Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Ha megvan a papírod a fegyverismereti vizsgáról (gondolom akkor maroklõfegyverre), akkor végig lehet nézni az egyesületeket. De az árak elég meredekek a legtöbb helyen, a mi egyesületünkbe is sokan azért léptek be, mert a havi 10e Ft vagy drágább tagdíjat sokallták a Bp. egyesületeknél (aztán meg el is tünedeznek, mert a 30km-es autóút sem sokkal olcsóbb ^^).

A DMR az USMC által használt M14 jelölése, szakasz szintû támogatásra. Az L86 LSW ugyanerre a célra alkalmazzák a brittek. Hogy könnyû géppuskának is használják, az az egyik feladatköre. De a szakasz szintû 'kijelölt mesterlövész' is ezt használja, mert a hosszú csõ és a bipod miatt erre a feladatra is alkalmas. Ha megnézed a hagyományos britt katonák fegyverzetét, más öntöltõ fegyvert nem használnak. L85 gépkarabély, L86 támogató tûzfegyver (géppuskaként és kvázi mesterlövész fegyverként), L110 könnyû géppuska (FN Minimi), L7 (FN MAG) közepes géppuska, L1 (M2 Browning) nehéz géppuska, illetve L96 és L115 toló-forgó záras mesterlövész puska. Szóval ha "DMR"-t keresel az angol gyalogosoknál, az az L86...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ez nem is DMR, ez tényleg golyószóró. <#vigyor4>
Csak lõni <#idiota> Semmi egyesület és stb.
Régebben jártam egy helyre, de az vagy megszünt vagy elköltözött.
Ott lehetett fegyvert bérelni (meg persze lõállás, lõlap, lõszer) de gondolom ezt mindenhol. Abszolult hobby szinten gondoltam a dolgot.

Ez DMR??? Inkább golyó szórónak néz ki... DE elhiszem! :-)
köszi
[NST]Cifu
Kicsit bõvebben, mert ezzel az erõvel beírod a Googleba, hogy sportlövész egyesület, vagy lövész egyesület, és kész. Mit akarsz? Egyesületbe belépni, vagy saját fegyverrel lõni egy lõtéren?

Az angoloknál az L86 LSW, amit ilyen célra használnak. A hosszabb csõ miatt a pontossága jobb, mint a gépkarabély változatnak.

L86A1 LSW

OFF
Bp.-en nem tud aajánlani valaki lõteret? A hangsúly az ajánlani-n lenne.
ON
Az angolok mit használnak DMR puskának? (ha használnak ilyet)
degenerator
index, dobri fórumozó

"Havilap:RAIDS

Nemzet:csigaevõk,gyengébbeknek franciák😊

Alakulat:Commandos Marine/USA SEALnek felel meg

Õket mutatta be az a szám,és ott az egyik képen egy Gepárdot használ egy mesterlövész páros.Szépen lefestve,kb 2 óra irányából fényképezve.

A képaláírásban pedig,hogy a magyar 14.5-ös Gepárdot használják.

Én is csak néztem.Az a szám meg szerintem van vagy 8 éves."

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
A Topol szárazföldi indítású ICBM. A Bulava és a Sineva SLBM. Topol SLBM nem létezik. Egyes híroldalakon ugyan megmagyarázzák, hogy a Bulava az valójában tengeralattjáróról indított Topol, de attól, hogy a fejlesztésük közös alapokon nyugszik, még nem beszélhetünk ugyanarról a rakétáról.

A Borej osztály inkább a Delta III-asokat váltja, bár igazából a Delta IV.-eseket is nyugdíjazni kellene, de akkor oroszország visszacsúszna valahova az Angolok és a Franciák szintjére SSBN-ek tekintetében.

õõõ hoppá TK-208 <#vigyor3>

\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"

hát tegnapi hírekben azt mondták h Topol <#vigyor3> ez mégjobban megerõsített abban h ne TV-zek, a Bulava-ról tudom h a TK-217 Dmitry Donskoy van felszerelve vele meg majd a Borei-osztályt szerelik majd fel... a Borei-osztály építése csak a DeltaIV-osztályt érinti? (véleményem szerint igen mivel a 2db Typhoon állítólag felújításon van).. de köszi az infót <#vigyor3>

[NST]Cifu
Topol biztos nem lehetett, max. Sineva (RSM-54), mivel a K-114 azzal van felszerelve, azokat eregeti a teszteken már pár éve. Ezek a 'régi' RSM-54 némileg modernizált változatai, de továbbra is folyékony hajtóanyagú rakéták. A Bulava nem fér el a Delta IV.-eseken, ezért az oroszok kénytelenek voltak más fejlesztést is eszközölni, ez az RSM-54. Olyan 8.3000 (más forrás: 11.000) km-es hatótávolság, 4db 550kT-ás MIRV robbanófej.

[NST]Cifu
Ezek mellett figyelmen kívül hagy pár dolgot.
Teljesen mindegy, hogy harckocsi vagy könnyû páncélos megy azon az úton, amit a gerilla megtámad. A harckocsinak még van esélye talán túlélni, hiszen azért nem minden gerilla rohangál Kornet-E-kkel a vállán. A legtöbb ilyen konfliktusban még mindig az RPG-7 a fõ pct. fegyvere a rosszarcúaknak. Az sem igaz, hogy a lézeres célmegjelölés átlát az álcázóködön. Ilyen szituációkban éppen, hogy a rakéta elveszti a célt. Nem említi a SHTORA-1 rendszert, vagy az aktív védelmi rendszereket, amiket pont a pct. rakéták ellen találtak ki. Szóval sok téren vérzik azért ez az elemzés...

I.C.ram
Szekeres lehet, hogy mar idegenben nyomja 😄
üdv!
olyan irányú kérdésem lenne h a tegnapi Delta IV osztályú K-114-rõl fellõtt Topol típusú nukleáris rakéta mennyiben hasonlít a szárazföldi Topol-M rakétákhoz illetve a leendõ Borei-osztály által használt Bulava rakétákhoz... elõre is köszi a választ...

[NST]Cifu
Elsõ sorban a sorkatonasággal manipulálnak, de hogy pontosan hogyan, arról nem tudok sokat.

Már párszor eltemették a hackocsikat, ehhez képest elég jól megvannak 😊 Amúgy szerintem elég nagy hülyeségeket ír a t. cikkíró, kezdve a napi 5 Merkava veszteséggel. A Merkava aránylag jól teljesített, az más kérdés hogy erõsen elbökték a bevetésük módját. Nyilván levonják a tanulságokat. Arról nem is beszélve, hogy az aktív védelmi rendszerek megjelenése megint kicsit változtat a felálláson majd.

Miért irnak olyat vagy céloznak rá hogy nincs szükség nehézlovasságra mert már a páncél nem véd a számszeríj ellen ? Könnyülovasságnak azért vannak hátrányai is annak ellenére hogy mozgékonyabb .

http://www.haditechnika.hu/Cikkek%5C05.htm
degenerator
ha a szárazföldi csapatokról beszélünk, akkor 635 ezer fõ.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker
friss HVG-ben olvastam, nem tom most hányan vannak.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
Tudtommal már most is 720 ezer körül vannak.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Punker
Cifu mit tudsz arról hogy a ruszkik 1,1 millióról 600 ezerre akarják csökkenteni a sereget?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Az elv ugyanaz, csak ma már odáig jutottak, hogy egy ilyen kis méretû, rövid hatótávolságú rakétánál is alkalmazni tudják.

Optikai rávezetésnél a besugárzásjelzõ nem jelez befogást (ha a Tunguska keresõradarja mûködik, akkor azt persze jelzi), ezért veszélyes a helikoptereknél. Repülõgépek ellen szerintem csak visszafogottan használható az optikai mód, az inkább a helikopterek ellen van kitalálva.

jóvanna, ebben is kopasz volt és nagyfülû és ez is azt mondta, hogy istenek az ami puskák...
qtab986
süti

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

qtab986
Milyen koreai?

Molnibalage
A koreai felvétel igazi unikum szerintem.

qtab986
CAS=Close Air Support
Wikipedia
youtube

qtab986
<#taps>

Molnibalage
Na akkor ez miben tér el az õsrégi Sz-75 rádióparancsvezérlésétõl? Az elv akkor ugyanaz nem?

A besugárzás jelzõ az jelez az elsõ esetben? Befogást vagy csak radar aktivitást jelez?

Az optikai rávezetés mennyire lehet hatékony ez agresszíven manõverezõ cél ellen?

Mi az a CAS?

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

[NST]Cifu
Igazad van, nem infravörös, de nem, nem SARH, hanem SACLOS rávezetésû a 9M311. Vagyis a rakéta rádiójelekkel kap parancsokat folyamatosan a Tunguska-ról. A rávezetés lehet optikai alapú (tehát az irányzó rajta tartja az optikai irányzék szálkeresztjét a célponton, és a tûzvezetõ rendszer ez alapján számolja ki a szükséges pályamódosításokat), vagy lehet radar alapú (a Tunguska 'megfesti' a célt a tûzvezetõ radarjával, és rakéta passzív érzékelõje a jeleket fogja, majd azokat továbbítja a Tunguska felé. A tûzvezetõ rendszer a rakéta által továbbított adatok alapján kiszámolja a szükséges pályamódosításokat, és azt továbbítja vissza a rakétának). Az optikai alapú rávezetés miatt tartják nagyon veszélyesnek, mert akár a radarjának bekapcsolása nélkül is vezethet tüzet.

Mit nem? Szerintem már tendereztetik a 1 és 2 mach közötti légi utánfegyverzést. <#eplus2>
Molnibalage
Meg a hatótávolság, meg a radar és egyéb fedélzeti rendszerek benne. A bombaterhelés csökkentése helyett ésszerûbb az üzemanyagé. Azt a levegõben is lehet pótolni a fegyverzetet nem...

a jövõ fegyverei-sre gondolsz?
Molnibalage
Infravörös?? Ez tuti? Én eddig abban a szent meggyõzõdésben éltem, hogy SARH...

Punker
radar keresztmetszetük kicsit más azért.

Szent Haba-kukk

A németek most ilyet vettek (ha jól tudom) Skyranger 3D

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Ez az F-35B és ugrósáncos indítás, teljes belsõ üzemanyagkészlettel. Az F-35A és C más eset. A B változat szenved a túlsúlytól, és jelenleg még mindig nincs meg az alagút vége. Természetesen a belsõ üzemanyag-mennyiség rovására vihet több fegyverzetet...

Akkor terhelhetõségi szinten Mig-21 kategoria lesz az F-35 ??? Pedig elvileg a 4 tonna fegyverzet se túl sok de 1 tonnánál a Mig-21 is többet tudott cipelni ha nem is sokkal . Én többet vártam az F-35-tõl mert igy csak elfogóvadásznak lesz használható .
qtab986
Ha nem a kopasz ember csinálja akkor már nem is érdekes.

nézzetek National geo.-t. Gatlingolnak, a szinkron a szokásos...
Miért nem jó CAS-ra az SDB? Mert gondolom nem csak átütésre lehet állítani a robbanó fejet..
Palinko
a azért a te leírásod, sokkal jobb mint a wiki 😊 ha láttam volna, hogy már írtál, be sem teszem azt a linket.

gondolom ha az F 35 jelentõs súlycsökkentésnek vetik alá akkor az ár fog jelentõsen növekedni, ami válság idején nem túl jó.
köszi
Palinko
így már megtalálja a google 😊
wikipédia leírás
[NST]Cifu
Jogos, elírtam...

Molnibalage
Small Diameter Bomb