725
Csillagászat
-
#605 Mivel a Nap is forog a saját tengelye körül, ezért látnod kellene az elmozdulását, ha napfolt. Ráadásul ilyen hosszú ideig nem szokik ott maradni. A napszakkal (a Nap forgástengelyének iránya a horizonthoz képest) már nem emlékszem, mennyire változna, de talán az is változik. Javaslom távcső használatát (kivetíted a Nap képét, nehogy belenézz a Napba!!!!!! mert az lesz az utolsó napészlelésed! ) -
Etelkozi Vata #604 Töröld le a piszkot a hegesztő szemüvegről. -
rokonfajta #603 Sziasztok! Bocs a zavarásért! Csak érdeklődnék van e valakinek valamilyen magyarázata a következő jelenségre: Dupla hegesztő üvegen keresztül nézve a napot, a "jobb alsó sarkában" már ha lehet így fogalmazni egy kör esetében, egy nagyon pici fekete pontot lehet észlelni. Ezt kb. egy fél éve látom ha megnézem a napot a hegesztő üvegen keresztül. Teljesen mindegy milyen pozícióban van a nap, reggel, vagy délben ,vagy télen ,vagy nyáron a kis pont mindig ott van. Lehet egy a nap pályával azonos műhold, vagy a napban levő valami? Várom a reagálásaitokat.Köszi rokonfajta -
polarka #602 origo: Akkora távcsövet építenek, mint egy fél futballpálya -
#601 Vénusz átvonulás 2012 jún. 6.: MCsE link -
polarka #600 Régi, de érdekes:
Bad Astronomy: Ten Things You Don’t Know About Hubble -
Hengelhoffer #599 Én úgy tudom, hogy 156 milliárd fényév az átmérője.. cirka.
És úgy lett ekkora, hogy a bumm után a tágulása gyorsabb volt a fénynél, mert akkor még nem tartalmazott tömeggel rendelkező hmm.. "anyagot". Ezzel magyarázzák azt is, hogy miért homogén a hőmérséklet eloszlás. -
polarka #598 Hubblecast 54: 22 years in images
-
#597 Japán kutatók szerint a Nap hamarosan a csökkent aktivitás időszakába lép, aminek hatására a Földön alacsonyabb lesz a hőmérséklet.
Aktivitás hiányában elmaradhat a 25. napciklus? -
Garga Pitic #596 Ha van a háznál távcső és kilátás nyugat felé, most nézz rá a Vénuszra.
A Fiastyúkhoz áll közel, együtt úgy néznek ki, mint egy apró Göncöl-szekér országúti fényszóróval :) -
patiang #595 Ide tartozik: a Világegyetem átmérője kb 90 milliárd fényév. A fény a kezdet óta 14 milliárd fényévet tett meg. Akkor hogy lehet akkora az átmérő??
-
patiang #594 Nem igazán értem:
1." A galaxisok közötti távolságok változásának alapos megfigyelése bebizonyította, hogy a tér tágulása – ami 5 és 6 milliárd éve kezdődhetett"
2. Univerzum életkora kb 14 millárd év
Nem a Nagy bumm kezdete volt a tágulás kezdete is?? -
polarka #593 spacetelescope.org: Hubble's Hidden Treasures
Versenykiírás amatőr csillagászoknak és bárkinek Ipod és Ipad is nyerhető és közben meg lehet ismerkedni a képfeldolgozással. -
uwu300 #592 Már rég olvastam nem emlékeztem hogy belül van hogy belül van. De nem tök mindegy hogy 50 vagy 100 ezer a kérdésed szempontjából?
Csak azért kezdtem kötekedni, mert úgy tűnt mintha rövidke életed során bármiféle változásra számítanál. -
ManoNegra #591 Az a cikkből is kiderül, hogy ez jelenleg is zajlik. "A tanulmány szerint a táplálkozás 2 milliárd éve tart és kritikus fázisba jutott."
Nem a homo sapienshez viszonyítva kérdeztem, ezt csak te gondolod. Egyébként a 97 800 az átmérője a tejútnak, de a sagittarius jelenleg közelebb van: A Sagittarius elliptikus törpegalaxis (Sag DEG) a Tejútrendszer egy nyújtott, elliptikus, hurok alakú pályán mozgó kísérője, törpe szferoidális galaxis. Hozzávetőleg 10 000 fényév átmérőjű és jelenleg körülbelül 70 000 fényévre van a Földtől. Sarki pályán kering a Tejútrendszer magja körül, nagyjából 50 000 fényévre
Tehát a tippem, hogy a jeles esemény most éppen zajlik, hogy meddig?... (Ha tudnám, nem kérdezném, hanem kijelenteném, de semmiképpen nem kötekednék) -
uwu300 #590 97 800 fényév nagy távolság. Na most ez a dolog a tejútrendszer körül van, tehát ennél nagyobb.
Ha valami fénysebességgel halad akkor is több idő átérnie egyik oldalról a másikra mint amennyi ideje a homo sapiens létezik.
Szerinted akkor mégis mikor várható a jeles esemény? Tippelj már egyet! -
ManoNegra #589 Úgy nagyjából van. Igy figyelj >>>> igaz lehet? És mikor, mettől meddig kb?
-
uwu300 #588 Van fogalmad róla mekkora egy galaxis?
Hogy lehet ilyet kérdezni... LOL -
dragsNroll #587 Igen, érdekes, lenyűgöző az a végtelenség, az óriási ismeretlen :) -
#586 Ma, mikor felneztem az egre, a holdat es a venuszt vagtam. Orulok, hogy megtudtam, hogy a harmadik fenyes "csillag" az a jupiter.
Erdekes dolog ez a csillagaszat, csak draga a megfelelo muszer hozza. Pedig szivesen fotozgatnek tavcsovon keresztul.
Egyelore be kell erjem a fantaziammal, es a masok altal keszitett kepekkel.
-
dragsNroll #585 Valaki aki látja a Vénusz Hold Jupitert.. csináljon valami jó képet :D
Pest, lakótelep :( Esélyem sincs látni ezeket.. bár a múltkor nem tudom mi volt már együtt, de akkor is valami vénusz, mars hold :D és Baromi jól nézett ki -
ManoNegra #584 Üdv urak!
Ez igaz lehet?
"Naprendszerünk áthalad a Sagittarius törmelék mezején " - mondta Majewski. "A Sagittarius csillagai most a mi jelenlegi pozíciónkra záporoznak, így egy idegen galaxis csillagai viszonylag közel kerülnek hozzánk." Az idegen invázió segíthet a csillagászoknak többet megtudni a rejtélyes sötét anyagról, arról a láthatatlan valamiről, ami uralja a világegyetemet.
"A Sagittarius törmelék alakja megmutatja, hogy a Tejút láthatatlan sötét anyaga gömb alakú eloszlásban helyezkedik el, ami meglehetősen váratlan eredmény" - tette hozzá Weinberg.
Ha igen, akkor időben mikor történt/történik? -
#583 köszi :) -
#582 ez jobb link -
#581 link -
#580 üdv emberek,
szinte teljesen amatőr vagyok csillagászati témában, és volna egy kérdésem amire talán itt tudjátok a választ..
hogyan állapítják meg egy távoli csillag körül keringő bolygókról azok paramétereit?
amit olvasok általában az annyi hogy a csillag apró fényességváltozásait figyelik évekig, és abból következtetnek a bolygó paramétereire..
Csak annyi a "gondom", hogy szerintem ezzel maximum egy "fordulatszámot" lehet meghatározni amivel az adott égitest kering a csillaga körül..
A bolygó méretére is lehetne a fényességváltozásból következtetni, de ahhoz megint csak tudni kellene mondjuk a távolságát a csillagtól..
Valahogy az az érzésem hogy pusztán ezzel a módszerrel egy sok ismeretlenes egyenletből sehogy nem lehet meg minden összetevő ahhoz hogy egyértelműen kimondhassák: X csillag körül R távolságra kering egy D átmérőjű, M tömegű bolygó -
1sajat #579 Köszi, ez biztató. Ennyit nekem megérne a dolog ha valóban ekkora felbontással működhetne, mint a linkemen. -
Thibi #578 300 ezer forintba szerintem bőven beleférne,annyira nem tűnik részletgazdagnak az a video.
Például ez kb 100ezer: http://www.makszutov.hu/termek/sw_150np
plusz egy webkamera 25ezer: http://www.makszutov.hu/termek/scopium_ssi
A távcsövek,ccd kamerák adatlapján levő galériában megnézheted hogy milyen képeket csináltak velük -
1sajat #577 Értem, köszi. -
#576 Hát lehet olcsóbban is összejön, de 300 sztem kevés. -
1sajat #575 Kamera nem probléma, de a milla sok. Nem szánok rá annyit. Köszi a választ! -
#574 Szerintem a milaa felé keresgélj. Ilyen részletgazdag videóhoz nagy átmérő kell, úgyhogy newton, valami böszme, óraművel ellátott EQ, és egy jó kamera. -
1sajat #573 Hát én ezt nemértem. Azt hittem itt van az ilyen egyszerű kérdések megválaszolására szakértelem. Ugyanis szeretném látni a saját szememmel ezeket a dolgokat. Azon töröm a fejemet, hogy mondjuk 300e Ft-ba bele tuda-e férni olyan teljesítményű távcső, amit itt felvételt belinkeltem. Azon a felvételen, az arányokat tekintve kb 50-100 km átmérőjű hajók láthatók. Megnézném már magamnak őket. -
1sajat #572 Nincs válasz a kérdésemre? -
1sajat #571 Sziasztok!
Mekkora távcső kell egy ilyen felvétel megörökítéséhez? Amatőr kategória felső része elég?
http://www.youtube.com/watch?v=s7otRi_iBCo&feature=player_embedded -
#570 Miből gondolod, hogy nem repülő volt? -
Lackoooo #569 Üdv.
Ma, 2011. 08.13, 21:17-kor a Budapest 16.kerületéből nyugatra észleltem valamit, ami kicsivel nagyobb volt mint az esthajnalcsillag, vörös-narancssárga színű volt, és egy repülő sebességével mozgott. Ezt alig fél percig láttam, utána eltűnt ( egyre halványabb lett, ekkor már dél-nyugaton volt.) Nem repülő volt !
Mi lehetett? -
#568 Perseidák jönnek, telihold az égen :(
Azért lehet próbálkozni, állítólag szép idő lesz.
Érdemes meleg göncöt felvenni (10-12C-t jósoltak) és rákészülni, hogy minden csupa harmat lesz.
Jó észlelést! -
fintanandi #567 Jónapot.
Az Alion mizar alkaid csillagokon keresztül lemértem a Föld útját a nap körüli pályán Hold fázisonként.A méréssekkel amit bizonyítani kívántam azaz hogy a föld üreges és hogy a hold körül kering. A mérésekkel eggyértelműen bizonyítani lehet a föld mozgását a hold körül ezeket a méréseket bárki bármikor ellenőrizheti kontrolálhatja.
A tömegvonzás elméletével szemben nyolc ellenérvem van amely a hold föld viszonyát ellentétesen értelmezi a jelenlegi ismereteinktől.
kérésre a mérési adatokat elküldöm
Elérhetőségem.: [email protected]
-
#566 Goggle Earthban valaki próbálta már a égboltot?
Nekem bejövős.....