| ISI | Studio-397 | STEAM | S397 Workshop | rFactor2 Store | Forum | DevCorner | Facebook | Twitter | GY.I.K. |
| rF2 Tracks DX11 | rF2 Tracks DX9 | HungarianSimWorld| BSimRacing | VirtualR | RaceDepartment |
-
Az a baj a játékokkal, hogy nincsenek felkészítve utcai autók szimulálására. Nagyon jó dolgokat lehet csinálni, de egy csomó kompromisszumot kell kötni.
Jelen esetben pl a Fiat 500 Abarth használ elöl difizárat, csak éppen a manapság divatos kamut, vagyis a kerékfékezgetőset. Ez annyiból érdekes, hogy gázadásra ugyan megfogja az elpörgő kereket, így átkerül a nyomaték a tapadó kerékre, de mondjuk kanyarbejáraton egy sima nyitott difis autóként viselkedik. Az Alfa Giulietta ilyen a Shift modban. Annyi a baj, hogy hiába van beállítva gázadásra egy zárás érték, gázelvételre meg kinullázva, mert a difi egyéb értékei nincsenek szétbontva a két esetre, így azok nem is nullázhatóak.
De túl ezen pl Magneride sincs, vagy egyéb elektronikusan felügyelt futómű, vagy éppen Citroen féle aktív felfüggesztés, vagy aktív középső difi a Lancer Evo-hoz. Szóval lehet értelmes dolgokat csinálni, de csak bizonyos kompromisszumok árán.
Pl csináltam egy Porsche 997 Turbo-t. A központi difi kapott egy alap beállítást, ami a netes adatok alapján a gyári alap és kész. Erre jön egy faszi, és beírja, hogy az bizony változtatható, és ő megcsinálta a javítást, tessék itt a link, mer lehet állítani a menüben. Na az ilyennek magyarázd el, hogy a difi tényleg állítható, csak éppen ezt az autó kompjútere állítja, másodpercenként franc tudja hányszor a különböző szenzoroktól bejövő adatok alapján.
De hasonló problémát vet fel az Audi S3, aminek a neve quattro, de amúgy szó nincs Torsen difikről, egy Haldex rendszer van alatta, ami egészen addig FWD, míg el nem forog az első kerék, és be nem kapcsol a hátsó hajtás is.
Ezt csak azért írtam, hogy itt az ffb-nél nem feltétlenül utcai tapasztalatokra kell hagyatkozni, vagy más játékok utcai autóira. Mondjuk akinek van egy 300 ló körüli mechanikus difizáras FWD autója az nagyjából le tudja írni hogyan viselkedik.
Én csak annyit tudok, hogy egyszer majdnem rommá törtem egy Alfa 33 1,7-est, igaz az csak 132 ló. :D Meg akartam fordulni egy keresztutcánál, kormány elfordít balra, nagy gáz, és rohadtul nem tudtam visszatekerni egyenesbe, csak amikor elvettem a gázt.
Ez persze logikus, hiszen a függőcsapszeg, vagy a MacPherson futómű (amit az rF nem tud) ad egy tengelyt ami körül elfordul a kerék, és van egy pont ahol érinti az aszfaltot a gumi. Ezek között távolság van, és a gumi érintési pontja van kintebb. Ha ez a kerék nyomatékot kap akkor nyilván elkezdi a kormányzási tengely körül is elcsavarni a kereket. A két kerék ellentétesen dolgozik, és a jobban tapadó kerék nyer. Ezt a sofőr úgy érzékeli, hogyha a jobbos keréken van nagyobb tapadás balra húz a kormány, ha a baloson akkor jobbra. Kanyarban elvileg befelé húz, mivel az ívkülsőn van nagyobb tapadás.
Ha mondjuk egyenesben lemégy a fűre akkor mégjobban le akar majd menni ha gázt adsz.
Ha ezt nézzük nem viselkedik rosszul a Civic, csak nagyon furcsa elsőre. Beállításokkal azért lehet ezen finomítani.