14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
Baluxx #11238 Az ATPL-rol meg annyit, hogy ez a 7 eves limit az elozo szisztemaban volt, es az elmeletit nem fogadjak el sehol (legalabbis a magyar FTO-knal tett vizsgakat), kiveve akkor, ha 2010 augusztus vegeig megfelelsz a kovetelmenyeknek, azaz 1500 TT, 500 ora multi pilot time, tipus, stb.
Ezt hatosagi emberke mondta, ugyhogy fenntartom a jogot arra, hogy elhiszem. -
Baluxx #11237 Amit te irsz, az csak a modulrendszerre igaz, integraltra 40 ora a PPL. Nyiregyen legalabbis mindenki ennyit repult. Amugy fakultativ, mert a PPL hatosagi nincs benne a tematikaban (ugyis eleve CPL lesz a vegere:) ) (mondjuk az valoszinu, hogy a PPL-bol az alapmuszeres dolgokat ami olyan 5 ora korul van, atemeltek a muszeres fejezetbe)
Az oktatoira meg nezd meg a JAR-FCL H fejezetet, ami nalunk a 32/2009. (VI. 30.) KHEM rendelet (aug. 24-tol mar ez ervenyes, nem az 5/2001!)
Eszerint:
1.335 FI(A) - Előzetes feltételek
(Lásd 16. 32. függelék)
A FI(A) képzés megkezdéséhez a kérelmezőnek:
a) rendelkeznie kell legalább CPL(A)-val, vagy ha PPL(A)-val rendelkezik, akkor rendelkeznie kell legalább 200 óra repült idővel, amelyből 150 óra parancsnokpilótaként repült idő;
b) meg kell felelnie e melléklet 32. függelékében a CPL(A)-hoz előírt követelményeknek;
c) rendelkeznie kell legalább 30 óra repült idővel dugattyús motorral felszerelt egymotoros repülőgépen, melyből legalább 5 órát teljesítsen az (f) pontban részletezett vizsgát megelőző hat hónapban.
d) rendelkezzen legalább 10 óra műszerrepülő gyakorlattal, melyből legfeljebb 5 óra lehet FNPT-n vagy repülő szimulátoron (FFS) eltöltött idő;
e) teljesítsen legalább 20 óra útvonalrepülést parancsnok-pilótaként (PIC), melynek tartalmaznia kell egy legalább 540 km (300 nm) hosszúságú útvonalat, két teljes megállásos leszállással két különböző repülőtéren; és
f) tegyen sikeres speciális elővizsgát e melléklet 1.330 pontjában foglaltak szerint e melléklet 1.330 (f) pontja szerint minősített oktató előtt. Az elővizsga e melléklet 16. függelékben leírt készség ellenőrzés szerint történik, a tanfolyam megkezdését megelőző 6 hónapon belül. A repülési vizsga célja, hogy felmérje, a kérelmező képes-e arra, hogy a tanfolyamot elvégezze. -
Putyin #11236 Nem egészen így van, ahogy írtad. A PPL 45 óra, az oktatói 400 és nem 200, továbbá 1 éve van mindenkinek 500 órát oktatni, vagy segédoktató lehet csak. Frozen ATPL-nek hívják, még a légitársaságok is így szokták írni. Nézd meg a pilotjobs-t.
A Malév oxfordból és jeppesenből oktat, a CPL és az ATPL vizsgánk is angol volt. Jó az az oktatási rendszer, de a diákokon sok múlik. -
Baluxx #11235 A CPL csak modulrendszerben 200 ora, integraltan 150. (Ebbol 10 ora lejon szimulatorral, igy 140.) Egyeduli megkotes az integraltra, hogy 1,5-2 even belul be kell fejezni adott tematika szerint (hallottam 24-30 honap kozott mindenfele idoket). A modulnal nincs tematika, ott csak vannak feltelek (a 4 nemzetkozi, meg a 300 NM-es utvonal, ha jol tudom) oszt ugy csinalod, ahogy jon. Integraltnal pedig ott a hatosag honlapjan a tematika, aztan az adott idokeretben szepen lehet haladni.
Igaz akkor ugy megy, hogy PPL kb. 40 ora, utana tipusatkepzesek, utvonalak, majd NVFR (az NVFR ido beleszamit az IR-be), aztan muszerezes dogivel (majd' 100 ora muszerezes meg repellon meg FNPT II-n, meg nemzetkozizes, meg LHSN-re atrepules, meg 540 km-es utvonal), a vegen meg 20 ora ME. A CPL hatosagi vizsga is ketmocissal megy.
Nyiregyen ez ugy tortenik, hogy masodev vegen PPL tabor 142-essel (na ez nem Cessna, ezt vezetni kell:)) szakszovizsga utan tipusatkepzes kiscessnara (C-152), meg kisPiperre (PA-28), aztan szimulatorozas egy FNPT-II kategoriaju szimmel (ami csak Nyiregyen, meg a Hatosagnal van, mashol nincs), ejszakaizas, nemzetkozi utvonal (Kassa), egy kiruccanas LHSN-re, ha olyan a helyzet, akkor Ferihegyre is, majd a vegen 20 oraban neminemu Aztecozas rendesen leallitott bal motorral:D. Kozben ahogy mennek a repulos targyak, ugy mennek az ATPL vizsgak, csak kicsit durvabban, mint mondjuk a Malev klubban mert pl. aerobol is kb. 40 kerdes volt 1 orara (igaz nalunk par targybol ketszer vizsgazik mindenki, aerobol pl. volt a foiskolai vizsga, meg a hatosagi ATPL. - a foiskolait CPL szintunek ismeri el a hatosag)
Most annyi a varialas, hogy az ATPL ugy teljes, hogy amikor befejezted az utolso ATPL vizsgat, es megvan a CPL, akkor attol szamitva 7 even belul kell az 1500 orat (ebbol min 500 heavy-n) es type ratinget (ATPL csak tipussal van) lerepulni, kulonben az osszes elmeletit ujra le kell tenni. Amugy olyan, hogy frozen ATPL nincs, mert a hatosag nem allit ki "frozen ATPL license-t", csak az ATPL elmeleti jegyzokonyvek vannak a hatosagnal, meg az FTO-nal, es amikor te kervenyezed a szakszot, akkor megjelolod, hogy melyik FTO-nal es mikor volt az elmeleti, es eszerint jarnak el.
A problema ott van, hogy van egy kis szakadek a friss CPL meg a legitarsasagok belepo kovetelmenyszintje kozott... ld. Malev, 600 ora alatt be se hivtak. Oktatni meg most nem lehet akarhogy, mert friss CPL-el csak PPL-est oktathatsz, felugyelo oktato mellett. Muszert csak akkor, ha mar volt 20 novendeked (vagy mennyi a limit, hogy onalloan is oktathass) es van 200 PIC orad muszeresen. ME-t is csak akkor, ha van 200 ora ME.
De a poen, ha van PPL-ed, es 200 orad (de nincs CPL-ed, mert mondjuk nincs nemzetkozi utvonalad), akkor is oktathatsz PPL-t. -
Putyin #11234 nem kell hozzá lottó5, de tény, hogy nagy lemondásokkal jár. -
Putyin #11233 200 óra volt a kritérium a CPL-hez, de az IFR/NVFR/CPL általában egyben szokott menni. Nekem is így van. Egyedül az ATPL papír marad még frozen, mivel 1500h kell hozzá, hogy aktív legyen. Ez lehet, hogy most változott. -
Putyin #11232 az JAR szerint az IFR is szét lett szedve, tehát ME-n is meg kell csináld, vagy nem lesz érvényes az IFR papírod pl Senecára. Amúgy az alap ME 7-8 óra, ami iskolánként eltérhet, de így is 90k körül van egy óra ME-n. De ezek most emelkednek majd valószínűleg. Anno én is 77k-ért kezdtem, de 90-ért fejeztem be. -
#11231 Áh, már rég elfelejtettem a repkedést. Ehhez minimum lottóötös kellene. Viszont jó sokat kell használnom a rövidítés megjfejtése miatt ezt. :) -
Baluxx #11230 Ne csak a PPL-t nezd, mert 40 ora megdogleni is keves, ahogy egy kedves oktatom szokta mondani. Meg aztan fenn kell tartani a megszerzett szakszot, a minimumok 12 ora 1 evben, ebbol a fele legalabb PIC ido, legalabb 12 fel es leszallas, ami amugy edeskeves, szoval ha nem repulsz min. 30 orat kb. egy evben, akkor nem sokat fogsz fejlodni.
Aztan meg PPL utan nyomni kene NVFR-t, IFR-t (JAR-FCL szerint mar nem kell PPL+100 ora az IFR tanfolyamhoz), alapmurepuloit (20 ora - ez a CPL/IR/ME tematikaban nincs bent, de joparan maganuton megcsinaljak, mondvan nem art, ha haton is kezben van a bicikli), aztan meg ketmotoros, amivel az a vicces, hogy kb. 15 ora, de a ket moci miatt egy PPL szakszo arat siman kifizeted ra, ha maganuton csinalod.
Plusz a CPL-hez kell egy 540 km-es utvonal, meg 4 db nemzetkozi atrepules is minimum. Es ezeknek se 2 filler a jarulekos koltsegei. (Egyik most vegzos srac ment Piperrel Ferihegyre, 160 eurot (!) hagytak ott a repteren mindenfele jogcimeken. Pedig csak egy LHNY-NCS-NORAH-LHBP es vissza karika volt. Es tankolni se tankoltak ott, mert AVGAS mar egy ideje nincs LHBP-n)
Egyebkent ha CPL-ed van, akkor se kapkodnak utanad a legitarsasagok, pl. a tavaly vegzettek kozul 2-en a HC padjait koptatjak. (Van amugy ellenpelda is, volt olyan srac, akit negyedik nekifutasra vettek fel, mert mindig 1-1 ponttal maradt le, es a diploma kezhezvetele utan 3 evvel mar a szepemleku SkyEurope-nal volt kapitany.) -
Putyin #11229 ha elkezded, akkor van egy éved befejezni. van pár hely, ahol nem is kell egyszerre kifizetni, csak mindig a repülést követően fizetsz. -
#11228 Nincs megkötés. Minimum életkor van, azon túl ugye az egészségügyi állapotod lehet korlátozó tényező. Amúgy visszatérve költséges sport a motoros repülés, hobbiból nem érdemes csinálni, mert ahhoz kicsit sok pénz. Ellenben, ha terveid vannak (főállású pilótaként kívánsz tevékenykedni), akkor kénytelen vagy beletolni ezt a sok-sok pénzt, annak reményében, hogy egyszer visszajön, amit befektettél... Máshogy nem lehet csinálni. -
#11227 Hát mostanában biztos nem... Egyébként van életkorbeli megkötés arra, hogy mikor lehet megszerezni? -
#11226 Akkor bizony neked nem lesz szakszód...:) -
#11225 Nem kicsi, de azért kicsit többen megengedetik maguknak. Én pl. most minden jutattással együtt kb. évi 14k dollárt tudok összekaparni. Egy hasonló beosztású jenki mérnök kb. 5-ször ennyit. Neki ez a 8k $ nem nagyon tétel. Nekem az sajnos. -
#11224 Gyors google:
Magyarország: Netto 1,5 millió forint (oktatási anyagokkal együtt), ez bruttó 2 millió ugye. Vannak itt gyakorló pilóták, ők naprakészebbek, mennyiből lehet megúszni legolcsóbban, talán bruttó másfélből már kihozható.
USA: A legolcsóbb, amit találtam 6205$, vagyis 1,15 millió forint, oktatási anyagok nélkül. Ugyanakkor ezen oldal szerint a reális költségek 8000-9000$ (1,48 - 1,665 millió forint) körül alakulnak, függően melyik államban, melyik reptéren végzed el.
A különbség ugyan nem kicsi, de nem is földrengetően nagy, és leginkább az adózási rendszerből fakadóan eltérő. 8000$ ugyanakkor ott sem kis összeg... -
#11223 Amúgy igazából nem a gép megvétele a sok, hanem az üzemeltetés. Egy középkategóriás autó áráért simán tudsz venni egy Cessna-152-est pl.
Amúgy ha érdekelnek a gépárak: Planecheck -
#11222 Egy C-152-esen a legolcsóbb helyen is 20-21k egy óra. 172-esen ugyanez már 32-34k körül mozog. -
#11221 Egy kisgépes repóra mennyiből jön ki itthon kb., ha már van PPL-ed? Mennyire drága repkedni? Gondolom saját gépe aztán végépp csak az űbergazdagoknak van itthon. -
#11220 Azért kérdeztem az ár-érték viszonyt. :) Szívesen áldoznék itthon 1-2 milliót a PPL-re, ha 4 milkó az alapfizetésem :) -
#11219 Biztos, hogy olcsóbb USA-ban mondjuk egy PPL megszerzése, de azért a fizetések is pöttyet mások... -
#11218 Vegyük mondjuk Ámerikát, pontosabban ugye az USA-t. Szép kapitalista ország, nagy terület. Ár-érték viszonyban ott is ennyi egy PPL? Ott rengeteg a kicsi reptér a kisgépeknek. Vagy egyszerűen csak sokan vannak és sok a "gazdag"? :) -
Baluxx #11217 Elnezest kivanok, de Nyiregyre alt. 5-6 allamis helyet hirdetnek meg, a maradek pedig fizetos. (A 14-bol, mert egy evfolyam max. ennyibol allhat, ez egy nemzetkozi szabaly integralt kepzesekre vonatkozolag.) A mi evfolyamunkban pl. 6-an vagyunk allamisok, plusz egy fizetos, plusz meg egy katona srac, akit I/A-val vettek fel, de o csak PPL-t kapott a foiskolan.
Sajnos, mivel ennyi hely van, ezert sajnos ket lehetoseg van, ha valaki nem tud a kepzesere kolteni: a, van ROB-ja, akkor Nyiregyen a HM fizeti a tandijat, a koleszt + a napi 3x etkezest, plusz a PPL-t.
b, tanul a felvetelire, mert jo magas a pontszam (iden pl. 457 volt a 480 pontos rendszerben), akkor kap a diploma melle egy JAR-FCL-nek megfelelo CPL/IR/ME-t (140 ora repidovel es 55 ora szimulatorral, amiben van 15 ora MCC) - az integralt CPL (ha 1,5 even belul befejezed) akkor 150 ora a 200 helyett, amibol 10 ora leirhato szimulatorral, a +45 ora szim az egyreszt az IFR kepzeshez van, masreszt meg az MCC-hez, bar azt zarojelben teszem hozza, mert a nyiregyi szimulatorban Beechcraft King Air van, az meg koztudomasulag egypilotas.
Van fizetos modja is a repulesnek nyiregyen, de amikor meglattam az arakat, akkor par napig fel kellett mosni:)
Ha modulrendszerben csinalja valaki, akkor nincs idohoz kotve, az egyetlen problema, hogy most total kaosz van a JAR-FCL-re valo atallas miatt. -
#11216 Isten hozott a kapitalista világban. :)
Viccen kívül két opció van rá, az egyik, ha nagyon tehetséges vagy, no meg nagyon egészséges, akkor esetleg van esélyed katonai pilótaképzésre. A másik opció az, hogy önként nekiállsz kicsengetni valahonnan a kiképzés költségeit, és reménykedsz, hogy lesz munkád. Ahogy hallom, mostanában inkább túljelentkezés van pilótából, lévén sok légitársaságnál volt leépítés/csőd... -
#11215 Átlagemberből sehogy sem lesz. Átlagember próbálkozhat Nyíregyen, hátha bejut arra az 1-2 helyre (de ott is funny a tandíj). Sajnos ez egy költséges "sportág", szal pénz nélkül nem megy... -
#11214 Ez az amit a képzési rendszerben soha nem értettem. Akkor csak a príma anyagi hátterű emberből lehet pilóta? Egy áltagemberből hogyan lesz pilóta? Milyen esély van ma erre egyáltalán? Mert, ha még mindenzt le is teszed akkor is megeshet az, hogy "kösz, de most nem"? -
#11213 Így van,
PPL->CPL(IFR-rel természetesen, de NVFR se rossz, ha van)->Multiengine->frozen ATPL(mert kérik jó pár légitársaságnál)
És igen ezt alsó hangon 6-7 millióból ússza meg az ember. -
#11212 Hát a kezdés akörül van igen :), de aztán jön a többi képzés ami ahhoz szügséges, hogy egy légitársaságnál repülhess. Rengeteg pénz sajnos :( -
#11211 kissebb gépekre már 1,5 től nem? más kérdés, hogy azzal még nem sokra megy az ember...
-
#11210 Látványos a sugárfordító :)
-
#11209 Sok módja van és minimum 7-8 millió forint kell hozzá. -
#11208 Lenne egy olyan kerdesem, hogy ha pilota szeretnek lenni, akkor hol kell elkezdenem, mi a feltetele, mennyibe kerul? -
#11207 A tegnapi zürichi felszállás:
-
#11206 Szerintem a felső hőmérséklet az, amikor áll a napon a gép a földön. Minden más esetben és azt mondanám, hogy hidegebb van.
Ez talán segít. -
mustar #11205 Sziasztok!
Repülős témából írom a diplomamunkámat (kompozit anyagok időjárás állósága a repülésben - hőmérséklet, páratartalom, napfény és villámcsapás hatása a mechanikai tulajdonságokra). Az időjárásról viszont nem találtam egyelőre olyan minőségű és mennyiségű anyagot, amire nekem szükségem lenne. Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy pontosan mekkora maximális és minimális hőmérsékletet kell egy utasszállítónak kibírnia (találtam hőm.magasság függvényeket, de azok sem túl pontosak, illetve mindegyiknél más és más értékeket kaptam), azonban a maximális hm.-ről dunsztom sincs. Ha esetleg valaki találkozott már tanulmánnyal a napfény különböző hatásairól, azt is szívesen venném. -
tomcat1 #11204 Milyen pici -
#11203 Írország...
-
#11202 Le lesz :D
Eddig kétféle terv van a Malév flottára:
1. Összes Boeing és Fokker megy vissza, lesz 12 Dash és jön a (30?) Sukhoi
2. Összes Beoing és Fokker megy vissza, lesz 12 Dash és jön Airbus
Szóval Boeing mindenképpen megy el és marad Dash az én nagy örömömre :) -
Putyin #11201 remek választás volt ez a gép. szerintem a boeing flottát is le kéne cserélni. -
#11200 Ez azért nem kicsit lehet ijesztő, utas szemmel meg aztán pláne:
A kerék még hagyján, de a fékagy is milyen szépen lerepült :P
-
#11199 Áthúzás :)