14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#11158 Épp akartam mondani (és valszeg Putyin is csak kérdezett rá, látván szagértő barátunk tudományos számolgatását a videó kommentjei között ), hogy a videón világosan látszik a Mach szám, ami 0,7 körül mozog...
-
#11157 Az is valahogy így számol, csak több dolgot vesz figyelembe, nem olyan idealizált, mint ez a feladat.:-)))
#11155 A helyesírási hibákért sorry. -
#11156 Na ezért hagyom én az FMCre a dolgokat :))
-
#11155 Már ne is haragúdj, de a számításod minden oldalról nézve tele van hibákkal.
Más magasságra történő szebesség átszámításnál a sűrűség viszonyok gyökével kell számolni, nem pedig a nyomással. Lévén a sebesség dinamukus nyomás mérésen alapul. Abban meg sűrűség van. Ezt a módszert alkalmazzuk CAS-ból TAS-ba és vissza történő számításra, de nem alkalmazható a hangsebesség számítására, lévén nem ugyan attól függ a magasságbeli változásuk. A hangsebességet a NEL-ből kell kinézni FL660-ra.(NEL-t, azaz ISA-t találni a neten dögivel)
A számítás helyesen:
sűrűség 0 méteren (ro0): 1,226 kg/m^3
sűrűség FL660-on (roH): 0,086382 kg/m^3
hangsebesség FL660-on (a): 295,15 m/s = 574,34 kts
CAS: 100 kts = 51,39 m/s
TAS=gyök(ro0/roH)*100= 376,73 kts = 193,59 m/s
M = TAS/a = 0,6559
Ezt elvégezve FL600-ra, amiről Putyin kérdezett.
M = 0,56, az átszámításokat és kerekítéseket figyelembe véve, szinte egyezik az abból a bizonyos táblázatból kapott értékkel (0,55)
Amúgy ha megnézitek a videókat, akkor látható a sebesség kijelzés alatt a mach-szám is, ami végig 0,7 felett van valahol. Hiszen FL600-on még ~130kts, FL700-on ~100kts volt a sebességük.
-
Baluxx #11154 Elnezest kivanok, de szerintem ez nem stimmel, mert 0,55 M eseten a repulogep mar erosen at van esve (ugyan nem tipusom a fent emlitett, de gyanitom, hogy igy van) mivel a repulesi magassaggal az atesesi sebi is no...
Osztan gondoltam egyet, elokotortam az aero jegyzeteimet, es gondoltam, szamolok egyet. Tehat FL660 es 100 KTIAS eseten (NEL tablazatot alapul veve) allando nyomasmagassagot feltetelezve: FL660-on a legnyomas 0,04047 bar, a felszinen 1,01325 bar, a pH/p0 hanyados 0,03994 - ennek a gyoket vesszuk, es beszorozzuk 661-el (hangsebi csomoban H=0, es NEL eseten, azaz T=15°C) majd a 100 csomot elosztjuk ezzel a kapott ertekkel (132,10), akkor kijon 0,7569 azaz ~0,76 Mach.
No persze ezutan elokapod a remegesi diagramot, es megnezed, hogy ez a 0,76 M FL660-on adott sulypont es repulosuly mellett belefer-e a remegesi sebessegkorlatozasokba. Tenyleg ennek a madarnak a buffet diagramjai nyilvanosak egyaltalan? Van egy olyan sejtesem, hogy nem nagyon... -
Putyin #11153 pár perce a Toyota valamelyik típusát fikázta. mondjuk sokszor igaza van. -
#11152 Insigniat is szarrá szidta :) -
#11151 Neki az Vauxhall:D
Egyébként igen:) (asszem nemrég épp az új Vectrát szídta szarrá:D) -
Putyin #11150 az Opelt? :D :D -
#11149 A Vauxhall-t is. -
Putyin #11148 ja, azt bírom benne, hogy mindig az angolszász autókat hozza ki jóra, tökmindegy mivel áll szemben. Viszont a Rovert mindig fikázza. :) -
Putyin #11147 milyen táblázatból számoltad ki FL600-ra a 0.55Mach-ot? -
#11146 James May, BBC
Top Gear cimu autos musor egyik musorvezetője, jo arc :) -
Orionk #11145 ki volt ez az ember, akit felvittek? -
Orionk #11144 köszi, ez nagyon jó volt. -
#11143 Minek is nevezzelek?
[center]
White Knight 2 pilótafülke -
#11142 Korhatár nincs, ugyanúgy, mint autóvezetésnél sincs. Amíg egészségügyi kizáró okot nem állapítanak meg (súlyos egyensúlyzavar, látásproblémák, stb.), repülhet/vezethet. -
#11141 Úrhidai repülőbaleset: meghalt a pilóta
A 66 éves veszprémi pilóta és a repülőgépvezetést tanuló 70 éves várpalotai férfi gyakorlókört akart tenni, amikor felszállás közben, 50 méter magasan hibát észleltek. Az azonnali leszállás mellett döntöttek, a gép irányítását az oktató vette át a tanulótól.
Mi ez? Idősebbek is elkezdhetik? Azt hittem van valami korhatár. -
#11140 Jó videó, az elején egy ideig mutatták a magasságot és csak 30 ezer láb alatt voltak, múltkor jöttem haza B737-essel 37 ezer lábon, ott már a felhők is messze alattunk voltak :) -
#11139 Szó szerint a topikcím! -
tomcat1 #11138 Akkor marad a a duraluminium :) -
#11137 Még egy eset van. Maguk a komozit anyagok építőelemei is lehetek rosszak. Ez esetben a gyártástechnológus sem tehet semmit. -
Putyin #11136 vagy a kiválasztott keverék nem vált be. az airbusz is titkolózik rendesen, hogy mit állított össze, ami bírja a fellépő terhelést. aztán majd az életben kiderül, hogy tévedtek e. reméljük nem, mert egy kisebb falu lakossága felfér arra a gépre. -
Putyin #11135 gondolom nem közölték egyenesen mint GYF, hogy elkúrtuk. megy a hímezés hámozás. Mindenesetre jó hír, hogy nem adták el az emirátusokba máris... -
tomcat1 #11134 Én az origós cikket olvastam, ott azt irták, hogy már a valós terhelés maximális értékénél adta be a kulcsot a darab. Vagy elszámolták mennyi lehet a max ébredő feszültség a szárnyon, vagy a kompozit szakítószilárdsága nem volt megfelelő, vagy a biztonsági tényezőt nézék be(elszámolták a méretezést?), esetleg a gyártástechnológia a hibás. Ha az első 3 közül valamelyik, akkor a tervező mérnökök kapnak a fejükre, ha a gyártásnál lett nagyobb a kész darabban a feszültség, vagy vékonyodott, vagy egyéb, akkor a gyártástechnológust veszik elő. -
#11133 Az egyszeri terhelést nem bírta. A tervezett maximális terhelés (limit load) 150%-át (ultimate load) kell ráadni, és azt ki kell bírnia. A cikkből az jön le nekem, hogy valahol a 150% környékén tört, de nem értem mi volt a nagy kockázat a limit loadnál. Annó a 777-ről lehetett látni ilyen szárnypróba videót. Ott 153%-ál tört a szárny. Oda is voltak, hogy milyen pontosan számoltak.:-) -
#11132 Nekem kicsit homályos, hogy akkor most mi a baj. A fáradásos üzemállapot során nem bírta a terhelést vagy egyszer ráadtak egy elvi maximumot és akkor "megreccsent" a szerkezet?
Teljesen kompozit a szárny? Ez esetben a gyártásnál valami gebasz lehetett az autoklávban vagy a kompozit anyag belső szerkezete nem az előre számítottnak megfelelően viselkedik. Azt egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy az inerciát rosszul számolták volna. -
#11131 "Bár a vizsgálatok szerint a gyenge illesztés nem okozna semmilyen katasztrofális balesetet, a légitársaságoknak folyton ellenőrizniük kéne a szárnyakat, és rengeteget kellene költeniük a folyamatos javításra."
??? ha ez nem akkor mi okozna katasztrofát? :) -
tomcat1 #11130 a dreamlinerből tényleg dream lesz úgy tűnik :)
valós terhelénél törik az uj szárny :) amatőr banda, ebből még csőd is összejöhet , -
#11129 Erről eddig nem is láttam fotót. -
#11128 Jászvásáron hajtóművezés :)
-
#11127 Szvsz inkább a HT topicba menjünk ezzel... -
#11126 Azért kevéssé hiszem, hogy a festés problémái csak 3 év után jelentkeztek, mikor gondolom már a protó gépen éveket lehúzott.
Én sem értem, hogy miért akarnak mindig ekkorákat ugrani. Mindig elszáll a költség és az eredeti műszaki tartalom is... Túl nagy célokat tűznek ki maguk elé, feleslegesen szerintem.
Azt viszont megnézem, ha fix szerződéses gépek lesznek akkor mikor lesz valah új gépe az USAF-nak, vagy bárkinek. Vagy becsődöl a cég, vagy olyan árcédulát tesz rá alapból biztonsági ráhagyással a cég, hogy annyiért senki nem vesz semmit.
Az AMARC-ban levő gépek strukturálisan mennyire okésak? Hány repóra van bennük? Pénzügyileg tényleg "filléres" opció. -
#11125 Azért fura, hogy csak 2 év után jut eszükbe ez. Én in nagyon erős F-35 lobbizást érzek.
Nem egészen, már évek óta megy a Raptor vita pro és kontra. Eleddig az üzemeltetési költségeket az USAF nem hozta nyilvánosságra. Mikor a Raptor továbbgyártásáról kezdődtek a szenátusi és kongresszusi viták, a politikusok számszerűen akarták látni azt a hatalmas előnyt, amit a légierő vezetői folyamatosan emlegettek. Ekkor repült a kaki a ventilátorba, mert a kikerült adatok és információk éppenséggel nem festettek túl jó képet a típusról.
Hozzá kell tenni, hogy a légierő ugyanúgy a maximalizmus áldozata lett, mint a hadsereg (FCS program) vagy a haditengerészet (Zumwalt osztály, LCS program). Egyszerűen nem akarnak megelégedni "csak" egy jó géppel, amit nagy számban, olcsón lehetne üzemeltetni, nekik a legjobb kell, amiért viszont prémium árat kérnek...
Az F-35 lobbi aligha játszik bele ebbe. A gyártó ugyan az, és az már kiderült, hogy a Lockheed korábbi lobbyja, mely az F-22A exportját pedzgette, nem az F-35-ösnek akar konkurenst (ausztrál eset).
Hozzá kell tenni, hogy az F-35 esetén is repül az a bizonyos anyag a ventilátorba, csak nem olyan feltűnően. Az F-35B csapnivaló teljesítményadatai, a költségtúllépések (a GAO szerint akár 7 milliárddal is meg kell toldani a fejlesztési költségvetést, és 3 évvel is csúszhat az egész program, ráadásul 2015 előtt a külföldi partnerek nem is számíthatnak az F-35-ösökre - sőt, a berepülési program is csak 2014-re fejeződhet be a jelenlegi ütemterv szerint). A GAO elemzés egyik sarokpontja, hogy a gépek beszerzési ára (fejlesztési költség nélkül) elérheti a 83 millió dollárt, ami csaknem kétszerese annak, amit az eredeti szerződés által lefektetettek, éppen ezért a GAO azt javasolja, hogy a következőkben térjen át a fix költségű szerződésekre, ahol a gyártó vállalja a fejlesztés során fellépő anyagi kockázatot, ne pedig az állam.
Eközben meg persze megy az anyázás, miszerint a bevethető vadászgép "szakadék" egyre nő az F-22 további beszerzésének hiánya és az F-35 csúszása miatt. Érdekes módon azt a lehetőséget fel sem vetik, hogy akár új F-15, F-16 F/A-18 gépeket vásároljanak, akár az AMARC-ban álló gépeket felújítva oldják meg a rendelkezésre álló gépszám problémáját... -
#11124 Addig szarakodtak és nyirbálták a programot míg ez lett belőle. Igazából az volt a gond vele szerintem, hogy a Hidegháború vége után az USAF kivételével mindenkinek púp volt a hátán a program. Csak elég gáz lett volna cirka 20-40 milliárd dollár elköltése után benyögni, hogy akkor nem gyártanak egyet sem. -
Putyin #11123 Sokat nem tudunk a Raptorról, mert mind legendázás, amit eddig mondtak, de viszont nekem nagyon az az érzésem, hogy ott is erősen a lehúzásra ment ki végül a dolog. Azért akarják megölni ezt a programot. Azért lett az a magánvádi eljárás is. Valaki nem kapott pénzt... -
#11122 Részben az, részben nem. Egy F-15-höz képest a gép jóval többet tud, ahhoz képest nem lenne vészes a dolog. A gond az, hogy nem ezt ígérték rendszeresítés előtt. Nagyon nem... Viszont azért megkérdezném egy fejestől, hogy a 4+ vagy 10-15 év múlva, ha 4++ gépekkel kell szembenéznie a USAF-nak egyes helyeken, akkor ez megéri -e vagy sem. A Red Flagon a nem túl szerény egodriver pilóták is csak a fejüket vakargatták mikor a Raptorral kerültek szembe. A gép pézügyi szempontból tényleg katasztrófa, csak a képességei eléggé páratlanok.
Azért fura, hogy csak 2 év után jut eszükbe ez. Én in nagyon erős F-35 lobbizást érzek. -
Putyin #11121 teljes kudarc:
Megdöbbentő adatok láttak napvilágot a Raptorról
http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/hirek/megdobbento_raptor_adatok/
"Egy repült óra a típuson 44 000 dollárba került, míg a régebbi F-15-ösöké csak 30 000 dollárba. Az F-16-oshoz viszonyítva viszont már majdnem dupla annyi ez az ár, és amíg a Falconnál egy repült órára 19 órányi karbantartás jut, addig a Raptor esetében már 34 óra kell."
Ezekhez a megdöbbentő számokhoz képest viszont arányaiban elég sok veszett oda. -
#11120 Nem is túl régen.
ha nem jelenne meg. -
Garga Pitic #11119 Ezt a gépet gondolom mindenki látta ereje teljében:
Z-142 baleset Dunakeszin