725
Csillagászat
  • Gabesz amd64
    tavaly is nagyon közel volt! de akkor nem volt mint a hold!
  • rolika
    na itt van :)
  • rolika
    komolyan mondom, nem hiszem el:
    az előbb közölték a magellánban (tv2 -ál-tudományos -bulvár-műsora, ha valaki nem tudná :), hogy ma este a mars akkorának fog látszódni, mint a hold.
    ezt az emailt én is megkaptam, már akkor is badarságnak tartottam: már hogy a fenébe látszódhatna akkorának??!! ennyire közel nem kerül a keringési pályáján. olyan árapályokat okozna, hogy arról koldulnánk.
    nb: a national geographic online is írta, hogy ez baromság
  • 2XP
    A sötét anyag elméletéről nem tudok túl sokat, de az univerzum tágulásával kapcsolatban itt 1-2 dolog: szóval kezdem az elején. A kutatók-e feltevést arra a vizsgálatokra alapozzák, melyekben szupernovákat figyeltek meg. A különböző sperktrumelemzésekből kiderül, hogy szín-eltolódás figyelhető meg, melyből arra következtettek, hogy a szupernovák távolodnak tőlünk, ennek pedig csak egy oka lehet: az univerzum tágul. Azonban nemrég olvastam egy érdekes cikket a korridoron, melyben dr. Paul Davies a Macquarie University elméleti fizikusa azt állítja, hogy a sziklaszilárdnak hitt elmélet a fény sebességének állandóságával kapcsolatban helytelen, ugyanis John Webb honfitársuk rejtélyes jelenséget tapasztalt, amikor egy távoli (12 milliárd fényévnyire lévő) kvazárt vizsgálva észrevette, hogy annak fénye nem megfelelő fotonokat nyelt el a csillagközi felhőkből. Ha a feltevés beigazolódik, sok megdönthetetlennek hitt elmélet válik helytelenné, köztök Einstein relativitáselmélete is és szerintem ide tartozhat a tágulás elmélet is, mivel ha a fény lassul, hosszabb idő alatt teszi meg ugyan azt az utat, mint normál sebességgel, így a spektrumelemzés eredményei is helytelenné válhatnak. Bár ezek még korai eredmények és még sok kutatás kell a bizonyításukhoz.

Ha ezek a témák érdekelnek, a korridor.hu-n sok érdekes cikket olvashatsz a tudomány > űrkutatás rovatban (Itt! ).
  • Draco
    Tegnap egy kis vitaba keveredtem egyik ismerosommel az univerzum tagulasaval es a sotet anyag elmelettel kapcsoltaban. Ezert arra kernem az SG ilyen temaban jaratos forumozoit hogy irjanak nekem ide egy kimeritobb ertekezest folos idejukben a sotet anyag elmeletrol es arrol a mostanaban sok helyrol halhato tezisrol hogy az univerzum tagulasa gyorsul. Elore is koszi