95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • bgabor
    Ne haragudj, de tényleg roppant felületes a haditechnikai tudásod, és a relitásérzékeddel is problémák vannak. Nekem semmi bajom a politikai beállítottságoddal, de szerintem mindíg meg kell maradni a realitások talaján, különben idővel csúnyán megégeti magát az ember.

Tudnod kell, hogy a magyar honvédség jelenleg nem lenne képes semmiféle támadó hadműveletre más ország ellen, sőt, a védekezésre se sokáig. És itt már országok alatt ne a nagyhatalmakat értsd, hanem szlovákiát vagy ukrajnát. Igazság szerint mondjuk egy szlovák támadásnak jó ha néhány napig ellen tudnánk állni.

Érdekes módon az általad ekézett Gripen az egyetlen harceszköze ma magyarországnak, ami minden tekintetben megfelel az elvárásoknak.
    Látom hogy nem sokat tudsz a repülőgépekről, maradjunk annyiban hogy a két Ukrán Szu-27-es régen halott lenne mire egyáltalán lehetőségük lenne indítani a rakétáikat. Az aktív radarvezérlésű AIM-120C AMRAAM rakétákkal felszerelt magyar Gripeneknek nem ellenfél a harminc éves szovjet félaktív radarvezérlésű R-27R rakétával felszerelt Szu-27-es.
    Ha megnézed, észreveheted, hogy pusztán elméleti hatótávolság terén is van a két rakéta között vagy 30 km különbség az AMRAAM javára, és akkor az R-27 félaktív radarvezérléséből eredő súlyos hátrányokról ne is beszéljünk(nem tud kifordulni rakétaindítás után az érkező ellenséges rakéta elől, mert akkor a rakétája elveszti a rávezetőjelet, és tehetetlenül lezuhan)

Amiket a továbbiakban írsz, annak sincs sok értelme, egy harckocsi gyártása nem akaraterő, hanem gazdasági kérdések függvénye. Magyarországnak jelenleg olyan haditechnikai gyártókapacitása sincs, amivel egy saját kézifegyver gyártása lehetséges lenne, nemhogy egy harckocsié. És minek gyártanánk saját harkocsit(milliárdokat ölve a fejlesztésbe és a gyártókapacitás felállításába, ha egyszer fillérekért vehetnénk világszínvolalú használt Leopardokat a németektől)

A továbbiakhoz még annyit, hogy az F-15E egy taktikai bombázó, az F-15C a típus vadászváltozata. És nem, az oroszoknak a mai napig nincs rendes aktív radarvezérlésű légiharcrakétájuk, az R-77essel a mai napig problémák vannak, és messze nem nyújtja azt a színvonalat képességeit tekintve, amit akár egy húsz évvel ezelőtti amerikai AIM-120 AMRAAM.
    Nem beszélve a mostani C és D változatúakról. Az oroszok óriásit buktak az R-77essel, amit igyekszenek erősen titokban tartani, de jól mutatja a rakéta képességeit hogy alig terjedt el az orosz légierőben, és továbbfejlesztése helyett már javában dolgoznak az utódján, mert annyira rossz konstrukció volt.

Szóval nincs semmi baj azzal hogy jobbikos vagy, de egyrészt ne itt hangoztasd, mert ez egy politikamentes fórum, másrészt törekedj arra hogy a realitások talaján állj. Jelenlegi nézeteid ugyanis (szlovákia megtámadása, magyar harckocsi és kézifegyvergyártás) köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. És ezzel nem megsérteni akarlak, csak éppen ezek a tények.
  • Cowie
    "Én magyarországot (Jobbikos vagyok) mini Izraelnek szeretném felfejleszteni. saját vadászgép gyártását hagyjuk, de saját nehézharckocsi, kézifegyverek, közepes és ki hatótávolsági légvédelmi eszközök, robbanóanyagok, sorozatvetők gyártását megoldhatónak tartom. Csak ezek legyártása után nyilván használni is kell őket, tanulva mások hibáiból."
    Saját hordozót esetleg nem kellene fejlesztenünk és építeni a Balatonra?
    Nem hiszem, hogy Mo. kaliberű (lakosság szám, GDP) országnak lenne lehetősége ilyen jellegű fejlesztéseket véghezvinni. Nálunk sokkal nagyobb országoknál sem vágnak bele ilyen fejlesztésbe. Választék van bőven lehet jó cuccot olcsón venni is.

"De azt nektek is be kell látni ha non stop 24 órás több napi esetleg hétig tartó folyamatos csapást kell mérnünk..."
    Mégis ki a fenét szeretnél napi 24 órában folyamatosan bombázni? Mért is lenne az jó nekünk?
    Egyébként mint ahogy ezt többen előttem is írták, nem túl sok ország van aki egyébként ezt végre tudja hajtani.
  • Molnibalage
    A "229"-es hajtóművek tolóereje nagyobb, de hogy utazó teljeseítményen milyen a fajlagos fogyasztása, arról gőzöm sincs. Szerintem nem nagyon tér el a két gép harcászati hatósugara légiharc konfigurációban.

A hangsebesség felé gyorsulás csak 30% körüli üzemanyag mennyiség esetén van és ehhez kb. 0,8 Mach táján kell függőlegesbe vinni a gépet. Harci konfigurációban erre nem képes. (A Streak Egale adta elő ezt a mutatványt.)
  • Voyager5
    Hát ezt nemtudtam, USAF-ból indultam ki.

CFT-k nélkül vajon milyen hatótávja lehet?

Tolóerő/tömegről, meg ha jól emlékszem egyike azoknak a gépeknek, amelyek függőlegesen felfelé is képesek átlépni a hangsebességet. (elég durvák azok a F100-PW-229-ek)
  • F E R I
    Köszönjük Emese... Ha Cifunak nem hiszel, akkor inkább már no comment...
  • MuldR
    Nos ez esetben a SU vs Gripen összecsapás eredménye 0:2 a Gripenek javára. :)
  • Molnibalage
    A RokAF tervezte, hogy időnként tiszán vadászként is használja az F-15K-t CFT nélkül. Ebben az esetben valószínűleg az a világ lejobb tolóerő / tömeg aránnyal rendelkező vadászgépe a rendszerben levők közü az F-22-őt leszámítva.
  • Molnibalage
    Van. 40 db (imitátor gyakorló példányos és talán súlymakettek is) C-5-ös, ha jól emlékszem.
  • Molnibalage
    Emlékeim szerint összesen 1 db Szu-30MKI zuhant le.

De azt nektek is be kell látni ha non stop 24 órás több napi esetleg hétig tartó folyamatos csapást kell mérnünk, egy külső ellenségre, nagy számú gépre van szükség, mert a leszállást követően valamelyiken a karbantartás TMK néha 17-20 órát is igénybevesz.

Halkan megkérdem, hogy te most ki ellen fegyverkezel? A világon jelenleg egy állam képes egy adott terület felett megbízhatóan 24 órás BARCAP és on-call CAS bevtések biztosítására távol az otthonától. Ez az USA. Határaihoz közel képes még Izrael és pár erősebb NATO állam. Nekünk nem ez ellen kell felkészülni.

Elnézeést a stílusomért csak néha nekem úgy tünik, hogy nagy csecsemők nem tudják hogy ezek a technikai műremekek (mindegy orosz vagy nyugati)potenciálisan emberéletet hivatottak kioltani.

Igen. Ettől függetlenül csak a bolod áhítozik annyira éles használatunkra mint te és legfőképpen nem civiliek ideággázzal támadására. Bocs, de nayon vérpistikés kommenteket nyomsz.

Én magyarországot (Jobbikos vagyok) mini Izraelnek szeretném felfejleszteni. saját vadászgép gyártását hagyjuk, de saját nehézharckocsi, kézifegyverek, közepes és ki hatótávolsági légvédelmi eszközök, robbanóanyagok, sorozatvetők gyártását megoldhatónak tartom. Csak ezek legyártása után nyilván használni is kell őket, tanulva mások hibáiból

Az valami sajátod adottság, hogy minden turbómagyar el van szakadva a valóságtól? Légvédelmi rendszereket és nehéz harckocsikat nem 10 milliós ország fejleszt és nem egy olyan, ami a mi ipari szintünket képviseli. Értelme sincs. Minek fejlesztenék, mikor bagórét lehet venni levedlett Leo2-t és még mást is? Pénzkidobás a nagy semmire. Kézifegyver és személyi felszerelések kiegészítői simán beleférnek.

Megkérdőjelezem, hogy minden megfelelően és úgy müködik, mint ahogy a brossúrában meg van adva.

Remek. És miért csak ezét? Milyen alapon? Bocs, de a trollkodás határán van az, amit itt most előadsz.

Az F-15E az etelaon elfogó vadászgép légvédelmi feladatokat ellátó vadászgépek terén.

Ezzel nagyjából egyet lehet érteni, de nem pontos. Elvben lehet erre használni, de az USAF nem erre használja. Arra ott van az F-15C/D és F-22.

Azt meg ne mond már hogy az oroszoknak nincs teljesen "lőj és felejsd el LL rakétájuk" ugya már ugyan már

Alapvetően egyik sem ilyen, mert az aktív radaros légiharc rakétáknak is a lehetőleg minél hosszabb idieg adott MCG jelek vétele kívánatos főleg zsúfolt légtér esetén. Az R-77-et összevetni egy 20 éves folyamatos evolúcióval rendelkező AIM-120C-7-tel vagy az új D-vel elég vicces dolog.
  • MuldR
    Kezdhetnéd a jobbosnáculást mondjuk azzal, hogy megtanulsz magyarul.

Amugy a Gripenjeinkhez van AMRAAMunk?
  • Voyager5
    Az F-15E az etelaon elfogó vadászgép légvédelmi feladatokat ellátó vadászgépek terén.

Kicsit kukacoskodok, de az E verzió sokkal inkább csapásmérő, mintsem elfogó gép, azok a hagyományos C verziók.
  • drevil666
    India: hány is zuhant le eddig? 12-3??
    Ausztia: nos igen ez attól is függ, hogy egy ország mire rendezkedik be. De azt nektek is be kell látni ha non stop 24 órás több napi esetleg hétig tartó folyamatos csapást kell mérnünk, egy külső ellenségre, nagy számú gépre van szükség, mert a leszállást követően valamelyiken a karbantartás TMK néha 17-20 órát is igénybevesz. B1 bombázonk nincs (hála isten) de asziszem annak minden bevetése után vagy 30 repült óra szinte teljesen kibelezik a gépet.
    Várom a Gripenjeink első bevetését mit tudnának felmutatni egy vagy 2 db ukrán szu 27-el szemben.
    Elnézeést a stílusomért csak néha nekem úgy tünik, hogy nagy csecsemők nem tudják hogy ezek a technikai műremekek (mindegy orosz vagy nyugati)potenciálisan emberéletet hivatottak kioltani.
    Én magyarországot (Jobbikos vagyok) mini Izraelnek szeretném felfejleszteni. saját vadászgép gyártását hagyjuk, de saját nehézharckocsi, kézifegyverek, közepes és ki hatótávolsági légvédelmi eszközök, robbanóanyagok, sorozatvetők gyártását megoldhatónak tartom. Csak ezek legyártása után nyilván használni is kell őket, tanulva mások hibáiból.
    Amúgy a Grippen egy csálé egyhajtóműves gépnek tartom. Megkérdőjelezem, hogy minden megfelelően és úgy müködik, mint ahogy a brossúrában meg van adva.

Azt meg ne mond már hogy az oroszoknak nincs teljesen "lőj és felejsd el LL rakétájuk" ugya már ugyan már.
  • Gundark 1 1
    Ahhoz hogy az SH ennyire le lett kutyázva gazdagon benne van a vadászrepülő maffia, akik a "vadászgép" az F-14-es helyett kapták "ezt". Elegánsan átlépnek azon a problémán hogy mennyi nyűgje volt a Tomcatnek (terhelés korlátozás, állandó folyások, iszonyat mennyiségő javítási idő és pénz stb.) Az F-18-cal semmi gond nincs ami ne fordult volna elő másik projektben.
  • [NST]Cifu
    Tudom az indiaiak bes/*zopták a Szuhojokkal, de szerintem az az üzemeltetés miatt volt.

Miért is szopták be?

Magyarországra is kb 35-45 db Su-34-est vennék.

A nálunk sokkal tehetősebb Ausztria 15db Eurofightert vásárolt, azért lássuk be, hogy első sorban olyan légierőre van szükség, amelyiket el tudunk tartani. Nem sokat ér a nagy számú géppark, ha nem repülhetnek vele a pilóták...

Továbbá én jelenleg nem a vadászgépek terén látok első sorban problémát a Magyar Légierő terén, hanem inkább a kiképző gépek terén (az Albák repideje lejárt, váltótípus nincs) és a szállítógépek terén (az An-26-osok kiöregedtek és nagyon elavultak), illetve a helikopterek terén (Mi-8/-17 gépek elöregedése, Mi-24V/P elöregedés illetve kis mennyiség).

em ismerem a Gripen minden jellemzőjét, de ha jól emlékszem a "minimal beugró" verzót vettük (béreljük) nemebár???

Nem, a JAS-39C/D változattal azonos elektronikájú JAS-39EBS HU verziót repülik a pilótáink, ez egy modern és jó képességű gép.

SuperHornet úgy tudom egy ipari hulladék lett.

Ipari hulladéknak azért túlzás nevezni, nem rossz gép az, bár kisebb problémák előfordulnak vele kapcsolatban, ez tény.

Én teljesítmény alatt a max. sebességet hatótávolságot rep. magasságot értem.

A Szu-34 egy csapásmérő/könnyű bombázó gép, akkor miért ezt hozod fel példának? Ugyanis ez még a Szu-27SzM-nél is rosszabb rep. sebesség és rep. magasság terén. Hatótávolságban jobb, de az más kérdés...

Ezekkel a modern fegyverekkel kétlem, hogy "fordulózni fog egymással a (F-22, vs. J-17 pld.)

Azért ahhoz jó BVR fegyverek is kellenének. Az AIM-120C/D, a MICA ER/IR vagy a közeljövőben várható Meteorhoz hasonló orosz rakéta pedig azért még nincs elérhető távolságra. Az R-27 széria pedig félaktív, ami bizonyos problémákat vet fel (a gép nem végezhet komoly manővert a rávezetés időtartama alatt).
  • drevil666
    Remélem nem bannolnak a naci... beszólásaimért mellőzöm ezentúl felvetni, hogy harci gépekkel harci cselekményeket valósítsunk meg.
    Az mindig érdekelt, hogy egy haditechnika cikkíró honnan szerzi az információkat híreket. (hacsak nem az F-22 gyárban dolgozik).
    Mert F-22 nem vívott légi csatát, SH sem, JSF sem, F15E (ez nagyon tetszik ha igazak a paraméterek 8 rakéta egyszeri indítása)??? (hát ha lepukkant Mig-21, MIG-29 egyszer egyszer összetalálkozott).
    veszem a fáradtságot összegyűjtöm az infókat a Szu27 és attól modernebb tipusokról. De azt előre boritékolhatom min 2 ha nem 3 db jön ki egy F22-es árából.
  • Molnibalage
    Hatótávolság terén harci konfiguráciban is versenyképesek a MiG-25-tel szemben a mai gép főleg, mert légiutántölthetőek, míg a MiG-25 nem.

A fordulóharc esélye meg bizonyos helyzetekben véleményem szerint meglepően nagy lehet, bár a fordulóharc is elég sokféle lehet, nem feltétlen a klasszikus dogfigh jöhet számításba véleményem szerint. Erről egy hamarosan (?) megjelenő cikkben írok majd a htka.hu oldalon.

A nacionalitsa beszólásokat szerintem meg mellőzük, a banner szerintem utal erre.

Azt, hogy meg mi elfogult és mi nem, az erősen szubjetkív.
  • drevil666
    Nem érdekel ha valaki elgépel.
    Tisztázzuk: TOP GUN, TOP Flight, Aero magazinokat vettem már nagyon nem vagyok képben a típusokat illetően.
    Én teljesítmény alatt a max. sebességet hatótávolságot rep. magasságot értem. Ezekkel a modern fegyverekkel kétlem, hogy "fordulózni fog egymással a (F-22, vs. J-17 pld.).
    Nem is értem miért írtam felkészületlenül ide. Nem ártott volna beleásnom jobban a szuhojokba. Arra emlékszem mikor egy régi számban a tengerészeti verzió rettegett új radarját szopúlták, hogy az lehetlen hogy oroszok olyan radart fejlesztenek ki ami 160 km-ről érzékeli egy tengeralattjáró periszkópját.
    a fegyver arra van, hogy használják! szu 34 esekkel vagy másik szuhojjal mindegy szivesen lecsapnék kazettásb.-napalm-ideggázzal pld Pozsonyra.
    Felmegyek majd valami orosz portálra mi újság, mert a nyugati sajtó NATO-buzi és elfogúlt. (mondjuk az orosz is) De senki ne higgye már, hogy az orsz gépek seljtek. Ha azok lennének minek fegyverkezünk ugyse tudnak felszállni, vagy mégis?
  • bgabor
    Erősen el vagy tévedve. A superhornet egy kiválló gép lett, az navy jelenleg is állítja át a hordozóit erre a típusra, ráadásul több feladatkörre is, mert a gép több mindenre alkalmas.(pl:EA-18G Growler)

Valójában a 45 db su-34el járnánk csak rosszul igazán. Mennyiségileg se kell fele ennyi sem, ráadásul az orosz gépek minősége igencsak alsókategóriás. Mellesleg a sz-34ből eddig kemény 12 darab készült, szóval még erősen kezdetleges. Amúgy is először az orosz légierőt töltik fel vele, nem nekünk fogják eladni. Na nem mintha országunk megengedhetne magának egy ilyen drága és drágán üzemeltethető kéthajtóműves típust.

Magyarországnak valójában az F-16 kategória volt az egyetlen lehetőség, ebben a kategóriában pedig lehetett választani az F-16 és a Gripen között. Az pedig, hogy még ebből a kategóriából is csak 14 darabra telt, és azt is csak lízingeljük, és ebbe is majd egy évtizedre belerokkant a honvédelmi költségvetésünk, jól szemlélteti az ország lehetőségeit.

Mellesleg bár azon lehet vitatkozni, hogy a Gripen kiválasztása jó döntés volt e az F-16 ellenében, de az tény, hogy a magyarországon szolgáló Gripen változat világszínvonalú. Szóval minőségi problémák nincsenek vele. (amik ugyebár ey orosz gép vásárlása esetén biztosan lettek volna, nem mintha az oroszoknak lenne olyan, olcsón üzemeltethető, egyhajtóműves típusuk ami a mi igényeinknek megfelelt volna)
  • Molnibalage
    A gépelési hibákért meg elnézést.
  • Molnibalage
    <i>Kétlem, hogy van mostanában rendszerben gép ami a MIG-25 teljesítményét vagy a Su-34 manőverezőképeességét felül tudná múlni.</i>

Mit értesz teljesítémny alatt? Met a MiG-25 max. sebességé és dinamikus és szolgálati csúcsmagassága az lehet, hogyx egyedi, de minden 4. generációs vadász simán legyorsulja és lefordulózza. Ezek is teljesítményt jelentenek, az angol ezekre összefoglalóan a "performance" szót szokta használni.

A Szu-34 manőverező képessége és tolóerő tömeg aránya elmarad a Szu-27 család többi tagjától és amennyire emlékszem nem tolóerő vektorált hajtóműve van. A Szu-35 - nem a '97-es verzió, amit annak hívtak néha, hanem a mostani gép - hamarosan gyárott verziójának sárkánya emlékeim szerint könnyített az eredeti ősrégi Szu-27-hez képest, de erősebb hajtómű duruzsol benne. Amit írtál szintént nem pontos, de inkább nem igaz.

Magyarországra is kb 35-45 db Su-34-est vennék.

Apró gond, hogy a Szu-34 exporttilalom alatt van, nem adájk el senkinek. További gond, hogy összzesen nem készült eddig ennyi belőle. Ennyi gép bármiből felesleges lenne, még olcsóbb gépből sincs realitása egy ekkora flottának. Továbba a gép nem teljesen mutirole, mert erősen a csapásmérés felé orientálták, a légiharc képességek inkább önvédelmi jelleget öltenek.

Nem ismerem a Gripen minden jellemzőjét, de ha jól emlékszem a "minimal beugró" verzót vettük (béreljük) nemebár???

Hát nem éppen... Ezt most nem fejtem ki bővebben, majd Cifu vagy más megteszi.

A SuperHornet úgy tudom egy ipari hulladék lett. Ezer sebből vérzik (bár ez 2 éves infóm) az USA-ban egész jók a mérnökök, gondolom meoldották..

Az SH-nál a legkomolyabb gond egy elszúrt aerodnimikai tervezés és emiatt a fegyverartók a szárnyak alatt kifele állnak. Így az alap F/A-18A/B/C/D gépekhez képest a tervezett hatótávolság növekedés elveszett a nagyobb légellenállás általt.

Az ipari hulladék kifejezés meg erősen sértő napjaink talán legkorszerűbb elektronikájával bíró gépre. Konkrétan ezekben került először AESA radar. Vagy 5-6 éve azzal repkednek már.

Nem sértésnek szánom, de nagyjából semmi sem stimmel abból, amit írtál.
  • drevil666
    Nos igen! Érdekes a mai politika, régi barátokból ellenségek, vagy legalábbis érdekellentéttel rendelkező országok leszenk.
    Érdekes, hogy a MIG-35-ös hajtóművét gyengének találták. A mai felfogásban az elektronika kiüti a nyeregből a teljesítményt. Kétlem, hogy van mostanában rendszerben gép ami a MIG-25 teljesítményét vagy a Su-34 manőverezőképeességét felül tudná múlni. Tudom az indiaiak bes/*zopták a Szuhojokkal, de szerintem az az üzemeltetés miatt volt.
    Magyarországra is kb 35-45 db Su-34-est vennék. Nem ismerem a Gripen minden jellemzőjét, de ha jól emlékszem a "minimal beugró" verzót vettük (béreljük) nemebár???
    A SuperHornet úgy tudom egy ipari hulladék lett. Ezer sebből vérzik (bár ez 2 éves infóm) az USA-ban egész jók a mérnökök, gondolom meoldották..
    Mindegy my favorite:
    itt egy jobb kép URL-je:
  • Scharnhorst
    Megmondom őszintén h ezeket látva merült fel bennem a kérdés h többet szeretnék tudni róluk :D :D
  • Punker
    a lengyelt láttam, felszereléseket mutogatják aztán hogy a többiben mi a tv-s rendezés fene se tudja.
  • qtab986
    Ha a tv-sorozat még nem volt meg, akkor ezekre keress rá torrent- vagy letöltőoldalakon:
    Chris Ryans Elite World Cops S01E03 Kazakhstan PDTV XviD
    Chris Ryans Elite World Cops S01E04 Poland PDTV XviD

Wikipedia a sorozatról. Sokat ezekből se fogsz megtudni, de ezek a szolgálatok már csak ilyen titkolódzók.
  • Scharnhorst
    Valamely kedves olvasó aki tudna segíteni nekem egy kicsit. Két különleges rendőri egységről szeretnék megtudni többet.
    - kazah SUNKAR
    - lengyel BOA
    Remélem lesz aki megsegít :P :)
    Előre is köszönöm.
  • [NST]Cifu
    Egy kis repülés:

India az első hírek szerint az MMRCA tenderen (126db vadászgép beszerzése, a legnagyobb ilyen a fegyverpiacon az elmúlt 10 évben) az Eurofighter és a Rafale között fog dönteni. Az amerikai gépek ellen a politika szól leginkább, a MiG-35-ösnél a hajtóművet találták gyengének, a Gripen esetében pedig a radart (?! pedig ők is AESA radart igértek).

Szaud Arábia pedig nem kaphat F-15SE-t (Silent Eagle, az F-15 lopakodóbb változata) és AMRAAM-ot, a rossz nyelvek szerint az Izraeli lobby miatt. Ez azt eredményezheti, hogy inkább európai vadászgépeket és fegyvereket vásárolhat az arab ország.

Végül pedig az első nem orosz eredetű (a BrahMos-t én orosz eredetűnek tekintem) szuperszonikus hajó elleni robotrepülőgép a japánoké lehet, az XASM-3 kódnevű típust most tesztelgetik.

[center]

• Scharnhorst
    saját készítésű videóm , saját felvett anyagból:

videó
  • JanáJ
    A HTKA.hu-n is naponta többször postolnak a spotterek. :-)
  • Freeda Krueger
    Kecskemét
    Érkeznek a gépek,reméljük az időjárás is jó lessz.
  • JanáJ
    Amúgy a zánkai állítólag tip-top.
  • JanáJ
    A lellei a főút és a sínek között van, nem Boglár, hanem a másik (keleti) irányban. Beugró 700 pénz. Van egy heli, nemtom milyen, ezt csúfolták békacombnak. Elvileg egy BMP-be lehet bemászni, de ha kulturáltan mászókázól akkor nem szól érte a 32,5 kg-os ifjú leány. :-) A jegy egy része lekávézható/fagyizható a közeli bisztróban.
    CSodás állapotok itt sincsenek. Van egy kétéltű, meg pár teherautó ami nagyn szép állapotban van. Van egy hk teknős műszaki mentő, szvsz 72-es alapon. 1-2 BRDM ha jól rémlik. Meg valami csónak.
    Ha mész, nézd meg kérlek mi a fene a neve a földrobbantó harci készüléknek".
  • harcu
    Hmm, pont ma voltam a másik ilyen parkban Zamárdiban. Azt a lenyúlós tipikus szocialista bandáját. Kint vannak a lepusztult gépek, amikre még csak rámászni sem lehet, mert egy faszi azonnal üvölt,hogy nem szabad. Meg akartam nézni a T-34-est, sehol sincs. Van egy kibelezett T-55, abba bele lehet mászni, de általában úgy 30 másik ember is erre vár, úgyhogy idő nincs sok rá. A gépek viharvertek, rohadnak, a telepet felveri a parlagfű, igazi "paradicsom". A beugró egy ezres, ha bele akarsz ülni egy repülőbe vagy egy helikofferbe, akkor az újabb 500+500 pénz. 5 perc utazás egy lánctalpas vontatón újabb ezres. Hmm, valakinek nagyon megéri. Kis családommal együtt már egy tizest hagytunk volna ott, ha nem kapunk észbe, és előtte nem lessük meg, hogy a többiek miként vélekednek a dologról.Így csak a beugró fájt. Nagyon nem ajánlott részemről a telep. (www.harckocsi.com. Az oldalnak nem kell hinni, a képek nem az ottani eszközökről készültek, a mindent a kéznek elv pedig csak a pénz átvételekor és a tulaj részéről értendő.)
    Lehet, hogy holnap meglesem a lellei telepet.
  • Freeda Krueger
    Annak látszik,de ez PW-LWD rendszer.A rakéta viszi át a töltetet az aknamezőn.
    Itt látszik lentebb
    PW-LWD
  • drevil666
    Nekem úgy tűnik, hogy az 2 db. AT-3-as Metis, vagy Maljutka (ahogy tetszik).
    Bár oda kell figyelni, mert ha a torony el van fordítva akkor útjában a rakéta és.....
  • JanáJ
    Nekem CSepel rémlik.
  • Freeda Krueger
    Milyen típus?
    Talán segíthet,Kraz,Zil,Ural?
  • JanáJ
    Köszi, de ez nem az lesz. Eddig ilyeneket csak hk alapon láttam, de ez egy teherautó.
  • I.C.ram
    Érdekes kis program :)
  • Freeda Krueger
    Lehet tévedek,de a leírás alapján aknamező tisztítására szolgáló jármű lehet.
    Rakétás átjárónyitó lehet a "tetőbox" szerüségekben.
    Mint itt:
  • JanáJ
    Kérlek segítsetek. Balatonlellén van pár nagyvas a Néphadsereges érából. Láttam ott egy nyerges vontatót, amin 6 db tetőbox szerű valami volt. Földrobbantó töltet, vagy mi. Maga a jármű és a rendeltetése érdekelne. Kiguglizni nem tudom. Meg fel nem fogom hogy 1-2-300kg-os robbanótöltettel mit robbantanak. Ötös metrót?