11612

Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |

Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |

• ujhazi
    Huu, ez érdekes, és most vettem bontóban 2db Golf 4 ülést, 10kHUF-ért/darab, tökéletes állapotban.
    előre-hátra,le-fel és dölés (légzsák és ülésfütés is benne), az egyikben még állítható deréktámasz is van.
    szóval 100k azért durva!

Amugy szerintem meg pont gépkocsi ülést kell venni, ugyanis ha belegondolsz, az kényelemre van tervezve, arra hogy órákat (8-10) vezess egyhuzamban.
    Ja, és lehetőség szerint bontóban az anyós ülést kell venni, mert az töredék annyi volt beülve mint a vezetőé.
  • bardocz
    Hát attól függ milyen autóról van szó. Azért van, ami nagyon is kényelmes. Csak amikor rákérdeztem, akkor egy 100as lett volna a két ülés, mert csak úgy volt eladó:D
  • istvan2010
    Akkor vegyek egy autóból kiszereltet valahol egy bontóban? :D
    Bár még nem vezettem kocsit (csak udvaron) de az anyós ülés gondolom ugyan olyan mint a többi és az szntem nem olyan kényelmes.
  • pointer4
    Alu öntvény váz, és feszítve erős szövet, kipárnázva itt-ott. Legalább is a 20e-es kategória.
    Láttam már képeket arról, hogy valaki öntött magának ülést valami spéci anyagból, de szerintem sokkal jobban jársz hosszú távon egy állítható üléssel. Suzukiból akár, én is megbántam már ezt a sportülést, 3 óra alatt kicsinál, ha nem tudom állítgatni. Akár 1 cm-en múlhat.
    Háttámla döntés, előre hátra billentés, magasság(esetleg).
  • istvan2010
    Csinált már valaki sportülés-t házilag? Miből áll egy eredeti sportülés belseje? :D
  • bardocz
    Ne ide töltsd fel a képeid, hanem egy képfeltöltő oldalra, oda lehet nagyobbat is, és azt rakd ide be a kép beszúrása gombbal.
  • curgan
    Hogy tudok 20Knál nagyobb képet feltölteni?
  • pajti

• bardocz
    :DD
  • pointer4
    ÁÁá a héten :D ebben a ciklusban na :D
  • bardocz
    Dehát tegnap csütörtök volt, nem?
    Mondjuk szerdán szereztem egy elsősegély vizsgát.
  • pointer4
    Ménem ? :D Sok új cuccal, lenne mit megszokni na :D
  • bardocz
    Hétfő? Miért, meg hogyan, nem értem:D
  • pointer4
    Na igen, nagyon kulturált, és a szék is kényelmesnek tűnik.
    Pedig ha megvennéd, akkor hétfő óta sok változáson estél volna át :D
  • bardocz
    Az a cockpit nagyon szépen van megcsinálva. Kár, hogy esélytelen bármi ilyet bezsúfolni a szobámba.
  • pointer4
    Topikunkhoz kapcsolódó infók, amiket olvasgattam a fórumon.

egy, kettő
  • szacsee
    No kezd összeállni fejben a dolog, lassan de biztosan nekilátok a váltónak.
    Ma katpam elektronikát hozzá. Sajnos a Wingman-om két nyákos és elég sok helyet foglal.
    A kis csúszka jól jött volna kuplungpedálnak. Egyik barátom hozzám vágott egy Logitech Attack 3-as joystikot. Szerencsére van rajta 14 gomb, kuplungra kötési lehetőség és sokkal kisebb helyen elférni vele, mint gamepaddal. Nem tudom a kis hátsó görgője mennyire pontos, de gondolom jobb mint gombal kuplungolgatni.
  • pointer4
    Nekem Q6600 al, FullHD ban, minden fullon szakított mint a szél, csak legyen 4gb RAM, meg jó VGA. (de látom azok vannak)
    Lazán elviszi majd ez a konfig, ráadásul az i5-nek sokkal jobb a RAM kezelése, amire nagyon érzékeny a játék.
  • gviski
    a i5 650 csak két magos lenne?
  • gviski
    Na fiúk egy kis segítséget szeretnék :D
    Május elején gépet szeretnék építeni, a cél hogy az iRacing ha nem is max grafon, de közel maxon futni tudjon (1680x1050), valamint frapssal (ha valaki ismert jobb programot vagy más megoldást azt írja) videót tudjak kiszedni belőle.

Jelenleg ezt tettem össze első nekifutásra:
    Alaplap: Gigabyte GA-H55M-USB3
    CPU: i5-650 3,2
    VGA: Gigabyte GU-R6850C-1GB
    RAM: Corsair XMS3 1600Mhz DD3 6GB
  • gviski
    Ez a hogy titkold a rokonság előtt hogy kocka vagy?!
  • pajti
    érdekes :'D
  • ujhazi
    Szia,

90%-nál vagyok, a nyák gyártásünnepek után indul (kb 5 nap amíg megvan), várom az IC-ket külföldről.
    Közben a saját teszt példányomon finomitom az IC programját.
  • szacsee
    Itt a kép, ahol látható az a fajta DIY H váltó. Már nem tudom merre olvastam, hogy milyen alkatrészként lehet ezt beszerezni.

RC autós boltban látni M2-M3-as menettel, viszont találtam M6-ost is csak drágállom.
  • Pepe7807
    ujhazi mi ujság vezérő ügyben? Megöl a kíváncsiság.
  • Pepe7807
    Hali

Igen a persely menet + anya rögzítésű.
    Nekem minden aluminiumból van (5 mm alap + a tető, 2mm az oldalai ), szerintem acéllemezből nagyon nehéz lenne.
    A reteszelő is saját gyártmány. 10-es csavar megfúrva, bele 4-es menet, abba csapágygolyó, rá egy sima tolórugó, rögzítve 4-es inbuszcsavarral.

"A gyári Frex elején agyalok, hogy meg lehetne úgy valósítani... mintha egyik külföldi fórumon az egyik arc említette volna, hogy adagoló melletti tolórúdon van ilyen és autósboltban vett... igaz Ő nem Frex féle megoldást utánozta, hanem az alsó gömbfejes módszert valósította meg másképp."
    Nem tudom, linkeld be a képet hátha én is tanulok valamit

Pointer köszi.
  • szacsee
    Nagyon szépen köszönöm, hogy megmérted!
    Igazából saccolni is elég lett volna, mivel az esztergályosunk kiadott munkájától függ, hogy mikor tudunk nekiállni.
    Ha jól értelmezem, akkor a 14mm-es bemarások és a hosszanti irányú elmozdulás jól sikerült, csak az oldalirányúval van baj, a nagyobb átmérőjű nyomógomb miatt.... meg gondolom a nyomógomb tetejének négyzet formája sem szerencsés, mert pl egyik sarka bekavarhat, ha túl közel kerül hozzá a másik.
    Holnap megyek túrni én is nyomógombokat, remélem sikerrel járok.
    A perselyeket elnézve a gyári Frex-en látom, hogy nem szerencsés ha túl hosszú. Ezeket mivel rögzítetted? (menet + ellenanya)?
    Anyagát tekintve miből érdemes csinálni a vázat? A tengelytartó oldallapok gondolom szerencsésebb, ha acéllemezből, vagy saválló lemezből készülnek. Amivel tudok dolgozni, az alu, saválló és acéllemez.
    Savállóból van 0,8 1,5 és 3mm vastagságú. Aluminium szintén hasonló méretben. Acéllemezből ha jól emlékszem valamennyi maradék még van 4mm-es darabokból.
    Reteszerlőrugót lehet valahol venni esetleg? Esztergályosunkat nem akarom leterhelni, mert már mentálisan kikészült szegény, mikor mondtam mire készülök.
    A gyári Frex elején agyalok, hogy meg lehetne úgy valósítani... mintha egyik külföldi fórumon az egyik arc említette volna, hogy adagoló melletti tolórúdon van ilyen és autósboltban vett... igaz Ő nem Frex féle megoldást utánozta, hanem az alsó gömbfejes módszert valósította meg másképp.

Bocs a sok kérdésért és sok sikert az átalakításhoz!
    Grat a jó váltóhoz, igen jól sikerült...
  • pointer4
    Baba cucc! :D
  • Pepe7807

Hali !
    Ezekell már el tudsz indulni
    - Nem az elktronikát akarom kicserélni, hanem ami megvezeti a rudat a gomboknál( 2 kép), ezért is nem mértm le a gombok közti távolságot.
    - Nekem 1 sima gamepad (lényeges volt nálam a minimum 8 gomb (7 seb + 1 hátra))
    - A rugók tökéletesek. Szerintem nem kell erősebb ,mivel a golyós-rugós ellendarab ellenálláasa állitható, ha akarnám kiugrana magátol is.
    - a tengelynél a menet hosszát nem mértem hozzá, az 1 - 1,5 cm

Én ezek a képek alapján indultam el (gyári Frex) :

Ha elakatsz szólj nyugodtan
  • szacsee
    Üdv!

Azt előre megköszönném, ha nagyjából lemérnéd a méreteket.
    A vezérlőt miért cseréled ki, ha a gombokat cseréled?
    Nálam egy Logitech Wingman van használaton kívül, de működő állapotban. Azon gondolkodom, hogy befogjam azt a feladatra, vagy más elektronikát érdemes?
    A tengelyt 10mm átmérőjűből tervezem készíteni, ami bronzperselyen keresztül lenne a vázhoz fogatva.
    A persely hosszirányban 25-30 mm lenne, hogy az idő vasfoga ne kezdje meg és később is pontos legyen.
    A rugós megoldásod mennyire vált be?
    Funkcióját tekintve gondolom jól működik, viszont volna 1-2 ötletem hasonló megoldással, de másféleképpen.
    A tengelyen hasonló módon lenne a rugó felfogatása, de nem a váz aljához rögzíteném, hanem egy tartóhoz előfeszítéssel, egy ilyen megoldást tennék a hátsó bronzpersely mögé csak ellentétes előfeszítéssel így erősebb erő húzná vissza a tengelyt N állásba és oldalirányba lehet több erő hatna rá. Esetleg 4 rugó a négy sarkába, így tengelyirányban több erő hatna rá, a bronzperselyt nem csak alulról koptatná, és a csavaró és húzó igénybevételnél a rugók ereje összeadódna... több ellenállása lenne... bár ezt rugóerővel is lehet szabályozni. A végállásokról ahogy látom a tengelyen bemart és egy golyós-rugós ellendarab gondoskodik.
    A tengely körülbelül milyen hosszú? Nem kell mérni, csak saccolni, ha emlékszel rá (megköszönném).
    Holnap lehet lesz némi időnk esztergályos munkatársammal és nekifekszünk.
    Váltórúd felől 20cm, a szerkezet felől kb 30 cm-re saccolok.... Ha hosszú akkor lehet belőle vágni, viszont nem szeretném alulméretezni.... ezért kellene egy saccolt méret, ami biztosan elegendő lesz.
    Válaszod előre is köszönöm!
    Bocs a sok kérdésért...
  • Pepe7807
    Semmilyen ábrám nincs hozzá, de ha gondolod hétvégén leméretezem a fő részeket.
    Ha egyet visszalapozol akkor láthatod a belsejét is, de mint említettem lehet, hogy ki fogom cserélni a gombokat és vele együtt a vezetőjét.
  • misi66
    Hát sajnos nem működik rendesen a K8055-ös panel. Egy csomó dolgot kipróbáltam, de nem hajlandó normálisan érzékelni a potik állását. Rá forrasztottam a potikat az IC lábaira kivettem az 1-es IC-t több fajta potit is kipróbáltam és csak nem. Az x-sim progi szerint nagyon érzékeny, nincs egy pont ahol meglehetne állítani stabilan a potik visszajelzését. A panel nem lehet hibás? Már nem tudom mit kezdjek vele.
  • szacsee
    Köszi a tippet!
    Jól néz ki, bár az ilyen megoldásnak a belsejéről még nem láttam sematikus ábrát és képet, a bannerben levő meg nekem óhéber és nem átlátható.
    Esetleg egy sematikus ábra, vagy link nincs róla, ami alapján el tudok indulni?
  • szacsee
    Nézegettem ezt a megoldást is, de ha jól tudom itthon nincs forgalmazója.
    A manual-ba belekukkantva a belseje műanyagnak tűnik, amitől tartok...
    Előfordulhat hogy házi megoldás lesz a vége.
  • bardocz
    BME mint oskola, no meg itt lakok a közelben.
  • pointer4
    Na te meg mit hol csinálsz ? :D
  • bardocz
    Akkor mindketten itt vagytok a közelben^^
  • gviski
    Nem voltam biztos hogy te vagy, de akkor majd legközelebb kiköszönök :-)

igen az Allee tényleg nagyon messze van xD
  • Pepe7807
    Helló mindenkinek.
    Lassan elkészül a váltóm, már csak a finomhangolás van hátra.
    Egy kis reszelés itt ,ott.

Bocsi a méretért

Szacsee, ha bele akarsz fogni egy jótanács : kis nyomógombot használj, ami két irányba is állítható, igy elkerülheted azt amivel én szívtam . Nyomógomb beforraszt, próba ,3 gomb nem érintkezik, kiforraszt , alátét, beforraszt, próba, stb. A méret nálam elhelyezés szempontjábol jó volt, viszont összerakva a váltóut bazi nagy lett (lehet, hogy ujrakezdem új nyomógombokkal).
  • cselt
    Igen, nekem van ilyen :)