14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Putyin
    a Learjet igen frankó gépeket csinál. Volt szerencsém életben is kicsit jobban megismerni őket. Mindenképpen a luxus kategóriában vannak, igazi mestermű az összes. És a belső igényes kialakításról már nem is beszélve. Az ára...nos igen :)
  • Putyin
    a Learjet csak csipetnyi irónia volt, utalva a képzés árára...
  • Putyin
    2.6 milla egy PPL-ért? Azt a "sok" szó nem fedi teljesen. De nem akarok beleugatni, mindenki ott és annyit fizet, amennyit akar.
  • Molnibalage
    Ez sok vagy kevés? A Learjet az nem luxus buisness jetek szálljtója nagy átlagban? (Civil gépeket szinte egyáltalán nem ismerem.)
  • Putyin
    Egy PPL 2.650.000 Ft?????? LOL! :)

Gondolom akkor Learjeten.
  • Putyin
    próbáltad esetleg őket megkérdezni?
  • wolfaud
    Tudja valaki hogy a Skylux Aviation milyen gépen oktat ppl-t?
  • Fenrir
    Genf egy baromi szép hely, volt alkalmam látni :)

A final 2 hegy között van, nagyon állatul néz ki :P
  • Putyin
    hát ezt kellemesen felvette...
  • Fenrir
  • Putyin
    jó kis repzi ez.
  • Palinko
    így megfordul helyben :D
  • Fenrir
    Gyönyörű kép, látszik hogy mennyi mindent kibír a futószár :)
  • Molnibalage
    Krisztusom.
  • alert
    My mistake bocsi
  • Fenrir
    A Q400-ason pl pont van jegesedésjelző, egyszer már cseréltem is Ice Detector Probe-ot :)
  • alert
    Nem minden gépen van jegesedésjelző. Az A380-on és az Airbusokon általában igen, de Boeingen, ATR-en, Q400-on nem jellemző. Jégtelenítő rendszer viszont mindegyiken. A gépek jellemzően fel és leszállás közben repülhetnek jegesedési körülmények között, akkor is amennyire lehet kerülik az ilyen időjárási körülményeket. A jegesedés egyértelműen észrevehető a pilótafülkéből még éjjel is egy elemlámpa segítségével (figyelik is), mert megvannak azok a helyek (ablak elülső belső pereme, ablaktörlő, illesztések), ahol bárminél előbb kezd lerakódni a jég, így rögtön kiszúrható a jegesedés. Az az eset, amire te gondolsz egy speckó dolog volt. Egyik gépnek sincs a teljes szárnyán jégtelenítő, csupán a belépőél egy részét és a hajtómű szívótorkot fűtik. A külső kamerákkal nem vehető észre a jegesedés hacsak nem a kamerára rakódik. A külső sérüléseket lehet vele észlelni, de leginkább a földi gurulás közben segítségként funkcionál a rendkívül nagy szárny fesztáv miatt, illetve az utasokat "szórakoztatja".
  • Fenrir
    A lajstroma a gépnek.

• Reaper
    HA-LQD...:)
  • Molnibalage
    Földön guruláskor hasznos, ha jól tudom.
  • qtab986
    Minden A380-as függőleges vezérsíkjába tesznek kamerát? Ez parasztvakítás, vagy használható is? A pilótáknak x időnként rá kell néznie? Tegnap NG-n volt egy ATR-ről film, ami lezuhant mert a szárny azon részén volt jegesedés, amit a jégtelenítő már nem ért el. Az A380-as pilótái felismerhetik a képen a jegesedést? (De ez összetett, kell a kamera és a képernyő megfelelő minősége. Azért az A380-ason gondolom jobb érzékelőkkel repül amik jelzi a jegesedést.)

#11337 Fenrir
    Az LQD mit jelent? SRY, most nem akarok guglizni!
  • Fenrir
    Nincs ideje félni, mi? Ő még nem mondott mayday-t Q400-ason, azért mondja csak :D

Btw LQD-t LQ Dangerous-nak hívják a pilóták egymás között :)
  • perko
    Hajdu Gergely 33 éves Malév első tiszt
  • wolfaud
    Sziasztok olyan kérdésem lenne hogy tud nekem valaki segiteni abban Magyarországon hol lehet helikoptert szervizelni mert egy baratom szeretne venni egy Helikoptert es azt mondtak neki hogy nem repülhet mert valamilye lejárt?
  • Molnibalage
    Nem rossz mi? :)
  • Fenrir
    Úgy értettem, hogy mind a két gépre én voltam beosztva, de tőlem teljesen függetlenül hibásodtak meg :)

Mondtam is a LOA személyzetének, hogy az Isten valamiért nem akarja, hogy ma a Malév Stuttgartba menjen, elátkozott járat ez :D
  • Palinko
    csak az nem mindegy hogy felszállás előtt, vagy már a visszafordulás után :D

(bocsi rossz vicc természetesen hogy utána)
  • Fenrir
    Hehe, mindkét üzemképtelen gépen én tevékenykedtem :D

Visszafordult egy Dash-8-as Ferihegyre

2009. október 30.

A légkondícionáló meghibásodása miatt visszafordult Budapestre a Malév MA512-es Budapest-Stuttgart járatát teljesítő HA-LQD lajstromjelű Dash 8-Q402 típusú gépe harminckét utassal és négy főnyi személyzettel a fedélzetén. A gép felszállás után harminc perccel biztonsággal landolt Ferihegyen.
    Az első mentesítő - B737-700 (HA-LOA) - gépen, a repülésre felkészítés során műszaki problémák adódtak, így a felkészítés megszakítása mellett döntöttek.
    A második helyettesítő gép - B737-700 (HA-LOS) - három órás késéssel indult el Budapestről, de már csak 31 utassal a fedélzetén.

- avherald.com -
  • Fenrir
    A futószárakat minimum megnézik, ott azért belül repedhet bárhol.

Amikor pár éve az egyik Malév gép Ferihegyen lement a gurulóról a sárba akkor ott is napokig nézték, hogy nem lett-e valamilyen szerkezeti hiba a futószárban.

Ugye ahhoz meg, hogy széthúzzák a futószárakat fel kell emelni a gépet amihez már hangár kell, úgyhogy annyira nem egyszerű művelet már.
  • Molnibalage
    Ilyenkor a gépet elküldik soron kívüli teljes átvizsgálásra? Csoda, hogy nem tört el benne semmi komoly, ami szemmel látható. A belső vezetékeket is kicsit megviselhette az eset.
  • Fenrir
    Kurva nagy mákjuk volt, hogy megúszták egy hard landinggel, akár leérhetett volna a jobb szárny is vele a 2 hajtóművel.
  • Palinko
    tippelni sem tudok, viszont engem is érdekelnek a feltett kérdésekre a válaszok.
  • Molnibalage
    Ez kb. hány G lehetett? Egy ilyen után mit kap a pilóta?
  • Palinko
    ilyenkor jön jól hogy túl vannak méretezve az alkatrészek :D
  • Molnibalage
    Atyaisten...
  • Molnibalage
    Az egen...
  • Molnibalage
    Volt már?
  • Putyin
    volt alkalmam párszor jumpon bent lenni, nekem nagyon tetszik a madárka. a korához képest okos kis rendszerek vannak benne...
  • Fenrir
    Amúgy már a CRJ is kicsit idiótán nézett ki kék orrkúppal.

• Tikal #11319
    kék orrkúp olyan csúnya, fehéren jobban mutat, szóval az első gép :)