Csillagászat
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hát ez elég filozófikus.
Mert mit tekinthetünk megismerhetetlennek?
Mondjuk az univerzumunk, mert benne élünk? Ahhoz, hogy tárgyilagosan tudjunk véleményt mondani, kívülrõl kellene nézni.
Walk the Talk.
A lakásog zuárható. A szél nem tud áthatolni rajta. De a fény az ablakon, a hideg a falakon, a kiéáltás az utcáról, a gravitáció áthatol. De te azt mondod- zárt tér.
Ilyenek a fekete lyukak is. A fény nem hatolhat át, de a gravitáció igen. Azzal kommunikálhatsz közöttük. Lenyelsz egy gombócot, egy fekete lyukban is érezhetik azt, csak nem tudják biztosan, hogy izlett e neked? De ha mégegyet megeszel, azt is tudhatják...
Meg feltételezem, hogy idegen töltések is áthatolnak.
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Walk the Talk.
A honlapomon, a Fermat részben épp most irtam be a megismerhetõség egy általam gondolt kritériumát.
Bele kell törõdj, hogy a megismerhetetlenrõl azt se tudhatod, hogy az megismerhetetlen? Akkor is, ha ez nagyon bánt. Keress valami olyasmit, ami kellõen zárt ahhoz, (=szétválasztható- ahogyan a Biblia is írja), hogy megismerhesd. Az megismerhetõ. És van belõle elég. Ne feltétlenül a cipõsdobozra gondolj, vagy a sprotnira.
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
A világmindenség, ami azokat tartalmazza, arról nem tudhatjuk, milyen. Van vagy nincs határa, az megismerhetetlen. Akkor is, ha ez bántja az önérzetünket.
De ameddig a szem ellát, sok minden megismerhetõ. És az is valami.
Walk the Talk.
Mert az ûr nem vákuum.
Vagyis a mi univerzumunk annak egy kitüremkedése. Rendben. De akkor annak is van valami szülõanyja, vagy az csak létezik és kész?
Walk the Talk.
De milyen teret? És van határa?
Walk the Talk.
Csak elmélet a részemrõl,mi van ha tõbb univerzum van amik teljesen kitöltik a teret.Egyik tágul a másik zsugorodik így folytonosan ki van töltve a tér.A zsugorodó húza készteti a mellete levõt a tágulásra.Aztán szerep csere.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
A Big- Bang alaposan félreviszi szerintem a tudományt. Talán azért nyomják, mert lehetõséget ad millió újabb részecske felfedezésére? Miért ne, lehet hogy az egyik jó valamire? Nem tudhatom...De azért mással is kellene foglalkozniuk. Mert nem hiszem, hogy minden részecske, amelyet így felfedeznek, valóban elõfordulhatott a mi univerzumunk keletkezésekor.
Talán a világmindenség egy korábbi, vagy késõbbi stádiumában, lehet.
De akkor ne velük magyarázzak ennek a történelmét.
A mi univerzumunk valószínûleg a szülõ univerzumának egy átlagos hascsikarásakor születhetett. Nem kell azt misztifikálni.
Hiszen a Hubble féle törvény szerintem az árapályból számítható.
A sebesség tehát ahogy kérdezed, nem biztos, hogy összeegyeztethetõ a korral!
Illetve- nagyon is!
Mert valami, ott középen kezdetben igen gyorsan forgott! Így az elsõ objektumok árapálya sokkal nagyobb is volt!
Egyetlen publikációt nem láttam az u nniverzum forgásállapotáról!
De szélsõséges forgásperiódusok léteznek.
Kiszámoltam a Nap kezdeti forgásimpulzusát, szerintem 2 óra nagyságrendû volt! Kolosszális relatív tömeg kapcsolódott hozzá!
Azokat se látom összegezni!
A fizika és a csillagászat arra megy, ahová egy nagy név viszi. De az nem minden. Hol vannak a kicsik? (A senkikre azért van példa, pld. magam)
Walk the Talk.
Walk the Talk.
aki kételkedik, az gondolkodik
Walk the Talk.
Írjátok le ti is a sajátotokat, hiszen bármi jó a stilusom, egy idõ után unom magam.
Abban pedig vannak univerzumok (a miénk is) amelyek viszont megismerhetõk.
És nekem ennyi is bõven elég.
Hiszen még a mi univerzumunkban is csak a Ferencvárosnál tartok a megismerésben, ahol lakom.
Hermész Triszmegisztoszt õskori tudósnak mondják. Ilyesmit állitott: "Ahogy lent-úgy fennt"
A dolgok valamiféle õsi "tudat" mentén, azzal kompatibilisen fraktálszerûen alakulnak.
Az pont azzal a kérdéssel foglalkozna, hogy mi a tudat, mi a létezés, mi a megismerhetõ, mi nem, mi tekinthetõ egyednek.
Az persze csak tréfa, hogy órák alatt ért oda az információ.
Ha jól emlékszem így néz ki:
r=2G*m/c^2 m
Ebbõl a mi univerzumunk tömege is kifejezhetõ, mert a sugara meg állitólag 13,7 fényév.
Ilyen pontossággal tudtam én is számítani m~ E+53 kg.
Ennyi a mi univerzumunk tömege, se több, se kevesebb.
A Napunk tömege ehhez képest mnap= 2*E+30 kg
A Földdé: ~E+25 kg
Mibõl gondolja Mr Big-Bang, hogy az egész világmindenség E+53 kg?
Én szégyelnék egy ilyen nyomorult világmindenségben élni!
De nekem nagyságrendileg nagyobb tömegü világmindenség kell, >E+100 kg, hogy elférjek benne!
Akkor azt se bánom, ha lesznek olyan részei, amelyek számomra megismerhetetlenek!
Talán mert messze vannak, mert máskor vannak, mert más töltetüek, vagy drágák, vagy nem divatosak, vagy unalmasak?
Mindegy. De ne legyen egy egérlyuk, ami végleg kinyiffan!
Walk the Talk.
Mivel a dinó egységes egész, az univerzum is az.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
A dinószaurusz is azért halt ki, mert ha egy paralelle-pipedon megharapta a hasát, csak órák múlva érzékelte, és emelte azt négyzetre. És mégis egységes egész volt, akkor is, ha maga se mindig tudott róla. Mi kivülrõl azért tudjuk, és látjuk.
Ez nem kekeckedés.
Minden dinamikus változásban van, azonban eközben kialakulnak idõlegesen stabil képzõdmények is. Univerzumok keletkeznek, valameddig megmaradnak, majd újra visszaalakulnak. Eközben a tudatuk mindig nõ, ami szintén továbbadódik. Még azok a tudati töltések is, amelyek az univerzunok alapjai, és részei, szintén alakulnak. A világmindenség, és az univerzumok benne egyre javulnak, tudatszintük növekedik.
Tekintsétek ezt science fictionnak.
A mi univerzumunknak is lesz valamilyen tudat-hozama a nagy közöshez. Az emberek benne: a jónak gonosznak tudói kell, hogy továbbnöveljék, azt és továbbadják egy új, milliárd évek múlva születõ új univerzumnak!
Szerintem sem vallunk szégyent, ha a foci lesz az...
Oké, hogy ezzel a számmal el lehet játszadozni, de azért lenne egy-két kérdésem. Persze nem pont Neked címezve, csak úgy.
Megmérték az univerzum tömegét, és a galaxisok számát ( 50- 500 milliárd).
A fény véges sebeséggel terjed. Tehát a távolsággal arányosan mind hamisabb képet kapunk a pillanatnyi helyzetrõl. Pl ami a galaxisunk másik oldalán történik, az kb 60 ezer fényév. A tejút kb 80 ezer fényév.
Ha ez így van, akkor semmit, de semmit nem jelenthetünk ki bizonyossággal, hiszen 1-2 millió fényév távolságban, sõt a millárd fényévekrõl ne is beszéljünk, nem tudjuk mi a jelenlegi állapot.
A gravitáció is véges sebességû, mondja a tudomány. Akkor mi az ami összetartja az univerzumot, hiszen bármely pontján történõ változás idõkéséssel jut el a másik pontra?
Walk the Talk.
Azonban ez egyáltalán nem ritka! Ne tekintsd annak!
Mert a gyanított szülõ univerzumunkban lehet, hogy egy km3-ben van ugyanannyi!
A mi univerzumunk nagyon sûrû ahhoz képest!
És képzeld el, hogy itt a mi univerzumunkban egy fekete lyukban, amitõl mi elképedünk, ugyanilyen világ létezik, mint a miénk?
És valaki azt kérdezi ott éppen most! "Te jó ég, milyen ritka az a külsõ univerzum? Ott bizonyára nincs értelmes élet!"
Hát, ami a fizikát illeti...
Egyébként figyelmeztetlek- amit én írok, az nem tudomány.
Én se tudom mi.
A felmelegített léggömb pld. globálisan tágul, a gázmolekulák benne viszont ütköznek.
Azonban a kép nem ilyen egyszerû.
Én nem a Big-Bang, hanem a Little- Bang híve vagyok, amely valójában egy kollapszus egy másik, hatalmasabb univerzumban. Vagyis soros és párhuzamos hierarchiába rendezõdött, megismerhetõ, fényzárt (fekete lyuk) univerzumokra gondolok.
1. A mi univerzumunk ekkor a szülõ univerzumában száguld, iszonyú sebességgel, anyagot gyüjtve magába, miáltal átmérõje nõ, amíg visszapukkan abba.
Ez egy táguló folyamat, amirõl csak a fénysebesség, és gravállandó lassú változása miatt szerezhetnénk tudomást.
2. A táguló univerzumon belül még a galaxishalmazok, galaxisok, csillagok, és bolygók is távolodnak egymástól jelenleg, ráadásul a Hubble effektus szerint gyorsulva. Ennek meg más az oka: a forgási impulzusmomentumok átrendezõdése az általános árapály miatt.
3. Nem zárható ki az antigravitáció, amirõl írtam, bár igencsak valószínûtlen az univerzumunkon belül.
4. Történhet töltésátalakulás, amelyrõl szintén írtam, és amely új tömegeket hozhat, amelyek korábban nem voltak mérhetõk.
5. A külsõ univerzumok gravitációja átrendezheti a mi gravitációs terünket, új csomósodási zónákat jelölve ki.
Öt olyan, eddig ismeretlen tényezõt is felsoroltam, amelyek miatt az univerzum, vagy annak belsõ tömegei távolodhatnak.
Csak éppen a "sötét tömegek" nem voltak benne.
Persze, ha a sötét tömegek ebbe benne vannak, én hiába vitatkozok...
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Mert ha én valamirõl semmit nem tudok, akkor írok csak ennyit, mint most.
Ha viszont tudnék is valamit, értenék valamihez, az tragikomikusan kétségbejtõ lenne...
Ezt igyekszem elkerülni.
Walk the Talk.
Pedig reménykedtem, hogy legalább a forint árfolyam ingadozása megrendeti valamelyik fizikus fejét!
De nem, és nem! Már megint nekem kell közbeavatkozni, pedig kedd van!
off! <#gonosz3>#gonosz3>
Walk the Talk.
A gyorsulásnál azért jelenik meg a tehetetlenség, mert a gravitáció terjedési sebessége véges. Ha végtelen gyors lenne, nem lenne tehetetlenség. De így a gyorsulási vektor- egyenleg a gravitáció terjedési sebessége függvényében hangolódik gyorsuláskor szét.
A gravitáció viszont alapesetben olyan sebességgel terjedhet, amilyen az adott univerzum kompressziómodulusa, (ami a levegõben a hang) és ami a fény sebességét is meghatározza.
Így kölcsönös hasonlóság van a hang, és a gravitáció között!
- Ha a lábunkra esik egy tégla- felkiáltunk!
- Ha pedig felkiáltunk, a fejünkre is dobnak egy másikat.
Így hát mi is, és a tégla is egyformán sebesek leszünk.
Ez még semmi!
A vonatpálya lehet jobbos, és balos.
Ha két azonos irányú találkozik akkor vontathatják egymást. Ezt hívjuk tömegvonzásnak.
Ha két ellentétes irányú, taszítják. Ezt hívhatjuk tömegtaszításnak (más néven: antigravitáció, és tehetlenség)
Az azonos irányúak tehát vonzzák egymást, akár jobbak, akár balok.
Az ellentétes irányuak viszont taszítják egymást.
Ezért nincs a közelünkben ilyen antigravitáció.
De azt nem tudhatom, hogy valahol távol, túl a mi fényzárt univerzumunkon, micsodák keringenek?
Hogy van egy olyan anti antivilág, ahol nem tudnál rendesen találkozni egy nõvel, mert ugyan lelkileg hiába vonzzátok egymást, de csak puszit küldhettek, és leveleket. Egyetlen javaslatom van: gyorsan kell egymás körül keringenetek, mert akkor pont egymásbazuhantok! És ha túlélitek, mert nem annihilálódtok, akkor jár nekem is egy féldeci kisüsti a jó ötletér!
Láttad- kijavítottam magam! Nem monopolus az, mert az csak kibocsát, vagy csak befogad valamit.
Jelenleg pont ilyennek képzeljük a gravitációt, ami pedig egy nagy tévedés.
Azt mondjuk rá: egy folytonos beáramlás: tömegvonzás!
De mi az, ami ki és beáramolhat úgy, hogy nem fogy el, és nem dugul be?
Csak a "semmi"!
De a gravitáció nem az, mert nagyon összeverheti önmagát, aki elfelejtkezik róla, ami szintén nem semmi!
A tömegvonzás, amirõl tanulunk, a gravitációnak csupán az egyik megjelenülési formája.
A tömegvonzás nem adhat magyarázatot pld. a "tehetetlenségre", azért van az a bõdületes hülyeség, hogy külön súlyos és tehetetlen tömegrõl beszélünk, miközben mind a kettõ ugyanazon tömeg gravitációs megnyílvánulása.
Azért nem tudunk mit kezdeni az antigravitációval se (=tömegtaszítás).
Ezért mondom azt, hogy a tömeg egy dipólus, amely ki és bebocsát, és amelynek pólusai közel vannak. Pontosabban olyan, mint egy kis játékvonat körpálya, az alagúttal. Tekintsd az alagútat a tömegnek: ugyanaz az a kis vonat megy be és ki rajta keresztül. És azért ne képzeld körpályának, hanem két párhuzamos sínnek, végtelen sok leágazással oda vissza minden sinbõl. Ha volt kisvasutad, megérted.
Vagyis: a gravitációt alapvetõen nem értjük, csak azt az egyik felét, a tömegvonzást, amit Newton több száz éve már kitalált. Olyan ez, mintha a kisvasútnak nem lenne visszaútja, és az utasokkal menne a szemétkosárba. (Úgy hamar elfogyna...)
A mi gondolati tehetetlenségünk viszont meghaladja a testsúlyunkat, és ezt az Eötvös inga sajna nem mutatta ki.
Hiszed, vagy nem, de nagy marhák vagyunk, csak ez tükör nélkül nem nyilvánul meg.
Van 1 monopólusod, amibõl 1szerre lép ki és be erõvonal? Aztán pedig, ha gyorsul vagy másik tömeg jelenik meg, akkor az erõtér torzul és többé nem egyenlíti ki 1mást a monopólusod 2 ellentétes irányú gyorsulásvektroai?<#wow1>#wow1><#fejvakaras>#fejvakaras>
A gravitációt egy monopólus tömegpontként képzelem, ahol a ki és visszatérõ "erõvonalak" lényegében azonos vonalon haladnak, s így alapesetben a ki és belépõk gyorsulási vektorai kiegyenlítik egymást.
Változást csak a gyorsulás, vagy más tömeg okozhat.
Ird le a világképed, csak úgy, hozzávetõleg. Big Bang, stb, hogy nem érdekel...