Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tûzd ki a fehér zászlót , ha Merkava-ba vagy ! Szaladj el a környékrõl ha Magach-ban vagy !
Molnibalage
Cifu a Szu-33-nak több felfüggesztési pontja van, mint az alap Szu-27-nek? Ha KAB szériával nem tud mit kezdeni akkro gondolom a Kh-29 (AS-14) családdal sem tud mit kezdeni (vagy az TV vezérlésû is megy?).

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Valaki hozáértõ: A hk-k füstgránátja a hk hõjét is rejti? Konkrétan a Kornet-E elleni védekezés alternativáját keresem.
Speciális taktika? Mármint a szírek részéröl, akik elõnynek vélték ha a teljes légvédelmi rendszerüket egy völgybe (Bekaa-völgy) telepítik... Így viszont jócskán lecsökkentették a védelemre rendelkezésre álló idõt (a rendszer reakcióideje állandónak tekinthetõ). Mire felderítették, bemérték és megjelölték a célt, az már rég kioldotta ellenük a szeretetcsomagot.

Az erõs elektronikai zavarásra hivatkozni meg badarság (kb olyan, mint 3DMark alapján értékelni GPU-kat, vagy Everest alapján RAM-okat). Valós körülmények közötti teljesítményt kell értékelni, abba meg beletartozik az EW is. És ebben az oroszok bizony rendesen le vannak maradva.

[NST]Cifu
Ami tény, az tény, a Patriot alkalmazása ABM célra kissé kapkodós lett, és erõltetett 1990/91-ben. Viszont az is tény, hogy a hatékonyságát erõsen eltúlozták, kiszínezték, ami miatt jogosan érheti azért kritika...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Cimbora az Öböl-háború idején SCUD ellen haszálták. Nem arra lett tervezve. Ez olyan mintha kapával akarnál búzát aratni... Miért olyan meglepõ, hogy nem mûködött?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A Patriot IOC-je (Initial Operation Capability) 1984 volt, 82-ben csak átadták az elsõ széria Patriot üteget az US ARMY-nak, de még sok csiszolni való volt ekkor még rajta (fõleg szoftveresen).

Ha a Hawk upgrade-eket felhozod, akkor ugyanezt el lehet mondani a Szíriai SA-5 / Sz-200-asokról is, ugyanis azok SA-5b, vagyis Sz-200VE változatok voltak V-880E rakétákkal, újabb radarokkal, amik 1976-tól jelentek meg, tehát ez már nem a 60-as évek elsõ Sz-200-asai azért. Azt is tegyük hozzá, hogy az 1980-as évek elején a légvédelmi rendszerek beüzemeléséhez, a helyi személyzet kiképzéséhez legalább ezer, de valószínûleg még ennél is több Szovjet "tanácsadó" tartózkodott Szíriában, az elsõ idõkben õk is kezelték ezeket.

Ha nagyon akarod elõszedem a Patriot überfegyver hatékonysági adatait , több cikkem is van róla öbölháború ideji és vagy 10 évvel utáni kiértékelése . Melyik esik jobban azt fogom megirni ?
Szóval parasztvakítás...😞
Azé' kösz.

Molnibalage
"Ha nyugati SAM rendszereket használnak, az eredmény valószínûleg ugyanez lett volna..."

Hát attól függ mit. '82-ben állt rendszerbe a Patriot. Azt azért ne vessük már össze az SA-2/3/4/5/6 generációval... A Hawk-ok is folyamatosan fejlesztették, új radarokat és elektronikát kapott. Még 1990-es évek elején is új elektronikát raktak bele...

[NST]Cifu
Fegyverrõl nem tudok. Az elv ismert, de elég decens áramforrás / kondenzátor kell hozzá.

[NST]Cifu
Azért ez a hírhedten rossz találati arány és megbízhatatlanság elég laikus megközelítés. A megsemmisítési arányuk nem igazán rosszabb, mint a nyugati légvédelmi rakétáknak, az, hogy egy erõs elektronikai zavarás, illetve speciális taktikák (UAV-ok bevetése) mellett a Szír légvédelem alulmaradt az Izraeli légierõvel szemben a Beka-völgyben, pedig nem igazán mérvadó. Ha nyugati SAM rendszereket használnak, az eredmény valószínûleg ugyanez lett volna...

Molnibalage
Kommentem a "légvédelmi rakéták...." index topikból.

"Voltak dicsõséges idõszakai is a szovjet védelmi rendszereknek csak nem tartott sokáig. '73-ban 4-5 Kub indításra jutott egy siker kezdetben. Az SA-3 bevezetésekor a Közel-keleten egy ideig hasonló mutatót produkált. Na de könyörgöm, 1970-1973-ban! ECM és zavarótöltet és talán még RWR nélküli gépek ellen... Azért ne ringassuk már magunkat abben a hitben, hogy EF-111/ EA-6B támogatás, mindeng gépen ECM konténer és dispensrrel ellátott gépek ellen képesek lennének hasonlóra... Miért kell ezt tagadni?"

Fájna a beismerés, hogy ennyit tudnak az SA-2/3/4/5/6/ rendszerek? Emberek, a 60-as évek szovjet elektronika ipar termékei ezek. Szerintem tényleg naív aki azt hiszi, hogy ez a '80-as évek végi nyugati elektronikával nagy lépétékban és mindenhol versenyre kelhet. Helyi sikerek igen, beleférnek. Nagy léptékû védelmi képesség? Nem. Ez az én véleményem és ezt mutatja a valóság is.

Hülye kérdés:
A Future Weapons reklámjában ugye mutatnak robbanást,lövéseket,meg ilyeneket. És az egyik egy "villám",amivel átlövik az acéllapot. Ilyen fegyver tényleg van,vagy csak egy jó reklámfogás?

És az orosz rakéták hírhedten rossz találati arányával és megbízhatatlanságával nem számolnak?

A szerbek meg a mai napig állítják, hogy lelõttek két B-2A-t... Apró probléma, hogy a 21 legyártott gépbõl még mindig csak az az egy hiányzik, ami nemrégiben lezuhant Guam-on. Addig meg csak nem tudnak ellõni a szerbek, pláne nem 9 éves röppályával.

Ahogy a szírek és egyiptomiak 1973-ban az IAF teljes gépállományának a 3x-át lõtték le állításuk szerint.

Molnibalage
Valszeg ez történt. Jópárszor eljátszották ezt a Szidra-öböl felett is.

[NST]Cifu
Köszi, ez megint segít azért tisztázni a helyzetet. Rakétaindításra rengeteg példa volt akkoriban, de azt én is kétlem, hogy egy Hawkeye elvesztését el tudták volna titkolni.

Szia!

azt azért tudnod kell, hogy a cikk eredetije az orosz Tankomaszter újság 99/2 számában jelent meg, a Haditechnika ennek a cikknek a fordítását közölte. A félreértés szerintem abból eredhet, hogy amennyire tudom, a szovjet találatigazolás már akkor is megtörtént, ha ha indításkor a cél megsemmisítéshez szükséges indítási adatok álltak fent, ebben az esetben a tényleges találattól függetlenül igazolták a megsemmisítést. Megtörénhetett, hogy az indítást észlelve, a az E-2C a radarszint alá süllyedt és hazament, esetleg ez után óvatosabban mozgatták az izraeliek a gépeiket. De nem gondolom, hogy az ismeret gyári számok tudatában (ismert mind a négy izraeli E-2C sorsa) el tudták volna titkolni egy ilyen típusú gépük elvesztését. Az nagyon összeesküvés elmélet, hogy a lelõtt helyett kaptak egyet és azt rakták a múzeumba meghamisított adattáblával, úgyhogy Én a magam részérõl elvetném.

Természetesen amit leírtam szigorúan az én feltételezésem.

Amúgy a cikket a Haditechnika honlapján megtalálod, a címe:
Szerbia légvédelme a NATO légi hadmûveletei idején (2002. április-június Nemzetközi Haditechnikai Szemle rovatban)

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Gundark 1 1
Azért ez nem olyan egyszerû. vegyük például akkor Hannibált. Persze hogy fennmarad a neve. Bátran küzdött jó pár csatában, bevetette az elefántokat, átkelt az alpokon, és komolyan fenyegette Rómát. Nemes ellenfél volt (ezért más gonoszt kellett keresni, mondjuk a pun politikai vezetõket) de elbukott. Mert Rómát nem lehet legyõzni. Erre nagyon passzol Diogenész egyik megmozdulása , a nevekre nem emlékszem bocsi 😊 Szóval a futóverseny végén odament a gyõzteshez, aki nagyon ünnepeltette magát. -Miért örülsz ennyire? --Mert legyõztem a (itt néha athéni néha spártai szerepel mindegy😊 ellenfelemet. -Õ jobb vagy rosszabb nálad? --roszabb hiszen legyõztem-- Nem értelek, mi öröm van abban ha legyõzöl egy magadnál rosszabbat? És elsétált 😊 Igaz utána meg akarták verni 😊 Szóval ez is ilyen, a hatalomnak gyõznie kell, méghozzá komoly ellenfél ellen, mert különben nevetségesség válik. Többek között ezért is irják a gyõztesek a történelmet 😊
Molnibalage
"Attol hogy még nem kapott valami az interneten széles publikációt az nem azt jelenti hogy meg sem történhetett!"

Ez igaz.
----

"Van egy mondás " Hazug mint egy hadijelentés ! " . Ez vonatkozik a volt Szovjetunióra , Szíriára , Izraelre , USA-ra stb ! Mindenki ugy szereti irni a történelmet ahogy neki a legszebb mert az ugy nem okoz lelki bántalmakat ."

Azért ez így finoman szólva meredek.

A gépekkel el kell számolni mert nagy érték. Elég nehéz behazudni, hogy akkor most hol is egy gép és a pilótái fõleg olyan gép esetén amibõl van cirka egy tucat...
----

"Odavitték a római hadvezérhez aki elvette tõle a papirokat és azokat tûzbe vetette . Azután közölte az irnokkal hogy Hannibál történetét csak egy valaki irahatja meg az is csak római lehet . Ennyit a történelemrõl ez napjainkra is igaz!"

És lám még ez a történet is fennmaradt. Akkor két eset lehetséges.

1. A történet kitalált, mert ha a gyõztes írja akkor miért maradna fent ilyen "becstelenség"?

2. Tényleg megtörtént az eset én mégis fennmaradt, tehát amit írtál mégsem igaz, mert mégsem õk írták a történelmet.

Azért meredek, hogy ilyen nagy önellentmondásba keveredsz ilyen rövid szövegben.

Az Aranysas nevü folyiirat is emlit valamit 2002/1 januári száma :Az SZ-200 Légvédelmi Rakétakomplexum - A mezõfalvai VEGA-program cimü cikke 26-28 oldalig ir a mellélövésekrõl is .

A hawkeye lelövést Haditechnika folyoirat 2002/2 számában olvashatod 22. oldalon .

Attol hogy még nem kapott valami az interneten széles publikációt az nem azt jelenti hogy meg sem történhetett !
Van egy mondás " Hazug mint egy hadijelentés ! " . Ez vonatkozik a volt Szovjetunióra , Szíriára , Izraelre , USA-ra stb ! Mindenki ugy szereti irni a történelmet ahogy neki a legszebb mert az ugy nem okoz lelki bántalmakat .
Erröl jut eszembe pont ma láttam egy filmet Hannibálról . Lényeg benne a végén az volt hogy egy irnok összeszedte Hannibál visszaemlékezéseit és azt papirra vetette . Odavitték a római hadvezérhez aki elvette tõle a papirokat és azokat tûzbe vetette . Azután közölte az irnokkal hogy Hannibál történetét csak egy valaki irahatja meg az is csak római lehet . Ennyit a történelemrõl ez napjainkra is igaz !
Én se találtam a neten semmit egyenlõre ebben a két megjelölt folyoiratban találtam otthon a gyülyteményemben azért érdekes de még átnézem az otthoni ujságaim , hátha találok még valami érdekeset .
Molnibalage
Finoman szólva én is...

Az SA-5 vs. SR-71 repkedés megállapítás is fals. Nem vetett az véget semminek. Látom legtöbben abban a tévedésben élnek, hogy mélyen berepült a gép a SZU és a keleti blokk fölé. Errõl szó sem volt (bár egy ideig én is így tudtam hittem). A Líbia ellen El Dorado Canyon hadmûveletet is SR-71 bevetés készítette elõ és ott is volt SA-5 telepítve. Mégsem történt semmi...

[NST]Cifu
Köszi szépen. Akárhogy is keresek, kutatok, szó szerint semmit sem találok errõl a lelövésrõl. Izrael 4db E-2C Block 0 Hawkeye gépet kapott 1977-78-ban. Nem esik szó sehol sem veszteségrõl, sem annak esetleges pótlásáról. Az Sz-200-asok 1982 legvégén, 1983 elején kezdtek el megjelenni Szíriában, és inkább 83-ban lehetett hallani róluk. Megnéztem a szóba jöhetõ amerikai E-2C gépeket is, de azoknál sem olvasható sehol veszteség. Szóval egy kicsit értetlenül állok ez elõtt...

1982-ben egy sziriába telepitett Sz-200 Vega ( SA-5 )szovjet kezelõszemélyzettel lelött egy AWACS E-2C Hawkeye tipusú amerikai fedélzeti légi irányitó gépet , amely az IAF hoz tartozott . Az izraeliek meggyözõdve teljes biztonságukról járöröztek a tenger felett , ahonnan a Libanont támadó vadászgépek bevetését és rávezetését koordinálták . A szovjet személyzet kb. 170 km távolságon lévõ célt semmesitett meg ami abban az idõben elképzelhetetlen volt !

DE még az Aranysas nevü folyiirat is emlit valamit 2002/1 januári száma 28. oldalán :
Az 1982-es Libanoni háborút követõen Szíria légvédelmében is megjelent a " Vega " két bázison , a hadmüveletek sikerében döntõ szerepet játszott izraeli elektronikai zavaró és légtérellenõrzõ gépek ellen .

Szóval csak igy egyszerû paraszt ésszel gondolkodva valami csak történhetett amikor megjelentek a SA-5 " Gammon " komplexumok . Állitolag ez a rakétavédelem SR-71-esek " Blackbird " madárkák Kelet Europa feletti szabad repkedésének is véget vetett az 1980-as évek elejétõl legalábbis mivel tudták a jenkik hogy ezzel le lehetett már durrantani a fekete madarat .
Jézus szíve
De majdnem mindegy is mivel, ha akkoriban az Abrams nem tudta kilõni, akkor a Leo2 sem, pláne nem egy Leo1.

degenerator
akkor mi másról beszélünk.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Sajnos mindössze annyit írnak, hogy egy M256 (M1A1) ágyúból kilõtt M829A1 APFSDS-DU lövedékkel tesztelték.

[NST]Cifu
Ha tömören összefoglalod, hogy mit is írnak benne az E-2 Hawkeye veszteségrõl, nekem az is megfelelne.

Jézus szíve
Azt lehet tudni, hogy milyen távokról próbálták meg átlõni a páncélját?

Megvan a cikk vagy 2 orán keresztül kerestem ! Haditechnika folyoirat 2002/2 22 oldal ! Nemzetközi haditechnikai szemle
Szerbia légvédelme a NATO légihadmüveletek idején

21-24 oldalig ha nincs meg neked be skennelem ! Azt ha érdekel küldöm fény postán vagy valamilyen cimre !
qtab986
Igen de eddig csak az árakat néztem aztán megláttam,hogy a Gulfstream G550 hatótávolsága 6,750 nm (12,501 km).Ezeket az Embraereket 4x felülmúlja.

[NST]Cifu
Az Embraer-nek is van AEW gépe, ERJ-145 alapon.

qtab986
Értem.Embraer olcsóbb de Gulfstream tovább marad fenn.

[NST]Cifu
A piaci ára 60 millió dollár körül mozog, de mivel üres belsõ térrel kérik, felteszem ennél azért olcsóbban adják ilyen célra. Mellesleg Szingapúr is G550 + Phalcon rendszert alkalmaz majd. Nyilván olcsóbb G550-es sárkányszerkezettel, mint Boeing 747 vagy 767 ill. hasonló gépekkel.

qtab986
A Gulfstream G550 csak nekem tûnik drágának?

[NST]Cifu
Abba építik be, amit a vevõ kér. Chile Boeing 707-esbe, India Il-76-osba, Izrael Gulfstream-be kérte.

Chilei Boeing 707 alapú Phalcon rendszer, elnevezése Condor

Indiai Il-76 alapú Phalcon rendszer

[NST]Cifu
Légi indítású változatok, illetve a Kh-31 csak légi indítású. A Kh-41 vagyis a Moskit hajóról indítható változata a 3M80 Moskit.

Kh-31

3M80 Moskit

qtab986
Embraer E-175 be vagy valami másba nem tudták vagy nem is akarták beszerelni a radart?

Scottt
Kh-31,Kh-41?

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

[NST]Cifu
Elviekben csak a Kontakt-5 lehetõségét takarja, nem jelenti azt, hogy van is rajta. 😉

[NST]Cifu
Rengeteg hajó elleni rakéta és robotrepülõgép van, a kínaiaknál a C-801, C-802, a norvég Penguin, a svéd RBS-15, az oroszoknál a P-500 Bazalt, P-700 Granit, P-800 Onyx, Kh-35, Kh-31, Kh-41, stb. és a többi.

Hogy melyik a legjobb? Nos, ha lehetne egy "legfélelelmetesebb" hajó elleni rakéta, akkor talán a P-700 Granit lenne az, 7 tonnás indulótömeg, 10 méter hosszú, 750kg-os hagyományos vagy 500kT-ás nukleáris robbanófej, akár 500-600km-es hatótávolság, Mach 4 feletti sebesség nagy magasságban, aktív és passzív rávezetés, elektronikus zavarás követése.... A NATO nem véletlenül adta neki a "Shipwreck", vagyis hajótörés nevet...

degenerator
a T-72bm-hez jár, nem?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

És még mik játszanak ebben a kategoriába,mint hajó elleni fegyver?
Mit tartanak a legjobbnak?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
A Silkworm egy gyûjtõnév, ami a kínai P-15 másolatokat és azok folyományait takarja az általános kommunikációban. Az alap Silkworm NATO kód azonban ezek egyikét, a CSSC-2 szárazföldrõl indított hajó elleni robotrepülõgépet takarja. A mókás az, hogy ennek is van jópár alváltozata, amelyek alaposan eltérnek egymástól. A korai változatok például nem sea-skimming, hanem 'normál' magasságban, 150-300 méter között repülve közelítették meg a célpontot. A késõbbi változatok már alacsonyabban, 20-30 méteres magasságban. Ami azt illeti, nagyon nagy méretû és eléggé elavult elektronikája ellenére azért még mindig oda kell rá figyelni, hiszen fél tonnás robbanófeje önmagában alig valamivel könnyebb, mint egy Exocet vagy Harpoon. 😊

Molnibalage
Mag volt (van?) Penguin is.

Ha már szóba került az Exocet,és a Harpoon.
A silkworm rakéta hol van ezekhez képest?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Közvetlen utódja nem volt, mostanában kapják meg a Phalcon radarral szerelt Gulfstream G550 alapú új AEW gépeiket, amibõl négyet fognak rendszerbe állítani. Képességek terén jobb, mint az E-2D az izraeliek szerint.

[NST]Cifu
Az amerikai GPS-el konkuráló helyzetmeghatározó rendszer. 24 mûholdból áll(na), és a GPS-hez hasonlóan vegyes katonai és civil felhasználású. A probléma az, hogy nincs kész, mivel a szovjetunió szétbomlása miatt félkész állapotban, talán 16 vagy 18 mûholdnál leállt a fejlesztése, és nem is nagyon foglalkoztak vele, ezért foghíjas volt. Nemrég elkezdték újra megtalálni, és azt tervezik, hogy 2009-2010 körülre teljes lefedettsége lesz az egész Földön.