Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

qtab986
<#gonosz3>
Csavarok a kérdésen. HM úgy dönt, a magyar katona megválik minden fegyverétõl aminek köze van a FÉG-hez, a 7,62mm M43-hoz (7,62x39), a 7,62mm M1908/30-hez (7,62x54R). Kiírnak egy közbeszerzési pályázatot. Mennyit veszünk ennek a gyártónak ebbõl a termékeibõl?

9mm Parabellum/Luger
Ebbõl.

5,56 NATO 5,56x45 mm
Ebbõl.
Meg ebbõl.
Meg még ebbõl.

Aztán még ebbõl.

7,62 NATO 7,62x51 mm
Ebbõl.

40 mm
Végül ebbõl.

<#whatever>

Nekem még vannak olyan 1991-es öbölháborus cikkjeim ahol állitolag egy golt ( légigyözelem )se löttek az irakiak . Ennyit a haditudositások szavahihetõségérõl .
Igen.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Igen? A mai magyar katonai terminológia használja még a golyószóró kifejezést?

Az Acig-on az iráni légigyözelmek közt szerepel Mig-25,bizonyitott szinnel.
Több is.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
"Az Iraki-Iráni háborúban is ott voltak a MiG-25-ösök az Iraki oldalon, de nincs feljegyzés a használatukról."

Én egy veszteségrõl tudok. Egy kis F-5E szedte le.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Punker
szerintem a SAW-ot tekinthetjük a megfelelõjének.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Már megbocsáss de magyar nyelvû a fórum, attól, hogy az angolszász terminológia nem ismeri a magyar még igen.

A nyugati terminológiában nincs olyan kifejezés, hogy golyószóró. Ez a szó a régi szovjet-magyar terminológia szüleménye volt. Gondolom könnyûgéppuskára gondoltál.

Ofkorsz nem a felderítõre gondoltam.😊
Kösz,csak ennyit akartam

[NST]Cifu
Melyik MiG-25-öst? 😊

A felderítõ változat már az 1970-es évek elején debütált, az Izraeliek nem kis bosszúságára, mivel egyszerûen nem tudták elkapni az Egyiptomi felségjelû, de szovjet pilóták által vezetett gépeket. A felderítõ Mig-25RB változatok az Indiai légierõben is sûrûn hatoltak be Pakisztáni légtérbe, ami ellen a Pakisztáni légierõ és légvédelem tehetetlen volt.

Az Iraki-Iráni háborúban is ott voltak a MiG-25-ösök az Iraki oldalon, de nincs feljegyzés a használatukról.

1991-ben egy F/A-18-ast lelõttek levegõ-levegõ rakétával, és a gyanúsított egy iraki MiG-25PDSz. Egy másik iraki-amerikai párbajban F-15-ösökra támadt egy MiG-25-ös géppár, de a rakétáikat elkerülték az F-15-ösök, majd megfordultak, és faképnél hagyták az õket üldözõ amerikai gépeket.

2002-ben egy Predatort felszereltek Stinger rakétákkal, és csalinak használták, amire egy iraki MiG-25-ös rá is harapott. A drón Stingerje célt tévesztett, a MiG-25-ös rakétája nem.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Cifu! A Mig25-ösöket vetették be valahol élesben? vagy csak mutogatták a ruszkik?
Elõre is kösz.

[NST]Cifu
Szerintem elég jól olvasható a fejlécben a piros betûs rész. Nem fogom folyton elmagyarázni, hogy mit is jelent, elvárnám, hogy magától értelmezze mindenki.

qtab986
Nekünk magyaroknak hány gépkarabély kell? A katonákra értem nem a fórumozókra. És hány azonos kaliberû hasonló (felteszem jó ha hasonló felépítésû van) felépítésû golyószóró?

Molnibalage
Csak nem HT...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Jaja. Óriási kár hogy a valóság teljesen más. Magyarországon semmiféle politikai támogatása nincs a szélsõségeknek. A legszélsõségesebb miép/jobbik alig érte el az 1%-ot a legutóbbi választásokon. És politikatudományi értelemben még õket se lehet antiszemitának nevezni.
Nem mintha valaha is visszakerülnének a parlamentbe vagy ilyesmi.

A valóság az, hogy keleteurópában magyaroszágon a legkissebb a fasiszták visszatéréseének lehetõsége. Csak egy példa: Szlovákiában a szélsõségesen magyarellenes jan slota pártja jelenleg is kormányon van.
Nemhogy benntvan a parlamentben, hanem kormányon van.
Ehhez nekik jó néhány szlovák ember szavazatára és támogatására szükségük volt.

És akkor egyesek magyaroszágon beszélnek fasizmusról? Szánalmas.

Vajon mit takarhat a 31. oldalon a "gépkarabély modernizáció". Mit akarnak a meglévõ gépkarabélyokon modernizálni? Az M4-esekhez a full SOPMOD kiegészítés megvan, az AK-k/AMD-k meg úgyis menthetetlenek.

Realitása mindig van, csak a valószínûsége kérdéses. Pl. mindig ott van a Balkán.
degenerator
"Hosszú távon ugyan a nacionalizmus is halálra van ítélve, de öt év is rémálom lehet az elszenvedõinek. "

ez a mondat mindent elmond a mostani vezetés hozzáállásáról.

egyébként lát valaki realitást egy háborúra az elkövetkezõ 20 évben kelet-európában?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

qtab986
Ez most burkoltan arról szól, hogy támogasd Gyurcsány Ferencet mert különben jönnek a fasiszták?

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Jupp, tényleg C változatok, elnéztem.

SgtChris
Remélem nem... ebbõl a ruhacserébõl legalábbis. Ez a köznapi öltözet 100-ad rangú dolog, nemhogy 5 évente újat kitalálni, jó sok pénzért...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

degenerator
szerinted lesz ebbõl az egészbõl valami?😊

SgtChris
Mi ez az "új köznapi ruházat" bevezetése??? Hogy néz ki egyáltalán a cucc? Felcsigázott, kíváncsi lennék mit sikerült kitalálni még a Bocskai-búzamerõ után...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Adam II
Igen le éehet cserélni.

qtab986
na ezt nem tudtam, de gondolom az elõágyat nem lehet megnyújtani 10 cm-el, vagyha igen akkoraz a K :-)
degenerator
link

gripen--16. oldal

fejlesztések--30. oldal.

qtab986
Jó megfigyelõ vagy.<#worship>

Jézus szíve
A C hordfogantyúját le lehet cserélni a K hordfogantyújára amiben van a beépített optika, és fordítva.

Ezek bizony K-k, a C-n nincs gyári optika.
Scottt
Ha Cifu aztmondja, hogy K akkor K nem pedig C 😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Jézus szíve
Kössz a választ!

Jézus szíve
Szerintem ezek G36C-k.

[NST]Cifu
Érdekesség: Horvát és Lengyel EUFOR katonák Csádban. Érdekes a horvátok G36K-ja, a német standard 1,5x reflexirányzékkal is el vannak látva. Szintén szép darab az Iveco LMV-jük, M2 BMG-vel.

[NST]Cifu
Az 1989, amennyire én tudom.

Tedd rá nyugodtan, utánaolvasva kicsit jobban, tényleg errõl van szó.

Jézus szíve
Egy kérdés:
A T-72 BM mikor lépett rendszerbe? Néhol azt olvasom, hogy a 80-as évek vége-90-es éveg eleje, máshol meg azt, hogy 2006-ban.
Aki tudja világosítson fel.

Jézus szíve
Én leginkább a Leo1A5-höz tudnám hasonlítani.
De itt egy cikk, hátha neked más véleményed alakulna ki róla:
http://militarypapers.htka.hu/story/ee-t1-osorio

kiskorúbézoltán: teljesen jól mondod 😊 A Kornet lézeres SACLOS irányítású (talán a félautomata parancsközlõ a magyar jelentése). Alapvetõen az irányítónak kell rávezetni a rakátát a célra, amit ebben az esetben úgy tehet meg, hogy a lézerjelet a célon tartja. Ez alapján dolgozza ki az irányítórendszer a rakátának küledendõ parancsokat. Az irányítórendszer az nem a rakétában van, hanem az indító részben, így nyilván sokkal gazdaságosabb, ráadásul mivel a rakéta csak hátrafelé figyel, a saját irányítórendszerére, ezért sokkal nehezebb zavarni. Amúgy: http://www.haditechnika.hu/Tipus/Kornet/Alap.htm

qtab986
Láttam wikin Unit cost $80,000. Az nem a rakéta hanem csak az amibe néz meg amin megnyomja az elsütõ akármit? Lövésre készen mennyibe kerül? És annyiból hányszor lehet lõni egy Kornet-tel?

Amennyire én tudom: a rakéta egy lézersugárban halad és egy fenékérzékelõn keresztül kapja a parancsjeleket, tehát nem is vezetõsugaras (mert ugye nem maga dolgozza ki a korrekciós jeleket) hanem lézeres (félautomata)parancsközlõ irányítása van. Végeredményében a lézer csak a mikrokábelt helyettesíti.
A nyakam nem tenném a dologra, utána kéne nézni a dolognak, de lusta vagyok... 😊

A befogás tényleg rossz szóhasználat volt, a felderítés lett volna a megfelelõ.

Akkor pontosan hogyan mûködik a Kornet?

[NST]Cifu
Páncélos elhárításra - ebbõl a szempontból igen, ugyanarra. Ugyanakkor a Javelin egy bonyolultabb, drágább rendszer, de a katona szempontjából biztonságos (az indítás után egybõl futhat).

Ezért is írtam oda, hogy ilyen nem igazán létezik. LEgfeljebb lézeres célmegjelölõkre lehetne így rávezetni bármit is, de azok meg nem sugároznak túl hosszú ideig.

Radaros vezérlés esetén létezik passzív is, IR esetén meg más sincs.

[NST]Cifu
Minek kérdezed itt is, ha írsz privátot? 😊))
A privit nem másolom már be azért... 😊

[NST]Cifu
Utánanézve tényleg nem félaktív, rosszul emlékeztem. :S

Iraki DISCO. <#taps>