Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fenrir
Szerinted örülök? Ferihegyen dolgozom, szívtam is vele decemberben amikor alig tudtam bejutni a reptérre mert minden porta zárva volt.

Ez tragikomédia, azért vigyorgok max 😊

A halál csupán a kezdet...

Kit--Kat
Ennek miért örülsz annyira?

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Fenrir
Bucser

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Scottt
Láttam a natgeo amikor leér az eltérítõs gép.Tényleg egész sokan túlélték.Pechükre a gépeltérítõk meghaltak^^.Bár ott elõször valamelyik szárny ért le és papírforma szerint ketté is tört

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Fenrir
Ha nem belezuhan hanem ráengedi a gépet a vízre akkor azért nagy esély van arra, hogy sokan túlélik.

Van egy videó ahol az etióp 767-est eltérítették, kifogyott az üzemanyag és vízra kellett szállnia. Ott az utasok nagy része csak azért halt meg mert a figyelmeztetés ellenére még a levegõben felfújták a mentõmellényeket és amikor a gép a víz alá került nem tudtak kiúszni emiatt.

Ott még a személyzet is túlélte pedig az a gép eléggé szétesett.

Itt csak a hajtómûvek estek le 😊

Molnibalage
Szerintem kissebfajta csoda, hogy senki nem halt meg.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Falconer
A Gazdaság rádióban volt ma délelõtt egy egész hosszú riport a témáról valami repülés szakértõvel, eléggé kivesézték a dolgokat.

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

exTrem
Hallottam reggel félfüllel a tvben. Elég komoly :|

[NST]Cifu
A CNN-en folyamatosan ez ment, Average Joe, a túlélõ adott riportot Larry Kingnek, aki talán a legnevesebb amerikai TV-s kérdezõember.

Hogy itthon nem megy, az más kérdés. Itthon tényleg nem hír érték. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Fenrir
Nem hír mert nem halt meg senki sem...

Bucser

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

ja, és az pont az a marha volt, aki utána le is esett, mert nem bírta a kést a B52

Товарищ Путин

Molnibalage
Ilyan magasságban csináljon utántöltést! <#vigyor1>

Egyszer egy B-52-esrõl találtam felvételt amin egy domon álló ember vette fel amit elhúzott felette baromi alacsonyan. Az sem volt zsenge!

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Palinko
nagyon király 😄D
w77d
aztakurvamindenit XD

jaj, micsoda felelõtlenség 😊

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

[NST]Cifu

Willenbrock
Jönne már ki a Storm of War azt várom már évek óta.

qtab986
Bronco. Van high quality opció.

Bucser
nem tûnik, fel, hogy milyen ótvar rondán lett odamosva a 3 emelet?😊

Scottt
Ez Potosop vagy tényleg ilyen rusnya ez az izé?<#wow2>

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Papirzacsi

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Molnibalage

qtab986

vicces amit írtál. a tények ismeretében meg méginkább az. már, ha te így tudod.

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

Bucser
Ha nem privatizálják akkor bezárják.

Abramovicsék tõkeinjekciója meg félbemaradt a hitelválság miatt (vagyon 40%-át bukták el eddig).

Fújjolni minden megoldást lehet. kérdés, hogy tudtál-e másmilyet?

Tényleg jót tett a MALÉV pirvatizációja. Köszönjük szépen!

A megszûnés határán maradt a Malév

http://index.hu/gazdasag/magyar/mlvkgy081219/

Scottt
-Te Feri elcsaptunk egy tehenet!
-Miva wazze?!
-Há nézzémá hátra..
-<#wow1>

<#idiota>

még szerencse, hogy az oszlopot nem így kerülte emberünk...mert az nem ült volna le egy tockostól...

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Molnibalage
Jöhet még.

Urak, itt egy írás a girókról:

http://www.haditechnika.hu/Archivum/197601/760106.htm

Balázs, jó lenne ha kicsit átnéznéd a repnavot és a mûszertant, mert amiket összehordtál megríkatott. Ha kell szakkönyv, tudok mondani pár címet.

Amúgy azért kérdeztem, mert anno a tervezésénél (aszem 2004-5 körül) volt szó egy olyan teher verzióról, aminek az lett volna a szerepe, mint a Belugának, csak nagyobb méretben. Akkor említették, hogy a törzset kb 3-4m-el kell megnagyobbítani, és kész is. A berakodás pedig a farok rész kinyitásával lehetne. (Véletlenül az átalakított 747-esek is ilyenek)

Asus K53SC: Core i3 2,2Ghz, 6GB DDR3, 320GB HDD+ 500GB Sharkoon USB 3.0 Dock+ WD Elements 1,5TB, Intel HD 3000 & Geforce GT 520MX 1GB, Windows 10 Pro 64bit

Papirzacsi
Jogos.:-)

[NST]Cifu
A kérdés arra vonatkozott, hogy lehet-e építeni. 😊

Papirzacsi
De ezek is csak ekranoplánok lennének, a gyárat meg ki kéne telepíteni a tengerpartra. (mondjuk semmi akadálya)
Ez a Pelican is csak papiron mûködik jól, mert ilyen szárnnyal nem nagyon lehetne fordulózni. :-)

[NST]Cifu
Magyarul egy új gépet kéne kifejleszteni és megépíteni... 😊

Ettõl még építhetõ lenne, de ez inkább terv kategória. Ilyen a Beijev Be-2500 (2500 tonnás felszállótömeg) és a Boeing Pelican (~2200 tonnás felszállótömeg).

Be-2500 @ Beriev.com
Boeing Pelican hír a Boeing.com oldalon.

Na de építhetõ lenne, egy olyan gép, ami tudná szállítani az igazit? A normál A380-ast csak pár m-el kéne megnagyobbítani 😊

Asus K53SC: Core i3 2,2Ghz, 6GB DDR3, 320GB HDD+ 500GB Sharkoon USB 3.0 Dock+ WD Elements 1,5TB, Intel HD 3000 & Geforce GT 520MX 1GB, Windows 10 Pro 64bit

[NST]Cifu
Könyörgöm, ha ránézel a két gép méretadataira, rögtön ki kell, hogy derüljön a turpisság. 😊

Ez egy 1/3 arányú makett... 😊))

Van olyan repülõ, amivel lehet az Airbus A380-as géptörzsét szállítani? Nem összerakva hosszában, hanem eredeti 3szakaszban. Elülsõ, középsõ, és hátsó törzs rész.
A magyar wiki-n van egy kép, amin egy An–124 Ruszlan-ból veszik ki az A380 törzsét, de picit furi a méret.kép

Molnibalage
"Akkor a hajónak is van giroszkópja amihez a repülõgépekét igazítják?"

Gondolom igen. Ne feledd a repcsin méretkorlát is van. Egy hajón annyira nincs. A mérettel általában a mûszerek pontossága is javul. Lásd atomóra vs. kvarcóra. Az elv ugyanaz, csak a pontosabb a mérés.
----

"Hogy van ez? A szárazföldön beindítják, ott megjegyzi mi a vízszintes sík aztán felviszik a hajóra vagy amikor nagyon nyugodt a tenger, például egy kikötõben állnak akkor veszik úgy, hogy ez a viszonyítási alap?"

Ez is elképzelhetõ, de folymatosan korrigálni kell. Mivel a hajó nem igazán bukdácsol ez nem lehet probláma. Ott talán GPS mérés is elég ehhez. De nem értem mi ilyen nehéz szerinted abban, hogy belõdd a vízszintest. Nem kell ahhoz nagy tudomány szerintem, fõleg ma...
----

"A GPS-est se értem. A GPS megadja a mûszer melyik földi koordinátán van és pontatlanul a magasságot is."

Igen. Tehát alapvetõen csak "2D-s" (hosszúság, szélesség) pozíconálásra használják, de a függõleges kooridinátádat máshonnan méred. Legalábbis szerintem.
---

"Ez mit segít abban, hogy a mûhorizont megadja a gép vízszíneset repül vagy bedõlve?"

Mûhorizont volt GPS elõtt is már a 30-as években. Megoldható. A hogyanra nem tudok válaszolni neked. Azért ne keverd a nagyságrendeket. A mûhorziontnak azért nem kell tûpontosnak lennie. (vagy igen?)
----

"A giroszkópok meddig kielégítõen pontosak?"

Hát erre talán a tervezõje tudna válaszolni. Elõször is a giroszkóp régen az egy mechanikus mûszert jelentett. Ma már csak tartalék az ilyen szerintem. Lézergiroszkóp ma a menõ és annak a mûküdési elve is teljesen más tudtommal. Csak "hagyományból" hívják annak, mert a funkciója ugyanaz.
---

"Meddig kell repülni egy repülõgépnek elméletileg ahhoz, hogy a giroszkóp elállítódjon?"

Asszem az F-16A esetén az INS 1 óra repkedés után akár már 1km-es hiba is felhalmozódhatott. Ezért van az, hogy GPS koordináták alapján frissítik és "összelövek" az adatokat. Kõkemény statisztikai számítások vannak ott szerintem.
---

"Pl. azt hiszi vízszintesen repül de süllyed vagy oldalra bedõlve akar leszállni."

Annyit még régen sem tévedett. Ilyenrõl még soha nem is halottam egy katasztrófa okán sem.

Ez is hasznos lehet néha.
Repülésben Használatos Rövidítések

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

qtab986
Akkor a hajónak is van giroszkópja amihez a repülõgépekét igazítják? Hogy van ez? A szárazföldön beindítják, ott megjegyzi mi a vízszintes sík aztán felviszik a hajóra vagy amikor nagyon nyugodt a tenger, például egy kikötõben állnak akkor veszik úgy, hogy ez a viszonyítási alap?

A GPS-est se értem. A GPS megadja a mûszer melyik földi koordinátán van és pontatlanul a magasságot is. Ez mit segít abban, hogy a mûhorizont megadja a gép vízszíneset repül vagy bedõlve?

A giroszkópok meddig kielégítõen pontosak? Meddig kell repülni egy repülõgépnek elméletileg ahhoz, hogy a giroszkóp elállítódjon? Pl. azt hiszi vízszintesen repül de süllyed vagy oldalra bedõlve akar leszállni.

Molnibalage
Inertial Navaigational System - Tehetetlenségi Navigációs Rendszer

Hasznos oldal rövidítések dekódolásához.

[NST]Cifu
Inerciális navigációs rendszer, az a rendszer, amely képes elvezetni a célodhoz, ehhez ugyanakkor adatokra van szükség, vagyis az indulási pozicióra. Az INS ez alapján képes megmondani, hogy merre kell menned, hogy elérd a célodat. Giroszkópokkal, gyorsulásmérõkkel figyeli a gép mozgását, ezek szolgáltatják az adatokat ahhoz, hogy merre menjen.

A GPS alapján képes vagy a magasságot is megmondani, tehát azt is, hogy emelkedsz vagy süllyedsz.

qtab986
Az INS micsoda?
A GPS mit ad hozzá a lézer-giroszkóphoz? Abból hogy derül ki mi a vízszintes?

alert
Többféle megoldás van. A régi giróknál összekapcsolják egy adatkábellel vagy jobb esetben vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a gép és a hajó INS rendszerét és attól kapja a korrekciós adatokat, amíg folyik az egyeztetés. Elég pontos. A modern rendszereknél pl az újabb lézer-gironál össze lehet kapcsolni õket a GPS-el, ami lehetõvé teszi a mozgás közbeni egyeztetést, akár repülés közben is. De ha jól tudom ezek igencsak drága technológiák.

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

qtab986
Repülõgép-hordozókon hogyan állítják be a helikopterek és repülõgépek giroszkópját?

Reaper
Igen, írták több helyen, hogy állítólag kiszakadt az egyik hajtómû, aztán a másik kigyulladt ill. darabok estek le a géprõl mielõtt becsapódott.

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...