Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Palinko
hát én is röhögtem pedig nem értek annyira a gépekhez, fogjuk rám laikus.... nem értem miért orosz szimulációs programot használtak 😄

1. a szu nem használ fel üzemanyagot. az amerikaiak ha megtudják hogy kilõtték az utántöltõ gépet, akkor megvárják, hogy kifogyon az üzemanyag és katapultálnak, véletlenül sem mennek vissza az anyahajóra, és egyáltalán nem védik a tankereket....

2. a személyzet felheggeszti azt a szerencsétlen póttartályt, nehogy már ledobják a radar keresztmetszet csökkentése érdekében, hadd lõjjék csak ki a gépet...

Molnibalage
És egy apróságról elfeledkezik. Az AIM-120D hamarosan rendszerbe áll. A C-7 + F-22 kezõsebessége és magassága is olyan amivel finoman fogalmazva semmit nem tud szembeállítani senki...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Eeeeeeeeem. Téves. Jelenleg 100 felett van már rendszerben... Azért az nem kevés. Egy wing F-22 az 24 gép. Azzal elég nagy ramazurit lehet csapni 4++ generációs gépekkel vegyítve. Az F-22 kimazsolázza a kevés Szu-27-et a maradék meg gyakorló célpont szintjén vagy a többinek...

Ja és gondolod viccbõl települtek elõször Japába? Kettõt találhatsz miért oda elsõnek.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

SgtChris
Végülis 2008.07. hóig 122 db-ot adtak át...szóval azért az nem kevés... Majdnem 10 századnyi gép...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Szerintem ha volna egy lehetséges Kina-Tajvan mérkõzés valoszinüleg és tegyük fel az USA beavatkozik akkor szerintem föleg F-15 , F-16 és F-18-asokkal vivna légiharcot a Kinai Légierõ Szu-27-ei és J-10-ei ellen meg a sok kájhacsõ J-6 ( Mig-19 ) , J-7 ( Mig-21 ) ellen . F-22-bõl olyan kevés van hogy még emlegetni sem érdemes egy vadászrepülõ ezred nem váltsa meg a világot ! És ha ilyen lesz az USA gazdasági helyzete nem nagyon fog szaporodni ezeknek a madaraknak a száma .
Mi ez az uj F-22 " Raptor " Stealth Fighter-jeink ?? Most rendszeresitik öket ujjonnan ??? Gondolom ehez a fegyvercsomaghoz jár az uj AIM-9X Sidewinder höfejes és az AIM-120C AMRAAM aktiv radarvezérlésû rakéták ? Na most már boldog vagyok tudom hogy rettegni fognak Forþele Aeriene Române pilotái .
Molnibalage
Ekkora egy hülye összehasonlítást... Semmi értelme ebben a formában.

1. Ennél több F-22 mehet oda.

2. Nem csak F-22 van USAF színekben...

3. Nem csak USAF van hanem US NAVY is...

4. Nem csak USAF + NAVY van, hanem Tajvan is...

5. Ha közel kerülne a sok Szu-27 miért menne ebbe bele az F-22? Akkor lép le amikor akar (még utánégetõ használata nélkül sem tudja üldözni a Szuhoj...) Én miért kezelik úgy, hogy akkor a Su-27 a gyõztes?

Ez a cikk az én szememben egy vicc..

Molnibalage
Leírtam nem? A fura elrendezés fura mûszaki konstrukciót eredményez? Mit nem lehet ezen érteni? Egyszerûen nem követi a konzervatív harkocsitervezés hagyományait, mert speciális igény szerint készült.

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

SgtChris
Mondjuk a Merkava emiatt tud kvázi "IFV"-ként is mûködni, ha szükség úgy hozza, mivel a motor elõre került, a helyére kialakítottak egy kis helyet, ami elég pár fõnek (asszem 8-9 fõ). Hogy miért nem mindegyik ilyen? Passz. Mondjuk ez olyan kérdés, mintha az autókról kérdeznéd, hogy melyik jobb, a far-, vagy orrmotoros. Vagy elsõ, vagy hátsókerék meghajtású...Mindig a feladatkör, ami meghatározza szerintem.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

degenerator
foggalmam sincs, már hogy hol olvastam ezt. azt hiszem az s tankkal kapcsolatban jött szóba a merkava. a sivatagba jó, eldöcög rendesen, de szibériába, vagy hegyesvölgyes terepre nem ajánlanám.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Ok, de nem azt kérdeztem hogy a merkava miért ilyen, hanem hogy miért nem mindegyik ilyen. Egyetlen értelmét látom a farmotornak, hogy a vezetõ elõre kerüljön és kilásson, de ez már megoldható, míg pl egy t34-nél macera lehetett volna.
Molnibalage
Mert az az izraelik koncepciója. Plusz páncél nékül plusz védelem. Viszont a hk felépítése (erõátvitel, stb.) ettõl igen eltérõ szerintem egy átlagos hk-tól. A Merkava izraeli igényekre készült nekik. Ennyi a magyarázat.

Az ok, de miért nincs mindegyikben így.

A sziluett keresés mit jelent? Keres egy T72 alakú hõképet?

Degenerátor: az hogy orrnehéz miért olyan gáz? hol?
?
[NST]Cifu
Tervek voltak más új Hk.-k esetén is az elõl elhelyezett motor és hajtáslánc megoldással, de egyik sem került sorozatgyártásba. Az US ARMY Future Combat System jármûveiben várhatóan a hibrid-meghajtás generátor része a jármû orrába fog kerülni - ha egyáltalán megvalósul a jármûcsalád...

A hõrávezetés elvét több páncélos-elhárító rendszer is alkalmazza, de általában inkább infravörös képalkotás elvét használják. Tehát nem egyszerûen egy hõforrást keres a célravezetõ berendezés, hanem egy adott sziluettet.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Mert plusz védelmet ad.

Punker
mutatja a jelenlegi HM vezetés szakértelmét, jó kép <#banplz>

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator

indexrõl😄

degenerator
náluk adott egy terep, ahol nem túl gyakran van sár, és nem kell leküzdeni árkokat. az, hogy elõl van a motor, orrnehézzé teszi a harckocsit.

Lenne pá <#lama>kérdésem: Miért csak a Merkava hk-ban van elöl a motor? Ezen már akkor is gondolkodtam, mikor nem tudtam, hogy ebben már elõre tették. Annyira kézenfekvõnek tûnik, hogy elöl valami plustz védelmet ad a plusz vas (motor). Valamint, hogy hk ellen mennyire lehet hõkövetõs (nem tom mi a hivatalos megnevezés) rakétát használni. Mert légi cuccoknál ugye jóval nagyobb a hõtermlés, de a hk-on is nagy hûtõ radiátorok vannak. Szóval?
degenerator

"azt a feladatot, amit pl.: egy Blackhawk végez, a Minyó nagyobb tûzerõvel képes megoldani. "

Erre vonatkozott. Azaz nem feltétlenül igaz, hogy nagyobb tûzerõvel. Fõleg, hogy az Sz-5 hatásadatai messze elmaradnak a Hydra70 hasonló paraméterei mögött, fõleg fedett célok esetén.

SgtChris
Miért én mást írtam? : "...A harci alkalmazást sem tankvadászatra értette, hanem deszant kirakására, amit harci helikopterek fedezete alatt hajthat végre..." ez szerintem ugyanaz, mint az általad írt: "...a bevetéseket szépen megtervezik, biztosítják a szállítóhelikoptereknek a fedezetet harcihelikopterekkel..."

UH-60 esetén ott az opcionális ESSS, szóval tûzerõprobléma nincs, akár 16 Hellfire-t is vihetne magával (úgy egyébként 4540kg is terhelhetõ a két félszárny négy függesztési pontja). Csak nem veszik igénybe ezt a lehetõséget, mert náluk a bevetéseket szépen megtervezik, biztosítják a szállítóhelikoptereknek a fedezetet harcihelikopterekkel.

szvsz elbeszéltek egymás mellett
Az Európai Unió alá tartozó hadosztályok pontosan, hogy mûködnek? Gondolok itt pl. a Brit Hadosztályra, a Balkáni Hadosztályra, az Olasz-Magyar-Szlovén Hadosztályra. A résztvevõ országok döntenek, hogy felajánlák segítségüket bizonyos mûveletekben, vagy az Európai Tanács kéri fel õket, amit vagy visszautasítanak vagy nem?

Elõre is kösz!
SgtChris
Ez a zavarótöltetes dolgot nem kellene annyira felfújni, szerinted mennyi ideig tart feldobni pár ASZO-tubust a Mi8/17-re? Vagy akár az Iszpanka-rendszert a 24-esrõl? Az An-26-osokon sem volt alapból az ASZO rendszer, aztán miõta Irakba Afganisztánba járnak, hip-hop mégiscsak fent van a törzsvégen pár köteg.
Amúgy a Wikipedia szerint a Mi-24-es: üresen 8,5 tonna, max. felszállósúlya 12 tonna. A Mi-17-esnél ezek az adatok: üresen 7,1 tonna, max. felszállósúlya 13 tonna. A két masina azonos hajtómûveket használ Klimov TV-3-117. Akkor mirõl beszélünk? Maximum geometriáról, de teljesítményrõl és súlyról inkább ne...
Ha jól elolvasod, akkor Repvez nem azt írta, hogy harcihelikopter a Mi-8/17, hanem azt, hogy azt a feladatot, amit pl.: egy Blackhawk végez, a Minyó nagyobb tûzerõvel képes megoldani.
A harci alkalmazást sem tankvadászatra értette, hanem deszant kirakására, amit harci helikopterek fedezete alatt hajthat végre.

Jézus szíve
Kössz az ötletet, megkérdezem ott, de azért ide is várom a válaszokat, ha valaki tud segíteni😊

degenerator
szerintem az indexen próbálkozz a harckocsik topikban.

Jézus szíve
Sziasztok!

Szükségem lenne 1945-tõl kezdõdõen lehetõleg az összes harckocsi torony- és testpáncélzatának méretére minden oldalról, HEAT-ben és KE-ben is.
Kiskorúbézoltán segítségével már hozzájutottam a SteelBeasts Pro PE doksijához amiben van pár hk-ról adat, de ugyebár ennél jóval többre lenne szükségem.
Ha van valakinek vmilyen dokumentuma, vagy könyvcíme ahol utánanézhetnék a dolgoknak, akkor azt nagyon szívesen venném.

Üdv
Endre

Molnibalage
A célmegjelölõ konténer fegyverfelfüggesztési pontra megy olyankor? A Szu-24-re azért rakják, mert a beépített megjelölõnek igen erõs szögkorlátozása van?

[NST]Cifu
Cifu az orosz Su-27/MiG újabb generációi hogyan jelölik meg a cél a lézeres rakéták és KAB bombák számára? Van célmegjelölõ konténer? Mi a nevük?

A Szu-30MK-k alá elvileg felfüggeszthetõ a Kayra pod, ami a Pave Tack-el kb. azonos képességekkel bír, de amennyire tudható, ezt inkább csak a Szu-24 alá szerelték. A valódi modern célmegjelölõ konténerük Szu-30/33/35 és MiG-29MCRA szintre a Sapsan (Sapsan-E az export verzió), ezt 2004 óta cipelik modellként jobbra-balra a légi show statikus sorain, és elvileg mostanság kerül sorozatgyártásra. A MiG-35 törzse alatt egy integrált lézeres célmegjelölõ rendszer látható. A Sapsan-E-rõl itt olvashatsz a gyártó oldalán.

A Su-33 rendelkezik precíziós csapésmérés képességgel?

Papíron olykor feltüntetik, hogy képes rá, de valószínûleg nem rendelkezik ilyennel a valóságban. Természetesen irányítatlan rakéták, légibombák, ill. Kh-31 és Kh-41 szerepel a fegyverarzenáljában, de egyetlen képen sem látni lézeres vagy optikai irányítású bombákkal vagy rakétákkal.

R-77 integráció megtörtént már a Szu-33 részére vagy még mindig csak R-27 család adja a BVR képességet?

Eleddig nem, bár várható a közeljövõben.

Azért ez elég vicces lenne, ha nem emberek haltak volna meg...
qtab986
Ez a HMS Broadsword (F88) és a HMS Coventry (D118) története.A National Geographic Channel en volt róla dok.film.Nem vadászgépek hanem A-4 Skyhawk ok (2x2) támadták õket hagyományos bombákkal.Az egyik hajón tényleg újra kellett indítani a védelem számítógépét.A HMS Broadsword fedélzetére esett egy bomba.Felpattant és átment egy Lynx helikopteren és a másik oldalon a tengerbe esett.Megúszták.A HMS Coventry-t viszont rendesen eltalálta a következõ páros.
Ez egy rövid részlet a dok.filmbõl.Sajnos a film alá egy zenét raktak.Az animáció mutatja a be hogyan történt.Az helyszínen csak egy fénykép készült ami a közeledõ A-4 est mutatja és látszanak a vízbe csapodó lövedékek nyomai.Azt hiszem volt egy Oerlikon amivel lõtték a repülõgépeket meg voltak akik FN FAL-okkal is megpróbálták.

Azért szerintem köszönõ viszonyban sincs méreteit tekintve a Mi8/17 páros. Szvsz max arra jó, hogy megszorja desszant elött a területet ezzel is támogatva a gyalogokat, de hogy egyedül életképtelen, az biztos.
repvez
DE miért akarod szegény helikoptereket légvédelmi tüzbe küldeni?
Nem erre valo egyik sem.Ezek harctérre valo kijutást szolgálo eszközök amik az ott lévö gyalogság megtisztitására is hasznosak ahol csak kézifegyverek vannak nagy többségben arra meg nem hat a zavarö töltet.

És mitöl jobb egy 2x8 db-os block egy uh-n mint 6x32 egy mi-8-on és igen lehet tenni oldalgéppuskát a minyora is igaz nem 6csövü minigunt csak PKM-et,de ugyan ugy megvan a lehetösége mindennek. söt ha nagyon akarják még a hátso ajto leszedésével is lehet helyet biztositani a hátso tér fedezésének.
Molnibalage
"Ezt mire alapozod?Mert ez egy cseppet sem nagyobb helikopter mint a mi24-es csak annyi a különbség hogy nincsen páncélozva és nincs irányitott fegyvere,de a sebessége ugyan akkora mint a hind-é."

Egészen "apróságok"... Egy istálló mennyire páncélozott? A Hind-nak vannak zavarótölteti is alapból. Szembõl nézzél már rá a két helikopterre.. Egyik egy viszonylag keskeny valami a másik meg egy nagy és széles dolog. Nem véletlenül van Hind és nem véletlenül az megy a csatatérre lövöldözni és nem Mi-8/17.
----

"Gondolom hogy ha olyan nagyon rossz konstrukcio lenne akkor már változtattak volna rajta és valodi harcmezön is biztos volt probálva."

Nem sok olyan esetrõl tudok amikor KOMOLY légvédelemmel szemben beküldtek volna egy Mi-8/17-et. Talán nem véletelnül...
----

"Ez a megoldás még mindig nagyobb tüzeröt és biztonságot ad a kiszálitott katonáknak, mint az UH-1 vagy a blackhawk szegényes fegyverzete."

??? Arra is mehet minigun és rakéta is fixen szárnyra és még oldalgéppuskák is. A Mi-8/17-re mehet? Azok kisebbek is, nehezebb eltrafálni õket. Az UH-60 gépen a flare stangdard. A Mi-8-on tudommal közel sem...

repvez
Ezt mire alapozod?Mert ez egy cseppet sem nagyobb helikopter mint a mi24-es csak annyi a különbség hogy nincsen páncélozva és nincs irányitott fegyvere,de a sebessége ugyan akkora mint a hind-é.Gondolom hogy ha olyan nagyon rossz konstrukcio lenne akkor már változtattak volna rajta és valodi harcmezön is biztos volt probálva.
Nem abbol kell kiindulni, hogy egymaga megváltja a világot, van neki kisérete,de ha kell ö is tudja osztani az észt.Ez a megoldás még mindig nagyobb tüzeröt és biztonságot ad a kiszálitott katonáknak, mint az UH-1 vagy a blackhawk szegényes fegyverzete.

"Kb. annyira nehéz célpont a légvédelemnek, mint egy harckocsinak egy istálló.. "
"
Ez a kijelentésed kb annyira helytállo mint a discoveryn a melyik jobb repülö cimü szösszenet.
A helyzet függö, hogy milyen légvédelemnek az, ha csak csöves légvédelme van és kiképzetlen katonák(ld. afik) akkor mire észlelik a helit már rongyá vannak löve a blokkokkal ha meg olyan helyre küldik ahol a 21.századi technika van oda meg mehet akármi ugyis leszedik.
Egyik kollegám azt mesélte a faklandi háborúról, hogy mikor két argentin vadász rárepült egy brit hajóra akkor sikeresen leált a hajó komplett védelmi rendszere, amit kapkodva elkezdtek újraindítani, mire a két vadász odaért, de nekik meg a bomba/rakéta oldással volt gondjuk, ezért õk meg mellé dobtak/lõttek. Nekem pöttyet városi legendának tûnik. Hallott róla valaki?
Molnibalage
Csak valódi harcmezõen ez elég merszé lenne. Ez egy batárnagy szállító helikopter. Kb. annyira nehéz célpont a légvédelemnek, mint egy harckocsinak egy istálló..

A "beteg"-et arra írtam, hogy ott (a játékban) szvsz 1000x ütõsebb fegyver volt mint amit a valóságban. (A szvsz 3x aláhúzva.) Szerintem amúgy is túl izmosak voltak az irányítatlan rakéták a játékban. Ezt a Mi-17 felállást gondolom nem elsõsorban hk.-ellen vetették be, arra ott volt a Hind.
Nem értek a hajókhoz. Én csak azt láttam, hogy cseszett nagy és egy repülõ sincs rajta. :-) De továbbolvastam és Cifu megválaszolta a kérdésem, ezért írtam, hogy tárgytalan. Mondjuk annyira nem értem miért jó egy ekkora hajó, mert erre (rakéta hordozás) ott vannak a tengeralattjárók.
Hassel606
Bezony, elég kínos is lehetett olyan légvédelmi rendszerek mellett.😊

qtab986
A HMS Coventry-t meg hagyományos bombákkal A-4 esek sûlyesztették el.

Khûkha, ezt nem khiszem el, kha nem látom, khogy így került monitorra: "Kharkovi". 😊 Khikhetetlen.
A britek a fakland-szigeteki háborúban, ha éppen mûködtedték a rakétazavaró-rendszereiket, akkor nem kaptak be találatot. Ha nem mûködött, akkor az Exocet elvégezte a dolgát. Talán nem véletlenül ezenkívül csak az Arab-öbölben volt nagylegény a tankerekkel szemben, amelyek nem a hihetetlen sérülés állóképességükrõl és a hihetetlen passzív elhárítórendszereikrõl híresek.
Molnibalage
Cifu az orosz Su-27/MiG újabb generációi hogyan jelölik meg a cél a lézeres rakéták és KAB bombák számára? Van célmegjelölõ konténer? Mi a nevük? A Su-33 rendelkezik precíziós csapésmérés képességgel? R-77 integráció megtörtént már a Szu-33 részére vagy még mindig csak R-27 család adja a BVR képességet?

[NST]Cifu
Szerintem egyetlen helikopter pilóta sem szeret egyhelyben lebegni egy ellenséges légtérben, tehát tuti, hogy a lehetõségekhez képest a legnagyobb sebességgel fog repülni... 😊

[NST]Cifu
Nem szoktak rakétaindító konténereket páncélozni. A találattól függ, hogy mi történik, és leginkább attól, hogy mivel lövöd meg. Egy sima kézifegyverbõl kilõtt FMJ lõszer aligha fog bármit felrobbantani. Egy benzines palack sem robban fel, ha belelõsz...

Ha nehéz géppuskából kilõtt API lõszerrel találják el, az kínosabb dolog...