elforog a sárban lévő.
    A C2 gondolom Citroen C2-t jelent.
  • lac coo
    A C2- ben milyen diffi van, vannak pletykak, hogy valami onzaro, de nem tudom.Mindenesetre az ugy ki tud loni kanyarban is mint az allag, nem tekereik sehova, nem is porog el a terheletlen belso kerek........
  • zolee145
    A kettőnek így mondjuk nem sok köze van egymáshoz, ha nem írom le azt amit az írás és a linkelés közt gondoltam. :D
    Szóval az a lényeg, hogy a kormány rángatáson a futómű jó beállításával lehet csökkenteni. Ha rendesen tapad a kocsi orra akkor kevésbé jelentkezik a hajtási befolyás a kormányon.
    Ehhez a beállításhoz nyújt segítséget a videósorozat.
  • Alexease
  • zolee145
    Ez egy nagyon hasznos anyag, 12 részes, ez csak a bevezetés, de ez alapján a youtube-on feldobja jobb oldalt a többi részt is:

• zolee145
    Az a baj a játékokkal, hogy nincsenek felkészítve utcai autók szimulálására. Nagyon jó dolgokat lehet csinálni, de egy csomó kompromisszumot kell kötni.
    Jelen esetben pl a Fiat 500 Abarth használ elöl difizárat, csak éppen a manapság divatos kamut, vagyis a kerékfékezgetőset. Ez annyiból érdekes, hogy gázadásra ugyan megfogja az elpörgő kereket, így átkerül a nyomaték a tapadó kerékre, de mondjuk kanyarbejáraton egy sima nyitott difis autóként viselkedik. Az Alfa Giulietta ilyen a Shift modban. Annyi a baj, hogy hiába van beállítva gázadásra egy zárás érték, gázelvételre meg kinullázva, mert a difi egyéb értékei nincsenek szétbontva a két esetre, így azok nem is nullázhatóak.

De túl ezen pl Magneride sincs, vagy egyéb elektronikusan felügyelt futómű, vagy éppen Citroen féle aktív felfüggesztés, vagy aktív középső difi a Lancer Evo-hoz. Szóval lehet értelmes dolgokat csinálni, de csak bizonyos kompromisszumok árán.

Pl csináltam egy Porsche 997 Turbo-t. A központi difi kapott egy alap beállítást, ami a netes adatok alapján a gyári alap és kész. Erre jön egy faszi, és beírja, hogy az bizony változtatható, és ő megcsinálta a javítást, tessék itt a link, mer lehet állítani a menüben. Na az ilyennek magyarázd el, hogy a difi tényleg állítható, csak éppen ezt az autó kompjútere állítja, másodpercenként franc tudja hányszor a különböző szenzoroktól bejövő adatok alapján.
    De hasonló problémát vet fel az Audi S3, aminek a neve quattro, de amúgy szó nincs Torsen difikről, egy Haldex rendszer van alatta, ami egészen addig FWD, míg el nem forog az első kerék, és be nem kapcsol a hátsó hajtás is.

Ezt csak azért írtam, hogy itt az ffb-nél nem feltétlenül utcai tapasztalatokra kell hagyatkozni, vagy más játékok utcai autóira. Mondjuk akinek van egy 300 ló körüli mechanikus difizáras FWD autója az nagyjából le tudja írni hogyan viselkedik.
    Én csak annyit tudok, hogy egyszer majdnem rommá törtem egy Alfa 33 1,7-est, igaz az csak 132 ló. :D Meg akartam fordulni egy keresztutcánál, kormány elfordít balra, nagy gáz, és rohadtul nem tudtam visszatekerni egyenesbe, csak amikor elvettem a gázt.
    Ez persze logikus, hiszen a függőcsapszeg, vagy a MacPherson futómű (amit az rF nem tud) ad egy tengelyt ami körül elfordul a kerék, és van egy pont ahol érinti az aszfaltot a gumi. Ezek között távolság van, és a gumi érintési pontja van kintebb. Ha ez a kerék nyomatékot kap akkor nyilván elkezdi a kormányzási tengely körül is elcsavarni a kereket. A két kerék ellentétesen dolgozik, és a jobban tapadó kerék nyer. Ezt a sofőr úgy érzékeli, hogyha a jobbos keréken van nagyobb tapadás balra húz a kormány, ha a baloson akkor jobbra. Kanyarban elvileg befelé húz, mivel az ívkülsőn van nagyobb tapadás.
    Ha mondjuk egyenesben lemégy a fűre akkor mégjobban le akar majd menni ha gázt adsz.
    Ha ezt nézzük nem viselkedik rosszul a Civic, csak nagyon furcsa elsőre. Beállításokkal azért lehet ezen finomítani.
  • lac coo
    En sem tudom, nem emlekszem, de szerintem is csak a belso forog el, bar az abarth tuninban akar lehet egy egyszeru diffizar is ........
  • bardocz
    Szerintem abban nem nagyon tud mindkét kerék elforogni kigyorsításon egyszerre, csak a belső. De sokat nem mentem vele, csak így emlékszek.
  • lac coo
    De emlekeim szerint ac ban megvan az az erzes, higy raforditja. Akormanyt, bar regen mentem a kis fiattal......Nem mondom hogy elrontottak rf ben, csak rohadt furcsa volt igy elsore :))))) Amugy az az alando kozeprehuzas nem olyan rossz egyreszt auto is huz kozepre messreszt nekem pont attol olyan kellemes vezetni, az a halalom amikor megszunik az alap ellenallas valami miatt, mint a fenti peldanal....