Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bucser
"továbbá a nulláról rögtön gripennel kezdeni egy kiképzést nem kimondottan jó ötlet. "

tudtommal a kiképzés eszköze az kanadai suli és nem az itthoni ALCA. itthon már csak típusátképzést kapnak a pilóták neme?? ahhoz meg nem kell ALCA.

A hátérsértõk kergetésére valóban jobb a kisméretû gép.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

nézd úgy Balázs, mint az F1-t

elõször gokárt vagy valami hasonló
aztán F3000 vagy mi
aztán F1. de mindenhol megnézik az embert hogy kretén e?

Товарищ Путин

felderítésre is lehet alkalmazni - szintén pénzügyi okokból is ajánlott lenne.

Товарищ Путин

is is. az alca nem szól nagyot, ha harcról van szó bár hallani ezt azt, hogy mire vethetõ be. Pl a balfék cessna pilóták terelgetésére kimondottan jó lenne, mivel nem esik le 200 alatt és cserébe az óradíja lényegesen alacsonyabb, mint a gripennek. továbbá a nulláról rögtön gripennel kezdeni egy kiképzést nem kimondottan jó ötlet.

Товарищ Путин

Reaper
Ezekkel mind tisztában vagyok én is, a baj csak az, hogy egyik sem közös légierõ...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Molnibalage
"Ezekben meg kellene egyezni.Ez világos."

Mikor még a jobb viszonyban levõ országokkal sem megy egy vacak C-17 program? Így hirtelen nem is jut eszembe egy eset sem mikor ekkora léptékû védelmi önállóságot feleadna bárki is önként.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
-A balti NATO tagállamok, saját légierejük nincs, forgó rotációban védi õket 4 vadászgép (német, lengyel, angol, holland, stb.)
-Szlovénia, olasz vadászgépek védik a légterüket
-Új-Zéland nem rendelkezik saját vadász-légierõvel. A légierõ csak teherszállító és tengerészeti járõr repülõgépekkel rendelkezik, valamint helikopterekkel. A légvédelmet adott esetben az Ausztrál légierõ látná el.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
. Közös légierõ stb. esetén meg lehetne huzavona, hogy mennyi gép és hol legyen milyen költségekkel.
Ezekben meg kellene egyezni.Ez világos.De hát ha eleve húzódzkodunk valamitõl mert meg kell egyezni másokkal akkor minek 7.62mm NATO meg 5.56mm NATO meg minek a NATO és a metrikus mértékegységek?

Molnibalage
Mármint harci gépet vagy úgy általában? Mert ugye Hollandia és Belgium is csak egy elsõvonalbeli harci géppel bír. Anyagiak szempontjából akkora mértû (és nem gazdaságú) ország mint ki kevés engedheti meg azt a luxust, hogy több típust üzemeltessen.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Mennyi most a MiG pilóták átlagéletkora? 40? Belõleük már nem lesz Gripen pilóta.. Mennyi Gripen pilóta van most egyébként? Én olyan 12-16-ról tudok.

az egy dolog. de stratégiailag baromság egy típust tartani csupán. mondjuk amennyi pilóta maradt...

Товарищ Путин

Molnibalage
Miért? Én pont fordítva látom. Mindig egy adott ország látja el csak mindig más. Közös légierõ stb. esetén meg lehetne huzavona, hogy mennyi gép és hol legyen milyen költségekkel. Totál más a kettõ szerintem... A Litvánokhoz mindig négy gép települ emlékeim szerint.

Molnibalage
De ha nincs pénz másra? Sõt még egy típusra sem rendesen...

😄 nájsz

Товарищ Путин

qtab986
Nem voltam világos.A balti helyzet egy extrémebb szituáció (szerintem) ahhoz képest,hogy másokkal lenne közös légierõnk.És mégis van.

nem épülhet egyetlen géptípsra a légierõnk, ne beszélj zöldeket

Товарищ Путин

Molnibalage
A Harrerben az a különleges, hogy nem annyira dübörög mint más gépek, magasabb frekvencián "zenél". Jobban hallani a sivító kopresszorzajt.

Molnibalage
Csak az nem közös légierõ egyszerûen más látja el a feladatot. Tudtommal nem ingyér megy a dolog.

Molnibalage
Tudom a lépcsõzetességet, de mennyit is repül a magyar pilóta mielõtt Gripenre kerül? Akkor mire is kell Ne azért vegyünk másik gépet, merthogy a Gripen drága. Miért is lene jó két gépet rendszerben tartani? Én továbbra is fentartom véleményem, hogy semmi értelme. Szétforgácsolni azt a keveset is ami alig van. Tényleg zseniális húzás lenne...

Tikal
jaja, viszont a harrier elég hangos volt 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

qtab986
Azt hiszem a balti államoknak nincs saját légiereje.Rotációban más NATO tagok védik.Még csak a pilótákat se õk adják.

Fenrir
Ha nem utálna minket minden szomszédos országunk akkor talán lenne rá egy halovány esély 😊

A halál csupán a kezdet...

qtab986
Kicsiben és nem a légierõnél a német-francia közös dandár.

qtab986
Kinek az ellensége?

Reaper
Baromság... Hallottál már hasonlóról a világban?

nem volt tudtommal és nem jó ötlet. gondolj bele, onnantól mi lennénk az ellenség.

Товарищ Путин

qtab986
2 kérdés.
1.Volt olyan elképzelés,hogy Lengyelország;Cseh;Szlovákia;Magyarország mondjon le a saját légierõrõl és csináljon egyet közösen?
2.Ez rossz ötlet lenne?

az albákban, yakokban nincs több óra vissza. azoknak vége. kell valami helyettük. de õszintén kíváncsi leszek, hogy mit fognak venni ezek a férgek. azért a bocskort hagynám kirepülni az albáva, az utasülésbe meg beültetném a szekeret, azt' hadszóljon...vadászpilóta, jesssz.

Товарищ Путин

már hogy lenne azonos hotas, a vezérlés a gripennel? a gripen, az gripen, az alca alca, a mig meg mig. mi köze a hawknak a gripenhez, vagy a mighez?
mégis megy rajta kiképzés? mi köze a cessnának a A320-hoz, mégis azon kezd a legtöbb ember és onnan megy felfelé, hogy egyáltalán kiderüljön, hogy a terhelésket egyáltalán bírja e? aki f16-ra kerül, azt min képzik ki?

Товарищ Путин

Reaper
Ehhe😊

Fenrir
Részvétem.

Reaper
Hát szerintem meg éppen ebbe az "olcsó" Gripen programba nem kéne több pénzt ölni...

Molnibalage
Én még 2000-ben láttam Szentkirályon és idén Kecsón. Annyira nem volt vészes.

A fater halott még Szu-24-est az õsidõkben Tökölön. Azt hitték kidõl a hangárajtó olyan hangja volt. A tüdejükben érezték a vibráció, pedig a pálya száz méteres nagyságrendben volt tõlük. Azért meghallagatnám egyszer. 😊

Molnibalage
Ha lenne eszünk nem vennénk meg. Teljesen felesleges. Mindent a Gripen óraszám növekedésbe kéne tolni. Az ALCA SEMMIBEN nem szolgálja a Gripen képzést. Más HOTAS, más MFD rendszer a két gépen. Pénzkidobás. Ha lenne rá keret akkor lenne értelme. De nincs...

Kata
Azt a b-25-öst láttam már élõben is, eszméletlen hangja van, az ember szívét rázza 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Palinko
ja fontos szót hagytam ki hogy "akarnának" 😄 én sem értem mi lesz itt, azt értem hogy a pápai repteret elvállalták, de nem kellett volna behalucinálni, hogy nekünk kemény légierejû országnak kell lenni. mondjuk ha a nato támogatna meg egyébb kedvezményezett körülmények között talán lehetne valami értékelhetõ (igaz ahhoz nem jó úton indultak el...) meg hozzátartozik, hogy ha saját erõböl kéne támadást intézni, akkor biciklivel menne a szárazföldi egység 😄 de ezt is tárgyaltátok már a haditechnika topicban nem? csak lehet én nem voltam még jelen
Reaper
Te is tudod, hogy a cseheknél halomba áll a legyártott/lekonzervált ám át nem vett Alca. Nem ismerem az üzlet pontos részleteit, de nem sok pénz lehet benne, mivel politikusaink újabban fúrják a bizniszt. Ez magyarra lefordítva annyit tesz, hogy nem nagyon lehet lopni belõle...

A szárazföldi modernizáció nálunk már sokkal összetettebb lenne, mint jelen esetben az L-39ZO-k cseréje. Sokkal átfogóbb modernizációra lenne szükség, aminek egy részét letudhattuk volna a Leo2 üzlet(+1 eurós MiG-29) révén. De nem tettük... Lehetne órákig értekezne, mit kellett volna ill. mit kellene tenni, de úgyse fog ez megtörténni, mivel a döntéshozók mindenféle racionalitást nélkülözve hoznak vagy nem hoznak döntéseket...

[NST]Cifu
Légierõ orientált? Mivel? Az évi 120 órás repült idõre limitált, csapásmérõ fegyverzet (per pillanat csak AIM-9-eseink vannak, és talán jövõre felkerülnek az AIM-120-asok) nélküli JAS-39 EBS HU-val?

Palinko
Nem úgy volt hogy a nato európai részében Magyarország légierõ orientált lesz? Mondjuk nagyon bölcs döntés volt ezt a szerepet elvállalni ilyen kis országnak, ettõl talán a haditengerészet lett volna ésszerûbb :S
Az is igaz hogy nem lehet mindenki szárazföldi erõ képviselõje, nade akkor is.
[NST]Cifu
Csak mibõl fizetjük ki? Per pillanat ez a nagy kérdés.
(Közben meg a szárazföldi erõk verik a fejüket a falba, ha az ALCA beszerzés is sínre kerül, akkor jó ideig megint nem lesz szárazföldi fejlesztés, pedig ott is lenne mit...)

Reaper
Ha lenne eszünk nem kéne nagyon tukmálniuk...

[NST]Cifu
Megy a jó fejkedés, mert ránk akarják tukmálni az ALCA-kat. ^^

Delfin magyar felségjellel - ritka madár manapság😊
Jó fejek a csehek

Ez ilyen lett

METÁL!!!

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Viccek, "Na, erre nem számítottam!" 😊

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Fenrir
<#worship>

[NST]Cifu
A fene se gondolta volna, nekem valahogy nem Kata ugrott be arról... 😊

Kata
te meg ami kijön belõle

[/cserf][/fülünyúl]

Reaper
Ne legyél már fatengelyes:-D

Fenrir
Szerintem a videóra gondolt amiben a baloldali csaj színeset üvölt 😊

[NST]Cifu
Hurrá, politika nélkül egy tapodtat sem... <#rolleyes>