11612
Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |
Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |
Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |
-
#9356 Én esetleg ezt nézném meg helyedben. Valakinek van is ilyen innen a fórumról. Szerintem korrekt megoldás, talán még használtba is találsz. -
#9355 Igen, meg egy IC is ki lett emelve, lehet pont ilyen okból.
Ha jól tudom az egyest.
kep1
kep2 -
misi66 #9354 Köszi a választ. Próbálkozok tovább, egy régebbi hozzászólásodban találtam egy bekötési rajzot ahol a K8055 panelen a potik közvetlenül az IC lábaira vannak forrasztva. Kivanak hagyva a trimmerek, lehet, hogy azok pontatlansága is bezvarhat? Minden esetre megpróbálom ezt a verziót is. -
szacsee #9353 Köszi a választ!
Az igazat megvallva most sem tudom melyik utat válasszam, mivel ha a házi megoldás felé mozdulok, akkor egyszerű, és tartós szerkezetet szeretnék.
Az én elgondolásom az lenne, hogy a váltórúd 4 sarokban rögzített rugó segítségével menne visssza N állásba és a sebességben maradásért vagy valami golyós-rugós megoldás felelne, ami érzetre is jobban hasonlít a valódira, vagy pedig az egyszerűbb, hogy valami erős mágnest rögzítek a sebességfokozatok végállásának közelében a kapcsolóktól távol. A mágnes valami HDD-ből kiszedett erősebb darab lenne és az idő vasfoga ellen egy elé rakott acéllemez védené, hogy ne essen darabokra erősebb váltáskor, illetve a kapcsolók épségét is meg lehetne óvni vele... ha állítható helyzetű lenne.
A Logout-os cikked is elolvastam (SST Lighting), viszont ezek szerint válaszút elött állok, a több eszköz miatt. Jelenleg egy DFP-t tekergetek, nem tartom magam profinak, sőt szerintem középmezőnybe sem válogatnának be, viszont szeretek autós játékokkal játszani. Ha jól sejtem most kellene döntenem, hogy milyen rendszert szeretnék, hogy a későbbiekben, az ízét megkóstolva a jobb vezetési élménynek ne kövessek el olyan bakit, hogy egy majdani pedálszett rákötése után probléma lépne fel a sok eszköz miatt.
Mit javasolnál? A házi megoldás eleve időt és némi pénzt is kíván... utánajárásról és az utólagos finomításról nem is beszélve. Ha nem jönne össze, akkor ezeket eleve bukom és jobban járnék egy gyári megoldással. Szettben érdemes gondolkoznom, ha később esetleg kuplungpedált is szeretnék, vagy részegységenként érdemes megvásárolni, ahogy a pénztárcám engedi? Esetleg elsőként csináljak házilag, hátha nem jön be a feelingje?
Válaszod előre is köszönöm! -
#9352 Na, itt le van írva részletesen.
De azért én is írtam magyarázatot:
Itt ezen az oldalon vannak fotók, hogy én hogy oldottam meg. Egy ilyen nem lötyögő karral is nagyon jó felfogatást lehet csinálni amúgy.
Wanke bácsi így.
mások így
De egy forgó potmétert is biztos jól le lehetne helyezni, tuti jobb megoldás is, nem lesz olyan hamar baj vele, mint a csúszópotikkal. Viszont érdemes úgy elhelyezni, hogy minél többet kihasználj a teljes pályájából a potinak, annál pontosabb lesz, 70-80% már elég kell legyen.
Én 10kOhmosat használtam, de még az 50kilós is tuti jó. Meg ugye lineáris legyen, nehogy logaritmusos. -
#9351 Amikor még én használtam az X-sim progit erre, akkor két nullával kisebb számokkal dolgozott.
Azt tudom, hogy amikor a tengelyekhez rendelted hozzá, hogy melyik alapján melyik portot nyissa, ott meglehetett adni a minimum meg a maximum pont állásánál az értékeket jobb fent, illetve volt valami csúszka oldalt, hogy hány százalékban legyen elnéző. (ez kell ahhoz, hogy ne állítgasson után állandóan)
Minnyá nézek neked képeket. -
#9350 Építeni azért elég nehéz, legalább is kicsit. Ha van sok helyed, még talán találsz is képeket vagy a picasan (jobb felső sarok), vagy a bannerban a váltók alatt kékkel.
Sokan használnak FFB-s joy-t, váltóvá alakíva, FFShifter nevű progival.
De a mikrokapcsolós, házi megoldás sem rossz, csak sok a meló vele, bent maradjon a fokozatban pl, jól járjon, legyen ellenállása. stb. -
#9349 Hát miért nem szótál ? :D
Ha ott vagyok legközelebb, akkor hogy keresselek ? :D
Ráadásul még egy ilyenért úgy is mennem kell :D
Na nem mintha messze dolgoznék tőletek. itt az Allee-ban :D -
szacsee #9348 Üdv Urak!
Szeretnék építeni egy H-shiftert és az után érdeklődnék, hogy melyik alternatíva jó, illetve tartós?
Van itthon elfekvőben egy gamepadom elég sok gombal.
A héten benézek a helyi elektronikai boltba valami jobbféle kapcsolókért, amik bírnák a gyűrődést.
Ha nem találok valami jó megoldást a gömbcsuklóhoz, akkor lehet egy gömbfejet veszek ehhez.
Esetleg van más alternatíva is? Hol érdemes nézelődni, melyik megoldást javasoljátok?
Köszönöm előre is a válaszokat.
Esetleg ha valaki foglalkozik ilyen eszközökhöz való alkatrészek forgalmazásával ne fogja vissza magát. -
#9347 Bazd én vagyok ott a raktáros, kétszer is amikor lementem a pincében láttalak, néztem is hogy ez basszus pointer lesz :D -
misi66 #9346 Hello Pointer!
A cockpit naplódon felbuzdulva belevágtam egy levegős rendszer építésébe. A váz és a mechanika kész. A munkehengerek és szelepek is meg vannak, a vezérlés K8055 panel. A problémám a következő, a munkahengereket nem lehet középre kalibrálni. Az x-sim programban a potméter értékei még álló helyzetben is ugrálnak. Valószínű ezért nem áll be középre. Azt szeretném kérdezni, hogyan oldottad meg a potméter mozgatását. Én rudazattal és csuklókkal mozgatom, de lehet hogy ez a baj? Olyan mintha a potméter túl érzékeny lenne. Nem tudom hogy ezt szoftverben lehet-e állítani. Esetleg le tudnád írni, hogy te hogyan oldottad ezt meg pontosan (potméterek értéke típusa, bekötés, feszültség stb.) ? Én nem találtam semmit.Szeretném ha válaszoddal segítenél! Előre is kösz. -
#9345 Na bameg, már mindenhol figyelnek ? :D
Azt ne mond, hogy olcsóbban adtad volna a vakut :D -
#9344 pointer nem jártál mostanában az extreme digitálban a Móriczon? -
tomi555 #9343 Sima loadcell erositot en is arulok, most csak telorol vagyok reszleteket csak kesobb tudok mondani. G25 kompatibilis (a leos forditott "polaritasu"). -
tilus #9342 megtörtént, köszi a támogatást :) -
#9341 Igazán odaírhatnád az aláírásodba, hogy te vagy a ptracing.co.gp loadcell készítő :D
Még az új honlapomon is benne vagytok az ajánlott linkek között :D -
tilus #9340 Szia, bocsi ha nem olvastam vissza teljesen, és elég alaposan.
USB vezérlőt+load cella erősítőt említettél. Az a kérdésem, hogy megoldható-e úgy hogy a kimenő RAW értékek kalibrálhatóak? Windowsos progik már csak a DirectX értékeit kalibrálják, de pl iracing a RAW-ot olvassa.
Tehát numerikusan szeretnék kalibrálni RAW-ra, kéne az erősítő, meg a gomb kimenet, és ha mód van rá akkor még programozható led kimenetek is. Ha az ár rendben van akkor lehet rendelnénk belőle 10-20-30 darabot a pedálokhoz, gomb panelokhoz.
Jelenleg leo féle kábeles verziót és a 12 bites vezérlőjét használom, de a kábeles 10bites verzió tetszik jobban, mert az a fent leírt módon kalibrálható. -
ujhazi #9339 még nem elemeztem a külön erősítő anyagszükségletet, olyan 3 ezerre saccolom.
a probléma akkor van ha túl kis széria lenne, mert akkor a nyák borzalmasan drága, akár 500-600 forint /darab is lehet.
Szmore84: köszi az értékes infókat. -
curgan #9338 Külön loadcell erősítőt mennyiért csinálnál? -
Szmore84 #9337 4096 ig megy fel -
curgan #9336 Mondtam nekik, hogy a tme-n néztem ki, mondtam a kódot... sima ügy volt. Csak vigyázz mert kétféle van: PSM106A1 és PSM102A1
Én az elsőt rendeltem, a másik két állású -
ofp #9335 Hivatkoztál rá, hogy ott olcsóbb? -
#9334 hali engem a 2.0 érdekel mátrixban :) -
Szmore84 #9333 Nekem olyan leo-s panelem van ami érdekel téged, meló után megnézem neked az adatokat. -
curgan #9332 http://www.tme.eu/html/HU/psm-sorozatu-szubminiatur-nyomogombos-kapcsolo/ramka_1420_HU_pelny.html -
curgan #9331 PSM106A1
Én a tme oldalán néztem ki, aztán a hr elektronika kft-nél rendeltem telefonon. Így él a kedvezmény. -
ofp #9330 NYOMÓ KAPCS, 1ÁK MORSE 3A 250VAC ON-ON SUBMINIATUR PSM102A1 kapcsoló, nyomógomb - ez az a gomb ugye? -
ofp #9329 Egyébként, ahogy nézem az oldalt, teljesen mindegy, mennyit rakok a kosárba, bruttó 550-et ír 1db-ra. Hogy lesz ebből kedvezményes ár? -
curgan #9328 OK -
ofp #9327 Semmi gond 600ft-ból nem fogok problémát csinálni, csak máskor ne ajánlgasd ezt a csoportos rendelés dolgot, nem megy ez neked. Vagy írd oda, hogy csak addig érvényes az akció, ameddig a neked szükséges mennyiség nem jön össze. -
#9326 Na, megtaláltam, az enyém technikai adatait.
TYPE
EXCEED
CAPACITY
3 kg ; 5kg ; 10kg; 15kg; 20kg
RATED OUTPUT
1.8 ±0.1mv/v
ZERO BALANCE
L± 0.5 % F.S.
OUTPUT EFFECT ON ZERO
0.03 %F.S. ( within 5 minutes)
CREEP
0.030~0.05 %F.S. ( within 5 minutes)
NONLINEARITY ,HYSTERESIS AND REPEATABILITY
<± 0.03 % F.S.
INPUT IMPEDANCE
395±5 Ohm
OUTPUT IMPEDANCE
350±5 Ohm
TEMPERATURE EFFECT ON OUTPUT %OF APPLIED LOAD
L± 0.03, %F.S./10c°
TEMPERATURE EFFECT ON ZERO %OF RATED OUTPUT
L± 0.8,%F.S./10c°
EXCITATION VOLTAGE
L10 Volt
INSULATION RESISTANCE
3300M W
PRECISION GRADE
0.03% F.S.
MATERIAL
Aluminum Alloy 2024-T351
SAFT OVERLOAD
150% F.S.
STORAGE TEMPERATURE
-25 to +70 deg. C
OPERATING TEMPERATURE
-10 ~ 40 deg C
MAXIMUM PLATFORM SIZE
150x200 mm
CONNECTION
(Red: +Excitation; Black:-Excitation
Green: +Signal; White: -Signal)
4 leads, flexible stranded wire – length 200 mm , PVC insulated AWG 28, UL listed
Offers high accuracy and excellent linearity.
-
#9325 60x40 -
ujhazi #9324 Ponter4 , mekkora az a zártszelvény ? 50x30 ? ilyesmi méretet felénk a vastelepen nem lehet kapni, csak 40x40, vagy 50x50 van, 2-es, vagy 3-as vastagsággal.
LoadCell 2.0, remélem 8-10 napon belül megvan, az az igazság hogy találtam a leo panel-ban egy hiányosságot (hibát) és már a v3.0-át tervezem amiben ez ki lenne küszöbölve.
a hiba:12 bites vezérlővel nem lehet a cellát megnyomni raw data:4095-ig, vagyis nem tudom a teljes A/D converter tartományt használni.
van valakinek esetleg leo load-cellás panel-ja ? a windows vezérlőben show raw data modban meddig tudja megnyomni calibrálásnál ?
curgan:
a loadcell amit néztél az elvileg jó, a furcsa hogy ugyanaz a cég (user) árul ugyanolyan cellát csak $35-be kerül, elsőre nem látom a különbséget (lehet az egyik nem hitelesitett), ami fontos hogy 2mV-t adjon ki magából. -
#9323 Azt hiszem nekem is pont ilyen van. Csak akkor még 8$ volt. -
curgan #9322 Engem is a loadcelles érdekel. Mikorra lenne kész? Ezt a loadcellt érdemes megvenni szerinted?:
http://cgi.ebay.de/Load-Cell-35-kg-NEW-/350441788666?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5197f554fa
-
curgan #9321 Mint írtam 6 db nyomógombot már korábban megrendeltem, az ötlet ezután jött, hogy ha nagyobb tételben rendelünk, akkor olcsóbb, ezért tettem a felhívást. Pénteken ahogy összejött a 25db, egyböl módosította, így is éppen sikerült csak. A péntek esti beírásodat sajna csak hétfőn tudtam volna módosítani, de ekkor már nem lehetett. Mégegyszer ne haragudj, de nem áll szándékomban nekem állni a különbözetet.
Biztos másoknak is kell még, ha nem sürgős. A bolt elérhetőségét lentebb megtalálod... -
#9320 Nekem van itthon egy kihasználatlan loadcellem, azt úgy is életre kellene keltenem.
Engem érdekelne egy loadcell erősítős panel a 2.0ból :D -
ujhazi #9319 Ez teljesen standard joystick -ként (játékvezérlőként) jelenik meg windows alatt, semmilyen extra program vagy driver nem kell hozzá.
a load-cell -ről amit tudni kell, az integrálása közepesen bonyolult, olyankor a load-cell -nek kell egy poti hely, ill. kell egy erősítő IC és egy mini sorkapocs amibe a load-cell-át bekötöd. a másik huzós dolog a loadcell miatti költség, egy normális sorkapocs 500 forint (usa termék+8500 szállítási költség, kb 100-at kellene venni hogy megérje), az erősítő ic 1500 forint.
A cellát tök egyszerűen egy minisorkapocsba kell belecsavaroznod, cellát kb 3 helyen lehet venni az országban, kb 10-12e forint, postán kic csomagban másnapra elküldik, ha kell tudok segíteni benne.
a két cella az már nagyobb nyák átalakitást igényel, mert hely kell a 2. IC-nek ill. sorkapocsnak.
-
#9318 Még egy kérdésem lenne ezekkel a panelokkal kapcsolatban.
Milyen szoftverrel lehet hozzá a gombokat beállitani?Vagy csak mint sima win periféria települ?Tehát gomb kombináciokat makrokat lehet-e vele beállitani?
A másik , mennyire bonyolult a loadcell integrálása?Mert gondolom, hogy az autoverseny szimek miatt csak 1 kell, de én mint repülös még szivesen látnák 2 loadcell támogatást a joystick X és Y tengelyére, mivel van olyan vadászgép ahol nem mozog a bot csak a ráható erő nagyságával egyenlöen tér ki ezt szeretném megvalositani,de nem vagyok nagyon otthon ebben a loadcell-es dologban, hogy egyáltalán hogyan kell bekötni honnan lehet megvenni ill. mekkora méretben és kialakitásban létezik.
amugy sok sikert a projecthez -
ujhazi #9317 Kész az 1.1-es verzio,
6 analog potméter, 12 bites felbontással,
8 sima gomb,
matrixban 12 gomb + HAT switch
kb 1 hét és kész a v2.0, amiben már a maximumon lesz a bemenetek száma.
8 potméter és 12 sima gomb (matrix-ban 32+hat switch)
illetve párhuzamosan meglesz a loadcell-es verzio ami a v2.0-val egyforma, csak a 8 helyett 7 poti van.