Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

VRSDM
bár az lenne.

u dont have to listen anybody else but me

Reaper
ubiszezon

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

állni látszik itt az idõ...

Товарищ Путин

persze, ez így van lásd a MiG-21 hajtómûpompázsok és leállások nagy magasságban hangsebesség felett. egy biztos, az optimális mûködési tartomány nem az "alacsonyanmintazállatnyélgázon".

Товарищ Путин

Papirzacsi
Ez így kategórikusan nem jelenthetõ ki. Nagy sebességnél bizonyos kompresszorok ugyan úgy közel kerülhetnek,vagy belegázolhatnak a kritikus üzemmód tartományokba, mint az általad leírt kis sebességû esetben, és még sok más esetben is, pl elégtelen GSF mûködés, vagy akár hirtelen üzemmódváltás, stb.
A TF-30 pedig a netes írások szerint nagyon hajlamos volt a kompresszor leválásra.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

"nagy sebességnél, nagy állásszögû"
ez egy kicsit sántít. hogy is van? nagy állásszög, kis sebesség. ekkor van az a jelenség, amire te gondolsz, hogy gázadásnál kevés a beáramló levegõ, amitõl bepompázsol a hajtómû. ezt oldották meg az oroszok a kopoltyúval. viszont a nagysebességû manõvernél van elég beáramló levegõ, viszont túl sûrû és gyors, így a hõterhelése nagyobb a lapátoknak. ha van némi vibráció is, az még rátesz egy lapáttal. ha még fel is húzta, akkor meg a precesszió is rásegített, hogy valamelyik fokozat lapátja letörjön és onnan már kész. hasonló volt Topi esete, csak ott a égéstér kerámiaburkolata esett le.

egész korrektül le van írva:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:G%C3%A1zturbin%C3%A1s_sug%C3%A1rhajt%C3%B3m%C5%B1vek

Товарищ Путин

[NST]Cifu
Erre sajnos nem tudok korrekt választ adni. ^^

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
Ilyen esetben a kompresszor fokozatban akár robbanás is bekövetkezhetett.

Mi történik olyankor a hajtómûben?Nem tudja szabadon beszívni a levegõt és akkora vákuumot csinál,hogy leszakadnak a kompresszor rapátai?

[NST]Cifu
Az F-14A TF30-as hajtómûvei elég problematikusak voltak, különösen, ha sûrû légkörben (ie.: alacsony magasságban), nagy sebességnél, nagy állásszögû manõvert hajtottak végre velük. Ilyen esetben a kompresszor fokozatban akár robbanás is bekövetkezhetett. A pilóta itt pont ezt csinálta, ráadásul megszegett pár szabályt, például nem jelentette be, hogy átrepülést hajt végre a romboló mellett, pláne nem nagy sebességgel. A személyzet amúgy szerencsésen megúszta a balesetet. Ekkor. A balesetért a pilótát, Lt. Cmdr John S. Bates-t tették meg felelõsnek. Bates 16 hónappal késõbb egy másik F-14A-val ismét egy kemény manõvert hajtott végre, amibõl nem tudott kijönni, és a földbe csapódott. A repülõgép két fõs személyzete és a földön három civil az életét vesztette. A vizsgálat szerint a pilóta hibázott ismét...

qtab986
Ez miért robbant fel?
VF-213 F-14A
20 sept 1995

Molnibalage
Nem repülés, de akkor fõnyelvés úr mitszól a híradóban elhagzottak közül az alábbiakra?

- manõverezõ robotrepülõgép
- cirkálórakéta
- szárnyas rakéta

Mind pontatlan és rossz, sõt még talán értelmetlen is szerintem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Az nem a magyar nyelv megerõszakolásának, hanem konstruktív fejlõdésének az eredménye. 😊

alert
Mi a véleményed az outszájder szóról? 😄DDD

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

[NST]Cifu
Minden szakmai nyelvnek megvan a saját fejlõdése, folyamatos frissülése, nem tudom miért vagy ennyire kiakadva rá.

A lõfegyvereknél is megvan ugyanez, ott is sokan kézzel-lábbal küzdenek minden új szó ellen, de hiába, ha a szakmai jogszabályokban az új szavak szerepelnek... (pisztoly -> maroklõfegyver, geller -> gurulat, stb.)

Clidey
Én elhiszem, de ez a szó akkor is a magyar nyelv megerõszakolása, amit bûn követni/terjeszteni...mindamellett tisztára úgy hangzik mint amikor egy outszájder azt mondja a légcsavarra hogy propeller.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Fenrir
Az orrsegédszárnynál igazad van, a Slat szó lemaradt, elnézést.

A Dash-8 Q400-on vannak még ilyen érdekes nevek:

-Anti-buffeting frame
-Bullet fairing
-Fore Rudder, Trailing Rudder

😊

A halál csupán a kezdet...

Fenrir
Pedig így hívják nálunk...

Papirzacsi
Kötve hiszem, hogy a leading edge-t orrsegédszárnynak tanítanák, mert bárki aki ismeri a szakmai angolt, de még nem is kell a szakmait, az tudja, hogy a leading edge az úgy a beléõél, mint a trailing edge a kilépõél. Az orrsegégszárnyra pedig az angol a slat szót használja, illetve a leading edge slat kifejezést.
Elfogadom az orrívelõlapot mint szót, mert jó magyar szó nincs a leading edge flapre. Ha sikerül letolniuk a szakma torkán és úgy elterjeszteni hogy mindenki ezt használja, akkor legyen engem nem zavar, mert értelmében kifejezi azt ami a funkciója.

Clidey
Olyanról hallottam már hogy ORRsegédszárny, meg olyanról is hogy ÍVELÕlap....nade hogy ORRÍVELÕ?!?! LOL!!!LOL!!! F*ság ez úgy ahogy van, kéremszépen! 😄DDD

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

de nagyon már nem emelkedik tõle.

Товарищ Путин

FLAPS : ha valaki repül, az tudja, hogy fékezésre is jó, hiszen minek a rovására megy az extra felhajtóerõ? Hát a sebesség rovására. Ha meg átnyomod, hogy ne emelkedjen, akkor lassul akkorát mint az ökör. Tehát féklap is az az ívelõlap. Arról nem is beszélve, hogy egyes kisgépeknél akár 40 ill 50 fokra ki lehet engedni, ahol ez igencsak fékezi a madarat, de nagyon már nemelkedik tõle.

Товарищ Путин

"Take-off pozícióba kell tenni különben bejelez a Take-off Warning."

Ja, kivétel, ha nem INOP, ahogy az esetünkben is volt. De mivel a pilótáknak azon a héten mondtak fel, így azok gondolom nem tudtak úgy odafigyelni a dolgukra és a nemüzemelõ rendszerre bízták magukat.

Товарищ Путин

Fenrir
Akkor ezt majd mond el lécci az Aerok-os oktatóknak is 😊

Papirzacsi
Maradjunk annyiban, hogy a leading edge az a belépõél, függetlenül attól ,hogy van e rajta mechanizáció, vagy sem. Az orrívelõ mint szó nem létezik a magyar terminológiában.:-)

Kata
a terminológiában a flaps ívelõlap, úgy tudom

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Nem tudom, de a magyar repmûszaki oktatók is így használják, ha maga az a szárnyrész nem is erre szolgál.

Gundark
Miért honosodott meg nálunk a "Fékszárny" szó a flapsre? Lehet hogy ez még rákosmezõig nyúlik vissza ? 😊

Reaper
Pedig a terminológiában a flaps, az fékszárny:-D

Fenrir
Trailing Edge Flap - fékszárny
Leading Edge - orrsegédszárny
Leading Edge Flap - orrívelõ vagy Krueger lap

Mind a hármat használják felszálláskor, Take-off pozícióba kell tenni különben bejelez a Take-off Warning.

Sanyix
flaps így fékszárnyra fordítva alapból rossz, mert nem fékezésre van(függetlenül attól hogy kicsit fékez is, de nem arra találták ki hogy fékezzen). A fékszárny az fékezésre van, azt kéne annak nevezni. Tiszta olyan mint amikor a médiában dugóhúzóra azt mondják átesés, az átesésre meg hogy dugóhúzó.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Reaper
Amúgy a kérdéses esetben tudtommal a "rossz pozíció" azt takarta, hogy ki sem rakták a fékszárnyat...

Reaper
Pl. azért mert nincs meg a felszálláshoz szükséges felhajtóerõ és jön a pálya vége. A pilcsik meg mindenáron fel akarnak szállni, aminek egy szép átesés a vége, majd a csatt...
Amúgy a flaps a fékszárny (vagy ívelõlap), a másik amire gondolsz elrendezéstõl függõen féklap, törzsféklap, áramlásrontó lap...

Sanyix
Na most azt mondják hogy augusztusban madridban az md-82-es azért zuhant le mert rossz pozicóban voltak a "fékszárnyak". Most akkor a flapsról van szó vagy a tényleges fékszárnyakról? Bár én az elõbbire tippelek, mert a tényleges féxárnyat hát nem sûrûn érdemes felszálláskor használni 😄
Egyébként attól ha a flaps rosszul áll miért lehet lezuhanni?

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Bucser
😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Fenrir
Miért ebben hagyjuk? Hagyjuk máshol lol...

illetve nem médiák által közölt dolgok alapján szoktam véleményt mondani.

Товарищ Путин

ki beszél bulvárfaszságról? hol érdekel engem, hogy melyik szenny média mit ír? nem ezekre a médiákra támaszkodom.

Товарищ Путин

Bucser
Nem mondta senki, hogy jól van. Csak a búlvárfaszságokat hagyjuk legalább ebben a topicban.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Na, errõl is tudnánk mesélni...😊

Товарищ Путин

Ó Bucser, hagyjuk. Minden jó, ahogy most van. Én kérek elnézést.

Товарищ Путин

Reaper
Hiába no, aki szakember...<#ravasz1>

Miniszter bá azért kaphat egy kis jó pontot. A Szent-Redbull napi rendezvényen õ javította ki Bockhort-Palikot: amit õk Mi-17-nek láttak (talán MD-500 volt? passz), az nem az.
Hehe 😊

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Bucser
Nyereséget sokféleképpen el lehet érni.

egyébként legfrissebb balance sheet szerint 2007 dec 31-el 700 milla profitot termeltek ki.

íme

Fenrir
Malév nyereséges? Ez nekem új, pedig eléggé bennfentes vagyok 😊

Ha olyan nyereséges lenne akkor nem csökkentené a pilóták számát és adná el a 2 nagygépet meg 5 szinte "vadiúj" 737-est...

Bucser
talált gázkút?? elõbb eladták a földet és azután találták a gázt (anno a MOL-nak nem kellett pedig tudtak róla lassan 10 éve, hogy a medencében van gáz).

Ne ferdíts kérlek azért, hogy hatásosabb lesz a mondandó...

MALÉV hazavágása? melyik részére gondolsz? (hogy végre nyereséges is?)

Valamint tudtommal nem 2 darab ALCA-ról van szó. Bocskortól meg nekem is hányhatnékom van.

"megvásárlása"

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

olyan hadügyminiszter kéne, aki azon túl, hogy nem baszik be nyilvános fellépés elõtt és tudja, hogy "jó leszállást" és nem "jó szelet" kell kívánni a pilótáknak, azon túl ért is hozzá és érdekli is, hogy miként teheti jobbá, a feladata szerint ütõképessé és korszerûbbé a rábízott sereget.

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

vagy DBR-es Metro Projekt, vagy a talált gázkút eladása, vagy a MALÉV hazavágása, vagy sorolhatnám?!?! nem az alca nem meg vásárlása teszi majd jobbá a sereget, viszont erre a gépre szükség lenne.

addig, míg egyes politikusok a saját népszerûsítésükre használják a légierõt, míg nyikhaj antikatonák autóval száguldoznak a reptéren és ez a szenzáció, míg rádiós mûsorvezetõ, aki néhány éve roppant negatívan nyilatkozott a seregrõl, kiválasztott ember, aki népszerûsíti a légierõt, addig mirõl is beszélünk? az nem gond, hogy vidékfejlesztési kommunikációra milliárdokat tapsolnak el, de 2 alca már baj?

nem egészen.

itthon elõször Yak52. ha nem szavazzák ki a kadétot, akkor Canada. Ha ott sem esik ki, akkor hazajön és Alba majd MiG vagy gripen. De semmi esetre sem Gripen.
Amúgy meg 1-2 alca nem a világ vége. de megnyugodhattok, mert nem lesz alca sem. meg lassan már gripen sem, és légierõ sem.