14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
Putyin #11198 és mit érsz vele? gondolod érdekel bárkit, hogy most a magyar piacon te, én, meg még pár ember nem veszi meg a terméket és nem nézi meg a versenyt?
akkor én már évek óta bojkottálom, mert se nem veszem meg, se nem nézem meg az erőlködésüket és nem érzem, hogy kevesebb lennék bármivel is. undorodom az egésztől, holott magam is repülök, de mivel látom mit művelnek hazánkban a pénzsóvár, gerinctelen, tolvaj, rohadék politikusokkal a hátuk mögött. Hallottam hogyan csesznek ki másokkal - túl ezen a cikken - nehogy az konkurenciát jelentsen, így elérték, hogy undorodom az egésztől. Ja, és persze a palik lászló közvetítéséről nem is mondok véleményt, mert kimeríteném valamelyik büntetendő cselekményt a becsületsértés, provokálás tájékán... -
#11197 Szokás szerint nem lesz semmi felelősségre vonás. :S
Lehet inkább a másik oldalról kellene megközelíteni, és a Red Bull Air Race ellen kampányolni? -
Putyin #11196 Döbbenetes:
http://index.hu/belfold/2009/08/26/elhappoltak_a_60_eves_li-2-t/
Átvágták a közvéleményt az augusztus 20-i állami ünnepség rendezői. A MEH-es operatív törzs a rendezvények előtti órákban közölte, hogy nem marad el a Magyar Repülőszövetség légi bemutatója, pedig a bejelentéssel egy időben éppen a rendezők nyomására vonták vissza a szövetségnek két nappal korábban kiadott légtérhasználati engedélyt, a bemutatóengedélyt pedig ki sem adták..... -
Putyin #11195 Ó szegény :(
Nyugodjék békében!
Hullanak a csajok...Nemrég Svetlana, most meg Vicki. -
#11194 Na igen, ami egyszer felmegy az le is jön vagy így vagy úgy :\ -
perko #11193 Itt van egy 2008-as video a hölgyről:
Vicki Cruse
Nem volt amatőr. Műszaki hiba? Rosszullét? Lehet hogy kiderül.
Sajnálom. -
Baluxx #11192 Na, ilyen se volt meg eddig.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/northamptonshire/8215889.stm
Diohejban: tegnap az immaron 25. murepulo VB-n (nem airrace, nem kutyavalaga, rendes VB) az amerikai Vicki Cruse csinalta az ismert kotelezo programot, amikor se szo se beszed, fogta magat, es a foldbe csapodott.
A versenyt felbeszakitottak. 24-en repultek elotte, szokas szerint megint toljak birok a Szuhojokat, Illes Tomi (o van egyedul magyarkent, amik, meg oroszok 8-8 fovel, franciak 9-el, es mindenkinel ott vannak a huzonevek...) 3-al a csaj utan kovetkezett volna. Allitolag jovo heten folytatjak.
Eddig meg egy halalos baleset nem volt murep. vilagversenyen (Reno Airrace, meg ilyen sz.rsagokat ne szamitsunk bele), kisebb otrombasagok tortentek ugyan (a magyar csapat geperol leesett a legcsavar a birok ele (78-80 korul), az csehszlovak Jirmus fejreallt gurulaskor, es meg lehetne sorolni) de ilyen meg nem volt. -
Putyin #11191 az a baj, hogy a management eladta már az anyukáját is. itt már mindenki azt tesz, amit csak akar, kivétel a lakosság... -
Putyin #11190 nálad a pont!! demszkyt kéne kérdezni. Gusztustalan a magyar résztvevő viselkedése. Remélem mindezt visszakapja!! -
#11189 Hát ott rohadjanak meg ahol vannak. Köcsög banda. Fél Budát és Pestet lezárják. Őszintén szólva, mi a faszt keres a belvárosban egy repülős verseny? A Balaton nem elég nagy és forgalommentes? Mit fizet a red bull ezért nekünk (amit úgyis ellopnak...)? -
Putyin #11188 Azt tudtam, hogy egy illetőnek köszönhetően Veres Zoli nem repülhet aug. 20-án az egyik energiaital-gyártó által elfoglalt nemzeti ünnepünkön, de azért ez már gusztustalan:
http://index.hu/belfold/2009/08/19/legi_haboru_lett_az_air_race-bol/
eddig sem fogyasztottam ezt a szart, de ezentúl kampányolni fogok ellene. ilyen is csak itt van... -
#11187 Ez alapján nem jó az átváltásod. Valószínűleg akkor ez volt a bibi. Ajánlom amúgy ezt, ezzel gyorsan ki lehet számíttatni az ISA adatait bármilyen mértékegységre, ami a repülésben használatos. -
Baluxx #11186 FL660 volt a megadott magassag nem? Az kb. 22 ezer meter. Van egy ilyen tablazat a neten, ezt hasznaltam hirtelen felindulasbol, mert az aero cuccaim kozott csak 15 ezer meterig volt a NEL tablazat: http://www.engineeringtoolbox.com/international-standard-atmosphere-d_985.html -
#11185 Papírra vetettem a számításod, és visszavezettem az alap egyenletekre, amik kijöttek, sőt a két számítási módot egybeágyazva, kijött az ideális gázok állapotegyenlete. Szóval igazad van, megkövetlek, elvben JÓ a számításod! Miután visszavezettem és láttam, hogy a te eredményed mégsem stimmel azzal aminek lennie kell, elkezdtem kutakodni, és bizony arra jutottam, hogy a NEL amiből dolgoztál, vagy rossz, vagy nem tudom, de az általam használt ISA kalkulátorok nem azt a nyomást adják, amit te a számításnál használtál. Olyannyira nem, hogy kb. 10000feettel magasabban van olyan nyomásérték.:-))) Emiatt adott totál rossz eredményt a számításod, ami elvitt engem a málnásba.
két megjegyzés viszont.
A nyomásmagasságot ebben az esetben felesleges hajtogatni, hiszen ISA adatait alkalmazva a nyomásmagasság = sűrűség magassággal.
A "nagyjából stimmel pedig", a fent leírtak fényében teljesen helytelen, hiszen "nagyjából" teljesen rossz adattal számoltál. -
Baluxx #11184 Szor, en az okfejtesemet allando nyomasmagassagra neztem, es ugy nagyjabol stimmel is, mivel a vidijon is a makimero 0,7 felett tartozkodik.
(Aerobol meg atmentem tavaly az ATPL vizsgan - ugyhogy csak jok voltak a jegyzeteim:) ) -
Putyin #11183 ha ilyenen töröd a fejed, akkor keress meg privatban! -
#11182 Ha kapok egy zsíros állást, akkor valószínűleg nem fogok hosszasan gondolkodni, hogy tudom e állni a ppl költségeit.:-) -
Putyin #11181 már reménykedtem, hogy esetleg repülsz. későbbi terveidben szerepel? -
#11180 Szeretném megjegyezni, mindenkinek igaza van.:-)))
A gyök(dp/dro) -ból egyenesen következik a gyök(kappa*R*T), amiből jön a tapasztlati 20,05*gyök(T). Az R*T meg egyenlő a p/ro-val, szóval tényleg mindenkinek igaza van valamilyen szinten.:-)))
Putyin: hát legutóbb a BME-n tanultam ezeket, de ezt megelőzően már középsuliban is töltötték vele a fejünket.:-) -
#11179 Most akkor lényegében abban nem egyezünk meg, hogy te ideális gáznak vetted a levegőt, én meg nem. -
Putyin #11178 A képletből látható, hogy ideális gáz esetében a c hangsebesség csak a hőmérséklettől függ, a nyomástól és a sűrűségtől nem.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hangsebesség -
#11177 Nem értem, hogy ezek a linkek mennyiben determinálják a hangsebesség körüli vitát. -
Putyin #11176 ha már wikizel:
CPL : http://en.wikipedia.org/wiki/Commercial_Pilot_Licence
ATPL: http://en.wikipedia.org/wiki/ATPL -
Putyin #11175 CPL és ATPL vizsgákon tőlem is kérték. -
Putyin #11174 ja, a szobádban, a te közegedben:
Hőmérséklete 11-20 km-ig közel állandó -50 ˚C, majd 20-35 km-ig 10 fokos melegedés után 35-50 km közt egyenletesen -40 ˚C-ról +50 ˚C-ra melegszik (ózon-zóna), 50..80 km közt pedig ismét visszacsökken -50 ˚C-ra. -
Putyin #11173 a hangsebesség hőmérséklet függvénye. Tényleg, a levegő is anyag? döbbenet. -
#11172 A hőmérséklet ráadásul állandó kb. 36 ezer láb felett.
-
#11171 A levegő is egy anyag. A legáltalánosabban elterjedt összefüggés a wikin is fent van.
Itt.
Az ÁT könyvenben is így van és mindhol így tanultam és egész pontos eredményt ad bionyos esetekben.
De van egy c = Gyök(Kappa * R * T) összefüggés csak az első két érték valamelyike implicite tartalmazza az adott anyag sűrűségét is. Most így fejből nem tudom, hogy melyik. Ez és a fenti dolog egymásból levezethetőek, emlékeim szerint én is megcsináltam legalább egyszer, mert vizsgán kérték. :) -
Putyin #11170 anyagokban igen. repülésben nincs jelentősége, csak a hőmérséklet számít. -
Freeda Krueger #11169 White Knight 2 pilótafülkéje. -
#11168 Számoltam én már hangebességet többféle képenn is, de a sűrűség mindig megjelenik egy idő után -
#11167 Az F-16C üzemeltetési kézikönyvében van ilyen két oldalas táblázat. Csak 60 ezer lábig van adat, hogy hogyan lehet átváltani? Nagyon pontatlan? -
#11166 Ez mi? -
Putyin #11165 Te hová jártál? Hol tanultad? -
Putyin #11164 Jó, látom egyről beszélünk!;)
-
#11163 Jesz, jól tanultad. A tapasztalati képlet az a = 20,05 * gyök(T), ahol T a hőmérséklet Kelvinben (celsius+273).
De olvasd el mit írtam. A hőmérsékletet az ISA-ból vettem. Tehát nem számoltam semmit, legfőképpen nem a sűrűségből vettem a hangsebességet.
Abban igazad van, hogy a számítás pusztán elméleti, mert egy ideálisan felállított légkörre vonatkozik, valóság meg ettől eltér. Tehát ha nem ISA szerinti hőmérséklet van adott magasságon, akkor az ISA-ból történő számítás nem lesz pontos. Pontos hőmérséklet adat hiányában nem is lehet pontosan meghatározni a hangsebességet.
Ismét olvasd el mit írtam. A sebességet (nem a hangsebességet) számítjuk át a sűrűségek viszonyával. Anélkül, hogy egyszerű matematikai levezetésbe belemennénk, nyilván te is tudod, hogy 0 méteren a TAS illetve a CAS ~ azonos. Magasan viszont (főleg FL600 körül) a TAS már jóval nagyobb mint a CAS. Ez legfőképpen a sűrűség csökkenés miatt van, méghozzá úgy, hogy a két sebesség viszonya a sűrűségek viszonyának gyökével egyenlő (ha nem vesszük figyelembe a magasabb mach-számoknál létrejövő esetleges eltéréseket, mert az még picit változtat az eredményen).
Magyarul a válaszom az, hogy a számítás helyes, a gyakorlati értékektől való eltérés pedig annak köszönhető, hogy a FLakárhányon ISA-tól eltérő hőmérséklet miatt a hangsebesség más és így a MACH-szám is picit másra jön ki (20 fok eltérés már okoz ~0,05 eltérést a Mach-számban).
Amúgy a számítás csak azért készült, hogy Baluxx lássa, hogy a számítása elejétől a végéig elvi hibákkal tűzdelt.:-)
Az már pusztán költői kérdés, hogy a táblázatból miért FL600 és 100 csomó lett kinézve, mikor FL700on repültek ~100-zal, FL600on meg ~130-cal.
ui.: az ISA figyelembe veszi a sztratoszférában fellépő inverziót. -
Putyin #11162 Én úgy tanultam, hogy a hangsebesség csak hőmérséklet függvénye, nem sűrűség, tehát itt elsőnek a hőmérsékletet kéne tudni. Mivel ez a sztratoszféra, ahol még egyfajta melegedés is kezdődik, úgy én azt mondom, hogy a számításod elméletileg lehet jó, de gyakorlatban sajnos nem. -
Putyin #11161 Ott a pont! -
#11160 mikor? :) elég ritkán tesztelik az emlitett autokat.... vauxhall az idei évadban volt, de toyota meg ilyenek max akkor mikor feladatot kapnak és kell valami szar kocsi hogy szétzuzzák vagy fikázzák :) -
#11159 +ezért