95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Rommel28
    Ez film akkora fail haditechnikai szempontból. (érdemes megnézni az eredetiből ezt a részt)
  • Massari
    su-35BM vs. su-34 - szubjektíven annyit tudnék hozzáfűzni, hogy ugyan az oroszok kicsire nem adnak, de énnálam ár-érték arányban egy vécéfülke nélküli su-34-es exportváltozat jönne be (su-35-nél vmivel nagyobb szárnyfesztávval), takarékos üzemmód (ExtendedR)kapcsolóval.
    A légiharc rakéta dologgal én most nem yojózgatnék.. kb ennyi, /persze egészen addig amíg nem drágább pl.pakfánál - érdekes hogy az meg nincs expotilalom alatt, úgyhogy nemtudom mi lehet su-34be - én azt tippelem hogy még nem elég kiforrott exporthoz vagy hogy ennyivel többre értékelik a képességeit../
  • Molnibalage
    Érdekes, az orosz dumát meg egyből bekajálod ugye? A jenkiknek elég jó fogalmuk van arról, hogy mi az orosz elektronika szintje.

Ismételten felhívom a figyelmed, hogy a Szu-34 elsősorban csapásmérő, nem vadászok elleni harc a fő feladatköre.

Lényetelen, hogy mennyi az F-22 ára, ha az már van, az általad felsorolt gépekből meg 0 mennyiség van még az F-22-vel is összevetve. És ahol F-22 van, ott van F-15E, F-16C, Super Hornet és Growler is.

A Red Flag gyakorlaton a jenki 4++ generációs gépek nem igazát tudták megfogni szimulált légiharcokban. A nem túl szerény egodriver pilóták is csak a vállukat vonogatták, hogy itt akkor most kifújnak...
  • TG Gida
    Ilyen már van is.Mondjuk ez légvédelmi rakéta.
    http://www.youtube.com/watch?v=ljt_6xZ-8pQ&feature=related
    A móka 2:50-nél kezdődik.
  • Cowie
    " Lopakszik az persze... csak az S-400-as rendszer, (vagy annak kínai megfelelője) (és itt csak a radarra gondolok nem tudom a kódját) elől már nem fog ellopakodni..."
    Először is nem "lopakszik" el az semmi elöl. Mint azt néhány hsz-szel ezelőtt írták a gép nem lopakodó. Csökkentett észlelhetőségű. Láthatatlan repülő nincs. A kérdés az, hogy milyen távolságról látja meg a radar (gondolom ha elég közel tudna kerülni az F-22-höz pl. egy Mig-21 akkor az is észlelné a radarjával), mert ha ez a távolság kisebb mint az F-22 által indítható légiharc rakéta, vagy lokátor elleni rakéta, akkor baj van.
  • drevil666
    Meg volna itt még valami:
    szóval, ha a Gripenhez teszem azt egy LF rakétát akarok kifejleszteni egyszerűt irányítatlant. Akkor az indítási folyamat, hogy játszódik le pontosan. Gondolom az indítás nem 1-2 relé kioldása, hanem kódsorok, digitális vezérlés biztonsági áramkörök stbg.
    és ez mennyivel módosul, ha egy olyan LL rakétát akarok fejleszteni, ami urambocsát még a rettegettAIM-120-nál (bármelyik verzió) is jobb. Tehát a gép számítógépe adatokat küld a rakétának indítás és onnan a rakéta "magától" értékelve a helyzetet akár olyan manőverekbe is kezd ami elsőnek nem a cél megsemmisítésre irányúl.
    Most leestek a székről, de arra gondoltam pl a rakéta elévág szűk kanyokban (Hungariban ritka de Kínána Afganisztán Dél Amerika gyakori) a megsemmísitendő gépnek. Elveszített jel esetén pedig optikailag ujraazonosítja (lajstromjel stb) és újra követni kezdi.
  • drevil666
    Engem ez is zavar, hogy az F-22 lopakodónak nevezik. Lopakszik az persze... csak az S-400-as rendszer, (vagy annak kínai megfelelője) (és itt csak a radarra gondolok nem tudom a kódját) elől már nem fog ellopakodni, ahogy nem lopakszik el az Su-34-es vagy MIG 35 radarja elől sem. Tulajdonképp a yankee-k szerintem beleestek abba a csapdába, hogy annyi ideig húzták halasztották az F-22 fejlesztését, hogy a világ felzárkózott a gép közelébe (nem mellé mert az F-22 a legegelegelegesgegsel). és azt mondja már meg valaki, jó utánégető nélkül tudja az x mach-ot. miért ha valami utánégetővel tudja??? Nyilván üzemanyagtakarékosság esetleg észlelés az F-22 javára. De ennek fejlesztési költsége meg.
    Meg még az az aggályom ugyanezzel a géppel meg a JSF szemben, hogy basznak még a "baráti" országoknak is odaadni például a számítógépes rendszerek forráskódjait, ami nyilván javításokhoz elengedhetetlen.
    Mennyibe kóstál most egy F-22, mennyibe kóstál egy MIG-35, és végül egy Su-34?
    Be kell látnotok/om. Kurvajó gép, ami egy nagyon nagyon drága játékszer és nem ér annyit mint amennyibe kerül.
  • Rommel28
    Persze a felhő minden optikai vezérlés ellen jó megoldás. Én itt konkrétan az infracsalikra és a mostanában elterjedő DIRCM rendszerre gondoltam. Az utóbbi ellen még nem tudtak kitalálni semmit.

Mo-n pedig nincsenek batárnagy hegyek(vagyis csak néhány). Ha berepülsz egy hegyes területre és a rakéta egy secre is elveszít már megy is a kukába. Én még nem hallottam kétszeres LOAL képességű rakétáról, főleg nem MANPADS kategóriában. Esetleg majd a földön megjelenő IR AA rakéták(Python 5(spyder), IRIS-T SL, AIM-9X), de ezek már más ategóriát képviselnek és DIRCM-mel szintén tönkre vághatóak.
  • Molnibalage
    Proto, nincs rendszerben még. Idén kezddik gyártani. Ha végre tényleg komoly mennyiség készül belőle, az akkora ugrás lehet az orszok számára, mintha a jenkik F-4E-ről ugrottak volna egyből a '90-es évek végi F-15E-re, de sok térne még nagyobb ugrást jelenthet nekik. Egy szép jövő ígérete, de egyelőre csak ígéret. Majd meglátjuk.
  • Rommel28
    Ebből a gépből kb 3-4 darab létezik tesztelési fázisban, de már gyártáshoz közel.
    A mai orosz technika kezdi utolérni a nyugati színvonalat, ez egy elég ütős kis gép lesz, ha egyszer elkészül hozzá az RVV-SD(az R-77 utóda).
    De a radarkeresztmetszete még mindig óriási, bár elvileg csökkentették a su-27-hez képest.
  • Molnibalage
    Az, hogy zavarhatatlan, az erős kifejezés. Belerepülsz az első felhőbe, oszt jónapot. Erősen időjárásfüggő az alkalmazása továbbá a célnak folyamatosan látszódnia kell. A hagyományos MANPAD, ha indíva volt, akkor is célra megy, ha a gép elrepült és te már nem látod valami tereptárgy blokkolás miatt, de az cél felé repülő rakéta még igen.
  • Rommel28
    Igazából nekünk, mint ahogy a csehek csinálták RBS-70-t kellett volna venni. Egyetlen hátránya, hogy elég nagy, 2-3(ha kell tartalékrakéta, akkor 3) ember kell a szállításhoz. Viszont zavarhatatlan a lézeres rávezetés miatt, egyedül manőverekkel lehet kitérni előle. Ebből adódóan nagy gyakorlat kell a rávezetéshez. Létezik járműre telepített változata is, az újabb BOLIDE rakéták pedig közelségi gyújtóval vannak szerelve.
  • drevil666
    és erről mi a vélemény.
    Mivel nem tudok olvasninem tudom az adatait.

• Rommel28
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_F%E2%80%9315_Eagle_l%C3%A9gi_gy%C5%91zelmei

Itt az F-15 győzelmi listája. 100+ lelövés, 0 veszteség.

Mi ellen használták sikerrel, várj kitalálom: MIG 21/23 esetleg 29.

Mégis mi ellen használták volna? A saját F-16-osaik ellen?

Az R-27-nek egyetlen előnye van az AMRAAM-mal szemben, mégpedig az, hogy gyorsabb. Ezt a laski(Lengyelo) F-16 század parancsnoka köpte el.(Lengyeleknek c-5 vagy c-7 AIM-120-k van?)
    Tehát ha egyenlő távolságról indítanak, és az R-27 tényleg annyival gyorsabb abbor leszedheti a gripent, de addigra az AMRAAM már átvált aktív vezérlésre és gép nélkül is találhat. Ehhez viszont egy öngyilkos szu-27 pilóta kell, valszeg inkább menekülőre fogja.
    Az F-15c és a Gripen kb egyszerre látja meg egymást a radaron(load diffuser 2008), egy szu-27 méretben és RCS-ben is nagyobb, a radarja pedig említésre se méltó( a régieknek--> az ukránoknak ilyen van).

1 gripen vs. 2 szu-27 meg nem lesz, mert a gépek géppárban mennek, ráadásul a Gripenek Mo-ról elég pontos földi rávezetést kaphatnak, így már csak indítás előtt kell lokátort kapcsolni. Vagy hátulról IR-rakétát indítani.
  • Molnibalage
    Ez nem hit kérdése, a légigyőzelmek dokumentálva vannak. Ja persze, neked minden hazugság mi? Irány a konteó és NWO topik, ezek valóak neked.
  • Molnibalage
    Pakisztán használta emékeim szeritn India ellen. Ők nagyrészzt Mirage-2000-re repültek a kb. 10 évvel ezelőtti háborúban.
  • Molnibalage
    Az első indítás során nem indult be a menehajtómű. A másodiknál nem végzett manővereket a rakéta. A harmadik már jól működött.

Az is előfodult, hogy madárraj hozgta működése a közelségi gyújtót. Ez ne mindennapos eset, nem a rendszer hibája. Igazság szerint ebben többet tud a Stingernél, mert azon nincs közelségi gyújtó.
  • Fenrir
    Ez a topik nem lesz számodra egy sikertörténet. Cifu mindjárt jön és kipurgál :)
  • Massari
    ot-40 = of-40 (palmira s1 stb)
  • Massari
    A srácnak annyiban igaza van, hogy még a "pénzügyi világválság" előtt jobbfajta befektetés lett volna vasba önteni a hitelpénzeket. Mostanság kialakult viszonyok között a kistérségi együttműködés már inkább kifizetődőbb. "Hülyeségekkel" könnyű és olcsó elkábítani egy kissebb közép-eu országot. Gondolom nem lehet egész véletlen hogy a Szlovákok is a közelmúltban rástartoltak régió a vérmókusa címre. Mindennek van előnye-hátránya bármit is csinálunk, kérdés melyik végét fogjuk meg a munkának /és miért/, ha már nekikezdünk :)
    Katonai fejlesztésekről meg iparról annyit hogy nemcsak Izraelnek, de pl olaszoknak is egész jól bejött (nem is győzném hirtelen sorolni a fejlesztéseiket), ha csak a 20%-a megvalósulna kishazánkban az önmagában
    egészséges szintre hozná a K+F ágazatot. MH-ról és másegyebekről nem is beszélve. Amúgy fölrajzi elhelyezkedésünkből adódóan mindenképp vmilyen minőségi haderőt felkéne tudnunk mutatni K-Ny határmesgyéjén, ami mondjuk egy 80%-os abszolút védelmi szinthez elégséges. Értem ez alatt azt hogy tőlünk párszáz km-re Bécsben az egyik legmagsabb az EU-s életszínvonal, keletre (és ittis néhol) pedig a világon az egyik legalacsonyabb (az átlagbérszámításokkal meg ellehet húzni a sunyiba).
    Épp tegnap nézegettem lengyelek és csehek? BMP upgrade-jeit... BWP-1M elnézést emlékzetből:) írom , másutt nem a kohókba vezetett az útjuk, nem egy nagy művészet más megoldást keresni. Ráadásul még olcsó platform lehetett volna, most kínomban a szingapúri Bionix-et nézegetem, meg a lánctalpas SEP-et (svéd műanyag teherbírás zéró) amik hasonló kategóriák lennének, de egyiksem az igazi. A Qinetiq-Vickers plasztik tank teccene ha gyártana vki olyat, olcsón. Szóval én is inkább azon a váleményen vok hogy magad uram ha szolgád nincsen /mivel a konkurens gyártók minimálisan is 3-4 milka körül vesztegetik hasonlóan attraktív kialakítású darabokat. Szóval egy platform (pl.OT-40 mintájára) nem ártana mindazokmellé ami olcsón beszerezhető. Ebben az iparban inkább az szokot lenni a gond hogy a konkurens lobbi megveszi a politikusokat, tehát akarat kérdésének tűnik. Gyártósor import kérdésben sztem spanyolokkal lenne érdemes egyeztetni nekik nehéz-finom iparban sok tapasztalat felgyűlt és épp szükségét is látnák mindennemű "támogatásnak" , de vannak még variációk , ha nem ők akkor mindjárt ott vadkeletről szinte bárki India, Singapore stb - az ő termékeikkel úgyis a logisztika, alkatrészutánpótlás/biztonság a legnagyobb gond-, britek hozzánk képest sajnos mindig túl nagyban játszanak , szóval mindenképp kéne partner, persze nemtudom Közép-Ázsia minek számít mert oda még mindig mi adunk el :O
  • drevil666
    Mi ellen használták sikerrel, várj kitalálom: MIG 21/23 esetleg 29.
    A te szövegedben is sok a valszeg (gondolom valószínűleg jelent).
    Köszönöm. Gyakorlom az értő olvasást.
    Te/tik meg nőjetek fel végre! Pisis kisfiúk csorgatják a nyálukat az AIM- 45872873r28736r276528-re. kurvára hülyék, mindent elhisznek, amit olvasnak, olyan naivak, hogy az fáj. Az nyugtat meg, hogy az ilyen kispályás könyvmolyok sose kerülnek döntéshozó helyzetbe, mert kurva "okosak és olvasottak" de impotens buzik is egyben.
    Akinek nem inge ne vegye magára. Vagy mégis.
  • MuldR
    Miert, mit rontottak el az első teszten, és hogyhogy a második sikeres lett?
  • Palinko
    szóval csak az a személy lehet hiteles számodra aki nyilván még életében nem hazudott, vezetett minden típust amit össze szeretnél hasonlítani és nyilván saját magával dogfightolt hogy ne legyen a pilóták képességei közti különbség. na miután kilőtte saját magát, természetes hogy eltett minden adatot hogy ilyenkor felvágjon vele itt sg-n hol máshol.

hmm sajnálom ilyen embert nem találtam facebookon sem szal nyilván nincs

be kell érned a brossúra adatokkal, és a pár sztorival amit megjegyeztek a topicot látogatók.
  • bgabor
    Hagyd, csak provokál mindket. Nem ért hozzá egyáltalán, és nem olvassa el amit mások írnak. Szóval a "funkcionális analfabéta" találó kifejezés.
  • Molnibalage
    A rakétáknál tisztában kelle lenned azzal lenni, hogy bármilyen fasza is a rendszer, ha kinematikai hatótávon kívűl indítod, akkor egyik sem fog találatot elérni, de még azon belül sem garantált, mert kitérő manőverek a rakéta effektív hatótávolságát menet közben vágják meg azzal, hogy erős fordulóra kényszerítik a rakétát. Az első tényleg arcpirító Mistral éleslövészetet leszámítva jól működtek az éleslövészeteken.

Élesben használták már és ott tényleg elég gyengén muzsikált, de valszeg pont a fenti okok miatt.

Az meg tényleg érdekelne, hogy mitől sülne fel az általad említett két technika, mikor az F-15A verziója fényes sikerrel volt használva már az előző generációs raktétafegyverzettel is 1982-ben, 1991-ben is. F-15A + AIM-7F és F-15C + AIM-7M rakétákkal.

Egy szóval sem írtuk, hogy a Szu-34 szar. Talán mielőtt idejössz flélemni sajátítsd el az értő olvasást.

Kezdem azt érezni, hogy ebben az országban túl sok a funkcionális analfabéta van akik ráadásul totál hülyék is. Halálos kombó.
  • drevil666
    Azt had osszam már meg veletek a csúcstechnika bukásról, amikor olvastam a MATRA MISTRAL tesztjét ahol 10 indításból egyse mondom egyse!!!! talált.
    Pedig mennyit áradoztak, hogy ettőljobbkishatótávolságúrakétarendszerennyipénzértnincs!!!!
    Ugyan ezek fognak kiderülni a Super Hornetről, Alaskában állomásozó F-15-ről, F-22 tuti.....
    De a továbbiakban csak akkor szólok ide, ha lesz valami bizonyítékom valamilyen külföldi portálról, hogy pld a Su 34 nem is olyan szar mint ahogy mondjátok.
  • Molnibalage
    Igen, ez a hír még olyan 2001 táján volt. Asszem a 2001 április számban volt talán, de mindenképpen tavasz táján. Azért emklékszem rá, mert akkor közeledett az érettségi fenyegető réme. :)
  • drevil666
    Van bennem provokatív hajlam. De ha megnézed az első mai hozzászólásom látod csak a kedvencem a SU-34-ről áradoztam, fantáziáltam.
    Egyből kimásolták a fele szöveget és "kijavították" az ő általuk hitelesnek vélt adatokra.
    Ti se tudtok szart se:) csak a papíron létező adatokat majmoljátok. Egyáltalán van itt valaki aki vezetett vadászgépet????, vagy mi hadmérnök és ismeri mi hogy merre???
  • Molnibalage
    A 2 milliárd is inflációs értéken számolva eredeti új gépként igaz, nem maradvány értéken* vagy min. 1991-ben még "csak" 770 millió dollárt írtam. Ma olyan 2,2-2,8 milliárd attól függően, hogy hol olvasod.

160 gépet akartak eredetielg gyártani, de az idősebb Bush egyik utolsó akciója volt az, hogy a gép gyártását elkaszálta ott és ahol éppen tartottak. Talán ez az egyetlen olyan gép, amiből a prototípusból is bevethető harci gépet csináltak végül, mert annyire kevés készült belőle. Ha csak annyit csináltak volna belőle, mint a B-1B-ből, akkor egy gép ára akkor alig lett volna magasabb egy B-1B áránál, vagy max. 1,5-szerese.

*Fúj, micsoda közgázos szavak... :)
  • Molnibalage
    A probléma az, hogy anány helyen jársz, annyi adatot olvashatsz. E-27ER-re látam már 110km-et is. Egy mérőszámmal amúgy sem lehet jellemezni ezt.

Egyébként a valós indítási - és nem hatótávolságról - az éles alkalmazás nyújta a legszemléletesebb képet. 30 km távolságról is igen ritkán - vagy talán soha - nem indítottak éles helyetben középes hatótávolságú légiharc rakétát. Az ODS és AF alatt is 15-22 km táján indították őket, hogy a megtámadott cél nem omlassza össze pikk-pakk a DLZ-t. Lényegében a NEZ határán indították a rakétákat. Legalábbis szerintem.
  • bgabor
    1 db Gripen vs. 2 db Szu-27 szerintem=Gripen dead

Mostmár tudom, hogy feleslegesen magyaráztunk neked rakéta hatótávolságokról, rávezetési rendszerekről, te ezt a fejedbe vetted, és tőled aztán ezekután a valóság bármi lehet, nem hagyod hogy észérvekkel meggyőzzenek.
    A véleményedet, látásmódodat láthatóan az észérvek és a valóság nem befolyásolják.

Miért van az, hogy eddig minden Jobbikos, akit megismertem ilyen hozzáállású volt?

Az mindenesetre biztos, hogy te semmiféle Top Gunt, Aranysast vagy más szaklapot nem olvasol/olvastál, mert akkor nem mondanál ekkora marhaságokat, sőt, talán még értenéd is miről beszélünk itt.

Szerintem is csak trollkodni akarsz itt. Amiben nem fogunk asszisztálni a továbbiakban.
  • Voyager5
    Jól emlékeztem akkor, de nemvoltam benne teljesen biztos.

2 milliárd USD iszonyat darabjáért, még akkoris ha tudtommal ebben _minden_ benne van, és csak huszon valahány darab épült.
    Egyik régebbi Aranysasban, vagy Top Gunban lehoztak egy cikket, miszerint lehet, hogy egy szokatlan fejlesztésnek köszönhetően + tolóerőt tudtak kicsikarni a gépből (ha jól emlékszem akkor valami töltéskülönbséges dolog a szárnyvégeken), ezáltal a hatótáv is jelentősen nőtt. (Ami ennél a gépnél iszonyat nagy ugye).
    Ha valami nem pontos akkor sorry egy ideje nem követem.
  • bgabor
    AIM-120 C/D:50 km
    R-27R:30 km
    R27ER:50 km

Szóval a sztenderd R-27R és az AMRAAM hatótávolsága között van vagy 20 km különbség. A megnövelt égésidejű R-27ER tud papíron 50 kmt.

Az R-27R és az R-27ER félaktív, az R-27AE volt aktív, de tudtommal az AE ből csak néhány száz példány készült, és mind az orosz hadsereghez került. A T és ET változatok az infrafejesek.

De azt gondolom ezeket pont neked, több évnyi Falcon fejlesztés után nem szükséges magyaráznom. Ahogy azt sem, mennyit érnek a gyártók által feltüntetett, ideális körülmények között mért hatótávolság adatok.
  • Molnibalage
    Jó. Most már majdnem biztos vagyok benne, hogy csak trollkodni jöttél.
  • drevil666
    Kérdés: Izraelnek honnan telik olyan spéci cuccokra. Nem csak a gazdasága miatt hanem az akaraterő miatt is.
    Leopard 2 AV? Akkor megint egyik gödörből a másikba. Nem soká kijön az M1 utódja, az követi a többi. Megint lemaradásunk lesz.
    És megint csak a kérdésem a következő: ti mindent elhisztek a nyugati haditechnika cuccok nyugati sajtóban megjelenő híreiről???? Naivitás? IGEN.
    Most ha fognám magam bemagolnám a TOP GUN, Haditechnika, Aero magazin részrehajló megerősítetlen információit, akkor überbrutál-szakértő lennék????
    És igen inkább látnék egy haldokló harckocsigyárat Dunaújvárosban, mintsem bámuljam az fölösleges autópálya alul -felüljárókat a pusztaságban
  • Molnibalage
    3:55
  • Molnibalage
    Nem feltétlenül civilek ellen vetném be az ideggázt, bár a katonai egységek összeomlott gazdasági támogatással sokkal könnyebben felszámolhatóak. Nemdebár?

A modern háború nem tart addig, ha keményen neki mész az ellennek. Egy hagyományos nagy léptékű nyílt háborút azzal vívsz meg, amid a kezdetekor van.

Többek között ezért is volt szerintem állatság már a Sivatagi Vihar alatt is szétbobázni irakban azokat az iparágakat, amik békeidőben fontosak, bár katonai célpontok is lehetnek. Kőlajfinomítók pl. ilyenek.

A gyakorlatokból és éles helyzetekből leszűrt eredméyek nagyon nem ezt mutatják.

Mit tud az a gép annyi többlet pénzért amit 3 db 4. generációs nem tud?

Pl. csökkentett észlelhetőségű. Amit az ellen nem lát, az ellen nem tud küzdeni. A gép harci övezetben M1.6-tel süvít utánégető nélkül és gyorsulása is mindent felülmúl. Lényegében akkor bocsátkozik harcba, amikor akar. Akkor lép le, amikor akar és minden másnál hosszabb a karja, mert a rakéta indítási sebessége meghaladja minden más gépét. Ráadásul aza rakéta ma már részben AIM-120. Soroljam még?

A probléma az, hogy 2+2=4 szintű dolgot kérdezel meg, akkor talán ne olyan nagy arccal és 8 felkiáltójellel tedd...

mert ÉN kevesebb dezinformációval rendelkezem

• Voyager5
    Legdrágább a B-2
  • drevil666
    Elhiszek én mindent CIFU-nak bár semmit nem tudok róla. Honvédelemhez van valami köze?
    Nem feltétlenül civilek ellen vetném be az ideggázt, bár a katonai egységek összeomlott gazdasági támogatással sokkal könnyebben felszámolhatóak. Nemdebár?
    Én ezt fórumnak tartom, elolvasom mindenki véleményét, de az igazság szerintem eltér attól amit az Interneten terjengő álhírekből ki lehet szürni. A puding próbája az evés. Igazán elvihetnének 4-5 Gripent Afganisztánba pár bevetésre.
    A legnagyobb bajom a nyugati cuccokkal, hogy egyik drágább mint a másik. Most melyik a legdrágább gondolom az F-22. Mit tud az a gép annyi többlet pénzért amit 3 db 4. generációs nem tud?????????
    Ja igen! én kérek elnézést, már megint, hogy haditechnika topikban emberek megöléséről beszélek.
    De ez szélmalomharc, mert ÉN kevesebb dezinformációval rendelkezem, így nem tudom hatékonyan felvenni a versenyt a részrehajló könyvmolyokkal szemben.
  • Molnibalage
    Az AMRAAM és R-27R max. indítási távolsága között ugyanazon célra kb. egyforma. Az R-27ER indítási távolsága meg nagyobb. "Apró" gond a félaktív vezérlés, bár amennyire tudom az R-27 kombinált, mert a rávezetési szakaszban kap korrekciós adatokat, mint az AMRAAM.