14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#11038 Az álom légitársaság. :) -
#11037 Nem rég módosították:
Comoran and Yemeni officials said Tuesday that either a 14-year-old girl or a 5-year-old boy had survived. However, neither report could be immediately verified, nor could earlier reports that three bodies and some plane wreckage had been recovered. -
#11036 hmm akkor még nem figyeltem a topicot, emlékszel kábé mikor tetted be, mert szívesen megnézném a képeket. -
#11035 Fotót ? :) Cockpitból felvételt, mint tavaly :) Egész úton bent ültem, jó kis felvételek lettek :) -
#11034 a hírekben elhangzottakból azon a véleményen vagyok, hogy ez egy rosszul karbantartott gép volt, valószínűleg azért zuhant le. szerintem ne aggódj, készíts sok fotót és érezd magad jól Tunéziában! -
#11033 most egy 5 évest mondtak. -
#11032 Arra már nem hiszem :/, szerintem örök rejtély marad. Bár elég elszomorító, hogy ez is airbus volt ... 2hét múlva megyek Nouvelair A320-al Tunéziába megint, de mondjuk a 320-as megbízható típus. -
#11031 ez igen biztató remélem lesz még több túlélő, és segítségükkel magyarázatot kaphatunk erre és a hónap elején történt balesetre is. -
#11030 A Yahoo! szerint állítólag egy 14 éves lányt élve találtak a vízfelszínen lebegve. -
#11029 ma is lezuhant egy airbus, mit lehet tudni a katasztrófárol? én csak ennyit olvastam:
"154 ember volt azon a jemeni utasszállító repülőn, amely kedd hajnalban az Indiai-óceánba csapódott. Nem tudni, vannak-e túlélők, mindenesetre a közeli Comore-szigetek mozgósította egyik kórházát.
Fedélzetén 154 emberrel az Indiai-óceánba zuhant a jemeni állami légitársaság utasszállító repülőgépe a Comore-szigeteknél. Nem tudni, hogy van-e túlélője a balesetnek - közölte Idi Nadhoim, a három nagyobb és több kisebb szigetből álló parányi ország alelnöke - idézi a TEOL a távirati irodát.
A Yemenia légitársaság egyik Airbus A310 típusú repülője járt szerencsétlenül. Televíziós híradások szerint az utasok többsége az egykori francia gyarmat Comore-szigetek állampolgára volt. Párizsból érkeztek és Jemen fővárosában, Szanaában szálltak át a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba induló jemeni járatra." -
#11028 A videók:
Egy felszállás:
Egy leszállás:
-
#11027 Ma voltam Szarajevóban az egyik Q400-assal mint utazó szerelő :)
Lőttem pár képet, sajnos csak a telefonom volt kéznél ezért nem a legjobb a minőség. Mivel a gép nem ment Fl260 fölé ezért mint a vadászgép úgy kerülgettük a felhőtornyokat, nagyon klasszul nézett ki :)
Bónusz cockpit kép :)
Van videó is, ha majd nagyon unatkozom akkor feltöltöm mondjuk youtube-ra. -
#11026 hogy lehet egy ilyet kipróbálni? :D nagyon állat még nem láttam ilyen videókat sokkal jobb mint a forgatósak amit láttam :D -
#11025 Azért ez durva. A hát fikcót kiüti másodpercekre a túlterhelés a pilóta meg 1 másodperc múlve kérdezget lihegés nélkül, hogy "itt vagy haver?".
Nem semmi. -
Garga Pitic #11024 Ez garantáltan mentes a futómű-hibáktól
Statisztikák szerint a hagyományos karácsonyi vasútmodellel 93,5%-ban az apák játszanak :) -
#11023 Steering Computer-rel csak 70 fokig lehet kitéríteni (+- 8 fok még az oldalkormánnyal), ha még jobban ki akarják akkor ahhoz le kell kapcsolni a SC-t, akkor a szabad castor módba áll ami engedi a 120 fokot jobbra-balra a középhelyzetből. Ilyenkor még nem szakad, csak ha a castor limiten túl tekerik. Ilyenkor már a kerék bőven hátrafelé áll, ezt csak a maintenance használja.
Nem tervezési hiba, azért ahhoz elég nagy állatnak kell lenni, hogy az orrfutót 120 foknál jobban is kitéríthessék, elvileg nem is lehetne mert ha lekapcsolod a Steering Computer-t akkor a orrfutókormány sem működik.
Amúgy volt olyan teória is, hogy megpróbáltak befordulni, de látták hogy nem ment és toltak egy reverse-t. Persze az orrfutó nem volt középen (ami a reverse egyik alapfeltétele) és megtépték az egészet.
Mondanom sem kell, hogy a pilóták semmit sem ismertek be, azt mondták, hogy be akartak fordulni és nem tudtak valamiért :) -
Putyin #11022 De mekkora egy állatság ez, már bocs. Tervezési hiba. Vagy a kábelt kell úgy kialakítani, hogy nem szakadjon, vagy pedig határoló kell. -
#11021 120 fok az a 103, sorry. -
#11020 Az orrfutószáron vannak kábelek a proxy switch-ekhez, taxi lámpához, stb.
Ezek 1 harness-ben vannak (különleges kábelköteg), ha 103 foknál jobban kitér az orrfutó a középhelyzettől akkor ez a harness elszakad. -
Putyin #11019 mi az, hogy túl kicsi ívben akart megfordulni, és ezért kábelek szakadtak? ezt a kábeles dolgot nem értem. -
#11018 No igen, sajnos a gépek átlagosan 6-7 évesek és már elég sok bennük a repült idő, ráadásul nekünk és a pilótáknak is még új típus és szoknunk kell. Hidd el azért, hogy mindent megteszünk, hogy a gépek repülhessek, természetesen nem a repülésbiztonság rovására.
Btw szegény LQD-nek azért kellett pár hete Kolozsváron rostokolnia 2 napot mert a kedves személyzet a pálya végén túl kicsi ívben szeretett volna megfordulni és bizony szakadtak a kábelek ahogyan kellett. -
ambasa #11017 Elnézést már látom a smile-t is! -
ambasa #11016 Ez esetben elnézéstét kérem, félreértettem!
De nem láttam smile-t. Az illető pedig repülőgép műszerész, szerelő én vagyok ne keverjük a kettőt.
Amúgy figyelmesebben végigolvasva igazad van, köszönöm a javítást!
Csak az első mondatokat az eset leírást olvastam el és onnan nem derült ki, hogy volt-e valóban futó mozgás, vagy csak a kart mozgatták, de alább leírják, hogy a hibajelzés a gondolában elfordult futó okozta.
"The failed lugs allowed the NLG to deviate from its 0-degree position in the landing gear bay upon gear retraction on takeoff. "
TG -
Putyin #11015 mellesleg be is húzta és ki is engedte a futót.
"When the pilots extended the incident airplane's landing gear, the nose gear achieved the down and locked position "
-
Putyin #11014 Félreérted, ironizált csupán. Repülőgép-szerelő :) -
ambasa #11013 Mielőtt ilyen határozott kijelentést teszel érdemes azért utána nézi a dolognak:
Féktesztet nem szoktak egy magántársaság gépével elvégezni, erre gyári gépeket használnak. Fékteszt utána a légügyi hatóság nem ad ki direktívát, és az esetet nem vizsgálja az NTSB. A gép azért adja le lassan az orrát mert a tapasztalt repülőgép-vezető a sebesség elkopásáig próbálta nem letenni az orrfutót. Azért filmezték mert az USA-ban nem nehéz egy TV társaságnak helikoptert küldeni a helyszínre (még ha ezzel esetleg megsérti is a légiközlekedés szabályait).
itt vannak a források kb 3 percembe került megtalálni:
NTSB report
Wikipedia
Az A318-21 családon sem fordítják el behúzáskor az orrfutót, itt felszállás után fordult el a futó még kinti helyzetben és ezért be sem tudta húzni (ami nem üzemszerű működés), ezért döntöttek a kényszerleszállás mellett. A dolog érdekessége, hogy az Airbus orrfutója is rendelkezik mechanikus egyenesbevezetővel, amelynek kirugózás után meg kellett volna akadályozni egy ilyen hiba létrejöttét.
TG -
Putyin #11012 Azt hallottam, hogy a határolókat gyakran megerőltetik a gépek mozgatásával.
Visszatérve a DASH-ra, járatomat törölték miatta, kissé megingott a bizalmam a cégben. -
#11011 Az orrfutó behúzás egyik alapfeltétele az, hogy maga az orrfutó teljesen középhelyzetben álljon.
Pár hónapja voltunk lent a hangárban mert egy Dash-8 Q400-ason kellett csinálni futómű behúzás-kibocsátás teszteket, akkor majdnem 1 órát szenvedtünk azzal, hogy valamiért nem akartak bemenni a futók. Minden feltétel adott volt, de az istenért nem akarta behúzni. Kiderült, hogy az orrfutószáron a center pozíciónál van egy proxymity switch (közelségérzékelő) amikor akkor jelez, ha az orrfutó középhelyzeten van, ilyenkor engedélyezi egy automatika, hogy elkezdje a behúzási szekvenciát. Na most a probléma az volt, hogy bár szemre középen állt a futó, de mint kiderült még sem, csak egy 5-6 milliméterrel állt arrébb, emiatt az a proxy switch ami a középen állást érzékeli nem jelzett és emiatt nem indult be az automatika.
Btw nem tudom, hogy az Airbus-on elforgatja-e valami, de a Dash-8-on, B737-esen, B767-esen, F70-esen, CRJ200-on tuti nem, ott egyenesen húzza be. -
Putyin #11010 Az, légitársaságos-feliratos géppel fékteszt. Hátha sikerül szétkúrni egy ilyen olcsó repülőt. Ha jól tudom, akkor a futóbehúzás egyik fázisában elforgatja az automatika a kereket. Na ez oké volt, csak a visszaforgatás maradt ki a fázisból kiengedéskor... Ha nem így van, akkor bocsi, te jobban tudod. -
#11009 Pontosan nem emlékszem de mintha egy F16-ost használtak volna a kísérlethez. És úgy emlékszem passzív módszer volt.
AZ F-4 leszívásos módszere hogyan működött? -
#11008 Elszívás vagy frissítés volt a lényeg? Mintha F-4 géppel is végeztek volna ilyen kísérletet még régen. Az elszívással az a fő baj, hogy agyon kellett furkálni a szárnyat, de nagyon könnyen eltömődnek a lyukak. -
#11007 Volt egy kísérlet a szárnyakon a határréteg jelenség megszüntetésére. Kb. 15-20 éve. Csináltak olyan szárnyat amibe rengeteg apró furatot készítettek. Azt hiszem lézerrel. Ez a módszer hova jutott? Zsákutcába? -
#11006 "sok érdekes és "gondolkodó" ember van itt. Akkor nézzétek úgy, hogy ez egy fékteszt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!először is a futómű nem állhat így, mert akkor ugye felszállni sem tudna. Hiba még annyi lehe,t hogy nem jön ki a futómű. Ha megnézitek, akkor feltűnően sokára engedte le a gép orrát...mondhatni azért, mert tudta, hogy el van fordulva a kerék. ÉS éppen filmezték helikopterről pont akkor????? az egybeesések miatt ez teszt volt."
Fékteszt volt bazzmeg, nem érted? :D -
Putyin #11005 na igen :D, amolyan die hard stílusban...:) -
Garga Pitic #11004 És ezáltal a morbid lehetőség is megszületett, hogy az utasok élő egyenes adásban láthassák a gépüket... -
Putyin #11003 főleg, mivel bőven van ideje a toronyból bárkinek hívni a sajtót, míg próbálják a srácok kiengedni a futót. Annyi a marha. -
#11002 Nagy az isten állatkertje. Szerintük az meglepő, hogy le tudtak egy ilyet kapni. Ma amikor minden sarokban két digitális fényképezőgép van? Atyaisten... -
Putyin #11001 Mikor azokat a posztokat olvastam, akkor megértettem, hogy kiknek szólt a politikai kampány.
De van itt még, tessék egy példa:
Fék-teszt?!?!
http://www.goldengate.hu/video/87326-fek-teszt -
#11000 Alulról fújó ventilátor, extra erős drót amivel valami tartja (de mi?), stb.
Ilyen alkalmakkor jön rá az ember, hogy elképesztően hülye emberek vannak. -
#10999 Emlékszel amikor ez megjelent az indexen? Isteni volt :) Falkában jöttek a hülyék a legjobb elméletekkel :)